Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 240
Здравейте,

свекърва ми е болна от рак на гърдата и в момента е на лъчетерапия, правили са и някакви изследвания и са открили, че е носителка на гена на бета таласемия --повеч подробности незнам, щото тя от притеснение е забравила да пита. Сега мъжът ми трябва да се изследва и да ви кажа право съм доста притеснена за бебчето което очакваме. Имам позната, която има дъщеря болна от анемия на Кули, най-тежката форма на таласемия и....незнам дали някой може да ме осветли по въпроса малко по-вече и каква е вероятността бебето /дано да не е така/ Praynig  да е болно от тази форма на анемия. Съжалявам ако тук не е мястото да задам този въпрос, но в инетерес на истината незнам къде да го направя а и съм доста притеснена, а не мога да споделя с никой тези си притеснения особено с мъжа ми, поне засега.
Ще съм благодарна на всякъкв вид информация
Благодаря

# 1
  • Мнения: 3 743
Доколкото разбрах в такива случаи става въпрос само за носителство на гена, и не мисля че трябва да се притесняваш.
Другата седмица ще трябва да правим на сина ми такива изследвания, и бях изпаднала в ужас като разбрах, но вчера една лекарка ми обясни, че в такива случаи не се развива заболяването, а само е носител на този ген?!

# 2
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
  • Мнения: 1 019
Здрасти!
Спокойно, всичко ще е наред  Wink
След като свекърва ти е носител на гена на бета таласемия, има вероятност 25% нейният син да е също носител.
По принцип при правене на кръвна картина се откриват следните особености: червените кръвни телца са повече на брой, за да компенсират това, че са с по-малка повърхност - не са като сплескани дискчета, както е нормално, а кръгли и по-мънички. Хемоглобинът е по-нисък, носителите имат леки признаци на уморяемост, което е типично по принцип за каквато и да е анемия.
Нарича се още средиземноморска анемия, защото е типична за този регион. Интересното е, че носителите на таласемията по принцип са по-устойчиви на малария - явно е някаква мутация, свързана точно с това заболяване, което е било типично за този регион. За България носители са около 12% от населението.
Дори твоят съпруг да е носител, за да е болно бебчето (което е страшното), трябва и ти да си носител. Тогава вероятностите са следните:
1. 25% - да не е нито носител, нито болно.
2. 25% - да е болно
3. 50% - да е носител

На теб са ти правили достатъчно изследвания на кръвта покрай бременноста, така че съм сигурна, че ако беше носител, щяха да го открият. По принцип всяка бременна има
в известна степен желязодефицитна анемия, но това няма нищо общо.
Нека мъжът ти си направи изследвания, за да знаете по принцип какво е положението при него. Просто да си пусне пълна кръвна картина, и всеки добър хематолог ще разпознае характерните признаци, ако ги има. По-подробните изследвания се правят в Центъра по трансфузионна хематология в Онкологичната болница (сигурно за съжаление твоята приятелка с дъщеричката си е чест посетител там  Cry )

Успокой си душичката (че сигурно и без това имате достатъчно тревоги покрай болната жена), и ти пожелавам леко доизкарване на бременноста и раждане, и едно здраво и сладинко бебенце   Wink

# 3
  • Мнения: 240
Благодаря ви за подкрепата ще изчакам резултатите и тогава ще видима а дотогава ще се оппитам да не се притеснявам и ще се надявам всичко да е ок:)). Доста дълго чакахме бебчето и сега като си помисля, че може нещо да се обърка по такъвначин ме втриса, но май и да не сме го чакали дълго пак щеше да ме втриса.

# 4
  • Мнения: 3 743
Всички форми на таласемия се предават само по наследство.
Не може да се предаде от едно дете на друго. Болестта се предава от родители, които носят гена на таласемията в клетките си. Носителят има един нормален ген и един таласемия-ген във всички свои клетки. Това състояние често се нарича ''следа на таласемия''. Повечето носители водят съвсем нормален, здравословен живот.

Когато двама носители станат родители има 1/4 вероятност което и да е тяхно дете да наследи ген на таласемията от всеки родител и да има остра форма на болестта. Вероятността детето да наследи по един от всеки вид гени (здрав и носител) и самото то да стане носител на таласемия като родителите си е 2/4. Съществува и 1/4 вероятност детето да наследи два нормални гена от родителите си и да е напълно здраво и да не е носител. Тези вероятности са за всяка бременност при която и двамата родители са носители.

Ако единият родител е носител, а другият не е (т.е. има 2 нормални гена за синтеза на хемоглобин), вероятността детето да е здраво и да не е носител е 2/4 и вероятността детето да е носител, но да е здраво (да не е с таласемия мажорна) е 2/4.

Това го прочетох от тук : http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=669Така, че не се притеснявай! Като гледам лентичката скоро ще си гушнеш сладкото си  бебче и всичко ще бъде ОК. Дано и свекърва ти бързо се оправи.
Леко раждане !

Общи условия

Активация на акаунт