Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 апр. 2005, 18:38 ч.

Пак за паспортите

  • 1 496
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 212
Най бързо става като подадете пълномощно за някой роднина.Скоро минах по тоя път. Самите формуляри се дават от послоствата и се попълват на място по техем определен на4ин, даже ти висят на главата и ти казват кое как. Снимките, 4 на брой се правят в фотоателие пак посо4ено от посолството. Зна4и самото пълномощно до роднината в БГ върви заедно с подписа и се добавят снимките, плаща се такса и тва е. После 4акаш да ти ги пратят. Ние си ги изкарахме със скъпото за 30 дена , жената беше по 30 лева и 5 лева за обработка на документите в БГ. Проврете и как става изпращането на самите паспорти защото от БГ задължиха майка ми да ги прати по ДЧЛ, а пак цената е майко мила и ги прати по позната.

Дидке, аз обиколих Европата без никакви документи, спираха ме, глоба(Саарбрюкен) и 4ао с усмивка.Леле като се сетя тръпки ме побиват, май съм леко луда. Mr. Green Crazy Ма имах нужда тогава.

# 16
.....И един въпрос към англичаниките- какво става с визите, които са сложени на старите паспорти? Може ли да се пътува с двата, че на мен скоро ми сложиха новата.  Ако не, колко се заплаща за прехвърлянето?
Мерси.


Може да се пътува с двата паспорта (ние така пътуваме). Не знам дали въобще има някакъв срок и условие да се прехвърля задължително. Сумата.......знам само за визата, която е ILR - 500 паунда. Тоест заплащаш цялата сума на визата си

# 17
  • Манчестър
  • Мнения: 1 486
.....И един въпрос към англичаниките- какво става с визите, които са сложени на старите паспорти? Може ли да се пътува с двата, че на мен скоро ми сложиха новата.  Ако не, колко се заплаща за прехвърлянето?
Мерси.


Може да се пътува с двата паспорта (ние така пътуваме). Не знам дали въобще има някакъв срок и условие да се прехвърля задължително. Сумата.......знам само за визата, която е ILR - 500 паунда. Тоест заплащаш цялата сума на визата си


Няма никакъв проблем да се пътува с двата паспорта,аз поне го правя от години насам. Няма срок за прехвърлянето на стампата в новия паспорт, по принцип казват,че е желателно ,за да не ти направят проблем  на някоя граница. За самото прехвъляне ИЛР се попълва форма NTL. Цената,ако се изпрати по пощата е £160,а ако се използва премиум сервис е £500. принципно за мен и двата разхода са неоправдани,след като няма проблем за пътуване.

# 18
  • Мнения: 978
Страхотни сте момичета! Благодаря ви. Много ме успокоихте.
Имам ходене до посолството следващата седмица. Мога ли предсрочно да си подам паспорта за удължаване с 6 месеца? Настоящият ми паспорт изтича през април, 06.  Дали ще го приемат, че не ми се мисли пак да се записвам, да ходя и пр.
Ако някой знае разбира се.  bouquet

# 19
Ще го приемат - не се кахъри. До изтичането на паспорта на половинката ми бяха останали 3 месеца, а на моя 7, когато ги дадохме за удължението.

# 20
  • Манчестър
  • Мнения: 1 486
Страхотни сте момичета! Благодаря ви. Много ме успокоихте.
Имам ходене до посолството следващата седмица. Мога ли предсрочно да си подам паспорта за удължаване с 6 месеца? Настоящият ми паспорт изтича през април, 06.  Дали ще го приемат, че не ми се мисли пак да се записвам, да ходя и пр.
Ако някой знае разбира се.  bouquet

Tрябва да имаш основателна причина да искаш удължението,което 6 м и е еднократно. По принцип решението дали да се разреши удължение или не се взема от БГ и процеса отнема около 10 дни. Ако решат,че причината не е основателна може и да не разрешат.

Ето и директно инфо от посолството.

Посолството на Република България в Лондон, по закон, може да продължава срока на валидност на българските паспорти само еднократно за срок от 6 месеца. След това е необходимо българските граждани да подават заявление за издаването на нов паспорт. За продължаването на валидността на паспорта е необходимо разрешение от България, което се получава обикновено в рамките до 10 работни дни.

 

Консулската служба не разглежда молби за повторно продължаване на срока на валидност на паспорти.

 

Не се разглеждат и молби  за продължение на паспорти, чиято валидност вече е изтекла. Тогава, когато срокът на валидност е изтекъл /или паспортът е загубен, откраднат или унищожен/ се подава молба за издаване на временен паспорт за завръщане в Република България.

 

По изключение и в случаи, когато българските граждани желаят специално да им бъде продължен паспортът с повече от 6 месеца, с цел уреждане на статута им на пребиваване във Великобритания, заедно със заявлението за продължаване на срока на паспорта се подава и молба, в която се обосновава искането. Молбата се таксува отделно, като “молба от общ характер”- цена 5 брит. лири.

 

В случаи, когато валидността на паспорта не се продължава с цел завръщане  в България, успоредно със заявлението за продължаване на паспорта, се попълва и заявление за издаване на нов паспорт, така че новият документ да бъде издаден преди изтичане на валидността на стария;

Последна редакция: вт, 01 ное 2005, 15:06 от Ave

# 21
  • Мнения: 3 885
Цената,ако се изпрати по пощата е £160,а ако се използва премиум сервис е £500. принципно за мен и двата разхода са неоправдани,след като няма проблем за пътуване.


И zа какво толкова много пари?? #Crazy За напечатването на новата хартийка ли?
Тук са ми прехвърляли раzреШителното от старият в новият паспорт напълно беzплатно, zаЩото наистина не правят ниЩо друго освен да принтират нов стикер с иzдаденото вече раzреШително.
За толкова много пари и аz бих ходила с 2 паспорта Wink

# 22
......
Tрябва да имаш основателна причина да искаш удължението,което 6 м и е еднократно. ....
Няма такова нещо. Основатлена причина се изисква за повторно удължаване. Но винаги се прави допитване до МВР в Б-я, чиято проверка включва това дали паспорта е валиден, и дали си законно прибиваващ на чуждата територия Wink

# 23
....Защо обаче на моя приятелка мъжа и като се обади в Хоум офиса от там са му казали, че трябва да се прехвърли и тя го направи newsm78 newsm78
Ама как няма да кажат така. Нали пари смъкват от цялата работа Money. Ние още като получихме ILR ги попитахме на място при смяна на паспорта (като обяснихме, че българските на 5 години се сменят) дали пак се плаща отговорът беше разбира се положителен. Половинката даже ги пита дали поне няма някаква отстъпка за такъв вид услуга - нъцки Twisted Evil

# 24
  • Манчестър
  • Мнения: 1 486
......
Tрябва да имаш основателна причина да искаш удължението,което 6 м и е еднократно. ....
Няма такова нещо. Основатлена причина се изисква за повторно удължаване. Но винаги се прави допитване до МВР в Б-я, чиято проверка включва това дали паспорта е валиден, и дали си законно прибиваващ на чуждата територия Wink

Грешиш.
1.Не само,че се иска причина за удължаване,ами тя дори трябва да е завръщане в БГ.Срока на удължаване е ДО 6 м,което означава,че може и да е само 1 м.
2.Искания за пвторно удължение не се приема.
3. Само по изключение може да бъде удължен с повече от 6 м и то по причина да си уредиш статута в страната,където пребиваваш.
Ето още инфо:

Срокът на валидност на паспорта може да бъде продължен еднократно по изключение от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина. Продължаването на валидността на паспорта се извършва след съгласуване с МВР за срок до 6 месеца на лица, на които предстои завръщане в страната. За тази цел е необходимо, преди да е изтекъл срокът на валидност на паспорта, да се подаде заявление за неговото продължаване в консулската служба при съответното българско дипломатическо или консулско представителство.

# 25
Авенце, ти правила ли си си удължение на паспорта. Сайта на Консулството съм го "изяла" с кориците Wink Къде в абзаца на полоството видя, че трябва ОСНОВАТЕЛНА причина за най-нормално удължаване на паспорта newsm78
Цитат
Посолството на Република България в Лондон, по закон, може да продължава срока на валидност на българските паспорти само еднократно за срок от 6 месеца. След това е необходимо българските граждани да подават заявление за издаването на нов паспорт. За продължаването на валидността на паспорта е необходимо разрешение от България, което се получава обикновено в рамките до 10 работни дни.
Формуляра за попълване на удължение на паспорта с нищо не е по различен от този за вадене на паспорт ( в скоби само се отбелязва, че се удължава за 6 месеца)  Grinning

Основателна причина за удължаване може да се изисква ако искаш ПО ВЕЧЕ от 6 месечно удължение. Айде да не четем на десетопръстната

# 26
  • Мнения: 732
Дидка,
консулският отдел в Торонто вече не прави удължения на паспорти от 6 месеца (инфото ми е от миналия месец,но можеш да се обадиш и да питаш за всеки случай).Издаването на нов паспорт може да ви отнеме от 3 седмици до 6 месеца (зависи кога изпращат и получават пратката с паспортите).Имам познати,на които ги направиха за 3 седмици,а съпругът ми чака около 3 месеца+ няколко дни.И аз мисля,че най-бързият вариант е чрез упълномощен в БГ,но е възможно и там да ви създадат проблеми.

# 27
  • Манчестър
  • Мнения: 1 486
Авенце, ти правила ли си си удължение на паспорта. Сайта на Консулството съм го "изяла" с кориците Wink Къде в абзаца на полоството видя, че трябва ОСНОВАТЕЛНА причина за най-нормално удължаване на паспорта newsm78
Цитат
Посолството на Република България в Лондон, по закон, може да продължава срока на валидност на българските паспорти само еднократно за срок от 6 месеца. След това е необходимо българските граждани да подават заявление за издаването на нов паспорт. За продължаването на валидността на паспорта е необходимо разрешение от България, което се получава обикновено в рамките до 10 работни дни.
Формуляра за попълване на удължение на паспорта с нищо не е по различен от този за вадене на паспорт ( в скоби само се отбелязва, че се удължава за 6 месеца)  Grinning

Основателна причина за удължаване може да се изисква ако искаш ПО ВЕЧЕ от 6 месечно удължение. Айде да не четем на десетопръстната

Съветвам те да посетиш саита на Министерство на външните работи ,последния упдеит по въпроса е от 21 Април 2005.
Там ще разбереш,че няма наи-нормално удължение на паспорт. Консулствата имат право еднократно ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ да удължават ДО 6 м(това нали не означава ,че задължително трябва да са 6 м.) и то само с цел - завръщане в страната.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт