Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 550
Майчета, помагайте! Нещо съм се объркала страшно. Педиатърката ни държи бебето да яде на строг график през 3 часа. Ако поиска през нощта, да му давам подсладена вода. Най-много 7 хранения за деня, залъгалка да си удовлетворява сукателния инстинкт  и т.н. Заплаши ме, че ако храня детенцето си на поискване, то ще затлъстее и няма да може да проходи. Един ден спазвах съветите `и и видях, че нашето ангелче, което беше на едва 1 седмица се измъчи страшно. Аз го будя, той дреме и суче, не знае какво му се случва и т.н. После като писне го наливам с вода, защото не били минали 3 часа. Почувствах се като мащеха.
Сега следвам съветите в посочената книга и сме на друг режим, храня го щом поиска. Обикновено това става на 4 часа, но в някои интервали от деня и през 1 час. Спрях подсладената вода, само няколко лъжички за изплакване на устата. Бабите още му навират биберона щом писне, но май трябва и от него да се откажа.
Кажете, добре ли правя? Посъветвайте ме накратко как да продължа кърменето по-дълго. Вие какво правите? Да се цедя ли постоянно? Ами, ако после поиска, а гърдата ми е празна? Да го слагам ли на гърдата, било то и през половин час? Чела съм доста, но сега нещо се обърках с истинско бебе на ръце.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 952
Остави детето да те води. То няма да те подведе.
Бабите ги свиквай да не правят нещо, за което не си ги помолила изрично. Можеш да се оправяш и без тях, ако това те натоварва.
На всички други въпроси предполагам знаеш отговора - кърменото новородено няма нужда от вода, цеди се само, ако гърдите са ти твърди или ако искаш да увеличиш лактацията. Не се притеснявай, че гърдите ще ти бъдат празни в някакъв момент - те не са шише. Колкото повече кърмиш толкова повече мляко ще имаш. След известно време ще усетиш слизането на кърмата, когато бебето засуче и ще си спокойна, че меките гърди не значат, че не можеш да изхраниш бебето.

# 2
 • София
 • Мнения: 233
Вслушвай се в бебчето си и всичко ще си дойде на място!
В библиотеката има много материали по въпроса, но накратко - НЕ на водата, бибероните и режима!
Бебе, чието стомахче е още съвсем малко, не може да поеме храна за 3 часа напред! А като е при мама на топло му е най-добре! Гушкай го и го кърми на най-малко 2.5 часа! Няма нужда да се изцеждаш щом гърдите ти не са напрегнати и бебето има добър сукателен рефлекс. Много Важно - бабите нямат работа да ти се бъркат в гледането на детето  Mr. Green - ако искат да ти помагат - да поемат домакинските задължения!
Не съм чела книгата, но всички майки тук я хвалят, така че - твърдо За книгата!

# 3
 • Мнения: 4 269
Цитат
Заплаши ме, че ако храня детенцето си на поискване, то ще затлъстее и няма да може да проходи.
Shocked
Тази жена нещо много, ама много е объркана!!!
Това нали не е поръвоаприлска шега?  Confused

Съветите, които мога да ти дам, като майка с няколкомесечен опит в кърменето, а и въз основа на информацията в този форум, и благодарение на другите участнички, са:

1. Съобразявай се с детенцето и нуждите му.
2. Кърми на поискване, но не през интервал, по-голям от три часа. Може и през един час - нищо няма да му стане на бебето, но три часа и повече са твърде много време за новородено. Буди го и му предлагай гърдата.
3. Няма нужда от допълнително вода, още по-малко пък от подсладена. Чрез кърмата се утолява жаждата на бебето, иначе водата ще заеме онова място в коремчето, предназначено за ценното  и хранително майчино мляко.
4. Не се притеснявай, че то ще поиска, а гърдата ти ще е празна - организмът ти образува мляко според нуждите на бебето. Гърдата може само да ти изглежда празна, в действителност, тя съдържа и образува мляко и в момента на сученето. Ти може и да не успееш да изцедиш много, но бебчо е една отлична помпичка.  Flutter
5. Не му предлагай биберон-залъгалка.
6. Ако бебето се буди нощем - кърми го. Дори е желателно, защото нощното кърмене подпомага лактацията, а и гърдите ти няма да се препълват.
7. Цеденето след кърмее може би ще трябва да продължи месец- два, докато тисе урегулира кърмата според нуждите на бебето.

Това е накратко. Всичко написано го има в много по-подробен и обяснен вид в темата Библиотека - по-горе.

# 4
 • Мнения: 6 148
Цитат на: bib.bib
Остави детето да те води. То няма да те подведе.

... и не забравяй, че ти си напълно в състояние да задоволиш и глада, и жаждата на детенце.

Ако имаш стара баба, питай я, тя давала ли е вода или залъгалка. Ще ти каже, че вода е давала тогава, когато детето вече е можело да си поиска Grinning Напомни го на твоите баби и на педиатърката (ако ти се занимава).

# 5
 • Мнения: 1 072
Моят съвет е: смени "педиатърката". Какви невероятни глупости може да каже човек, при това доктор, направо съм изумена!

# 6
 • Видин
 • Мнения: 5 951
Понеже се включвам накрая, мога само да кажа, че подкрепям всички мнения по-горе.
Аз бих се замислила, дали ще имам общ език с педиатърка като вашата.... Thinking

# 7
 • Мнения: 4 244
Тя тая педиатърка, като оная зарарийската дето рекла на Сладка хапка че щяла да я праща на обмяна на опит в циганската махала щото кърмила толкова дълго
Ноу комент

# 8
 • София
 • Мнения: 18 056
Цитат на: SaraJK
Моят съвет е: смени "педиатърката". Какви невероятни глупости може да каже човек, при това доктор, направо съм изумена!


Абсолютно!Това е съветът в твоя случай!Егати гъската, направо се вбесих Imp

# 9
 • Мнения: 3 161
Цитат на: Steisi
Заплаши ме, че ако храня детенцето си на поискване, то ще затлъстее и няма да може да проходи. Един ден спазвах съветите `и и видях, че нашето ангелче, което беше на едва 1 седмица се измъчи страшно. Аз го будя, той дреме и суче, не знае какво му се случва и т.н. После като писне го наливам с вода, защото не били минали 3 часа. Почувствах се като мащеха.

Стейси, слушай си педиатърката, ако искаш да си поредната майка,  която е отбила на втория месец, след като максимално е изтормозила и себе си, и бебето си. Много некомпетентни съвети от лекари съм чувала, но чак такова нещо - нямам думи. Няма да затлъстее детето ти, напротив - казват (виж и Хана Лотроп), че естествено хранените деца обикновено са предпазени от затлъстяване. Виж ако буташ формула на поискване, може...  А за прохождането - трябва да се запише към лекарските бисери просто. Но за да си съвсем сигурна - моето дете се хранеше през половин час на моменти - проходи между 10 и 11 м.
Цитат
Сега следвам съветите в посочената книга и сме на друг режим, храня го щом поиска. Обикновено това става на 4 часа, но в някои интервали от деня и през 1 час. Спрях подсладената вода, само няколко лъжички за изплакване на устата. Бабите още му навират биберона щом писне, но май трябва и от него да се откажа.
Кажете, добре ли правя? Посъветвайте ме накратко как да продължа кърменето по-дълго. Вие какво правите? Да се цедя ли постоянно? Ами, ако после поиска, а гърдата ми е празна? Да го слагам ли на гърдата, било то и през половин час? Чела съм доста, но сега нещо се обърках с истинско бебе на ръце.

Книга за кърменето казва всичко, което ти е нужно, можеш да й се довериш. Аз се учих от нея и кърмя вече 18 м. без проблем. Смятам, че правиш много добре, че въпреки съветите на педиатърката се съобразяваш най-вече с нуждите на бебето си. По конкретните въпроси:
Не, не се цеди, освен ако не са ти препълнени гърдите, а бебето не суче; или ще излизаш и трябва да оставиш; или някаква друга конкретна причина. Аз в началото се цедях сутрин, за да имам вечерта, но не знам дали беше много правилно.
Гледай да даваш от едната гърда, докато се изпразни, и после давай другата. През това време първата почива и се напълва отново. Рядко гърдите са съвсем празни - и това е обикновено след като бебето се е насукало така или иначе. Дори и да нямаш мляко, ако държиш бебето на гърдата (стига да не те боли), това ще стимулира отделянето и скоро ще имаш повече.
Правилно си спряла водата. Не е нужно да плакнеш устичката (особено пък с подсладена) - кърмата има антибактериални свойства и няма нужда да бъде отмивана. Предполагам, че и плакненето е измислено за формулата и ми се струва неправилно да се прилага към кърмени.  
Избягвай биберони-залъгалки. Честото кърмене задоволява много нужди на детето, включително и сукателния рефлекс. Залъгалката е улеснение за теб, за да те остави детето на мира и да свършиш нещо; но това, от което детето ти има нужда, е теб.
И последно: отпусни се и се успокой! Повярвай в способността си да намериш инстинктивно най-доброто за детето си, и да произведеш най-доброто, от което то има нужда. Природата е дала този дар на теб и на детето ти, ти трябва само да протегнеш ръка и да го вземеш.  Simple Smile

# 10
 • Мнения: 3 550
Момичета, според съветите ви започнах да го чакам той да определи графика си. Струва ми се доволен, а и аз съм по-спокойна. Общо за деня от полунощ до полунощ му се събират 7 хранения. Но дали не са твърде дълги  4-часовите интервали за двуседмично бебе?

# 11
 • Мнения: 4 269
Дълги са. Най-много през 3 часа го кърми. Нормално е да има от 8 до 12 кърмения за денонощие, може дори по-често, но 7 хранения за новородено са малко. Не се страхувай, че ще го прехраниш.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Макар че 7 хранения са малко,засега не се притеснявай - и моята беба първите 2 седмици ядеше през 4ч,но от третата седмица(като се поосвестят след раждането) - само гледай,и през час сме папали,направви си нов ритъм и досега - вече 4 месеца - яде през 2,5ч.Чела си в книгата за скоковете на растежа - третата седмица ви чака един такъв,когато за 2-3 дни ще иска да папа почти постоянно или на много малки интервали - нормално е и бързо се връща към обичайния ритъм,стига да позволиш това често сучене (то увеличава кърмата в съответствие с потребностите на бебче).Ако откликваш винаги,когато бебе дава признаци на глад или недоволство и предлагаш гърдата,няма да имате никакви проблеми Simple Smile

# 13
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Извинявам се за Off-а,
но "книга за кърменето" на кой автор е? Намерих една в Danet.bg :
Книга за кърменето, Хана Лотроп.
За същата ли става въпрос. Искам да я подаря да една приятелка,  която чака бебче през август?

# 14
 • Мнения: 488
Същата е, вземай смело и подарявай! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт