Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 окт. 2007, 14:24 ч.

опасно ли е готвенето в тенджера по налягане

  • 6 213
  • 89
  •   1
Отговори
  • гр. София
  • Мнения: 131
подариха ни страхотна тенджера под налягане - по принцип чувам хубави неща за тях като съкратени срокове на приготвяне и т.н., но също така чух и два ужасяващи случая - изгорено лице на жена, която повдигнала капака в "неуместно време" и "експлодирала тенджера.....незнайно как, която разбила дограмата на остъклената тераса.
Не знам как да ползвам тенджерата и честно казано и не смея като нямам опит, а ми се иска...
Как безопасно се готви в такива тенджери?

# 1
# 2
  • гр. София
  • Мнения: 131
ехеееееееееееее, колко оскъдна информация Wink
БЛАГОДАРЯ! Много полезно   bouquet

# 3
  • На една звезда
  • Мнения: 4 453
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 554
От много години ползвам и съм доволна. Наистина съкращава времето за приготвяне на яденето.
Когато затвориш тенджерата, изчакваш да чуеш свистенето на парата и намаляваш силата на котлона. Когато прецениш, че е готово яденето, изключваш и оставяш на котлона. Ако е електрически, то продължава още 20-тина минути да се готви. Отваряш капака, само ако си сигурна, че няма  налягане в тенджерата, т. е. повдигаш "камбанката" на капака и не трябва да се чува никакво свистене. Има капаци, които и да искаш не можеш да отвориш, но има и такива, които с едно завъртане се освобождават и тогава съдържанието може да ти се излее отгоре, в такъв случай "неприятно" е слабо казано. Експлозия може да се получи, ако избие клапанът, но това би станало, ако не намалиш силата на котлона, за което вече ти писах.

# 5
  • София
  • Мнения: 572
От много години ползвам и съм страшно доволна.Според мен няма нищо опасно ако се наблюдава процеса на варене тоест засичаш си горе долу след колко време завира и при всяко следващо варене ако това време мине а тя не е свистяла значи има проблем.Аз лично когато  преценя че е готово въпросното ястие взимам тенджерата и под студената вода за секунди пада налягането и се чува дори.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 2 922
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed

И аз така.

# 7
  • Мнения: 195
Няма нищо опасно при готвене в тенджера под налягане. Аз лично ползвам такава вече доста време и досега нищо страшно не се е случило. Единстеното нещо, което трябва да се знае е да не се препълва тенджерата и да се наблюдава кога ще заври. След намаляне на котлона просто оставяш ястието да се свари.
 Peace Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 7 061
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed

И аз така.

И аз се включвам в отбора на страхливите.  Tired

# 9
  • Мнения: 7 474
Ползвам от години, много е удобно, но трябва да се спазват инструкциите  Wink

# 10
  • Мнения: 2 538
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed

И аз така.

И аз се включвам в отбора на страхливите.  Tired

С мен четири.  Laughing
Но  моят страх идва може би от това, че тенджерата ми не е качествена, а някаква турска, измислена...Някой е отбил номера за сватбен подарък. ooooh!
Ако имам хубава тенджера ще се престраша. Peace

# 11
  • На ръба на възможното
  • Мнения: 178
Вкъщи ползваме една, която сигурно има 15 години - желязна е!  Peace Времето за сваряване на пиле, картофи, боб и т.н. се съкращава чувствително, а досега не е имало страшни случки с нея!

# 12
  • Мнения: 1 910
Имахме една руска тенджера, от "чеиза" на мъжа ми, всъщност в нея си е готвел, преди да се оженим, ползвахме близо десетина години, но едно уплътнение се скъса и употребата й приключи. Не мога да намеря подобна, всички ми изглеждат някак си прекалено леки и несигурни

# 13
  • София
  • Мнения: 5 001
С мен четири.  Laughing
Но  моят страх идва може би от това, че тенджерата ми не е качествена, а някаква турска, измислена...Някой е отбил номера за сватбен подарък. ooooh!
Ако имам хубава тенджера ще се престраша. Peace
[/quote]

Няма нищо страшно:)) Аз имам точно турска за около 50 лв.Много съм доволна и доста неща се приготвят в къщи с нея Heart Eyes

# 14
  • София
  • Мнения: 5 001
Нели съм още новак те цитатът ми нещо не се получи,за което много се извинявам Embarassed

# 15
  • Мнения: 2 829
а моята тенджера е наследена от майка ми--над 15 години е!--аз само 15 съм я ползвала Wink!
работи безотказно и няма никакъв проблем-стига да махаш капака, когато е излязъл всичкия въздух Wink

# 16
  • все тук
  • Мнения: 1 630
Добре де, а кои марки според вас са "най-надеждни"?
И гаранция ли е, че ако е скъпа тенджерата, е добра?

# 17
  • София
  • Мнения: 5 001
Не знам дали цената е от значение за качеството или понеже е от известна марка та и цената скача...това е задължително.Това което знам е че трябва да има двойно дъно и два клапана.Единият е подвижен и при вдигането на налягането като се натисне казва пст-пст( голям майтап с тия обяснения),а вторият е предпазен,фиксиран и служи,ако парата е в повече да излиза оттам.Капака на модерните тенджери е така устроен,че влиза в тенджерата и после се затваря(старите бяха с гуми-уплътнители които много бързо протичаха).Дано да съм била полезна Heart Eyes

# 18
  • София
  • Мнения: 10 860
Аз също от страх не съм си купила досега, макар че много си мечтая да имам такава тенджера и да не ме е страх от нея.

# 19
  • Мнения: 1 391
Няма нищо страшно, момичета. Вкъщи винаги се е готвело с такава тенджера. Мама готвеше с такава - една тежка, руска. После и подариха някаква испанска. Ние сме с турска - Алпин. Много съм доволна. Ползвам я сигурно от 10 години. Не е мръднала. Няма грешка  Peace

# 20
  • все тук
  • Мнения: 1 630
Не знам дали цената е от значение за качеството или понеже е от известна марка та и цената скача...това е задължително.Това което знам е че трябва да има двойно дъно и два клапана.Единият е подвижен и при вдигането на налягането като се натисне казва пст-пст( голям майтап с тия обяснения),а вторият е предпазен,фиксиран и служи,ако парата е в повече да излиза оттам.Капака на модерните тенджери е така устроен,че влиза в тенджерата и после се затваря(старите бяха с гуми-уплътнители които много бързо протичаха).Дано да съм била полезна Heart Eyes
А-аа, много забавно, ама образно и разбираемо. Благодаря за поясненията. Hug

# 21
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 418
Имам чисто новичка и събира прах, защото ме беше страх да я използвам. Веднъж варих телешко месо и това беше.
   Чувала съм, че картофи за картофена салата стават адски бързо в такава тенджера. Моля, ако някой знае  колко кг. картофи в какво количество вода за какво време се вари да каже.  bouquet

# 22
  • София
  • Мнения: 5 001
GOLDEN ROSE,ето за картофите:
Варени небелени картофи
   Измийте с четка картофите и ги сложете в тенджерата. Залейте ги с вода и прибавете малко сол. Затворете тенджерата  и варете картофите 10—12 минути от завъртането на вентила.
Това е информация от тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98477.0
Има много идеи какво да си сготвиш във "вълшебната" тенджера

# 23
  • Мнения: 342
Съгласна съм с всичко казано дотук за експлоатацията на тенджера под налягане. Аз също ползвам такава. Особено за месо - става много бързо, ако ти трябва спешно, освен това може за го сложиш замразено, правиш икономия на ел. енергия (ако готвиш на такава)

Искам само да допълня - ако се готви боб, леща или нещо друго такова дребно трябва да се внимава, защото запушват клапана за въздуха и тогава се получава експлозия. Затова намелете котлона!

# 24
  • БГ-изток
  • Мнения: 764
Убийте ме,но не мога таквоз нещо да ползвам.Страх ме е и това си е!

# 25
  • Мнения: 6 461
Без тенджерата под налягане съм за никъде... Mr. Green
Редовно готвя в нея,няма нищо сложно.... Wink

Аз поне си готвя на обикновен котлон с ток ,
а много се смея с моята приятелка като я видя качила на плота една газова бутилка  (от тези- туристическите )
и от горе тенджерата под налягане 
Laughing ...и готви нашата та се пука Grinning

# 26
  • София
  • Мнения: 10 860
Убийте ме,но не мога таквоз нещо да ползвам.Страх ме е и това си е!

И аз съм ама точно така - хем ме боли, хем ме сърби hahaha
Умирам за таква тенджера, но и от страх умирам Joy

# 27
  • София
  • Мнения: 5 001
Навремето когато майка ми готвеше по разни хижи като ходехме семейно(нали е обща столовата) всички жени бягаха навън Joy но после като виждаха,че тя готви за два пъти по-малко време и идваха да я подпитват за тая тенджера  bouquet

# 28
  • BE, 2260
  • Мнения: 5 540
80% от всички манджи готвя в такава тенджера, при това е стогодишна руска, наследство от баба ми. Нищо страшно няма Peace
Моята е такъв модел, че капакът се завинтва и няма как да изскочи, преди аз да го отвинтя. А аз го отвинтвам, когато видя, че налягането е паднало Simple Smile

# 29
  • Мнения: 1 486
 #Cussing outмразя това нещо

# 30
  • Варна
  • Мнения: 1 644
О,  и аз се включвам към страхливите Peace.Никога не съм ползвала.

# 31
  • Мнения: 1 356
Не е опасна, но трябва да се знае как се борави. Без нея съм заникъде-не мога да си представя боб, сварен в обикновена тенджера!

# 32
  • Мнения: 2 648
Веднъж отивам в една приятелка на гости...и що да видя..Прозореца беше счупен \пред него е масата на която детето учи\.. ooooh!Има декоративна колона на барплота, ръба на която беше отхвръкнал..СЛЕД КАТО гръмнала тенджерата под налягане. Мацката отишла за малко до магазина и като се върнала мръвките били на тавана и по стените.
Ако щете вярвайте ама това с очите си го видях.. ooooh!

Хубавото беше че 1- Детето не е учило в момента и даже не е било в стаята..
                                    2. Мъжа и е бояджия

# 33
  • Мнения: 1 984
готвя само в такава. по бързо, по евтино, по здравословно.... според мен трябва да си пълен......  baby_neutral  за да се взривиш.... научих и тъщата и жената да готвят с такава.... не са се отказали.... само едно нещо има - слагаш почити всичко на куп...

# 34
  • София
  • Мнения: 5 001
Кaril , тенджерата се е "взривила",защото е оставена без наблюдение....Тя трябва да се наблюдава,та когато налягането се вдигне да се намали котлона и да си къкри бавничко,а не да се ходи на пазар през това време Naughty

# 35
  • София
  • Мнения: 10 860
Добре де, сготвен боб в тенджера под налягане приближава ли се като вкус до сготвен боб в гърне?

# 36
  • Мнения: 1 356
Тя трябва да се наблюдава,та когато налягането се вдигне да се намали котлона и да си къкри бавничко,а не да се ходи на пазар през това време Naughty
Никога не намалявам котлона... Thinking

# 37
  • София
  • Мнения: 5 001
Вивиан , според мен аромата на боба сварен в гърне си е класика..мммммммм вкусноо,но боб сварен в обикновенна тенджера не е толкова вкусен както този с тенджера под налягане.Поне ние в къщи така сме констатирали.

# 38
  • София
  • Мнения: 7 185
Тя трябва да се наблюдава,та когато налягането се вдигне да се намали котлона и да си къкри бавничко,а не да се ходи на пазар през това време Naughty
Никога не намалявам котлона... Thinking
И аз не намалявам котлона.
Готвя на газ в тенждера под налягане.Според моя приятелка това са две бомби едновременно.Не съм съгласна.Ако се спазват определени правила за безопасност няма проблем.

# 39
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 891
За мен не е опасно. Ако е хубава тенджерата, разбира се. Че има едни турски на пазара, много афифни ми се виждат.  Laughing
Аз готвя в такава тенджера (и то на газ) много отдавна. Моята е руска. Не се виждам без нея.

# 40
  • Мнения: 7 474
Тя трябва да се наблюдава,та когато налягането се вдигне да се намали котлона и да си къкри бавничко,а не да се ходи на пазар през това време Naughty
Никога не намалявам котлона... Thinking

 Shocked Задължително се намалява като заври, иначе може да гръмне  Wink
Аз от 6 намалявам котлона на 3

# 41
  • София
  • Мнения: 5 001
И аз намалявам и аз готвя на газ.Няма смисъл да се образува налягане повече от необходимото,а и става по-вкусно когато си къкри на по-слаб огън(независимо дали на газ или ток)

# 42
  • На една звезда
  • Мнения: 4 453
Karil и свекърва ми си е събирала фасула от ... тавана, след едно такова изгърмяване на тенджерата под налягане. Добре, че не съм била свидетел newsm43 Laughing

# 43
  • Мнения: 1 464
От 4 г готвя само в такава тенджера,когато е манджа и става двойно по-бързо.Готвя на газ и не мисля е е опасно.Само трябва да се следи дали винтила се завърта и излиза пара.Щом изключа газта отварям клапана и след 2 мин е спаднало налягането.Тенджерата ми е солинген Peace

# 44
  • ᑲᓇᑕ
  • Мнения: 682
Мен адски ме е страх. Зная, че става много вкусно всичко сварено в тенджера под налягане, но моята си седи в кашона..

# 45
  • Силистра
  • Мнения: 251
И аз си я ползвам без проблеми, малко ме беше страх от начало, но с времето позабравих за страховете си.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 10 086
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed
И аз така.
И аз се включвам в отбора на страхливите.  Tired

Много смеееее Laughing

И аз знам случай за експлодирала тенджера под налягане, чисто нова, заради някакъв дефект явно. По чудо се е разминало без пострадали, само с потрошени кухненски уреди - печка, аспиратор и микровълнова.

# 47
  • София
  • Мнения: 439
Аз съм страхлива и не ползвам такава тенджера Embarassed

И аз така.

И аз се включвам в отбора на страхливите.  Tired

Хайде и аз! Laughing Преди години имахме експлозия у нас, добре че нямаше никой в кухнята по това време, и после валя шкембе чорба Whistling Беше се скъсало някакво гумено уплътнение, та докато мама изстъргваше шкембето от тавана, аз тичах за нова тенджера. Нашата си беше старичка просто.

# 48
  • София
  • Мнения: 9 014
Аз използвам много често такава тенджера, защото всичко се вари по-бързо с нея. НО, трябва да се съблюдават правила за безопасност - не трябва да има много малки частици, които може да полепнат отвътре на обезвъздушителя /като магданоз и други подправки, леща, боб, също така не трабва да се пълни повече от 1/3 от обема й, а когато се разфучи, котлонът трябва да се намали.
Ако се спазват тези правила, няма проблем.

# 49
  • Мнения: 1 107
Аз използвам много често такава тенджера, защото всичко се вари по-бързо с нея. НО, трябва да се съблюдават правила за безопасност - не трябва да има много малки частици, които може да полепнат отвътре на обезвъздушителя /като магданоз и други подправки, леща, боб, също така не трабва да се пълни повече от 1/3 от обема й, а когато се разфучи, котлонът трябва да се намали.
Ако се спазват тези правила, няма проблем.

Мен доста ме е страх от тази тенждера,но пък половинката все ми натяква, че съм предубедена и трябва да отчета всичките й плюсове - наситина всичко, което си написала и той ми го повтаря всеки пък, но това не пречи аз да се измъквам с "Абе, не ми харесва тази тенджера и толкоз" Embarassed...май по-скоро и аз съм в отбора на страхливките Joy

# 50
  • Варна
  • Мнения: 957
Мдааа, допреди година някъде и аз готвех в тенджера под налягане.
Ама гръмна. Силно и грозно, добре, че не бяхме наблизо. Чистих всякакви боклуци от таван, стени и пердета...Уж инструкциите бяха спазени... възможно е да е била калпава. Изхвърлих я.
Мина ми уплаха, мисля да си купя нова.

# 51
  • София
  • Мнения: 3 785
Имах 2 такива,подаръци и ги дадох на майка ми и на свекърва ми.Страх ме е да готвя в такова нещо,ставала съм свидетел на експлозии при баба ми и не ми се рискува с детето наоколо да гръмне това нещо в къщи Mr. Green

# 52
  • Русе
  • Мнения: 4 406
никога не съм си мислела, че е опасно. по- скоро , че става бързо и си ползвам редовно такава тенджера. мисля, че при правилна употреба, няма риск

# 53
  • Варна
  • Мнения: 2 922
Леля ми ползва от години такава тенджера. По всички правила за безопасното й ползване...
Но миналото лято гръмна тенджерата, в резултат на което братовчед ми беше с много лоши изгаряния.. Та затова ме е страх.

# 54
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 267
никога не съм си мислела, че е опасно. по- скоро , че става бързо и си ползвам редовно такава тенджера. мисля, че при правилна употреба, няма риск
Peace

# 55
  • София
  • Мнения: 7 185
Аз мисля,че няма как да гръмне тенджерата/ако не е някой боклук за 20лв/,при положение,че от винтилите излиза парата.Моята тенджера е с два винтила,излиза пара и от двата.Руска е,подарявана ми е на сватбата преди 7 години.Ползвам я без никакво притеснение.
На моя позната тенджерата гърмя,но само защото се беше запушил единия винтил,не е излизала пара от него,а тя не е обърнала внимание.Впоследствие се усети,че всъщност пара не се е чувала да излиза.

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 6 217
Леля ми ползва от години такава тенджера. По всички правила за безопасното й ползване...
Но миналото лято гръмна тенджерата, в резултат на което братовчед ми беше с много лоши изгаряния.. Та затова ме е страх.
Майка ми позлваше мнгоо, много години такава тенджера под налягане . Един ден ми се обади баща ми по най-бързи начин да се прибера и да взема промишлени количества дефламол и нкаква пяна портив изгаряне. Когато се прибрах паднах целите и рарка бяха обезобразени с огромни мехури, защото тенджерата гръмнала, а години я позлваше без никакъв проблем.  Според вас дали ползвам такава тенджера?? Да не съм луда ако ще да е най-скъпата, най-сигурната предпочитам 1 час по-бавно отколкото да ми режат мехурите  Confused

# 57
  • Мнения: 32 949
Гърмят си редовно, на свекърва ми също гръмна, уж всичко си е било наред.

Майка ми още от сватбата е приготвила една за нас, но такова чудо в къщата ми няма да влезе  Stop

# 58
  • София
  • Мнения: 1 947
Редовно готвя в нея.Много си харесвам тенджерата под налягане.Не мога без нея,създава удобство с бързото приготовление на яденето.Дори в момента е на котлона.

# 59
  • Варна
  • Мнения: 826
И мен ме е страх... нямам такава ...  Embarassed
На моменти страдам и от паранои , че газовата бутилка ще се взриви и ......  cry Редовно си готвя на ток по тази причина. Confused

# 60
  • София
  • Мнения: 1 289
аз имам една стара, руска, тежка и желязна, подарък от свекървата. винаги я ползвам с едно наум, малко ме е страх. наскоро обаче й изгубих коминчето и да ви кажа честно, не си правя много труд да го намеря. замислила съм се да си купувам нова на тефал. вярно, че е близо 300лв., но ми се струва най-надеждна.
баща ми е бил с тежки изгаряния от гръмнала такава тенджера. извадили коминчето, посвистяла малко. когато обаче я отворил, се оказало, че налягане още имало.
малко извън темата: и на газ ме е страх да готвя, откакто видях една съседка как изхвърча през балкона след експлозия на бутилката газ  Tired

# 61
  • Мнения: 32 949
И мен ме е страх от газ, затова котплонът ни е на терасата, която не е остъклена, изградихме плот и само там - в затворено помещение не смея  Tired

# 62
  • Мнения: 4 302
И аз не пипвам такова чудо. На наша семейна приятелка гръмна. Жената е на възрастта на родителите ми, т.е. с дълъг "стаж" в готвенето, не е някоя загоритенджера. След това имаше 2 пръста дълбока дупка на тавана и теракотените плочки бяха пукнати ( където е паднал капака след удара в тавана).
В крайна сметка освен ако не се готви боб или шкембе не виждам кое отнема чак толкова време- пък да съкратиш от 1 час на 30 минути времето за готвене не ми се струва кой знае каква работа, нали така и така не можеш да я оставиш без надзор, все трябва да си там.
Аз лично предпочитам да готвя в йенска тенджера във фурната, по вкусно ми е някакси. А и йенските съдове се мият по лесно. Дори сърми правя така Mr. Green.

# 63
  • София
  • Мнения: 2 149
Аз ползвам от една година,след като се запознах с устройството и и принципа видях че няма нищо страшно.Когато незнаех как действа и мен ме беше ужасно страх.Много е удобна,защото не вися около печката часове Grinning

# 64
  • София
  • Мнения: 4 759
Тамън бях решила да преодолея страха си и да си купя такава тенджера и пак се разколебах  Confused


 
Мдааа, допреди година някъде и аз готвех в тенджера под налягане.
Ама гръмна. Силно и грозно, добре, че не бяхме наблизо....

# 65
  • Мнения: 2 759
Нямам и не бих си взела.  Naughty
Преди време прочетох старата тема за тези тенджери и окончателно се отказах.
Вкъщи готвя на природна газ и не вярвам да ми спестят особено много време за готвене.
Боб и леща не правя, а месото става за около половин час...

# 66
  • Мнения: 505
Аз съм от феновете на тенджерите под налягане. Всичките ми роднински семейства, също. Дано не ви разочаровам, но не ми е известно някоя да е гърмяла. Аз лично имам "Магефеса" - испанско производство. Има си някои недостатъци, но е идеално обезопасена - няма начин да я отвориш, докато не спадне налягането заради блокировката. Освен това всичко сготвя за броени минути - къде да се заблея, като внимавам кога засвистява, намалям огъня и след 5-10 минути яденето е готово? Аз се връщам вечер утрепана, ако трябва да готвя в обикновена тенджера, ще минем на сандвичи. Всичко става особено вкусно в нея, готвя ежедневно и винаги ядем топла храна. Може да се готви на пара, което прави храната диетична, особено здравословна и изумително вкусна, но изисква двойно повече време, така че го прилагаме само когато има болен в къщи.

# 67
  • Cофия
  • Мнения: 1 177
Убийте ме,но не мога таквоз нещо да ползвам.Страх ме е и това си е!

И мене, майка ми като я сложи на печката ( което се случва мноооооого рядко, защото и нея я е страх ) и все я бъзикам да изчака комшиите от горе да седнат на масата в кухнятя та да Утепа повече народ с нея  Mr. Green преди години в съседния вход един дядо беше сложил да вари леща в такава тенджера и като гръмна това чуда, изпотроши му цялото остъкление, а капака излетя на площадката до блока Shocked

# 68
  • Мнения: 505
Вижте сега, то и в кола да се возиш е опасно за живота - я какви катастрофи стават само! Затова хората внимават непрекъснато, когато шофират. Тези, които имат книжки, ще ме разберат. А виждали ли сте как пресича пешеходец без да се огледа изобщо? Щото аз виждам такива почти всеки път като седна зад волана. Има си неща, които изискват нашето внимание. Тенджерата под налягане е едно от тях.

# 69
  • Мнения: 4 916
Нямам никакви притеснения за относно тенджерата под налягане. Даже смятам да купувам нова, че тази вече не си знае годините.

# 70
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 418
GOLDEN ROSE,ето за картофите:
Варени небелени картофи
   Измийте с четка картофите и ги сложете в тенджерата. Залейте ги с вода и прибавете малко сол. Затворете тенджерата  и варете картофите 10—12 минути от завъртането на вентила.
Това е информация от тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98477.0
Има много идеи какво да си сготвиш във "вълшебната" тенджера
Благодаря ти!!!   bouquet

# 71
  • Мнения: 10 032
Аз моята не я ползвам. За опасно не знам, но не е здравословно. Пък и като не мога да погледна яденето дали е готово... Не ме кефят- снабдила със се с други хубави тенджери, включитело и Цептер.

# 72
  • Мнения: 974
.... За опасно не знам, но не е здравословно.

Би ли уточнила какво имаш предвид под нездравословно... newsm78

# 73
  • Мнения: 10 032
Това, че се унищожава всичко полезно в зеленчуците.

# 74
  • София
  • Мнения: 2 700
Когато бях ученичка, баща ми беше решил да готви зрял боб в тенджерата под налягане. Някакво зърно се беше забило в дюзата за изпускане на парата и тенджерата беше гръмнала. Слава Богу, нямаше пострадали, но няма да забравя гледката като се върнах.
Аз лично нямам тенджера и сигурно и доживотно не бих си купила.

# 75
  • София
  • Мнения: 8 522
Готвя в тенджера под налягане вече 6-7 г.Проблеми и аварии не съм имала.Чакам я да вдигне налягането и после  оставям котлона на 3.Всичко става бързо и лесно.Моята е такъв модел:



Има индикатор за топлина,който указва колко силен да е котлона според съдържанието.Има и 2 клапана,ако котлона е силен ,предупреждава като свири.

# 76
  • Мнения: 505
Рени, ще ми се да те поправя, дано не те засегна. Сготвената в тенджера под налягане храна е изключително здравословна. Запазват се повече вкусове и аромати, отколкото в традиционна тенджера, пък била тя и Цептер. Има едно неудобство - трудно се добавят продукти. Трябва да изчакаш да спадне налягането, за да я отвориш. Така че някои рецепти са подходящи за изпълнение с тенджера под налягане, а за други е по-лесно с отворена тенджера. Друга особеност на тенджерата, поне на моята е, че яденето не може без вода, а яхния на пара поне аз още не съм измислила. Така че цели зеленчуци варя на пара, правя си супи и доста яхнии и манджи, които са малко воднисти, но изключително вкусни и става бързо. Моята тенджера е от благородна стомана с дебело, напластено дъно (сигурно има пласт алуминий за по-добро разпределение на топлината). Така че първо мога да запържа леко продуктите, ако искам, а после доливам вряла вода (използвам термокана за кипването) и затварям. Парата засвистява за минтути, засичам време с часовника на печката и след 5-6 минути всичко е готово.

# 77
  • Мнения: 505
Всъщност основният недостатък на тенджерата е, че струва скъпо. Немските и френските, за които знам, са от порядъка на 150 евро или 300 лева - колкото и да са хубави, трудно се отделя такава сума като има тенджерки по 15 лева. Аз ползам испанска за 95 лева и й виждам недостатъците. Те са в качеството на стоманата, то не е достатъчно високо. Но да си дава човек парите за тенджери псевдо Солинген  - турски, китайски и прочие, макар и да е евтино, според мен не си струва. Сигурно е опасно, вероятно защитите им не са достатъчно добри. Капаците им са неудобни за затваряне, някои се огъват направо - как да е спокоен човек с такава тенджера? Така че, обобщавам, тенджерата под налягане е добра за стомаха и за здравето, но крайно опасна за ДЖОБА!!!

# 78
  • Мнения: 10 032
Penkailieva, нездравословна е от гледна точка на това, че температурата в нея се повишава до над 100 градуса. Това разрушава много от полезните съставки.

# 79
  • Мнения: 4 302
Добре де, но всяко ядене в което има месо, трябва да ври, т.е. температурата пак е над 100 градуса? Това, което се готви във фурна пак. Аз се обърках с тея градуси newsm78 А и като се замисля и картофи да са, пак трябва да заврят, пак над 100 градуса.
Като чета мненията обаче си мисля че използването на такава тенджера зависи и от яденетата, които се готвят в една къща.

# 80
  • Мнения: 10 032
Ами аз предпочитам готвенето на по-ниска температура. Има няколко условия да се намали загубата на витамините, които аз спазвам. То и за това предпочим пресните зеленчуци де.
Пак оспамих ooooh!

# 81
  • София
  • Мнения: 8 522
Penkailieva, нездравословна е от гледна точка на това, че температурата в нея се повишава до над 100 градуса. Това разрушава много от полезните съставки.
Да,но готвене под 100 градуса може да стане само с Цептер и то доста бавно.Тнджерата под налягане е доста по-здравосложен вариант от дългото варене с обикновена тенджера.Не включвам Цептер.

# 82
  • Мнения: 10 032
Да, аз за това писах, че спазвам няколко условия за здравословно готвене (включващи температурата и времетраенето). Но това е предмет на друга тема.

# 83
  • Мнения: 505
Температурата не е по-висока, по-високо е налягането на парата, която се образува, като заври водата. Витамините и прочие любими и хранителни вещества се разтварят от водата, (която пък се вдига на пара) но като няма как да изветреят навън, остават си в тенджерата и съответно - в яденето. От което идва резултата - по-вкусна храна и по-здравословна. Ако някой знае повече, да пише.

# 84
  • Варна
  • Мнения: 10 086
Температурата не е по-висока, по-високо е налягането на парата, която се образува, като заври водата. Витамините и прочие любими и хранителни вещества се разтварят от водата, (която пък се вдига на пара) но като няма как да изветреят навън, остават си в тенджерата и съответно - в яденето. От което идва резултата - по-вкусна храна и по-здравословна. Ако някой знае повече, да пише.

Да бе! Витамините просто се разграждат при висока температура, а не "излитат" с парата. Тъй че отворена, затворена тенджера, резултатът е един и същ.

# 85
  • Мнения: 505
Не съм учен, а консуматор на манджа. И като такъв отговорно заявявам, че когато парата от готвенето НЕ ИЗЛИЗА от тенджерата, е по-вкусно. Моля, някой учен да го обясни! Не знам това витамини ли са или други някакви молекули, но са вкусни.

# 86
  • Варна
  • Мнения: 10 086
Аааа, за вкуса не споря. Може и така да е Peace

# 87
  • Мнения: 132
Не мога без нея!!!В такава тенджера готвя абсолютно всичко!!!
И мен бе беше страх в началото Embarassed

# 88
  • Мнения: 3 833
 Винаги ме е било страх да готвя в тая тенджера и умишлено съм я набутала в един шкаф. Като почне да фъшти и направо изтръпвам ooooh!

# 89
  • София
  • Мнения: 2 535
Имам две и предпочитам да готвя в тях. В началото и мен ме беше страх, но сега като спазвам всички правила за готвене виждам, че няма нищо страшно. Всики неприятни случки с такава тенджера стават по не внимание. Например : не може да отвориш капака преди да си охладила тенджерата, това е основното правило.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт