Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 окт. 2007, 12:19 ч.

Моля за коментар на резултати от спермограма

 • 94 604
 • 272
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 4 223
Никак не е коректно да коментирам лекар, който ни е помогнал. Но моите наблюдения са, че д-р Кацаров е много добър в случаите, изискващи хирургична намеса. За съжаление причините, водещи до промяна в морфологията са много и не всички изяснени. Това, което знам от д-р Даскалова /ембриолог/ е, че спермограмата отразява състояние - не е диагноза. Чрез стройна методика от диагностични процедури, трябва да се стараете да откриете причината за състоянието. Ако сте направили всичко и въпреки това не е ясно, тогава ... просто сте в графа неизяснени причини.
По принцип Кацаров не е от най-оптимистичните лекари и фактът, че ти е назначил стимулация ми говори, че има надежда да се променят нещата при теб. Комбинацията от билки също би могла да подейства на морфологията, но никой не може да даде 100% сигурност.
За съжаление ние също трябва да сме активна страна и да четем и питаме, изискваме от лекаря. Не е съвсем редно, но здравето е наше и желанието за дете също. Така, че ако ходиш при него, изисквай повече информация с конкретни въпроси. Нас на няколко пъти се опитаха да ни откажат, но не се дадохме лесно  Wink
За стероидните препарати си слагам ципа на устата  и се надявам, сегашното положение да е временен резултат от употребата им. Задължително говори с доктора по въпроса за употребата им.
За усърдието - моят мъж не е отказвал нито едно нещо, което съм му дала. Винаги съм била спокойна, че ще си пие хапчетата, дори да е сам.

# 31
 • Мнения: 903
Включвам се и аз с малко опит по темата.
При нас морфологията е 2%. И преди лечение (операция от варикоцеле и смес от антиоксиданти, л-карнитини трибестан) и след него не е мръднала. Само количеството първоначално се увеличи след операцията от 1млн/мл до 34 мл/мл, но еднократно. След това е в рамките на 1-25 млн/мл. Няма логика във варирането.
За мен значение има и времето на съществуване на причинителя на лошите резултати. Затова и казват, че след 35 г. възраст на мъжа, вероятността за подобрение е доста малка. Важно е обаче да се опита.
Аглутинатите знам, че не е добре да ги има. Непременно антиспермални тела за изследване! Ако само те са проблем - преодолява се с простичка инсеминация.
Категорично заставам зад предложението на преглед при Кацаров да се ходи със съпругата. Ако не бях аз, всичките ми въпроси щяха да останат без отговор. Grinning  Питайте, момчета, не боли. Laughing

# 32
 • Мнения: 353
Здравейте момичета,

Благодаря на всички ви за коментарите, които повярвай те ми са ми много полезни и просто не мога да ви опиша колко съм ви благодарен      bouquet  bouquet  bouquet

White, искрено вярвам, че резултатите ви ще се подобрят. Половината от успеха и постигането на една цел е да повярваш, че можеш да я постигнеш, така че - вярвай те и ще се случи Peace

*Vera, може да се окажеш много права за По принцип Кацаров не е от най-оптимистичните лекари и фактът, че ти е назначил стимулация ми говори, че има надежда да се променят нещата при теб.  , т.к аз бях много откровен с Кацаров и си му казах, че през лятото за 3 месеца съм взимал препарати на стероидна основа иначе при тази "сурова" диета няма как да си запазя мускулатурата. Да ви призная сега си мисля, че цялата тази суета може да се окаже толкова смехотворна особено предвид факта, че според мен това задължително е повлияло морфологията. Кацаров ми каза, че просто трябва да сметна за колко време съм взимал подобни продукти, да умножа по 2 и ще получа времето, което е необходимо за да се изчисти действието им от организма ми. Така, че ако при следващата спермограма нещата са много променени ще знам каква е причината.

Мишинка - адвокат съм по професия Twisted Evil, мисля, че в някоя от темите го бях споменал.

Hope,  следващия път ще отидем със съпругата ми заедно, защото ще пуснем изследвания и за нея. При нея е малко вероятно да има някакви проблеми, т.к. ние имаме една дъщеря, която е в резултат на предишна връзка на съпругата ми, така че тя определено може да има и ражда деца, само трябва аз да и ги направя Embarassed Embarassed Embarassed   

Хера, siska81, що се касае до Л-карнитина искам да ви кажа, че днес ходих и си купих 1 опаковка съдържаща 100 таб. по 1000мг. всяка и е на стойност около 40лв. Продукта е Холандски на фирмата Bio Fit Supelements и съм го закупил от магазина за спортни храни находящ се на ул.Пиротска в София. Препоръчвам го горещо защото продуктите са оригинални и най-вероятно от там ще ги купите на най-добра цена, т.к. собственика е представител-вносител и той зарежда всички с тях. Има и други марки Л-карнитин, но този беше на най-добра цена съотнесена с количество, съдържание и качество. От този магазин си закупих и витамини, които са за спортисти (с повишено съдържание на всички витамини), които се казват Daily Formula, made in USA, prodused by Universal Nutrition - около 30лв. Закупих си и Л-аргинин, 90 таб. по 1000мг., made in USA, prodused by Bio Tech USA - около 40лв. От аптека взех и селен и всички ги почвам всички в понеделник. Не препоръчвам произведените в България - съжалявам, нямам нищо против българското, но не може медицински продукти да се изливат от поточната линия в кофи и циганки да ги пренасят до машината, която ги пакетира, а други пък да ги забъркват в приземни и подземи помещения в отворени варели. Няма да специфицирам фирмите, само казвам - не купувайте български продукти - съмнителни са като стойност, продукт, произход и качество, но ..... вие си знаете - може и да рискувате  Wink
Изобщооо ... ще почна да светя в тъмното с толкова хапчета   #Crazy #Crazy #Crazy

Що се касае за микробиологията - д-р Кацаров ме изпрати да си пусна едно изследване за да премахне вероятността за хламиди или някой друг бацил, който мори моите момчета  Wink Wink
Всичко в тази насока е ОК, така че се отдавам на пренебрежително спокойствие към всичко останало освен към подобряване на резултатите ми - нали стреса най-много вредял, така че съм решил освен хаповете да направя и всичко, което е възможно друго.

Последна редакция: сб, 19 яну 2008, 18:35 от TATKO BARBA

# 33
 • Мнения: 7 718
Татко Барба, това че съпругата ти има дете от предишна връзка не означава, че няма проблем сега.
Нещата се променят, понякога крайно.

# 34
 • Мнения: 397
Здравейте на всички!
Няма да разказвам надълго историята си, защото е много обикновена. С две думи ние сме с вторичен стерилитет, мъжки фактор. Ходим при д-р Кацаров и д-р Стаменов.

При нас този месец се навършва точно 1 година от операцията на мъжа ми. За показателите ще уточня, че досега лекарите след операцията от варикоцеле са искали само обикновена спермограма (само първите две спермограми бяха разширени и положението беше трагично). Първите резултати, които ще напиша сега са от миналия четвъртък, а в понеделник мъжът ми пусна още една на същото място, за да ми докаже вариациии в резултатите и сега като ги сравнявам се шашкам...(резултата от понеделник е в скобите). Не знам какво да мисля вече? Може ли да има такива огромни разлики в някои от показателите през 4 дни? И това е правено в уважавана клиника по стерилитет. Моля да ми пишете какво мислите за това?

Ето и резултатите:

обем : 2,4 (3)
цвят: нормален (нормален)
вискозитет повишен (нормален)
ph: 8,5 (8,0)
конц. на сперматозоидите 16,2 млн/мл (36,0 млн/мл)
общ бр: 38,88 млн (108,0 млн)
клетки 4,3 млн/мл (5,5 млн/мл)
Leuko: - (-)
активно подвижни: 20% (15%)
подвижни: 30% (10%)
бавно подвижни: 5% (10%)
неподвижни 45% (65%)
аглутенация: не (не)

нормална морфология 13% (4%)

Диагноза: Oligozoospermia (Asthenoteratozoospermia)

Знам, че резултатите никак не са добри, но на фона в началото на диагнозата ни са направо супер. Ние започнахме от общ брой 2,5 млн.....Така, че в този смисъл сега сме отличници. А ако пък спре и цигарите, ще е още по-добре. Но това е една друга тема, която поражда спорове между нас....Както и да е....А за добавките - пием с шепите + билкови отвари. Клостила го пие вече 6 месеца и мисля да му го спра на своя глава.  Вижда ми се много време.
И се чудя на каква база д-р Стаменов ще направи заключение - дали сме за инсеминация или направо за ИКСИ? У мен остава гадното впечатление, че се минава набързо към ИКСИ....Защо ли? И ще се окаже май прав д-р Кацаров, който още в началото (след операцията) препоръча да опитваме колкото се може по-дълго време по естествен начин и да не залагаме много надежди на арт методите.

Благодаря ви още веднъж за отделеното време.

# 35
 • Мнения: 939
galka , за мен такава разлика е възможна. Чувала съм за "издевателство" над резултати от спермограма само, за да се премине към ин-витро или икси с цел повишаване на процента на успеваемост и то за всички водещи клиники в тази област в страната без изключение. Лично при мен имаше веднъж такава разлика от 2 спермограми правени в два последователни дни (като втория път беше с по-добри резултати), когато специално подвижността беше с 15% повече, обемът също беше различен. Една моя близка направи такава спермограма миналата година само за идеята да провери и резултатите пак бяха различни (спермограмата беше правена в обикновена лаборатория, която никога не се е разминавала в резултатите от специализираните клиники).

# 36
 • Мнения: 1 950
galka, за мен това е напълно възможна разлика, но не по причините изтъкнати от Мишинката.
Спермогенезата не е статичен процес, изменения има непрекъснато, ето увеличило се е количеството, но се е влошила морфологията и подвижността. Едното за сметка на другото.
При нас също се е случвало, не сме ги правили чак в поредни дни, но с месец разлика да речем. За съжаление отговор защо се получава така няма. Все още тази област е с доста неизвестности за докторите. Затова и д-р Кацаров ви е казал да опитвате по естествен път, защото и той самият няма отговор на много въпроси.
Незнам какво ще ви предложи д-р Стаменов, но ако вие не сте съгласни винаги може да продължите по избрания от вас път.
Късмет и успех ви пожелавам Hug

# 37
 • Мнения: 2 581
Цветунке,
възможно ли е за три дни морфологията от 13% да спадне на 4%?! Shocked Не бях чувала за такъв случай. Нямам информация за това, но ако е възможно....ужас! ooooh!
Галка,
каквото и да решиш, успех ти пожелавам!  bouquet

# 38
 • Мнения: 7 718
Направете още една спермограма, в друга клиника.

# 39
 • Мнения: 1 950
Ми Хоуп за три дни незнам, но при нас в рамките на 3 месеца, в две различни клиники, през около 20 дни правени спермограми, от 9 % спадна на 1 %.

# 40
 • Мнения: 2 581
При нас за 3 месеца от 18% спадна на 2.6%, но за три месеца все пак!  Tired
Всъщност, за едно си права - причините за влошената спермограма и за мъжкия фактор въобще, са тъмна Индия! Tired
Аз съм "за" съвета на Лали! Направете нова спермограма в друга клиника! Peace

# 41
 • Мнения: 353
galka, Спермогенезата не е статичен процес, изменения има непрекъснато, ето увеличило се е количеството, но се е влошила морфологията и подвижността.

Цветунке, нали именно ти ми каза, че промяната в спермогенезата отнема 3м. и няма смисъл да си правя сега (след 2м. лечение) нова спермограма преди да е изтекъл 3 месечния период. Е как тогава е възможно това, за което говори galka. Виж при Hope са някак обясними нещата, ако следваме твоята логика за 3 месечния период, ама не мога да си обясня това с galka. Сега се чудя да ходя ли, да не ходя ли да си пускам спермограма - какво ще ме посъветвате ???

Мишинка, що се касае до твоите коментари за манипулираните разултати, мога да ти кажа още по-ужасни слухове, които чух от както разбрах, че имам нарушена морфология и може да се стигне до инсе, а именно - след няколко неуспешни инсета, (няма да специфицирам кой) ти слагат материал от донор само и само да им се махнеш от главата. Честно казано чутото е ужасно и не мога да повярвам, че може да бъде истина, но в днешния свят ..... кой знае.

Hope, не мислиш ли че правенето на спермограми в различни клиники напълно ще обърка както нас, така и докторите. В един момент ще се чудим коя спермограма да гледаме - но пък сега като помисля и ти си права, защото пък не се сещам за алтернатива.

Galka, коя е клиниката, в която си правихте спермограмите ?

# 42
 • Мнения: 939
Цветунке, нали именно ти ми каза, че промяната в спермогенезата отнема 3м. и няма смисъл да си правя сега (след 2м. лечение) нова спермограма преди да е изтекъл 3 месечния период. Е как тогава е възможно това, за което говори galka. Виж при Hope са някак обясними нещата, ако следваме твоята логика за 3 месечния период, ама не мога да си обясня това с galka. Сега се чудя да ходя ли, да не ходя ли да си пускам спермограма - какво ще ме посъветвате ???

Мишинка, що се касае до твоите коментари за манипулираните разултати, мога да ти кажа още по-ужасни слухове, които чух от както разбрах, че имам нарушена морфология и може да се стигне до инсе, а именно - след няколко неуспешни инсета, (няма да специфицирам кой) ти слагат материал от донор само и само да им се махнеш от главата. Честно казано чутото е ужасно и не мога да повярвам, че може да бъде истина, но в днешния свят ..... кой знае.

Hope, не мислиш ли че правенето на спермограми в различни клиники напълно ще обърка както нас, така и докторите. В един момент ще се чудим коя спермограма да гледаме - но пък сега като помисля и ти си права, защото пък не се сещам за алтернатива.

Galka, коя е клиниката, в която си правихте спермограмите ?
Начи имам мнение по всичките ти изказвания, затуй ще отговоря, нищо че не съм цветка или хоуп.
1. Промяна в спермограмата може да има и от днес за утре - понякога силен стрес, или натоварване може да доведе до такива разлики. Причините са различни.
2. Аз това за "изопачаването" го казах ей тъй, не че имах предрид, че при Галка точно така е станало. А за твоите наблюдения... Thinking косите ми настръхват и не искам да мисля.
3. Хоуп ти говори за проверка в друга клиника, защото понякога клиниките си "нагласяват" резултатите с различни цели - може и идеята да е - пий това, яж друго и виж как се променят нещата. Може и други да са причините - просто винаги трябва да се проверяват резултатите и на още едно място.

# 43
 • Мнения: 2 581
Татко Барба,
вече в нищо не съм сигурна! Tired Единственото, което зная е, че бременност при нас няма вече година и половина.
Аз имах причина да се усъмня в първата спермограма. Тя не беше правена в София, а в Плевен. И до ден днешен мисля, че морфологията в първата спермограма не е изчислена коректно.
Иначе, ние правихме две спермограми в клиниката на Стаменов. От първата до втората спермограма бяха минали 2 месеца. Морфологията и при двете беше 2.6%.

Ти не прави спермограма сега. Направил си една в читава клиника, ще направиш още една там след 3 месеца. После ще говорим и коментираме.
За Галка...не мога да си го обясня! Tired

Последна редакция: ср, 23 яну 2008, 23:55 от _Hope_

# 44
 • Мнения: 397
Здравейте отново,

и аз не мога да си го обясня. просто няма логика. Изводите си остават за мен, решението също е мое. Няма да коментирам повече почтеността, интересите...и т.н. В този материален свят, кой знае вече...? Съзнателно не написах в началото името на клиниката, защото аз продължавам да съм пациент на тази клиника и някак не е коректно. Оставям на вас да се сетите.

Благодаря на всички момичета, че сте ми отговорили - Лали, Хоуп, Цветунка Hug

Хоуп, Лали преди правихме проверка всеки път в две различни клиники, но когато посетих последния път д-р Стаменов той се подразни от това и препоръча спермограмата да се прави на едно място, за да се види тенденцията. А тенденцията при нас в последната 1 година беше добра т.е. на всеки 3 месеца резултатите се подобряваха плавно и бавно....Дори през м. октомври (с концентрация на сперматозоидите 20 млн/мл  и общ брой 60 млн., морфология 5%) д-р Стаменов каза, че имаме шанс за естествено забременяване?!. В интерес на истината, когато сме правили успоредни спермограми преди, резултатите бяха почти едни и същи. Ето защо сега решихме, че една спермограма е достатъчна. Бедата е там, че на базата на точно тази спермограма д-р Стаменов трябва да вземе окончателно решение за вида на арт процедурата. Нали разбирате защо съм толкова чувствителна за резултатите и защо си задавам въпроси? Само да посоча още няколко факта: ние изобщо нямаше да се сетим да правим втора спермограма след 4 дни, но просто в деня на моята цветна снимка в клиниката, взехме резултата от първата спермограма и като го видяхме се отчаяхме....беше ми ясна присъдата - Не ставаме за инсеминация! Тогава съпругът ми, ей така, за да ме успокои каза, че ще направи веднага още една спермограма. Когато същия следобед взехме резултата бяхме  втрещени....


Необясними неща....Ще видим на 14.02.2008.

Благодаря още веднъж на всички и успех по пътя.

Общи условия

Активация на акаунт