Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 апр. 2005, 13:38 ч.

Въпрос за елдата

  • 386
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 455
Преди няколко дни купих от диетичен магазин един пакет елда на зърна, а не като брашно. Прочетох за елдата тук във форума, иначе не бях я чувала дори. Искам да дам на бебо да си хапва за разнообразие от време на време. Въпроса ми е дали може да се дава на обяд като основа на зеленчуково пюре.
Правя домашни пюрета на основата на картоф или кяфяв ориз. Все още не давам на бебо каши следобед. Педито ми каза да почвам, за да премахна постепенно следобедното кърмене, но аз мисля да се въздържа от това поне още месец.

Пуснах търсачка и видях, че някой мами  приготвят елдата като я варят цяла и след това я пасират. И аз мисля да пробвам така. Някой да знае дали увира бързо? С кафевия ориз доста се мъча и никога не мога да постигна такава консистенция както с белия.

Ще се радвам ако някой сподели опита си. Simple Smile

# 1
  • София
  • Мнения: 455
Много много се извинявам.  Embarassed  Embarassed  Embarassed Не видях къде пуснах темата. Моля да я преместите в кърмене и захранване

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 2 264
Можеш да я ползваш за основа в зел. пюре. Сравнително бързо се сварява, не съм я пасирала обаче и не мога да ти кажа каква консистенция се получава. Друг вариант е предварително да я смелиш в кафемелачка, блендер или каквото там имаш - ако имаш де( аз нямам понеже Wink ) и полсе да я свариш - така ще е достатъчно само да кипне.

# 3
  • Мнения: 3 038
Ако не ти се занимава да я мелиш - накисни я във вода предната вечер, тя "цъфва" и те сварява по-бързо. Не съм я пасирала, първо ползвахме фините елдени ядки на Фамилия Никола, сега трудно ги откривам и купуваме от елдата на зърна, но Съни вече е голям.

# 4
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 539
Аз варя елдата 20 минути под похлупак в съотношение 1:3 или 1:3.5. После завивам с одеалце за около час. Пасирам и се получава доста гъсто. Та за кашата трябва да разреждам с кърма.
Не съм пробвала за зеленчуково пюре но ми се струва много добра идея и ще пробвам, за което сърдечно ти благодаря, Албена.

# 5
  • София
  • Мнения: 455
Благодаря ви  Simple Smile  вече знам какво ще яде бебо утре за обяд

# 6
  • Мнения: 5 691
2 с.л. елда варя в 150гр предварително кипнала вода в МВ за около 12мин. След това я захлупвам да се задуши за 1/2-1 час. Пасирам я като добавям яд. мляко и плод, но никога не става гладка каша, което не ни пре4и де Grinning За основа на зелен4уково пюре също става.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт