Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2005, 19:05 ч.

Чудя се кога да тръгне на градина?

 • 1 212
 • 25
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 791
Стефи е родена януари 2003.Сега ходи на ясла (накъса се да боледува), а аз се чудя кога да я пускам на градината? Ако я пусна септември (трябва да бързам сега да подавам молба, че...), ще бъде на 2г.8м , а иначе остава чак за юни, когато ще бъде на 3г.6м. По-рано или  с набора си е по-добре? Имаме си батко на почти 6 г. и покрай него малката се занимава с много неща над възрастта и. Дали няма да и е скучно да седи в яслата 6 месеца след навършването на 3г? Аз по принцип не съм привърженик на по-ранното тръгване, но в моя случей с батко, се притеснявам да не окаже влияние върху развитието на детето? От друга страна си мисля, че после за училище пак ще съм пред дилемата- с 6-годишните или с набора? За тогава си мисля, че детето ми ако е с набора си, ще бъде една от най-големите в класа, а знаете момиченцата по-бързо съзряват...няма ли да се чувства по-кофти като една от най-големите, отколкото ако е с 6-годишните, да бъде на средна възраст в сравнение с връстниците си?
Ох, може притесненията ми да са глупави и смешни, но се тревожа, повярвайте ми!  А и за градината специално трябва да решавам по-скоро и да подавам молба!
Моля помогнете със съвет!

# 1
 • Мнения: 7 831
Здравей,
Не мисля, че дилемата ти е глупава. Трябва хубаво да помислиш, защото обикновено последната група в детската градина е задължителната забавачка, без която не ги приемат в училище. По принцип записването директно в забавачките към градините е доста трудно тъй-като децата си вървят заедно от 1 група. Така че още от сега трябва да помислиш кога да я пуснеш, но ако тръгне с нейния си набор после може да се наложи да я местиш за забавачката, ако решиш да ходи по-рано на училище.
Точно такъв проблем имат наши приятели с тяхното момиченце или трябва да ходи в първи клас на почти 8 години или от Септември трябва да я местят в друга детска градина (в тяхната няма места) за да пропусне 3-та група и да отиде директно на забавачката в 4-та.
Успех в избора  Grinning .

# 2
 • Мнения: 1 038
Мога да ти кажа аз,какво бих направила,ако съм на твое място.Щом септември ще сте на почти три години,мисля,че е напълно нормално да се запише на градина.На повече от три години ще е доста по-голяма и ще ви е по трудно с градината,така си мисля аз де.
А за училището има доста време да мислиш,не се притеснявай!
Мен,ако питаш давай смело с градината,така ще е по-добре и за детенце. #Milti  #Onfire

# 3
 • Варна
 • Мнения: 791
Ох, благодаря ви , момичета! И аз натам клоня сякаш, но имам нужда от съвет !Май наистина по-рано с 3 месеца е по-добре , отколкото по-късно с цели 6 месеца. А и после детенце да го местя в друга група в гардината, за да тръгва по-рано на училище...не ми се иска да я местя.(не, че е супер фатално де)...
  Обаче стои и въпросът дали ще ми я приемат по-рано, но затова ще бързам да ходя да питам, че да не стане късно!
  Давайте още доводи, съвсем да ме убедите! Wink Много съм ви признателна!

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Изобщо не ти е глупав въпроса и при мен стоеше същата дилема миналата година като ми заявиха от градината където записах дъщеря ми, че трябва да остане пак в първа група, за да си върви с набора. Аз я пуснах на 2г. и 8м на градина и всичко си беше наред, на детето му харесваше да ходи на градина и в края на учебната година като ме уведомиха за новите наредби ми стана лошо. Голяма мисъл му ударихме тогава какво да правим и накрая решихме да я оставим да си продължи с групата с която е започнала, тоест да е 2-ра група. Но при разговора с директорката решението ни не беше взето под внимание и трябваше да я оставим да си повтаря. Сега не и е интересно, не ходи с желание както преди и не си играе почти с никой, някой от дечицата в групата и още не могат да говорят даже. Вчера имаха тържество и успях да видя всички деца на куп и с ужас установих, че стърчи една глава над всички останали.
Варианта при нас е да си изкара и втора група и да я прехвърля директно в 4-та група, като баба и, която е детска учителка е обещала, че ще и предаде материала Grinning
Моят съвет е да говорите с директорката и да я помолите да направи изключение и да пуснете детето септември в първа група и дано е разбрана и да нямате спънки Wink

# 5
Цитат на: Ellypr
Здравей,
Не мисля, че дилемата ти е глупава. Трябва хубаво да помислиш, защото обикновено последната група в детската градина е задължителната забавачка, без която не ги приемат в училище.

Ne gi priemat v uchilishte???? I kakvo stava s tiah togava?

# 6
 • Варна
 • Мнения: 791
Цитат на: Anonymous
Цитат на: Ellypr
Здравей,
Не мисля, че дилемата ти е глупава. Трябва хубаво да помислиш, защото обикновено последната група в детската градина е задължителната забавачка, без която не ги приемат в училище.

Ne gi priemat v uchilishte???? I kakvo stava s tiah togava?

   Става въпрос за т.нар. при нас "предучилищна", която е задължителна преди първи клас и може да се посещава или в детската градина или в училище.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 791
Valeria, напълно те разбирам! И в групата на моя син имаше две момиченца, които  след 2-ра група  трябваше да ги преместят директно в 4-та, за да си влязат в набора. Много им беше мъчно за приятелчетата от групата, в която са си свикнали. Дори едното момиченце явно имаше по-сериозен проблем и до обед ходеше в голямата група(заради учебните занимания), а на обед обядваше и спеше със старата си дружинка Wink (незнам как бяха разрешили). Сега вече посвикнаха, но общо взето не мога да си обясня какви са тия нови наредби и защо е нужно такова нещо. Едно време и аз си тръгнах с 6-годишните, не е имало проблем....
   Сега Стефи ходи на ясла. По принцип говорих с яслата, че може детето да остане там след 3-тата си година, докато дойде време за прием в градина. Но добре ли ще е за детето на 3г. и кусур да остава в яслата с бебешорчетата? Другия вариант е като навърши 3г. и приключваме с яслата, 6 месеца(зимата) до юни вкъщи и после в градината на 3г.6м. Но този вариант мисля, че никак не е подходящ за малката. Освен, че цяла зима вкъщи да ми се разнежи и после наново да ми боледува, ами и 6 месеца да отвикне и после трудно да ми свиква с градината, пак раздели....
       Днес мъжа ми говорил с домакинката в детската градина (директорката още не била дошла) и му казали, че имало само юнски прием! Shocked Но аз си мисля логиката, че може би става въпрос за това, че всъщност приема е юни, но лятото децата само играят, а на есен започват занимания, като учебна година. Дали е така? Това ще означава, че май сме изтървали срока за юнския прием, а и Стефи ще е твърде малка сега лятото сякаш?! Rolling Eyes (ако стане с 300 връзки де). Нямам представа засега, в неведение сме, докато не разговаряме подробно с директорката! При вас в градините как е? Има ли си наредба, някой да сподели какви са правилата!

# 8
 • Мнения: 3 210
По повод започване на у-ще на 6-годишна възраст, мога да ти кажа как бях аз.
Родена съм декември'76, започнах 1 клас, когато нямах още 6год. на 5г.9мес., защото тогава нямало вече къде да бъда, предучилищната била по половин ден, а 1клас беше със занималня по цял ден. Идеята била да повторя 1 клас.
Обаче на мен ми беше толкова интересно и толкова добре вървях с по-големите, че майка ми се отказа.
Оттогава вървя все с по-големите, в гимназията имах съученици януари'75, т.е. с 2 год.по-големи от мен.
По нищо не си е личало, че съм по-малка.
Мисля, че това е по-добрия вариант за вас.
Още повече, че покрай баткото е свикнала да бъде с по-големи.
Успех! Дано намериш ДГ, че май положението е много сериозно.
Ние ще подаваме другия януари за юни. Подава се само януари молбата. Аз даже имам позната учителка, ще й дам документите от декември, защото още на първия работен ден имало по 70човека. Някакъв ужас било!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
wilma, лятото са сборни групи по принцип. Пусни си я септември, няма да сгрешиш, но прави уговорки с директорката после да ти я остави после да си продължи с групата иначе е травмиращо за детенце това цялото местене и смяната на обстановката и госпожите. Ако я пуснеш юни както са ти казали ще ти я оставят за септември пак в първа група. Незнам как е по другите градини, мога да говоря само за тези които са ни в квартала и за на свекърва ми градината, където си я спазват тази наредба и децата родени в една година си вървят в една група, нищо че примерно някое детенце е родено началото на януари, а друго края на декември. Имат разлика точно една година без няколко дни, много е абсурдна ситуацията наистина, но ти можеш да изтъкнеш, че си имате батко вкъщи и детето ти се развива доста бързо за възраста си.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 791
Мдааамммм.... Rolling Eyes Да видим само дали ще има кой да ме чуе и да ми влезе в положение, да се съобрази с индивидуалните особености на детето, което БИ ТРЯБВАЛО да е приоритет, но уви...има далеч "по-важни" подробности като бюрократщината и пр....И наистина, януари се подават молбите за градина, ще ми трябват яки връзки и много късмет! Но ще пробвам, как! #Bad Talk  Praynig

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Пусни някакви връзки в градината наистина в която искаш да пуснеш детенце и още сега си подай молбата като я дадеш на някоя от госпожите за да я придвижи по-бързо. Колкото и грозно да звучи само с връзки и спонсорство можеш да се оправиш.
Кажи за коя градина става дума, може някоя мама да има познати там?

# 12
 • Варна
 • Мнения: 791
Става въпрос за ДГ "Звездичка" във Варна- там е синът ми и ще ми е най-удобно да са заедно една година, а после той, живот и здраве да е в едно училище близо до тази градина! Но...не винаги става идеалният вариант, знаете как е...
 Между другото преди няколко месеца, директорката срещнала мъжа ми с малката да взимат баткото от градината, с любезна усмивка Mr. Green   ги заговорила на стълбите:" Идваме за баткото? Айде, кога ще идва и тя в градината?", а мъжа ми със същата вежлива усмивка Mr. Green :"Още малко..." Но, знаете, тези любезности са си в реда на нещата и нищо не значат! Laughing  Flutter

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Нищо не значат наистина, но мисля че си с предимство след като баткото е записан там, поне в нашата градина е така ако едното дете е в градината за второто има няма места го сместват някъде. Защо не поговориш с госпожите на баткото и не им дадеш на тях директно молбите да ги връчат на директорката?

# 14
 • Варна
 • Мнения: 791
Ами защото всъщност мен по принцип ми се искаше Стефи да бъде при същите госпожи, които сега са на батко и, но ако искам тя да тръгне по-рано, няма как да стане.Когато баткото завършва градината, тогава госпожите поемат първа група юни месец- точно тогава, когато Стефи може да си влезе спокойно, но вече на 3г.6м. ! Confused Ако искам Стефи да тръгне по-рано (септември, а не юни, когато батко и напуска) , няма да е при тези госпожи, а другите не ги познавам, че да им дам на тях молбичка...Ох, сложна работа- ни така, ни така! Sad
Но не ми пречи и с тях да говоря сега с госпожите на Вики, наистина ! Благодаря за идеята, току виж бил подходящата тактика! Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт