Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 129
днес трябва да поръчам етикети за дрехи, но незнам освен вносителя, състава и т.н има едни знаци за температурата на пране-40 градуса, как се глади и т.н.  трябва ли да ги има на етикета, и стандартни ли са или ? newsm78
моля който знае да ми пише спешно..

# 1
 • Мнения: 1 646
да стандартни са, обикновено са на дрешката по редица практични причини
практиката е етикетите да са празни и с химикал да се дописва нужното, за да е по евтин печата
хайде не го ли отвори този магазин, целия форум тръпнем в очакване, аз ще родя даже само и само да си купя !
 Joy

# 2
 • Мнения: 1 129
още съвсеем малко-края на месеца Simple Smile))

# 3
 • Мнения: 1 129
въпроса е за тези знаците за гладене и температура , гледам на различните етикети, на единия пише 40 градуса, на другия 30, на единиа кръгче на другия квдратче и изобщо тези знаци дали са задължителни

# 4
 • Мнения: 1 646
на дрехата
за да може да го видиш преди да го пуснеш в пералнята

# 5
 • around the world
 • Мнения: 650
въпроса е за тези знаците за гладене и температура , гледам на различните етикети, на единия пише 40 градуса, на другия 30, на единиа кръгче на другия квдратче и изобщо тези знаци дали са задължителни
до колкото знам не са.
производител, вносител, цена, състам на дрешката...погледнах си последните придобивки, на които все още не съм махнала цените и поне на нашите  друго не вижда да пише.
Успех!

# 6
 • Мнения: 1 129
очевидно търговеца на дребно няма смисъл да включва тези неща в етикета си.аз откъде да знам производителя на 30 градуса ли препоръчва прането или на 40.реших тези знаци да не ги включвам

# 7
 • Мнения: 4 187
Етикетиране на стоките

Чл. 9. (1) Търговецът е длъжен да предлага на потребителите стоки с етикети на български език или и на български език, с изключение на случаите, когато информацията по ал. 2 може да бъде предоставена чрез използването на широко разпространени символи, като пиктограми и други знаци, които са лесно разбираеми за потребителите, или чрез използването на наименования за произход на стоките, които са общоизвестни.

(2) Етикетът задължително съдържа информация за производителя и вносителя, ако стоката е от внос, за вида на стоката, нейните съществени характеристики, срока на годност и условията на съхраняването й и, ако е необходимо, указания за употреба.

(3) Информацията, съдържаща се в етикета, трябва да бъде разбираема, достъпна, ясна, лесна за отличаване и да не бъде подвеждаща.

(4) Търговецът няма право да отстранява или да променя етикета, маркировката или друга информация, дадена от производителя или вносителя, ако с това свое действие ще подведе потребителите.

(5) При предлагането на стоки освен етикети могат да се използват и други средства за информиране на потребителите, които да поясняват и допълват данните от етикета, ако това се изисква от наредбите по чл. 12.

Чл. 10. (1) Стоките, пакетирани или опаковани предварително, трябва да съдържат информация за тяхното количество, която да бъде означена върху опаковката, а при липса на такава - върху самата стока.

(2) Производителят или лицето, пакетирало или опаковало стоката, носи отговорност за означаването на количеството, а когато стоката е от внос - за предоставянето на тази информация отговаря вносителят.

(3) Когато количеството на стоката, пакетирана или опакована предварително, не е означено от производителя, вносителя или от лицето, пакетирало или опаковало стоката, търговецът е длъжен да означи количеството върху стоката, върху опаковката й или на табела, поставена в непосредствена близост до стоката.

Чл. 11. Когато стоката не позволява поставянето на етикет, търговецът е длъжен да предостави на потребителя в писмена форма данните по чл. 9, ал. 2 по друг подходящ начин или чрез предоставяне на съответните документи.

Чл. 12. Министерският съвет приема наредби за:

1. изискванията към отделни групи стоки, етикетирането им и/или методите за изпитване на техни основни характеристики;

2. стоките, имитиращи храни.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 294
star това е полезна информация, не само за търговеца, а и за нас като потребетели   Peace
Има изисквания за етикиране на стоките, съгласно разпоредбите от ЗЗП, ние като потребители трябва да бъдем заинтересовани да знаем тези неща.
Можем да сигнализраме контролните органи, да предявяваме рекламации и т.н.
Лошото е, че ние не се интересуваме като потребители не само за етикирането, а и за доста други неща, а те са за наше добро.

ЗЗП е доста полезен именно защото е създаден за нас - потребителите на стоките и услугите  Peace

А този, който иска да търгува е задължен да го познава и прилага  Wink

# 9
 • Мнения: 429
всички дрехи трябва да имат етикет с информация. Аз си поръчах в една печатница такива етикети с логото на мя магазин.  а знаците за прането и гладенет са универсални и всички дрехи имат такъв етикет. Затова не е нужно и ти да го пишеш.

Общи условия

Активация на акаунт