Моите манджи

  • 285 448
  • 67
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 11 747
Патладжан със свинско месо



Патладжана го нарязвам на филии. Слагам в голям съд студена вода и около 50мл оцет. Потапям там патладжана и го оставям да се кисне - поне половин час, но може и до 2 часа. Така му излиза горчивината много успешно, вкуса му после е мек и прекрасен.
Свинското месо - от бут или плешка, нарязвам на късчета. Запържвам с олио, прибавям 1 капачка ракия и малко вода - да се покрие + 1 настърган домат. Оставям да се вари, докато водата се изпари и остане на мазнина и пак се запържи и зачерви. Да е сготвено и да става за ядене.
В тава, намазана с олио, нареждам 1 ред филии патладжан, намазани от двете страни с олио и посолени. Върху тях редя месото и скилиди чесън. Покривам с 1 ред филии патладжани, пак намазани с олио и посолени. Пека, докато патладжана стане готов - не много време.
Сервирам в чиния, подредено като на снимката. Simple Smile

# 31
  • Мнения: 11 747
Ориз и телешко



Телешкото месо (става дума за наистина младо телешко) го нарязвам на късчета, запържвам го и му слагам подправки - сол, червен пипер, черен пипер, 1-2 капачки ракия (много омеква от нея), малко нарязани моркови. Доливам вода, да се покрие и се вари на силен котлон - водата да изври и да остане пак на мазнина, до готовност на месото. Морковите се разваряват, стават на кашица.

Запържвам грах и царевица от замразен пакет, добавям да се запържи ориз, да стане прозрачен. Добавям вода (слагам на 1 чаша ориз - 2 чаши вода, след като изври, опитвам, ако се налага добавям половин чаша вода). Слагам сол, оставям да заври, намалям котлона и захлупвам тенджерата, да ври на бавен огън.
След като е готово, добавям 1 шепа едро натрошени сурови орехи, разбърквам. Пълня в намокрена купичка (докато е топло), притискам леко да се заглади и обръщам в чиния. Става ефектно и вкусно.

# 32
  • Мнения: 11 747
Тирамису



Много лек и приятен десерт. Рецептата, която давам е опит да се приближи максимално до оригинала и е в точните пропорции, които съм приложила за райф (тортена форма) с диаметър около 26,5-27см.
500гр маскарпоне (препоръчаха ми и аз на свой ред препоръчвам Galbani Santa Lucia)
савоярди Balocco - 36 броя (не се ползват всички)
4 големи яйца
150гр пудра захар
близо 300мл подсладено силно кафе
120мл ликьор Айриш крийм (по оригинална рецепта трябва да е марсала, може ром, коняк)
Сварявам кафето и оставям да изстине до стайна температура. Разделям яйцата на белтъци и жълтъци, като внимавам при белтъците да не попада никаква част от жълтъка. Яйцата трябва да са добре охладени. Разбивам жълтъците с част от захарта, докато станат на пухкава маса и увеличат обема си неколкократно. С чисти бъркалки и сухи, на миксера разбивам белтъците с останалата захар, докато станат на твърд сняг.
Слагам маскарпонето при жълтъците и бъркам с миксера на най- ниска степен за около 5 секунди с прекъсвания, за да се размеси и хомогенезира, но да не се втечни. Прибавям белтъците и леко разбърквам с дървена или пластмасова шпатула.
В кафето слагам ликьора. Топя всяка бишкота в кафеената смес и редя на първи ред. Отгоре леко нанасям крема. Редя втори ред бишкоти, топнати за секунда в кафеената смес и отново мажа с останалия крем.
Престоява 12 или 24 часа в хладилник. Преди сервиране се ръси с фино, горчиво какао. Може да се украси с шоколадови стърготини - отгоре или отстрани.
Сервира се с лъжица. Да ви е сладко!  Heart Eyes

 

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 10:02 от pina

# 33
  • Мнения: 11 747
Мохито




С нещо трябва да си кажем и Наздраве!  Grinning
Коктейлът е лек, свеж и определено летен, а сега е зима, но през зимните месеци най- ме вдъхновяват летните неща! Simple Smile  Името му се изписва Mojito, идва от африканска дума 'мохо', която означава магия, а мохито е един вид 'магийка'. Любим на Хемингуей, но при него с двойна доза ром!
Ето моя вариант:
50мл бял ром, желателно висококачествен, но без никакви добавени аромати!
счукан стрък мента
1-2 резена лайм (не и лимон, аромата се получава различен)
лед, който слагам над ментата и лайма, за да ги държи долу, да не изплуват
и допълвам чашата със спрайт (чашата да е голяма).

# 34
  • Мнения: 11 747
Пълнени пипери с пилешко и патладжан



Пилешко бяло месо, нарязвам на малки късчета и запържвам в тефлонов тиган (може и без мазнина) със сол. Патладжана го обелвам и нарязвам също на кубчета (накисвам предварително в студена вода и оцет, за да се махне горчивината) и отделно запържвам със сол.
Големи пипери пълня с размесените месца и кубчета патладжан. Слагам в тавичка, наливам малко вода на дъното и пека до зачервяване - около час, до час и половина. Става вкусно и леко ядене.

Последна редакция: сб, 20 дек 2008, 16:36 от pina

# 35
  • Мнения: 11 747
Фалшив пататник
по Дюкански



1 малка тиквичка настъргана на едро ренде
2с.л. с голям връх извара
2 големи яйца ( може и с едно яйце, става по- наситен вкус на тиквичка)
сол, черен пипер, босилек и мащерка по желание
разбърквам и пека в тефлонов тиган без мазнина. Обръщам с помощта на 2 чинии, като захлюпвам едната върху тигана, обръщам. После в другата чиния обръщам и накрая в тигана, отново.
Върви му да е зачервено препечено, но е въпрос и на вкус.
Ако няма да е диетично се пържи с олио, става много добре  Peace

# 36
  • Мнения: 11 747
Предястие с праскови и сирена



праскови от компот, белени, в лек сироп
извара, безсолна около 200гр
синьо сирене - около 100гр
орехи - ядки от около 10 ореха

Пасирам изварата добре, става като крема сирене, но е безсолно. Прибавям синьото сирене и пасирам също. Добре размесвам. Прибавям счуканите орехови ядки (не смлени, счукани), разбърквам. Правя топчета и слагам върху прасковите. Много лек и приятен вкус се получава от това съчетание.
Може да се аранжира върху или със краставица, добре си пасва  Peace

# 37
  • Мнения: 11 747
Рецептата е китайска, от северен Китай. Получих я от моя близка китайка. Сервира се обичайно за вечеря.

Тофу хъдзъ




Бок чой (или китайско зеле)
Тофу (твърдо)
Свинска кайма
Чесън
Джинджифил
Соев сос
Черен пипер
Царевично нишесте
Яйце
Пилешки бульон на прах
Щипка захар

Омесва се каймата с яйцето, черен пипер, сол, ако не е солена, захар, соев сос, джинджифил накълцан на ситно, бульон на прах. Тофуто се реже на филийки с дебелина 1см. Всяка филийка се реже на две. Маже се едната половина на филийката с кайма и се прихлупва с другата половина, става като сандвич. Пържи се в горещо олио до зачервяване. Вади се и се отцежда.
В същата мазнина се запържва бързо и за малко (да омекне) бок чой (китайското зеле). Вади се и се отцежда.
Отлива се малко олио, оставя се малко в тигана. Запържва се леко, ситно нарязан чесън. Изсипва се смес от – 2 с.л. нишесте, черен пипер, тъмен соев сос, бульон на прах, 100-150мл вода. Бърка се интензивно. Ако стане много гъст се добавя вода.

Аз за първи път ям тофу и пържено китайско зеле, тук май на салата го правят хората. Във възторг съм, особено от китайското зеле  Simple Smile



Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 20:22 от pina

# 38
  • Мнения: 11 747
Лингуини с бекон и моркови



и още веднъж

Лингуини или друга паста - талятеле, фетучини и др. - италиански или гръцки - половин пакет
около 200гр бекон
2 моркова
200-250мл готварска сметана
2 жълтъка
пармезан/кашкавал настърган, около 1 чаша

Пастата се сварява във вряща, подсолена вода, за толкова време, колкото е оказано на пакета. Отцежда се. В това време в тиган се запържва нарязания бекон до хрупкавост, добавят се нарязаните моркови - да омекнат, но и леко да хрупат. Слага се пастата в тигана, при готовите бекон и моркови. Добавя се сос от двата жълтъка, сметаната и пармезана. Бърка се и се готви за около 1-2 минути. Сервира се веднага - голяма вкусотия!  Grinning

# 39
  • Мнения: 11 747
Макарони
проста рецепта, за ценители  Simple Smile



За 1 порция
1/4 пакет макарони (гръцки или италиански)
1 жълтък
3с.л. кисело мляко - ако са почти равни! Ако е пълна, с връх - 1с.л.
олио
1к.ч. настърган кашкавал
Макароните се сваряват в подсолена, силно вряща вода. Варят се толкова време, колкото е оказано на опаковката. На моята пишеше 13-15 минути, аз варих 13 минути. Отцеждат се от водата. В тиган, със сгорещено олио (малко) се изспиват сварените макарони и се запържват на силен огън за около 1-2 минути. Изсипва се при тях сос, който е направен от жълтъка, малко олио, кисело мляко и кашкавала. Бърка се и се готви 1 минута. Изсипва се в чиния.
Има страхотен аромат от запържването на макароните и е много вкусно с този сос!  eat

Последна редакция: вт, 11 авг 2009, 08:46 от pina

# 40
  • Мнения: 11 747
Пица на плоча



Трябва да имате плоча (камък за пица). Аз нямам такъв и не можах да намеря друг, по- подходящ камък, затова пекох на мраморна плоча.
Замесва се тесто от брашно, вода, мая и сол. Най- добре е да не се обогатява тестото с мляко, яйца или каквото и друго да е. Така е най- семпло, но и най- вкусно. Оставя се да втаса добре (Времето зависи според сезона - стайната температура. Може би 50мин). Разстилам на тънко, може да се разточи с точилка, после да се дооформи с пръсти. Слагам на дъска или друга удобна плоска повърхност, която съм наръсила с брашно леко. Намазвам с доматен сос или заквасена сметана - аз правя и от двата вида пица. Нареждам бекон, моцарела, ръся пармезан, босилек (риган), наръсвам зехтин.
През това време, за около 30мин, плочата се загрява във фурната на 250градуса. Трябва да е много гореща. Отварям фурната и бързо изсухлям суровата пица върху плочата (пренасям я с дъската и от нея изсухлям на плочата). Пече се 10 минути. Вадя я отново посредством дъска, дървена пекарска лопата или подобно, което е удобно за целта.
Ако няма никаква плоча, може да се ползва голяма тава - плоска, която се загрява предварително във фурната (тя ще се загрее по- бързо от плочата, но поне 10-15 мин трябват - фурната да се изключи (да загасне лампичката), за да е достигнала зададената температура)

# 41
  • Мнения: 11 747
Poulet Roti a la Normande
по Джулия Чайлд!  Simple Smile

 


Вземаме едно цяло пиле и го посоляваме от вътре. Пълним го, като подготвяме плънката така
Пилешки воденички, сърца и дробчета, 1 с.л. масло, олио. Запържваме воденичките в горещо масло и олио (на бавен огън) за 2 мин. Добавяме сърцата и дробчетата с арпаджик или нарязан обикновен лук, разбъркваме, задушаваме за още 2мин. , да останат леко розови отвътре.
В купа подготвяме 1/4 ч.ч. едри трохи от бял хляб
2 с.л. крема сирене
1 с.л. меко масло
2 с.л. кълцан магданоз
1/8 с.л. мащерка
1/8 с.л. сол
щипка пипер

Разбъркваме дреболиите и всичко това добре. Пълним пилето (аз здравата го натъпках и натисках да влезе повече). Зашиваме дупката (аз ползвах 3 клечки за зъби, може и с исгла и конец). Намазваме пилето обилно с меко масло.
Печем пилето, салагаме 1 с.л. мазнина в съда (аз сложих и малко вода, че имаше нужда  Thinking ).
Около 10 мин преди да стане готово, вадим и мажем пилето с 2-3 с.л. сметана. Връщаме да се пече. Повтаряме процедурата 2-3 пъти.

Сос
4 с.л. пилешки или телешки бульон (ползвах от кубче, ама не ми харесва. Добре е да си е истински бульон!)
3-4 с.л. сметана
сол и пипер
няколко капки лимонов сок
Слагаме бульона в съда, в който се е пекло пилето. Разбиваме енергично за 2-3мин. Добавяме сметаната и лимоновия сок. Поливаме по лъжица сос върху порция.

За гарнитура е подходящо картофи, гъби или малък лук.
Подходящи вина
Бяло Burgundy, бяло Graves, червено Bordeaux-Medoc

# 42
  • Мнения: 11 747
Сиропиран тиквеник



За малка тавичка - 31см х 20см.

700гр настъргана тиква
7 кори (кори Белла фини, ползвах аз)
канела, захар, олио

Намазвам тавичката с олио. Една кора сгъвам на две и поставям на дъното. Взимам друга кора, напръсквам с олио (около 1 с.л.) и отгоре залепям друга кора. Ръся щедро канела, около 3-4 с.л., с връх, настъргана тиква, 2 с.л. захар, напръсквам с олио. Навивам на руло и поставям в тавичката. Същото с другите кори. Стават 3 дебели рула и запълват тавичката. Нарязвам напречно.
Пека на 160 градуса с вентилатор за 50мин.
В това време варя сироп от 150мл вода и захар - 1 чаша от 150мл. Оставям го да заври и махам от котлона.
Опечения тиквеник, още топъл, но не напълно горещ, заливам със студения сироп. Трябва да се изчака 5 часа, за да поеме тиквеника добре!  Не става като баклава - не е чак толкова сладко, и не чак толков сиропирано. Става страшнп вкусен и сочен тиквеник, топи се в устата  Crazy

* нареждането в тавата съм взаимствала от тиквеника на Селма

# 43
  • Мнения: 11 747
Баница с готови кори




За малка тавичка с размер 31см х 20см, ползвам 7 броя кори 'фини' на Бела. Ако е в по- голяма тава продуктите трябва да се увеличат пропорционално.
В купа разбивам 2 големи яйца, натрошавам сирене (на око), слагам 3-4 големи лъжици, с връх, кисело мляко и голяма щипка сода за хляб. Изчаквам да шупне. Слагам 3-4 лъжици, с връх, брашно - да се получи смес като каша. Всичко се разбърква.
Тавата намазвам с олио.
Всеки лист (поотделно) наръсвам с малко олио. Наръсвам равномерно с пълнежа и навивам на руло. Слагам в тавичката и така, докато свършат листите. Отгоре напръсквам пак с малко олио и намазвам с останалата част от сместа за пълнежа - остава около 2 с.л. Хубаво е да има мазнина, да не става суха баницата, но не е добре да се прекалява.
Пека на около 160градуса с вентилатор за около 35-40минути - да се зачерви. Не е добре да се пече на много силна фурна и да се изпича по- бързо, за да не остане сурова отвътре.
Листите стават хрупкави, а пълнежа е пухкав и сочен.

# 44
  • Мнения: 11 747
Пилешки късчета със зелен боб, моркови и чесън




Пилешко месо от филе се нарязва на дребни късчета. Слага се в сгорещен тефлонов тиган с малко мазнина. Добавя се сол и черен пипер. Запържват се до готовност, ако месото не е много става напълно готово за 20мин, ако е повече може да отнеме повече време.
В тенджерка със загрята мазнина, слагам замразен зелен боб. Запържва се за около 3-4мин, после слагам капака, за да се задуши. След около 10мин добавям 2-3-4 скилидки чесън, нарязани на няколко парченца. Добавям нарязаните моркови, на тях им трябва не повече от 7-8мин, за да се задушат, но да останат свежи и хрупкави. Подправям със сол и черен пипер. Зеленчуците стават готови за 20мин, от началото до края.
Готовото месо изсипвам в тенджерката при зеленчуците, разбърквам и покривам с капака за 1-2мин, да се задушат заедно и да поемат аромат.
Много вкусно и диетично!

Общи условия

Активация на акаунт