Твърде много мляко
Как да се справим с препълнените гърди?
От Мелиса Кларк Викърс, IBCLC


По принцип препълването на гърдите е част от един нормален процес, който подготвя майката за кърменето на новороденото. Гърдите се изпълват със зряло мляко и други течности най-често през първите три до пет дни след раждането. До тогава гърдите произвеждат коластра, силно концентрирано първо мляко. Тази златна течност е перфектна за малкото стомахче и храносмилателната система на бебето в периода когато то се учи да суче ефективно от гърдата.

Когато бебето е готово за по-големи порции храна, гърдите вече са готови с повече мляко. Така, гърдите ще установят ритъм на производство на мляко съобразено с нуждите на бебето, в зависимост от това колко суче то.

Какво означава препълване на гърдите с мляко? Когато започне производството на зрялото мляко, няма никакво съмнение, че това се е случило! Гърдите са видимо наедрели и се усещат пълни. В повечето случаи не се усеща болка свързана с тази пълнота и въпреки, че има разликата в усещането (особено ако сте майка за първи път), бебето обикновено няма проблем със сукането. Това усещане за напълване на гърдите обикновено е напълно нормално и технически не се счита за “клинично препълване”.

Клиничното препълване е сериозно състояние при което гърдите са толкова пълни с мляко, че стават твърди като камъни. Подуването може да се разпростре към раменната област, както и към врата. Гърдите са горещи и болезнени и това пречи на храненето на бебето.

Запомнете, че за да суче ефективно, бебето трябва да бъде в състояние да упражнява натиск върху ареолата. Когато е налице истинско задръстване на гърдите с мляко бебето не може да обхване ареолата с уста така че да има натиск върху синусите под нея. Това е все едно да се опитва да засуче баскетболна топка!

За нещастие, в началото когато това мляко не бъде отстранено, повече мляко бива произведено и добавяно към препълнените гърди. Ако състоянието не бъде подобрено, гърдите ще приемат това като знак да спрат производството на мляко. Очевидно това състояние трябва да се избягва и да се третира своевременно.

Как да предотвратим препълването? Най-добрият начин да предотвратим задръстването на гърдите с мляко е да кърмим бебето колкото се може по-често през първите няколко дни. Кърмете поне 8 до 12 пъти за 24 часа и оставяйте бебето на гърдата колкото дълго иска да суче. Предлагайте и двете гърди на всяко хранене и започвайте следващото кърмене с гърдата от която е яло по-малко при предишното кърмене.

Ако усетите болка по време на кърмене, поискайте помощ, тъй като това е знак, че нещо - най-често позиционирането на бебето – не е правилно. Храненията не трябва да се случват под час и е напълно нормално да имате няколко хранения през малки интервали, а след това една по-дълга 3 или 4 часова пауза. Общият брой на храненията е по-важен от интервалите. Проверявайте дали пелените са мокри и дали изпражненията на бебето се променят от черния мекониум към подобните на горчица изпражнения на кърмачето. Това, което намирате в пелената е най-добрият сигнал за това, че нещо влиза от другия край.

Ако бебето ви е сънливо, стойте около него и се научете да разпознавате сигналите, че е гладно. Бебетата спят на цикли от дълбок сън за около 90 минути, а когато са във фаза на лек сън се кърмят много лесно. Вижте дали клепачите на бебето трепкат и дали прави сукателни движения с уста. Също така е възможно да суче ръката си. Когато видите тези знаци, предложете му гърдата. Не го чакайте да се събуди и да започне да пищи за своето ядене!

Как да се справим със препълването?
Препълването на гърдите се случва и по принцип колкото по-усложнено е раждането – толкова вероятността да се случи е по-голяма. Усложнения, които включват всякакви болкоуспокоителни по време на раждането, както и форцепс или изваждане на бебето с вакуум могат да направят бебето сънливо и неподатливо на често кърмене. Понякога дори когато майката е направила всичко както трябва –гърдите могат да се препълнят и задръстят с мляко. Важно е проблемът да бъде хванат в начален стадий и да знаем как да се справим с проблема – за всеки случай.

Ключът към облекчението е премахване на млякото. Това изглежда очевидно, нали?! Но понякога не е толкова лесна задача. Когато има толкова много мляко и течности в гърдите, това оказва натиск върху млечните канали и води до запушването им - все едно сте настъпили градински маркуч. Компресите са ефективен метод, който помага на млякото да потече. Топлите компреси помагат на млякото да потече, а студените намаляват оттоците. Слагайте топли компреси върху гърдите си преди кърмене, а студени след кърмене. Памперсите също са много подходящи за компреси, между другото.

Понякога, дори с топли компреси, гърдите са толкова набъбнали, че млякото отказва да потече. Ако това се случи сложете студен компрес за около 10 минути, изчакайте около 20 минути след това и пак пробвайте с топъл компрес. Горещ душ също действа добре на препълнените гърди.

Ако ареолата е така втърдена, че бебето не може да окаже натиск, опитайте внимателно да изцедите малко мляко, за да омекне ареолата. Бебето ще бъде най-ефективната помпа след като веднъж е успяло да засуче правилно. Можете да ползвате и помпа за изцеждане на кърма, за да отстраните малко от млякото, но е най-добре да използвате болнична помпа с прекъсващ режим на помпане на най-ниска скорост /бел.прев. в България не се предлагат такива помпи по болниците/. Твърде силен натиск обаче върху препълнените гърди може да доведе до нараняване на кожата и образуване на рагади.

Препълването е временно явление и обикновено можем да се справим доста бързо с него. Ако се случи с вас, потърсете помощ и си повтаряйте : “И това ще отмине!”

Преведе MardiGraswww.breastfeed.com