Въпросче към компетентните по домашната ракия

  • 6 587
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 609
Здравейте,дано има тук някой знаещ татко или майка химик.
Става въпрос за една възсилничка ракия.
Случката е следната:мъж ми се учи от дядо ми да вари ракия;дядото вече е доста стар и май повече новобранеца я гласеше;та излезе уж добра,в смисъл хубава си е ,но е ужасно силна-72-73 градуса.Искаме да я разредим.Взехме си дестилирана вода,но не знаем съотношението-на 1литър ракия колко дест.вода да сложим,че да я смъкнем към 45 градуса?
Моля някой,ако знае или има кого да пита,да ни помогне
Благодаря предварително

# 1
  • Мнения: X
Спиртомер нямате ли?

# 2
  • Мнения: 2 891
Със спиртомер, наистина. Изчакайте я малко. Трябва да изстине добре, за да премерите точно градуса. Докато е още гореща е по-висок.

# 3
  • Мнения: X
Темата  е пързалка, за да се преброим пиянките във форума. Laughing

# 4
  • Мнения: 184
На 30 литра ракия слагаш 1,5 л дистилирана вода и разбъркваш.
Най-добре е да мериш със спиртомер.
Наздраве Grinning

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 23 633
Ако я сложите в буре и бурето дърпа градуси. Ама не чак от 70 на 45 Simple Smile 2-3 до 5 Simple Smile

# 6
  • При хората, които обичам
  • Мнения: 3 192
Темата  е пързалка, за да се преброим пиянките във форума. Laughing

Пиянките биха казали "Не разваляй хубавата ракия" Mr. Green

# 7
  • София
  • Мнения: 609
Ха-ха,не искам да се броим,ами свеки днес осигури дестилираната вода и довечера щ я магерим

# 8
  • София
  • Мнения: 609
tanich,благодаря,това ми беше въпросчето,да си изчислим пропорцията и после ще мерим ,ясно е;
а буренце нямаме за съжаление,знам,че в него с времето спада леко градуса

# 9
  • Мнения: 25 568
Спиртомери се продават в железарските магазини, в домашни потреби, даже и в магазините за 1 лев. Купуваш, смесваш, мериш. Ако не ви стигне дестилираната вода, слабоминерализирана върши същата работа.
Според другаря Менделеев, алкохолът най-добре заглажда косъма, когато е 40-градусов. Да се доверим на учения, все пак.   WinkMr. Green

ПП Вие само първак ли сте варили, по-слаб градус не текна ли?  Crazy

# 10
  • Мнения: 7 109
Пиянките биха казали "Не разваляй хубавата ракия" Mr. Green
Подписвам се под това мнение  Mr. Green
Първак за разтривки - класика.  Laughing

# 11
  • Мнения: 6 167
Аз пък се надявам при дестилацията да са изхвърлили метанола.
Иначе, градусите са ти казали как се мери.

# 12
  • Мнения: 157
Аз съм най компетентната пияндурка, опа исках да кажа специалистка на домашна ракия.
Та на въпроса...
Градуса на ракията се мери на стайна температура/20 градуса/.Сипваш по малко вода като непрекъснато мериш.Ако гледаш съотношение литър ракия милилитри вода и я изсипеш наведнъж може да се получи нежелан ефект.Бавно и полека с тази течност.
Когато достигнеш желания градус сипваш в чашка ,вадиш туршийка и казваш наздраве.
Утре ще пусна тема за махмурлука

# 13
  • Мнения: 157


Аз пък се надявам при дестилацията да са изхвърлили метанола.
Иначе, градусите са ти казали как се мери.

Не се ли казва метилов алкохол?
Той се отстранява при варенето.

# 14
  • Мнения: 6 167
метилов алкохол и метанол е е едно и също нещо.

# 15
  • Мнения: 2 891


Аз пък се надявам при дестилацията да са изхвърлили метанола.
Иначе, градусите са ти казали как се мери.


Той се отстранява при варенето.

Aхъм  Mr. Green Пускаш го да се дестилира през казанчето още 1 - 2 пъти и изваждащ всичко, което можеш.

# 16
  • Мнения: 157
метилов алкохол и метанол е е едно и също нещо.

Благодаря , че ми изясни  bouquet

# 17
  • Мнения: 25 568
Утре ще пусна тема за махмурлука

Ако е правена от майстор, няма да има махмурлук.  Wink Това да не е винпромско менте?  Mr. Green
Но все пак, истината е в мезето.  Peace

# 18
  • Мнения: 157
Утре ще пусна тема за махмурлука

Ако е правена от майстор, няма да има махмурлук.  Wink Това да не е винпромско менте?  Mr. Green
Но все пак, истината е в мезето.  Peace
Махмурлука идва от количеството, не от качеството

# 19
  • 7800
  • Мнения: 243
...Махмурлука идва от количеството, не от качеството

По-скоро е съотношение между качество и количество.

# 20
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Лелее , май аз ще изляза най компетентна - умножаваш литрите ракия по градусите - примерно 50 литра по 70 градуса -имаш 3500 градуса алкохол ,разделяш на 40 градуса и получаваш 87.5 литра .Следователно трябва да сложиш 37.5 литра вода - може и минерална.

# 21
  • Мнения: 2 467

Всичката ли излезе 72-73 градуса? Трябвало е да изчакат, още доста е щяло да изтече. Ако не е всичката толкова силна, смесете по-слабата с тази по -силната.
След варене се остават бутилките отворени няколко дни. Винаги пада градуса и не е това което си извадил от казана.
Разреждай бавно, по малко и леко. Спиртомера е по 1-2 лева. Купуваш и мериш.
Наздраве Simple Smile

# 22
  • Мнения: 1 674
Работила съм в алкохолна фабрика. Реални градуси ракията показва на 20 градуса по целзии.Тогава пъхаш спиртомера и разреждаш до желаните градуси.Когато температурата е по-ниска градусите на ракията също са по-ниски и обратното.

Общи условия

Активация на акаунт