Попаднах на следните мнения на различни хора за отношението към кърменето на общ. място в Европа:

http://www.007b.com/public-breastfeeding-europe.php

което преведох (по-долу).
Има и за по света, но нямах време за него :

http://www.007b.com/public-breastfeeding-world.php

а също и статистика на кърменето на 3-4 месечна възраст:

National Percentages of Breastfeeding at Three to Four Months
Croatia 27%
Czech Republic 74%
Denmark 60%
England and Wales 25%
Finland 52% at six month (97% up to one month)
France 13%
Ireland 12%
Lithuania 28%
Luxembourg 62%
Norway 75%
Poland 26%
Scotland 21%
Sweden 68%

Извинявам се за изядените и разместени букви.

Публично кърмене в Европейските страни

Англия - UK

Имам 4 месечен син който не е вкусвал друго освен кърма. Кърмя навън навсякъде (дискретно, но естествено без шалове/одеялца). Всичките ни приятели , включително тези без деца, мислят, че това е чудесно, и не съм получавала негативни кометари/реакции изобщо. По-възрастни жени са ме приближавали за да ме поздравят, че кърмя детето си! Живея в западната част на странатакъдето мисля хората повече си падат по естествения начин на живот, може би поради това опита ми е толкова позитивен.
MRV
--------------------------------------------------------------------------------

Повечето майки в Обединеното кралство започват с кърмене, но след това дават адаптирано мляко твърде рано. Все още има противоречия спрямо кърменето на обществено място, тъй като не се смята за приемливо. Почти нечуто е жена да кърми на обществено място, и много необичайно да кърми дори пред близки членове на семейството. Разбира се, топлес плажовете се смятат за твърде "чуждоземски" и "Европейски" и прекалено секси за семейства.
Много хора могат да кажат, че одобряват кърменето по принцип, или че не виждат нещо сексуално в него, но реалността е много различна. Аз съм бременна сега, и свекърва ми настоява да давам адаптирано мляко на бебето си от самото начало, така че "да имам време за себе си" и да мога да "се появявам в обществото". Тъй като съм от Южна Калифорния, където съм израсла виждайки да се кърми на публично място често, мисля, че общата Британска нагласа е много неестествена и отрицателна. Радвам се да видя, че организации като  National Chilbirth Trust се опитват да променят нещата и да окуражат повече жени дакърмят.
LRGA
--------------------------------------------------------------------------------

Първо, искам да благодаря, че сте направили тази страница - аз се опитвам да отида на почивка с кърмачето си и търся държава, където кърменето на обществено място е прието! Второ, бих искала да опровергая LRGA с това, че съм кърмила навсякъде и не съм имала проблеми, нито съм срещала неодобряващи погледи (което в Англия означава нещо). Ако на хората не им е удобно, те сигурно са прекалено възпитани за да кажат нещо. Моят опит е ограничен до Лондон и югоизтока, но съм кърмила навсякъде (кафенета, влакови гари, галерии, ресторанти, дори влакове и автобуси) Да имаш 6 месеца майчинство (което може да се проължи до 12) означава, че доста повече жени кърмят и то по-дълго от когато и да било преди. Много активно се окуражава и от NHS чрез акушерките и от здравните наблюдателки, също от NCT и La Leche league. Доста съм сигурна, че статистиката е по-добра от тази на САЩ (вероятно заради 6 месеца майчинство. От друга страна топлес плажовете са рядкост и не срещат одобрение (но това може да е от климата също толкова колкото от отношението!!!)
SLS
--------------------------------------------------------------------------------

Аз съм американка живееща в Лондон и никога не съм имала проблем да кърмя на общ. място през 4 години когато съм кърмила 2те си деца. Няма коментари, мръсни погледи, кърмила съм пред свекъра и свекървата, приятели, ресторанти, паркове, Бъкингамския дворец на екскурзия... Не мисля, че отношението е отрицателно.
И макар топлес плажовете да не са норма, тук в Браитън има такъв.
IMEL  

Ирландия
Кърменето е необичайно в селата. Ад. мляко е нормата. Само 22 % от родилките в държавата, където живея изобщо опитват да кърмят, и огромна 1аст от тях се отказват преди бебето да направи 6 седмици. Никога не съм виждала жена да кърми на публично място. Кърмя 21-месечното си дете и повечето хора които срещам изглежда мислят, че това е необичайно и противно.
Процента на кърмещите е по-висок в градовете, но ирландските проценти са по-ниски от американските.
L  

Швейцария
Повечето жени тук кърмят, но е било необходимо много работа докато се стигне дотук. Повечето болници са сертифциран "приятели на бебето". Кърменето на общ. място не се смята за нещо кой знае какво.
Olivia Vuille-Breen  

Германия
Може ли да добавя коментар като чужденец(аз съм германец). В Германия никой не се интересува от кърменето на общ. място, но същео се виждат голи гърди навсякъде, във вестниците, телевизията asf. Няма противоречие между гърдите като естествен производител на храна за детето и сексуални едновременно. И двете са "естествени" (каквото и да означава това), тъй като няма деца без секс.
patrick
 

Франция
Ситуацията е подобна на тази в САЩ. Кърменето на общ. места е рядкост, хранането с ад. мляко е норма, и процентите на кърмачките не са толкова добри. По-различно е от САЩ обаче защото французите нямат проблеми с голи гърди на топлес жени на плажовете.


--------------------------------------------------------------------------------
Живея във Франция и трябва да кажа, че никога не съм виждал жена да кърми на общ. места тук. Дори се чудя дали го правят в къщи. Живял съм в САЩ, и помня, че съм виждал жени да кърмят особено в парковете. Не си спомням някой да е гледал или да се е оплаквал или каквото и да е. За какво е целия този шум? Кърменето е добро за детето, защо да се твърди, че е срамно? Тук във Франция има снимки на женските гърди навсякъде (плакати, реклами, списания, в метрото...) Свикваме с това, и става скучно да се гледат гърди. Не като в САЩ. Така че позволете на жените да кърмят и ги окуражавайте!
Jacques  

Испания
Изглежда, че е обществен интерес в Испания да се окуражават майкте да кърмят до 6 месеца, защото ад. мляко е лесния начин и не е имало много помощ и култура на кърменето досега. Аз родих с цезарово на 7 декември и кърмя но не съм го правила на общ. места до сега, не съм виждала никоя майка да го прави в градския транспорт, ресторанти, и т.н. и мисля, че няма да се чувствам удобно. Когато се върна на работа (16 седмици след раждането) ще ползвам помпа и това ще използвам ако се наложи и преди да тръгна на работа. Зависи от ситуацията, но обикновено бебетата привличат вниманието на мякои хора и много жени на 40-50 питат дали кърмя и се учудват, че го правя, така че представете си ако ме видят да го правя!!! Ще почнат да задават въпроси и няма да ни оставят на мира.
SGP  

Италия
Аз съм американка, живееща в Италия, кърмих сина си цялата мъ първа година, докато той не искаше повече. Кърмех на общ. места, дискретно, и единствения човек, който се оплакваше беше съпруга ми! Често съм виждала майки от Северна Африка да кърмят на общ. места , използвайки шал или нещо друго за да се покрият. Важното е, че детето ти е гладно и можеш да го нахраниш без да топлиш, смесваш, разнасяш и т.н. Свекърва ми казваше, че ще имам проблеми да го отбия, но той сам спря.
Susan
--------------------------------------------------------------------------------

Много малко жени в Италия кърмят. Малкоото тях кърмят на общ. места и реакциите са смесени. Те варират от пълно приемане до отхвърляне. Скоро имаше случай при който майки билипоканени да спрат да си показват гърдите но всичко писано във вестниците беше на страната на кърмещите майки. Кърмя дъщерите си навсякъде, макар че трябва да съм внимателна когато кърмя toddler (1-3 годишно дете - бел. прев) защото продължителното кърмене не се одобрява от обществото.
Кърмех 3-месечната си дъщеря в чакалнята на лек. кабинет защото там намерих стол и един лекар (педиатър) излезе и, без да ме познава, мислейки, че идвам на преглед, ми каза, че дъщеря ми е прекалено голяма за да я кърмя. БЕЗ КОМЕНТАР.
есто виждам Африкански емигрантки и много от тях не кърмят защото вярват, че изк. мляко е модерно и не биха си помислили да се върнат в Африка с кърмено бебе.
Marina

Швеция
Практически всеки, който може да кърми, кърми. Кърменето се окуражава много, до такава степен, че на храненето с ад. мляко се гледа с пренебрежение от някои. За нещастие, това кара майките, които не могат да кърмят да се чувстват ужасно.
Да, жените кърмят навсякъде.
Мисля, че повечето жени се чувстват неудобно, особено в началото, но няма да заочнат да се крият в обществените тоалетни, така че свикват. Моето бебе имаше големи проблеми да засуква, та отначало не се чувствах много удобно. Сега вече не е проблем.Но не кърмя пред колегите си когато посещавам работното място.
Мисля, че някои хора не харесват кърменето на майките на общ. места, ноникога няма да го кажат на глас (особено в лицетона къмещата майка!). Никога не съм чула да карат някого да напусне ресторанта заради това, че кърми. Кърменето е "нормата", така че хората трябва да го приемат. Много молове имат комбинирана стая за кърмене и сменяне на пампери.
Не е толкова често срещано да се види топлес жена на плажа, но пък не се смята за неприлично
Anna  

Норвегия, Швеция, Финландия
В скандинавсите държави, кърменето на общ. места не е нищо специално. Никой не се мръщи на това, просто не е проблем. Процентите на кърмене са много високи (което е толкова хубаво!). В Норвегия например, 97% от майките си кърмят бебетата на 1 месец, 88% на 3 месеца и 80% на 6 месеца.
Всъщност, в Норвегия, обществото е отишло в обратната посока на тази в САЩ и си почти заклеймен ако не кърмиш изключително на 6 месеца и ако захранваш преди 6 месеца - трябва да се оправдаваш пред здравната наблюдателка.
Breastfeeding in Norway