Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 282
Здравейте, искам да споделя, няколко въпроса които ме вълнуват след вчерашното ни посещение при педиатърката.
Първо- Родени сме 3220р изписани 2920, в края на първи месец сме наддали 800 гр, по кантара в болница Токуда и след 5 дена на кантара на педито - килограм, но това е от разликата в кантарите. И на двете места са на мнение че за кърмено бебе наддаването е добре и да продължаваме така.
Обаче..... имаме стахотни колики, които, както и на двата прегледа ни казаха че са много силни за кърмено бебе.
В Токуда не сме коментирали, но според педито ни я храня много на често.
Тя казва да я храня 7-8 пъти максимум в денонощие, да но това може да стане, ако я храня минимум на 3 часа и през нощта на по- дълъг период, а пък ние се храниме средно на 2 - 2,5 часа, като има периоди и на 3 часа, а има и периоди на 1 час в които иска да яде. Като цяло я храня когато и колкото поиска, но явно ни идва в повече и претоварваме коремчето?Снощи засякох че от 8 часа вечерта до 6 сутринта имаме 6 хранения, което май..... наистина е много!?! Confused
Да ви кажа... позамислих се, защото има някакъв резон в думите на педито... но как да увелича интервала между храненията, след като тя се събужда гладна, върти се и хапе всичко каквото и попадне, нервничи и пр.....

Другия въпрос, по който имаме различия с педито е, според нея да махна нощното хранене и да предлагам вода. С което не съм съгласна и не мисля да го правя, а съм и почти сигурна че бебка няма да пожела е цяла нощ да е смо на вода, при положение че огладнява солидно.

Третия въпрос, с който съм съгласна с педито, но немога също да го постигна е да давам по 1-2 лъжички вода след ядене, за да изплакваме устата, защото езичето и е побеляло, а Педиатърката каза че това са гъби.
КОгато не спи предлагам по 1-2 лъжици вода и тя я преглъща след голямо скърцане и пъшкане, но в повечето случаи заспива и ми е невъзможно да я събудя за да предложа водата.

Много разчитам на всякакви съвети и препоръки!

# 1
 • Мнения: 3 129
1. за честотата на хранене -кърмата се преработва за около час така че щом има 1 ч. м/у храненията не го мисли няма как да го претовариш с кърма. ако го държиш гладно ще реве ще се умори и като ''дойде време''ще заспи и пак няма да се е наяло.да не говорим че ще се изнервиш от плача на детето си и това се отразява на лактацията ти.
2. за коликите -капки,загряване на коремчето/аз ползвах едно шалче/,много гушкане и диета намали до минимум млечните продукти дето консумираш,кафето,колата,шоколада,боб,леща,грах,зеле,цитрусови плодове,морски храни.
гледай да захапва правилно гърдата и да не ''гълта''въздух.
3.през ноща лактацията е най-силна аз не бих послушала лекаря,може да ти намалее кърмата /поне при мен за малко така да стане/да не говорим че ще измъчиш и теб и детето без резултат. като му дойде времето то само ще спре нощното хранене.
4. нормално е езичето да е по бяло ,проблем е когато се появи нещо като налеп от вътрешната страна на бузките устните и небцето/бели петънца/ нарича се ''млеечница''и се маже с дактарин 1-2 пъти в денонощието/но ако изобщо се получи и първо да го види лекар все пак/следи за симптомите ако видиш не отлагай консултацията.
5. целта на предлагането на вода /мен ако питаш по-добре чай на хип против колики/е да се плакне устата и да не се получи млечница но от това няма кой знае какъв ефект. не е лошо предложи пък ако беб не иска не настоявай -в кърмата има всичко необходимо и детето няма нужда от вода докато не почнете с пюретата.
6. не си питала но да си кажа лекарите често препоръчват сок от втория месец -не бързай и почети хубаво в библиотеката защото може голяма беля да си отвориш

# 2
 • Мнения: 629
Напълно споделям описаното от mamamari !
Това с дългата нощна пауза и водата е някаква безумна глупост на педиатрите. Едва ли има бозайник на тази планета, който да прилага този прийом над поколението си.
Коликите са строго индивидуални. Има и кърмени бебета и такива на АМ със или без колики, със силни или слаби. Коригирай си твоята храна (може и да не помогне, но поне можеш да опиташ) - вече са ти написали какво да ограничиш.
Млечница развиват по-често бебетата на АМ и тези, които ползват залъгалки. От гърдата по-трудно се стига до този проблем (макар и да не е изключено). Повечето бебета имат бял налеп по езичето. И моята също имаше. Стига да не създава дискомфорт на детето и да не се увеличава като площ няма повод за притеснение. Предлагай вода, и ако иска-иска, ако не-здраве да е.
Пожелавам ви успешно, дълго и приятно кърмене!  Hug

# 3
 • Мнения: 114
здравей, все едно описваш моята дъщеря!
тя е така също от първия си месец. Ще ти предложа моя опит:
по първия ти въпрос - да, коликите могат да бъдат много силни, но това не зависи от начина, по който я храниш или честотата, с която храниш. В литературата за колики пише много неща, които често са противоречиви. За мен най-важното, което разбрах е, че зависи от какво са породени коликите - около 40% от случаите на колики са всъщност случаи на недиагностициран рефлукс - онова с повръщането. Нашите колики не минаха 3 месец и всички педиатри, на които съм водила дъщеря си са единодушни, че са колики, породени от рефлукс. Което означава, че ще продължат по-дълго от 3 месеца. При това положение има два варианта - или бебчето търси по-често да суче или избягва да суче, защото храненето става свързано с киселини, които се движат нагоре надолу по хранителния тракт.
Не знам как точно може да се каже, че се претоварва коремчето, тъй като кърмените бебета изяждат различни количества на всяко отделно кърмене. Освен това кърмата се обработва от метаболизма на бебето за 90 минути, като част от кърмата се обработва от ензими още в устата при поглъщането. Така че, има си механизъм, който предпазва от претоварване на коремчето. Повръщането върши останалото.
Аз не давах вода нощем, нито я отказвах да суче нощем - тъкмо тогава тя си наваксва с храненията, ако през деня поради кризи в коремчето, не е яла достатъчно добре. Въпрос е на твой избор дали да послушаш педиатъра си, аз предпочетох да следвам инстинкта си, който ми каза да оставя нощните хранения. А и ако бебето е гладно нощем, нима няма да разбере, че водата не го нахранва. Често педиатрите използват фрази в практиката си, които смятат за несъмнени истини, например: "Толкова тежки колики са нетипични за кърмени бебета." Да ама има много случаи, които оборват това. Както има и много бебета, които са на АМ и не познават коликите като явление.
Мисля, че правиш каквото трябва и запази този стил - ти храниш на поискване, което означава чест контакт майка-бебе, което помага при по-тежки колики.
Колкото до водата след хранене, би било добре, но аз също бързо станах мързелива по въпроса, освен това бебка често ми заспива след кърмене и не я будя да и давам вода. Колкото до белия език, това все още не е белег за гъбички, но, да, наистина - предпоставка е за такива.

# 4
 • Мнения: 121
За плакненето на устата с вода - синът ми преглъщаше и в заспало състояние. Давахме му я като дърпахме леко брадичката надолу. Виждам обаче, че бебето ти е направило вече месец. Нашата педиатърка каза, че тази мярка е необходима само през първия месец - след това бебето вече произвеждало достатъчно слюнка, така че от водата нямало смисъл.
По отношение на коликите - вече са ти писали, но аз да си кажа. Струваше ми се странно, но наистина се оказа, че млякото, което пия, се отразява на силата им...

# 5
 • Мнения: 1 924
Първо-по отношение на това,какво предизвиква коликите и какво всъщност представляват,единодушно становище не съществува.Което автоматично означава,че никой не може да твърди с категоричност,че честото кърмене може да ги засили.Моят личен опит показва точно обратното-именно сучейки,малкият се успокояваше за кратко.Тези посуквания не бяха причинени от глад,бебето просто се утешава в прегръдката на майката.
Изобщо при кърменето не трябва да съществуват притеснения от сорта на това "прехранвам бебето","трябва да почива стомахчето","трябва да яде еди-си-колко пъти на ден през еди-си-какви интервали от време".Тези понятия са валидни само при изкуственото хранене(тъй като ад.млека са по-тежка и трудносмилаема храна от майчината кърма) и прилагането им при кърмене често  водят до намаляване на лактацията и ранно отбиване.
Знам как се чувстваш,понеже и мен ме бяха облъчили с подобни препоръки за хранене под час и пр, и ми беше много виновно,когато предлагах на бебето всеки път,когато поиска.В последствие разбрах,че всъщност съм постъпвала съвсем правилно и се успокоих Grinning

За залъгването с водичка нощем-ти си усещаш нещата съвсем правилно,слушай своя разум и инстинкт и не мъчи детенцето.

А за изплакването на устичката...всеки педиатър би трябвало да знае,че белотата на езика не е равно на гъбички ooooh! Млечницата представлява специфични бели налепи по небцето и от вътрешната страна на бузите.Моят син съвсем доскоро беше постоянно с бял език,но никога не е имал гъбички.По принцип идеята на изплакването е,че ако в устичката има останало мляко,то ще се отмие и няма да образува подходяща среда за развитието на млечница.Е,сама прецени доколко една лъжичка вода може да свърши тая работа Crazy

# 6
 • Мнения: 472
Момичетата преди мен са ти написали много хубави неща Simple Smile. Моята Яна нямаше колики, съвсем малко в началото. Минаваха й когато суче, но докато разбера това, минаха няколко нощи с ревове и драми. И аз мислех, че ще й нятоваря стомахчето, но вече се кърмим повече от 6 месеца и такова нещо не се е случило. Много ми се искаше да махна нощното кърмене, за да се наспивам, докато не схванах, че през нощта тя яде най-добре и ми стимулира производството на кърма. Не ми се вижда разумно да мъча детето да стои гладно и да реве 3 часа, ако мога да реша проблема с 10 минутно кърмене. Никой не може да ме убеди, че е добре за детето да реве от глад половин нощ... Simple Smile От толкова много инфо за кърменето, храненето, отглеждането, възпитанието наистина забравяме да слушаме инстинктите си. А те рядко ни подвеждат, стига да си вярваме малко повече Simple Smile. Дано скоро ви минат коликите! Има една много хубава статия за 5те начина за справяне с тях - чела съм я в този форум, ако не я намериш, остави мейл на лични, ще ти я пратя. Аз инстинктивно съм спазвала правилата и бях много горда с инстинкта си, като ги видях черно на бяло Simple Smile Но може би съм извадила късмет с кротко дете....

# 7
 • Мнения: 282
Момичета, благодаря на всички за препоръките!  bouquet
Много е хубаво че в такива моменти винаги има някой насреща.
Аз нощното хранене в никакъв случай няма да го спра, защото това просто неможе да се случи, само когято тя самичка откаже да се храни през нощта, но засега невиждам такива изгледи, а и вече свикнах не ми пречи.
ПО- скоро изпитвах угризения да не я прехранвам, но ето че това е невъзможно при кърмените бебета.
ProektoMama , много подозирам че и при нас коликите са от недиагностициран рефлукс, защото когато има най - силни колики връща и храна.
НО много се надявах и надявам да отшумят до 3 месец, при вас казваш не са, а докога продължиха или още продължават?

# 8
 • Мнения: 8 242
Те коликите ще преминат, вижда им се края  Sunglasses Ама после идват зъбитееее - там е веселата част  Crazy И като гледам си имаш пристрастено денонощно-сучещо кърмаче (като моето) - е от 6 кърмения през ноща като нищо могат да станат 66 (при нас е тъй  Mr. Green).н Не да те плаша, ама да те успокоя, че и по-лошо има  Twisted Evil
Не я прехранваш, спокойно.. Ако го правиш - ще повръща.. Ела да видиш моя юнак как ме къпеше всеки божи ден с литри кърма.. И като за капак качи 2 кила първия месец.. Ако не връщаше по 1-2 порции на ден, може би и 3 щеше да качи  ooooh!
Пий ти чай против колики - хем е лактогонен, хем е противоколикен  Hug

# 9
 • Мнения: 5 500
Ооо, да, напълно съм съгласна с duhi_puhi за броя на нощното кърмене, за зъбите...
Понеже момичетата са ти написали всичко както трябва ще добавя, че и при моя малък син езика беше побелял постоянно до 11-тия месец, когато всъщност не започнах да му давам друга храна. А, аз до дотогава изключително кърмех, нормално е като минава само мляко от там да побелее, а млечицата представлява нещо като афти, налепи, които няма как да се объркат Peace
Успех с кърменето, ти знаеш всичко, каквото ти е необходимо Laughing

# 10
 • Мнения: 282
  bouquet Kissing Heart за всички!
duhi_puhi, а това със зъбите кой месец започва?
Леле, дано дотогава ни минат поне коликите, защото ако имаме и колики и зъби ще стане страшно! #Crazy

# 11
 • Мнения: 1 924
За зъбките-при всяко бебе започва на различна възраст.Ще познаеш по това,че : почват да текат обилни лиги-това е първият предвестник;когато изникването наближи,бебето става по-неспокойно исе буди по-често посред нощ,суче по-често...най-разумният и щадящ за теб вариант е ,като започне одисеята,да си вземеш дребното да спи при теб-хем то спокойно,хем ти е на една гърда разстояние.
Не може да се предвиди как ще премине поникването на зъбките-на моя му се показаха двата долни вчера,без да е имало големи трагедии.Просто е малко по-нервничък и се чеше с каквото свари LaughingПожелавам и на вас леко и приятно развитие на нещата Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 5 096
Ти самата усещаш, че съветите, които джипито ти дава, са остарели и погрешни, иначе нямаше да се усъмниш в тях и да питаш тук. Из мрежата има толкова много материали - Уницеф, Световната здравна организация, Кърмачески лиги и т.н., че всяка майка може да направи своя информиран избор на кого и за какво да се довери по отношение отглеждането на детето си.
Аз лично, водя сина си в районното ДКЦ само за ваксинациите. Непоисканите съвети от страна на джипито му, за махане на нощното хранене след първия месец, захранване с пюрета и сокове след втория, даване на 250 мл вода със захар дневно, неносенето на ръце, за да не се разглези, кърмене под час и строй, просто си ги пропускам покрай ушите.  Naughty

# 13
 • Мнения: 3 129
за признаците за зъбки да допълня първо са долните -венеца ''набъбва''и става по светъл и бебо става нервен и ''гризе''всичко.понякога в съня си има писък после пак заспива без да се е будил дори
тогава измиваш хубаво пръстчето си и масажираш първо по леко после понатискаш -боли го малко но е за кратко и после имате доста спокойни часове иначе хленчи непрекъснато и двамата сте нервни и уморени

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт