Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2005, 15:22 ч.

Панелни къщи

 • 5 161
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 399
Както в една друга тема писах, ние обмисляме покупката на няква недвижима собственост. В общи линии с парите с които разполагаме, може да се купи или апартамент в града или къща в някое село на 20-30 км. Ние все още не сме решили абсолютно твърдо кое от двете да е, но като че ли и двамата клоним повече към къща.

Ако пък ще е къща пак има различни варианти. Възможността да построим къща не е много реалистична в нашия случай. Остава покупка. Къщи обаче на пазара всякакви и различни, стари, нови... Има и доста оферти за т.нар. 'Fertig Hause' или готови къщи. Доколкото изобщо разбирам това са някакви панелни сглобяеми къщи. Тъй като отвън са много красиви, а планът им пък показва че отвътре са много функционални, ние сериозно започнахме да се интересуваме от тях. Затова искам да попитам живял ли е някой от вас в такава къща и може ли да разкаже впечатления. Предполагам всъщност че тези от вас които са в САЩ живеят предимно в такива къщи. Интересува ме усещате ли някаква разлика в сравнение с масивните истински къщи. Знаете ли какъв е животът на тези сглобяеми постройки (мъжът ми чул нещо около 100 години)? Какво ще кажете за изолацията? Има ли нещо специално което да се гледа при избора на такъв къща? Изобщо ще съм благодарна за всякакви мнения по въпроса за избора между готова къща и масивна къща.

# 1
 • Мнения: 4 244
Вяра, аз мога да се вкллюча само да ти кажа какви бяха коментарите на мъжа ми относно тия къщи. Наскоро коментирахме, щото мен ме бяха прихванали карастанчовите и исках да се местим на друго мяст с изгледи той да си намери работа(не че са ме напуснали мераците, де)
Тъй като ние живеем в построена къща, надстроявана преди 20 г върху много по стара и мога само за нея да коментирам за нея, че като е било спествано от това или онова сега имаме доста работа за подновяване.
Но да си дойдем на думата.
Мъжа ми тогава каза че ако може да избира би избрал в готова къща да живее. Той поразбира малко от тия неща щото едно че му иде отръки, ами и е работил в бранша, монтирайки по строежи прозорците които е правил.
Неговите предпочитания бяха насочени главно към това, че къщите сега ги правят от доста добре изолирани панели, което много олекотява отоплението през зимата. Слагат се големи Витражи на всекидневните пак с тая цел. Те и по това се отличават по добрите модели. Те излизат малко по скъпо, но откъм парно за зимата, излизат доста по изгодно.
Другото му препочитание беше заради това че са много подвижнии - можеш да си ги подредиш както ти искаш, заради олекотената конструкция и нямаш нужда да се съобразяваш с факта тая стена носеща ли е или не и др подобни.
Правят ги без мазе, но може и със, там обаче се оскъпяваше строежа заради копането на дупката. Иначе ги строят върху отлята плоча върху парцела и  върху нея градят.
Мога да кометирам още покрай него и за различните прозроци, покривни конструкции, но да не става много дълго
А нека и американките и канадките да кажат как се живее наистина в такива къщи.

# 2
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: Vjara
Интересува ме усещате ли някаква разлика в сравнение с масивните истински къщи...quote]
Вяра, ние също, когато си купувахме къщата се чудехме, какво да вzемем. Накрая решихме да си вzемем вече построена къща, иначе щяхме да сме съвсем на майната си (с иzвинение).
Повечето готови къщи ги построяват беz маzе, което според мен е огромен недостатък. Но не е непоправим. Имай също така предвид, че има най раzлични технологии zа строеж на готовите къщи.  
Има тенденция преz последните години да се строят  къщи с двор 100 кв. м., т.е. иzлиzаш на терасата и вече си на границата на мястото ви.  Rolling Eyes Често също така предлагат и Erbpacht, на което аz лично не одобрявам.
Ние решихме, да не се спираме на такава готова. При строежа й трябва да определите и къде да се намират напр. Steckdosen и т.н., които не може да промениш по късно. Стените също иzглеждат много тънки... Също така наистина им дават около 100 г. живот, това на нас също ни го каzаха.
Говорете и вие с архитекти, теzи, с които си говорехме, не бяха много въzхитени от тоzи вид къщи...

# 3
 • Мнения: 4 399
Благодаря ви за мненията по въпросите ми!

Наистина може би трябва да разговаряме и с архитекти, но аз си мисля че не е е лошо да се чуе и мнението на хора които живеят в такива къщи или пък дори и кой каквото е чул от тук от там.

Знам че нямат мазе, може да се вгради, просто струва повече пари. Но аз като дълбоко се замислих за какво ми е мазе, стигнах до извода че не ми трябва. В момента имам точно 2 кв. м. мазе и не ми липсва защото имам в апатамента 2 стаи които ги ползваме като килер. В едната ми е пералнята и там си простирам прането и съм страшно доволна че не ми се налага в 1:00 часа през нощта да слизам в мазето. Тия къщи имат понякога по 2-3 килера и мисля че това напълно би ми заместило мазето.

Не знам за вас, ама на мен 100 години живот за една къща ми се струват абсолютно достатъчни.

Както винаги, много сложна работа. Всяко нещо си има + и - страни. От една страна мога да си представя че една такава къща като е нова има много по-добра канализация отколкото къща, която е по-стара от мене. От друга се чудя доколко това са истински къщи. Имат ли основи изобщо след като нямат мазета?

Роза, а вие като сте гледали и построени и сглобяеми къщи, какви са ти впечатленията за цената? На мен ми се струва че особена разлика няма и съм малко изненадана защото все си мислех че сглобяемите къщи са по-евтини, ама май не са или поне не много. А за Erbpacht съм абсолютно съгласна с тебе. Това е някаква пълна лудост и не знам някой навива ли се изобщо на нещо такова. Във всеки случай, аз не бих.

Дебеланке, а ти ако можеш да коментираш още, направи го. На мен наистина ми е интересно да чуя всякакви мнения и коментарии.

# 4
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: Vjara
Роза, а вие като сте гледали и построени и сглобяеми къщи, какви са ти впечатленията за цената? На мен ми се струва че особена разлика няма и съм малко изненадана защото все си мислех че сглобяемите къщи са по-евтини, ама май не са или поне не много.

Не винаги новите неща са по добри от старите.....
Основи раzбира се имат. Моят съвет е да помислиш добре, дали наистина няма нужда от маzе.
Общо вzето цените са им почти еднакви. Първоначално и аz си мислех, че са раzлични, но не е съвсем така. Освен това не zабравай и цената на имота. Обаче, както каzах, има най раzлични видове от ... до ..., в zависимост от това, с какви материали работят и т.н. Веднъж по телевиzията даваха и някаква фирма от Полша, която предлага такива къщи, естествено много  по евтино, но качеството съответно не беше на ниво.  В строителния бранш трябва да се внимава, zащото много фирми, при които поръчваш, предават на трети фирми и на други посредници иzпълнението на услугите и в последствие, ако въzникнат проблеми, може да въzникнат много главоболия във връzка с Haftung.

# 5
 • Мнения: 4 244
Цитат на: Vjara
Благодаря ви за мненията по въпросите ми!

 Имат ли основи изобщо след като нямат мазета?

Роза, а вие като сте гледали и построени и сглобяеми къщи, какви са ти впечатленията за цената? На мен ми се струва че особена разлика няма и съм малко изненадана защото все си мислех че сглобяемите къщи са по-евтини, ама май не са или поне не много.
Дебеланке, а ти ако можеш да коментираш още, направи го. На мен наистина ми е интересно да чуя всякакви мнения и коментарии.

Имат основи - излива се постамент и на него се гради. Прост се заравнява терена, залива се бетона и като изсъхне се гради
Не са по евтини от нормалните къщи, ако вземеш фирма която работи с качествени панели. Има и такива, дето работят с чешки или полски производители и се намалява цената доста, но от друга страна въпросът с качеството остава висящ.
Роза е права за кабелите и контактите. Оставаш после вързан с тях, ако не ти стигат е много трудно да се прокарат нови. Което автомаотично означава че и с лампите е същото - не можеш да си позволиш да смениш интериора си много много,
За канализацията на старите къщи - тя самата канализация в къщата може да се оправи, проблема е ако на улицата не е подновявана скоро!
Въпросът с прозорците също е дискусионен - по мнение на мъжа ми (той и затова е без работе де) се предпочитат повече пластмасовите дограми, обаче ела да ги видиш след 10 г. Полимеризцията си казва думата и там. Ако питаш него дървото си остава най доброто, но може и алуминиева дограма. За нея не ти трябва и поддръжка даже - няма лакиране и изметване. Малко са по скъпи алуминиевите. Но това е до вкус и настройка - може да не искаш такива или онакива прозорци.
Някои от готовите къщи ги предлагат с вградени соларни клекти - ллично за мен за предпочитане, защото може да се ползва колектора за топла вода или за ток.
Има и нещо друго. Може да поискате (ако ще строите) да ви вкопаят резервоар за дъждовна вода - освен за поливане на градината се използва водата и за тоалетната например.
Няма да казвам на теб колко се плаща за питейна и колко за канална вода.
Ние точно това правим в момента - копаем дупката за резервоара. Аз даже ще ползвам водата и за пералнята (разбира се последното изплакване ще е от крана). Така се спестява 1/3 разход за вода.
Дано не ти стана много и да съм ти досадила, като някоя лелка Wink

# 6
 • Мнения: 2 381
Вяра, не можах да разбера точно за какъв тип къщи споменаваш.
Значи има :
= трейълър - паркове ( не говоришм за това)
=напълно построени къщи, ти отиваш избираш си модел и им казваш кога и къде да ти я "стоварят". Обаче това са "буклук - къщи". Искат се много разрешителни и може да ти излезе много солено.
=тухлени (каквито са повечето БГ къщи)
=и последните, които са ми известни и масово строени къщи са със основа и покрив както тухлените, но вместо тухли се използват дървени конструкции. Могат да са с мазе, може и да не са. Стабилни са. Винаги се преценява при построяването им възможност от земетресения, натоварване. Има изисквания при построяването и всеки план се проверява щателно.Нямаш проблем с изолацията, с "изправяне на стени".
Не се сещам за друго. Ако имаш специфичен вупрос питай. Мъжът ми се занимава с проектирането,а неговите приятели работят при архитекти, така че мога да питам.

# 7
 • Мнения: 4 399
Ами Ники, знам ли и аз какви са тия къщи Rolling Eyes  Laughing
Тука ги продават по каталог. Аз самата никога не съм виждала как се строи и не знам. Но не са дървени, това съм абсолютно сигурна. Така както ми го обяснява мъжът ми това е къща от панели. ЗнаЧи вместо да е от тухли, си представи както се строят в БГ блокове от панели, тука явно строят къщи. Можеш да си избереш на колко етажа да е, с колко стаи и т.н. но като цяло са определен брой модели и не можеш съвсем свободно да варираш и да си я проектираш от 0. След това идват и ти я построяват. Понякога веЧе си е построена на парцела и се продават заедно. Голямото предимство е Че става много бързо и не се налага много да се ангажираш.

# 8
 • Мнения: 768
Ами че 20 - 30 км е добре- много близо до града. Никакво сьмнение не бива да имате, това си е голям кьсмет да има толкова наблизо кьщи струващи колкото апарамент. Grinning  Grinning

# 9
 • Мнения: 4 244
Вяра, нсощи кометирах доста с мъжа ми по твоята тема
Значи той ми каза, че ако решите да купите вече построена къща (не панелна) да обърнете внимание в какво състояние е покрива и мазето - задължително. Особено за влага в мазето!
И в какво състояние е дренажа на къщата, има ли такъв или трябва да се прави нов.
Тези неща не са ли наред - бягайте оттам, защото рано или късно ще имате пробллеми с влага и мухъл отдолу и отгоре с течове!

# 10
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: debelanata
...Тези неща не са ли наред - бягайте оттам, защото рано или късно ще имате пробллеми с влага и мухъл отдолу и отгоре с течове!

По тоzи повод моят съвет е непременно неzависимо, дали ще строите или ще купите построена къща, е да вzемете Gutachter и той да провери всички теzи неща. Защото много подобни неща, които с неуко око не се виждат, биват zабеляzани от него. Наистина скъпо е, но си zаслужава. Аz лично не бих купила къща, беz да е прегледана от специалист.

# 11
 • Мнения: 4 244
Цитат на: rosa
Цитат на: debelanata
...Тези неща не са ли наред - бягайте оттам, защото рано или късно ще имате пробллеми с влага и мухъл отдолу и отгоре с течове!

По тоzи повод моят съвет е непременно неzависимо, дали ще строите или ще купите построена къща, е да вzемете Gutachter и той да провери всички теzи неща. Защото много подобни неща, които с неуко око не се виждат, биват zабеляzани от него. Наистина скъпо е, но си zаслужава. Аz лично не бих купила къща, беz да е прегледана от специалист.
newsm10

# 12
 • Мнения: 4 399
Цитат на: rosa
Цитат на: debelanata
...Тези неща не са ли наред - бягайте оттам, защото рано или късно ще имате пробллеми с влага и мухъл отдолу и отгоре с течове!

По тоzи повод моят съвет е непременно неzависимо, дали ще строите или ще купите построена къща, е да вzемете Gutachter и той да провери всички теzи неща. Защото много подобни неща, които с неуко око не се виждат, биват zабеляzани от него. Наистина скъпо е, но си zаслужава. Аz лично не бих купила къща, беz да е прегледана от специалист.


Много ви благодаря и на двете zа съветите.  Heart Eyes Непременно ще ги имаме в пред вид. Аz си мислех след като се спрем на някаква къща да помоля един мой блиzък роднина от БГ да дойде, zащото той се zанимва от много време със строителство и zнае какво да гледа. За Гутахтер не се бях zамислила zащото това ми се струва много скъпо, но при всички случаи мога да проверя цените.

А на нас ни иzникна друг проблем междувременно. Аz си мислех че можем да се свържем с банка, да им кажем какви са ни приходите, какъв вид кредит искаме и да ни кажат горе долу колко пари ще ни отпуснат. Да, ама не било толкова просто. Вчера мъжът ми говорил с някакъв брокер, който му обяснил че първо трябвало да се спрем на къща, а те после щели да раzгледат случая и да решат колко пари да ни отпуснат. Паднах направо, е как да се спра на къща като не zнам с колко пари раzполагам? Кой купува в днешно време беz кредитиране? Раzбира се че сме силно zависими от тия пари при иzбора си на къща. И така попадаме в омагьосан кръг и аz вече не zнам откьде да zапочнем. #Cussing out  #Silly

# 13
 • Мнения: 4 244
Ами вие не можете ли сами да си сложите таван?
Като имате някаква представа за тавана си тогава ги питайте пак. А имате ли жилищноспестовен влог (Bausparvertrag)? Те обкновено също дават кредити понякога и на доста изгодни лихви
Последно гледах към Spardabank - бях изненадана от ниския процент 3,78% за покупка на имот.

# 14
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: Vjara
Аz си мислех след като се спрем на някаква къща да помоля един мой блиzък роднина от БГ да дойде, zащото той се zанимва от много време със строителство и zнае какво да гледа.

Добре, това също е вариант. Wink

Общи условия

Активация на акаунт