Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 апр. 2005, 10:03 ч.

Пак за овулацията*Б*

 • 5 213
 • 37
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 107
Цитат на: mimitarnovo
Най-правилно е ... И всеки път само по този начин.


Това го знам и ми е ясно. Въпроса беше друг и аз казах как е при мен...

# 16
 • Мнения: 1 321
днес и аз направих експеримент. веднага щом се събудих премерих БТ и беше 36,85. после ходих до тоалентна, взех си душ, сновах напред-назад и пак я премерих, като даже докато я мерех си приготвях закуската, т.е. изобщо не съм стояла на едно място, пък камо ли да лежа, и отново беше 36,85. второто мерене беше 40 минути след първото. та мисля, че май няма голямо значение дали ще я премериш веднага щом си отвориш очите или малко по-късно.

# 17
 • Пловдив Белащица
 • Мнения: 1 444
Момиче - има значение!!!

И вижте, ако ще мерите температура сериозно - правете го както трябва, по учебник! Не си правете труда да си правите експерименти.
Ако има ден, в който по една или друга причина не може да се вярва на температурата - разни ставания, настинка ... или не я пишете изобщо или отбележете, че не трябва да се взема за статискита!

# 18
 • Мнения: 1 321
е, ето де, днес я премерих абсолютно сериозно. точно след събуждането, без да шавам, без нищо. по учебник. 36,85. след 40 минути и куп дейности пак беше толкова. това беше експериментът. да видя има ли разлика при мен. е, нямаше. сега, вярно, че някъде час преди да я премеря много кихах, така както си лежа полуунесена, но пък не мисля, че това мога да го предвидя и избегна и не мисля, че трябва чак толкова да се втелясвам.
и друг въпрос-ако в шест часа ми се доходи неудържимо до тоалетната и трябва да стана, а после в осем да си меря температурата, тогава какво? пак ли да не я взимам под внимание или да се напишкам в леглото? Thinking

# 19
 • Мнения: 4 399
Цитат на: Момиче
...не мисля, че трябва чак толкова да се втелясвам....


Права си, и аz така мисля.  Laughing

Ако по принцип спиш нормално и не ти се налага да ставаш през нощта, дори и по изключение да ти се случи, графиката ти няма да се промени толкова съществено. Все пак гледа се картинката като цяло, а не индивидуални температури. Меренето на температурата не трябва да се превръща в някаква догма и да управлява живота ти. По съвета на една книга която е посветена на меренето на температурата, аз моето го сведох до 10 дена в месеца. Започва се на 8-9 ден от цикъла и се спира след като потвърдиш овуто с 3-4 високи температури. Това е добър вариант, но се препоръчва за хора които имат повече опит с меренето на температурата. Искам да кажа че една графика може да е информативна и когато не е пълна с температури от първия до последния ден.

По въпроса колко е важно да си мериш температурата по едно и също време, мога да кажа че четох в един форум за момиче което което си мереше температурата вечер след като се прибере от работа. Тя самата пишеше че не съветва никoй да прави така, но при нея давало резултат. Тъй че хора разни, температури разни. При един температурата е по-стабилна, при друг е по-чувствителна. Няма как да знаете как е при вас ако не сте експериментирали. Разбира се че най-правилното е да я мерите веднага след събуждане, по едно и също време, след поне 4 часа сън, анално и т.н., но не се втелясвайте. При повечето жени методът дава добър резултат и с по-малко усилия и жертви.
 Sunglasses

# 20
 • Пловдив Белащица
 • Мнения: 1 444
Цитат на: Vjara
...Разбира се че най-правилното е да я мерите веднага след събуждане, по едно и също време, след поне 4 часа сън, анално и т.н., но не се втелясвайте. При повечето жени методът дава добър резултат и с по-малко усилия и жертви. Sunglasses


И да допълня - мерите два-три месеца, ако всичко е ок и овуто е по едно и също време - зарязвате и мерене и тестове (тези методи са за такива като мен - дето всеки месец различно и хормоните си правят квото искат).
Е аз ви пожелавам в този период да сте направили по някое и друго бебенце!

# 21
 • Мнения: 1 321
василена,
аз до скоро имах изключително точен цикъл. до минута ми беше точен даже. аз съм го писала много пъти вече. обаче откакто спряхме да се пазим такова животно нЕма. миналият месец ову-то ми беше около 12-тия ден, а цикъла точно 24 дни /при 28 обичайно/, а този месец ову-то се появи около 18-тия. ще видим цикълът колко ще е дълъг. засега меренето и нанасянето във ФФ ме забавлява. когато започне да ме изнервя ще го зарежа.

# 22
 • Мнения: 4 399
Цитат на: wassilena


И да допълня - мерите два-три месеца, ако всичко е ок и овуто е по едно и също време - зарязвате и мерене и тестове (тези методи са за такива като мен - дето всеки месец различно и хормоните си правят квото искат).
Е аз ви пожелавам в този период да сте направили по някое и друго бебенце!


Хм, с това не съм съвсем съгласна. Всичко зависи от това колко време имаш. Ако си на 20 години, мисля че спокойно можеш да си живееш поне 2-3 години без да пипаш термометър и да се надяваш че рано или късно ще улучиш момента. Виж на 30 и отгоре според мен човек трябва да се ориентира по-бързо, защото има по-малко време да реагира. Затова бих казала че в тези случай температурата трябва да се следи редовно. Идеята е да ти покаже дали изобщо си овулирала, но също така и дали сте улучили точния момент. С напредване на възрастта е важно да знаеш дали не се получава защото 'таймингът' е бил лош или трябва да се търси друга причина. Това помага да се ориентираш кога трябва да потърсиш помощ.

# 23
 • София
 • Мнения: 4 267
Аз пък по телевизия "Скат" гледах предаването "Здравословно". Там говореше един гинеколог / за съжаление не си спомням името му/, който каза, че никога не е препоръчвал на пациентките си да мерят БТ, защото това е много затормозяващ метод за тях, а и не така надежден. Наистина, според мен е ужасно затормозяващо всяка сутрин да се събуждащ с мисълта, че трябва да се мери БТ. А има и други начини за определяне на овулацията, като с вагинален ехограф, например.

# 24
 • Мнения: 607
Момичета, както и много други неща, температурата на всяка от нас се влияе различно от ваншните фактори.  Ако тя не се повлиява от едно обиковенно ставане до тоалетна, няма смисал да се затормозявате и с това. Можете да установите как е при вас като експериментирате 5-6 сутрини, както някои вече са го направили. В случай, че  дължината на цикъла ви варира много, наистина меренето на БТ е препоръчително, защото е изключително информативен и лесен начин да си следите овулацията. Ако обаче цикъла ви има относително еднаква продължителност, меренето на БТ в продължение на 3-4 месеца ще ви даде достатачно информация, дали овулирате и кога. Не мисля че 1-2 дни разлика е от голямо значение. Това, което ви остава да правите след това е редовен секс!!!

# 25
 • Мнения: 4 399
Леа, аз понеже съм опитала и температурата и вагиналния ехограф, смятам че мен много по-малко ме затормозява да си меря температурата. Иначе ехографът е по-точният начин. Но цената на двата метода е несравнима, освен това ми коства много повече усилия да отида на лекар и да чакам в чакалнята. И това 3 пъти в седмицата защото с такава честота трябва да ходиш за да си сигурна че следенето е точно. В крайна сметка се чувствах много неприятно от това че се опитваме да наложим такъв контрол върху горката яйцеклетка. Честно, това много ме депресираше. А и така знаехме много точно преди овуто кога е момента и това ни изнервяше много и двамата.
За мен температурата не е натоварване. Коства ми 1 мин след като се събудя. То си е натоварване и зъбите да си измием защото го правим всяка сутрин, но въпреки това не пропускаме. Когато стане навик, няма нищо натоварващо, освен ако не започнеш да се вманячаваш в единични температури.

# 26
 • Пловдив Белащица
 • Мнения: 1 444
Цитат на: Vjara
...Всичко зависи от това колко време имаш. Ако си на 20 години, мисля че спокойно можеш да си живееш поне 2-3 години без да пипаш термометър и да се надяваш че рано или късно ще улучиш момента. Виж на 30 и отгоре според мен човек трябва да се ориентира по-бързо, защото има по-малко време да реагира...

По принцип е 1 година безуспешни опити за възраст до 32-33 години и 6 месеца за над тази възраст.
Цитат на: Vjara
....Идеята е да ти покаже дали изобщо си овулирала, но също така и дали сте улучили точния моментС напредване на възрастта е важно да знаеш дали не се получава защото 'таймингът' е бил лош или трябва да се търси друга причина. Това помага да се ориентираш кога трябва да потърсиш помощ....

Два-три месеца е достатъчно време да се ориентираш дали имаш овулация или не и да се захванеш с проследяване на овулацията с фоликулометрии и изследване на хормони.
А и това с уцелването на момента?! За какво ти е да знаеш пост фактум, че сте правили секс точно в момента на овулация. Той теста за бременност ще покаже дали сте го правили в подходящия момент!!!

# 27
 • Мнения: 4 399
Цитат на: wassilena
А и това с уцелването на момента?! За какво ти е да знаеш пост фактум, че сте правили секс точно в момента на овулация. Той теста за бременност ще покаже дали сте го правили в подходящия момент!!!


Щеше да е прекрасно ако беше толкова лесно, щом сте улучили момента, хоп положителен тест... За съжаление има доста хора при които се оказва че това не е достатъчно. Моето мнение е че с темепературата трябва да се продължи именно когато си мерила няколко месеца, отчела си овулация, улучили сте момента, но не се е получило. Но всеки е свободен да мери както и когато прецени.

Знам че се предполага че трябва да чакаш 1 година преди да отидеш на лекар. Но имай пред вид че това е един изкуствено фиксиран период. А много млади двойки забременяват за по-продължително време без да имат някакъв конкретен проблем. Дори в клиника по стерилитет са ми казвали че те говорят за стерилитет само ако не се е получило в рамките на 2 години. Тъй че това с времето трябва да се интерпретира малко по-свободно.

# 28
 • Мнения: 607
Цитат на: Vjara
Моето мнение е че с темепературата трябва да се продължи именно когато си мерила няколко месеца, отчела си овулация, улучили сте момента, но не се е получило.


Аз много не съм съгласна с това, но както и ти си написала, всеки решава за себе си. Според мен по-редно е след като разбереш че уцелваш момента, но няма резултат от това, да търсиш каква е причината. А кога да предприемеш тази стапка, зависи от много фактори, като възраст, предишни проблеми (ако има такива) и най-вече вътрешно усещане. По мое мнение няма смисъл човек да стои в неведение повече от 6 месеца, ако е сигурен че не си пропуска овулацията. За повечето момичета това е доста изнервящо и в никакъв случай не им е от полза. Възможно е проблема да е съвсем лесно разрешим и наистина няма смисъл от протакане.

# 29
 • Мнения: 697
Ако няма установен проблем е най-добре да се прави секс през ден и нищо да не се следи. Василена е права че 2-3 месеца стигат за да се види дали има овулация и дали е редовна.

Общи условия

Активация на акаунт