Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 септ. 2007, 11:13 ч.

Raya

  • 55 840
  • 34
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 1 957
С Боби сме на язовира. Той клечи и с тесла строи микроязовирче. С бутилка от бира (която пълни с чаша от кафе) сипва вода в личното си езеро.
 - Мамо, правя място от където да пият водичка миличките врабчета.
 - Браво, мамо.
 - И правя водата повече. Знаеш ли как?
 - ?!?
 - Пишкам вътре....

# 31
  • София
  • Мнения: 1 957
В понеделник синът имаше имен ден. Прибирам се от работа малко след 8, но хващам цветарския магазин. Купувам 70 см. много червена роза. Звъня. Той ми отваря - пълна програма - цвете, целувки, пожелания, обяснения в любов от двете страни... Малкия влиза с розата три крачки навътре в стаята и с отработено движение - изпъната ръка, присвити колена, изправен гръб, артистично намушква баба си с цветето - "Бабо, мъртва си!"

# 32
  • София
  • Мнения: 1 957
Консервиране на сланина

1. Осоляване без варене:
Сланината с кожата се нарязва на парчета колкото длан. Всяко парче хубаво се натрива със сол. В съда се постила пергаментова хартия и се насипва около 3 мм. сол. Парчетата сланина се редят плътно едно до друго с кожата надолу. Всеки ред се посипва със сол и тогава отгоре се слагат следващите парчета. Накрая се завършва със сол с дебелина 5 мм.
Така осолената сланина трябва да престои 20 дена и е готова за консумация. Преди да се ползва, солта се остъргва добре. Използва се най-малко 100 гр. сол на 1 кг. сланина. Трайността е няколко месеца, като съдът стои на хладно/студено място.
Ако така осолената сланина се залее със силен солен разтвор, трайността й се увеличава на 8-9 месеца

2. Осоляване с варене:
Сланината с кожата се нарязва на парчета колкото длан. В тенджера се прави силен солен разтвор - вода към сол - 3:1. Разтворът завира и в него се пускат парчетата сланина. След минута-две се обръщат. Когато цветът и консистенцията на сланината се промени (става полупрозрачна и ъглите се заоблят) се вади и се оставя да се изцеди и поизстине.  Нарязва се на подходящи парчета и се слага в буркани. Бурканите се допълват със топлия солен разтвор и се затварят. Така приготвената сланина е годна за консумация след 3-4 дни. След този срок, бурканите се прибират в фризера, тъй като трайността на варената сланина е по-малка.

# 33
  • София
  • Мнения: 1 957
Домашна лютеница

10 кг. добре узрели, дебели, червени чушки
10 кг. домати
2 кг. моркови /може и по-малко/
200-300 мл. слънчогледово олио
1 глава чесън
1 дебела връзка магданоз
1 с.л. с връх сол
1 с.л. равна смлян кимион
1 ч.л. смлян черен пипер

Чушките се опичат, обелват и изчистват от семето. Доматите се пускат през месомелачката с приставката за отделяне на семена и люспи и се варят до получаване на пюре. Морковите се сваряват до омекване и се смилат заедно с магданоза. Чушките се смилат на едро и се запържват в олиото, като се бъркат често заедно с чесъна. Като им изври водата и цветът им се промени, се добавя доматеното пюре. Цялата смес се вари докато се сгъсти и тогава се добавят морковите и магданоза. Бърка се докато при разбъркването започне да се вижда дъното на тенджерата. Добавят се солта, кимионът и черният пипер. Вари се още 10 минути.
Насипва се гореща в бурканчета, които се затварят и се оставят обърнати да изстиват.

# 34
  • София
  • Мнения: 1 957
С Боби сме на Орлов мост и той трябва да се качи на метрото. Поглежда ме внимателно и пита:
 - Мамо, сега на коя станция ще се кача - на "Светия университет" ли?

Общи условия

Активация на акаунт