Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2005, 00:09 ч.

Кръгла маса по въпросите на кърменето

 • 3 859
 • 50
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Момичета, ето какво:
На 5-ти април в ХЕИ-Пловдив ще се роведе кръгла маса на тема "Кърменето - шанс за отличен старт". Кръглата маса е организирана от РИОКОЗ - Пловдив съвместно с Център за бременни жени.
Ще участват шефове на болници в града (родилни домове), представителка на УНИЦЕФ (д-р Анета Попиванова), Център за бременни жени и аз (като член на Ла Лече Лига и обучаваща се за лидер).
Доколкото последно знам, ще се обсъждат:
Изключителното кърмене; Ранно поставяне на бебето на гърдата; Защо намалява времето, през което майките кърмят (проблеми с кърменето).

Както разбирам, първо ще се изкаже д-р Попиванова, после Център за бременни, аз и после началниците на болниците.

Моля ви, вместо да пишете "Браво!" и "Ура!" (макар че е наистина чудесно, че държавна институция се е заела с прокламиране на кърменето), да дадете идеи и мисли по темата - кое според вас е важно да се спомене?
Имайте предвид, че аз вероятно ще разполагам с 5, максимум 10 минути (не разчитам на толкова много, но...), така че идеите ви трябва да могат да се вместят в това време Simple Smile

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Според мен е важно да се спомене за това колко малко информация и правилни съвети за кърменето получават родилките от болничния персонал.
Както всички знаем началото на кърменето е сложен процес, който за съжаление започва в родилния дом, където от 10 акушерки една е способна да ти даде точен съвет, но точно на нея днес не и се говори или и се глада сериала в 17ч. Imp

# 2
 • София
 • Мнения: 2 493
ами и аз мисля че това е най-важното - адекватна инфо от персонала както и поощряване на възможно най-ранното поставяне на бебето на гърдата... Не аз (или която и да е родилка) да си го поискам ами те да ми го дадат. Защото аз съм чела във форума и разни книги и материали и знам че това е най-доброто, но много от майките не са и идея си нямат дори за това (ранното поставяне на гърдата).

# 3
 • София
 • Мнения: 2 952
Браво ще пиша, пък нека се сърдиш  Wink Бравото е, защото ще организирате толкова събития в близките дни и ти със сигурност си двигателя в тази активност.
Сега идеите:
- Представителите на родилните домове да кажат аргументите си, защо масово се дава адаптирано мляко като първа храна или като "добавка" на новородените. Можеш да преведеш аргументи против от много източници - ти знаеш най-добре.
- Поканете представители на бебешките издания, за да се отрази събитието на техните страници и съответно инфото пак да стигне до бъдещите майчета.
- Говори за форума. Много бъдещи майчета имат достъп до нет-а, но може да не са открили сайта и форума в частност.
- Аз мисля, че в болниците трябва майките да се питат, дали ще кърмят или не. Така бебетата на тези, които ще кърмят, няма да получават формула. Бас държа, че няма да са много тези, които ще кажат, че няма да кърмят. Така решението ще се взима не тихомълком: щото кърмата не дошла, а пък бебето се научило от шише, пък и не наддавало, та не се нахранвало от кърмата - наклонената пътека я знаем и някои дори сме минали по нея  Simple Smile Всяка майка има право да реши как да храни детето, но избора трябва да бъде неин.
Успех!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 493
а да и да не се дохранват кърмачетата с адаптирано мляко.... освен ако майката не пожелае!

# 5
 • Мнения: 4 242
Да се дават бебетата възможно най- скоро след раждането на майките им за да бъдат закърмени.
Аз си поисках малката още мръсничка да я гушна, но ми отказаха. А като казах че искам да и дам да засуче веднага, ме изгледаха сякаш съм  #Silly, а едната акушерка даже измънка "Хм , много филми гледате май" Imp . Донесоха ми я 5 часа след раждането Imp , а се бяха заканили чак за другата сутрин без да ми обяснят защо, ето това е голям стрес за родилката- като те оставят да се терзаеш в най- лоши мисли какво става.

# 6
 • Мнения: 2 274
Аз бих искала да зная защо при най-малкия  проблем (не винаги свързан с наддаването, дори) педиатрите "предписват" добавка и ошашавената майка веднага я дава - оттам за 1-2 седмици детето е отбито.
Може би и нещо в психологическата нагласа на българската майка куца - кърми 1-2- месеца и решава, че е достатъчно...

# 7
 • Мнения: 280
Бу, доколкото те познавам (задочно) от срещите във форумите мисля, че ще се справиш отлично и без наша помощ. Но тъй като се обръщаш за съвет, ето на какво бих наблегнала аз. Кърменето е преди всичко здраве. Както за бебето така и за майката. Това е най-естественият, а оттам и най-правилният начин за хранене на новороденото. Всяко уважаващо себе медицинско лице, работещо в тази сфера, би трябвало всячески да насърчава майките да кърмят своите бебета. Кърменето не трябва да се приема като бреме, като излишно задължение и за това могат да помогнат лекарите, акушерите, обяснявайки на майките ползите (за всички) от тази тяхна роля. Нека адаптираните млека за храна на бебетата започнат да се възприемат просто като алтернатива за храненето на бебето, когато е налице някакъв непреодолим фактор (физически, психологически, обществен дори) от страна на майката или бебето. Т. е когато те нямат друг избор. Нека кърменето заеме отреденото му място по природа - без колебание, да бъде най-естествения избор за всяка майка при отглеждане на нейното бебе. А ако все още има майки, които се колебаят, нека мислят за кърменето така - Кърменето е модерно, здравословно и е удоволствие, неоценимо за мама и бебе.
Това е моето верую по темата и доколкото мога помагам на приятелките си, които от скоро са майки, да мислят по този начин.

Желая ти успех утре!! Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover  Flowers Four Leaf Clover

# 8
 • Мнения: 4 187
Да се обърне внимание, на кърменето на поискване още в родилният дом ! Практиката в повечето болници е да носят децата под час!!!???!!! Това, ми се струва  неумесно, и от там произтичат много проблеми!

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
И аз да кажа браво Wink
Още нещо,което според мен е много важно - трябва отново да се наблегне на това колко е важно майката и бебето да са непрекъснато заедно,за да може да се кърми на поискване,а не бебето да се носи под час и за ограничено време.Все още има много болници,в които това е практика.
Би било хубаво и да се отдаде значение на огромната важност на обучението на специализиран болничен персонал,който да прави инструктаж според съвременните изисквания и да помага при проблемите с кърменето - беше споменала,че в някой от медицинските институти има вече такава специалност?А докато това стане - да се популяризира и сред лекарското съсловие ролята,която ЛЛЛ може да изпълнява за подкрепа на мамите Wink

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Цитат на: hedra
майката и бебето да са непрекъснато заедно,за да може да се кърми на поискване,а не бебето да се носи под час и за ограничено време.

Всъщност в Пловдив само един родилен дом е без rooming-in - при това най-новият, парадоксално!
Смятам да говоря за форума. На следващият ден ще има пресконференция с медиите, на която сигурно също ще присъствам, там мога да говоря за форума и за ЛЛЛ.

# 11
 • plovdiv
 • Мнения: 350
Бих искала в тази връзка да спомена мнението си за първопричината на проблемите изхождащи от съветите на педриатите. Повечето майки (от малоумие и непросветеност -простете за израза) са склонни да се доказват като майки с изключителни деца,които ядат по три кюфтета на 10м възраст и пр.Педиатрите освен, че се презастраховат с дохранването, не смятат, че е възможно да убедят една майка,че не е правилно да си гледа детето,както нейните родители са я отгледали.Или че е опасно температурата да се смъква рязко.Осведомяващите се за новостите педиатри са наясно, но преди да опознаят майката, не си позволяват да наложат непременно мнението си,тъй като "мамата" ще отиде при педиатърката на комшийката.А след това става прекалено късно.
Затова смятам,че трябва да има масова пропаганда, която на първо място да размърда мозъчетата на болшинството майки, които да се заинтересуват и да бъдат прями с педиатрите си.Нека задават конкретни и адекватни въпроси на педиатрите и съответно да получат компетентно мнение.
Това е мое наблюдение върху майки с достатъчно капацитет,а що се отнася до другата категория-не ми се и помисля ...
Много целувки и успех в начинанието !:)

# 12
 • ville de Quebec
 • Мнения: 509
Според мен най-вече трябва да се наблегне на информацията, това че майчетата нямат адекватна информация какво да направят, за да кърмят, дават се точно обратните съвети, които както всички знаем водят до отбиване. И се стига до заключенията "нямах кърма". И да се представи форума като достоверен източник на информация, на който може да се вярва, защото мисля че има много майчета, които знаят за форума, но не му вярват и продължават да слушат "отбиващите" съвети на педиатрите.

# 13
 • Мнения: 4 271
Момичетата са написали почти всичко вече.  Simple Smile
Искам само да добавя мнението си, че е важно информацията за ползите от кърменето и подготовката - психологическа, емоционална и информативна, да започва по-отрано. За това важна роля биха изиграли бебешките списания, курсовете за бременни и защо не - женската консултация?

# 14
 • Мнения: 1 586
Всичко предложено май се изчерпва от 10-те правила за успешно кърмене на СЗО/УНИЦЕФ. Може би трябва да се наблегне на тяхното изучаване и изпълняване както от болничния пресонал, така и от бъдещите майки.
Успех!:)

Общи условия

Активация на акаунт