Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 280
Инвитро     
Автор iskambebe.bg     
12 June 2007 
Инвитро
Първото успешно ин витро оплождане (IVF) е направено преди тридесет години. Семейство Lesley and John Brown са от Бристол. Повече от 10 години те търсят начини да се сдобият със свое дете. След поредица от операции и други интервенции, през 1976 попадат при Dr. Patrick Steptoe. На 10 ноември 1977 г., Lesley Brown е подложена на първия експериментален опит за инвитро оплождане. И чудото се случва – на 25 юли 1978 г. в 23:47 се ражда момиченце, което наричат Louise Joy Brown. След това – вече тридесет години – са родени хиляди деца чрез този метод, който дава надежда на много семейства по света. 
Последна промяна ( 12 June 2007 ) 
 
Не сте ли се питали колко големи са вече дечицата инвитро в България?

# 1
  • Мнения: 7 282
Първото българско бебе в епруветка е родено 1988г, кръстено е Илиана на проф.Илия Ватев Heart Eyes

Цитат
Основателят на центъра е лекарят - пионер в страната по отношение на разработването и внедряването на модерните техники за асистирана репродукция на човека и работи успешно в тази тясна област повече от 30 години. Лауреат е на Националната младежка награда по медицина за 1982 г. за експериментални проучвания върху "ин витро" оплождането, както и на Международната награда за интелектуална собственост върху техниката за "ин витро" оплождане на човешки яйцеклетки в България, присъдена му след раждането на първите български "бебета от епруветка" през януари 1988 г. (най-първото от тях - Илияна, е кръстено от родителите си на д-р Ватев). Той е автор на повече от 90 научни публикации в областта на асистираните репродуктивни технологии /АРТ/, има защитена докторска дисертация върху "ин витро" оплождането, осигурил е научно ръководство на пет докторски дисертации, бил е на дългосрочни специализации и работни посещения в повечето водещи АРТ-центрове по всички континенти и с прякото му участие са заченати повече от 650 "ин витро" бебета. Голямата част от българските лекари и биолози, както и някои чужденци, работещи в областта на асистираната репродукция, са започнали професионалния си път в Лабораторията по "ин витро" оплождане на Катедрата по биология към Софийски Медицински Университет, ръководена от основателя на МЦ "Технобиос".

Последна редакция: сб, 10 ное 2007, 18:02 от PolarFox

# 2
  • Мнения: 177
Аз си спомням, че първото инвирто българско бебе се казва Илияна. Родена 1986г.

# 3
  • Мнения: 161
Не знам за другите ,ама моето е на 11 месеца. Laughing

# 4
  • Мнения: 16
моят бебешор е на 3 месеца и е заченат инвитро

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт