Отне ми адски много време, защото и на английски и на БГ пускам инструкциите, ако искате да видите снимките стъпка по стъпка, тук:
http://tandoorisjourney.blogspot.com/2007/11/handmade-phyllo-dou … urkish-burek.html
Ето и рецептата на български:
Веме за потготовка:
1ч 30 мин, но имайте предвид, че 30 мин от тях са за тестото да си почине.
Време за печене- 40 мин.
За тестото
8 ч.ч( 200 гр всяка) пресято брашно
100 гр разтопено масло
1 яйце
1 ч.л сол
2 ч.ч гореща вода
За плънката-
100 гр разтопено масло
2 ч.ч натрошено сирене
За заливката
3 яйца
4 ч.л кисело мляко
шипка сода за хляб
Изсипете 7 чаши брашно в голяма тава и правите кладенче. В средата сложете водата, яйцето,солта и маслото.
Месете тестото, докато измесите всичките 7 чаши брашно. Разделете тестото на 5 топки и оставете да си почине 30 мин. Преди това поръсете с малко брашно всяка топка, за да не изсъхне.
Смесете продуктите за заливката - яйца, кисело мляко, сода за хляб и оставете настрана.
Използвайте останалата една чаша брашно за поръсване отгоре и отдолу на листите, които разточвате. Листите трябва да са колкото е възможно по-тънки, защото при печенето ще станат по-дебели.
Аз лични ги разточвам почти прозрачни.
След като разточите първата кора, намажете с маслото и поръсете със сиренето. Навийте откъм широката страна и навийте като спирала в намаслена тава. Намажете с останалото масло отгоре и залейте със заливката.
Печете на 200 градуса 40 минути или докато се зачерви. Оставете да изстине поне 15 мин и разрежете. Сервирайте топла.
*Само да отбележа, че може да се навива и на отделни охлюви и да се пече само залят с масло, без яйца, но ние така го предпочитаме.