Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 апр. 2005, 02:21 ч.

Дискретното кърмене

 • 8 690
 • 39
 •   1
Отговори
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Дискретното кърмене

Терминът „дискретно кърмене” означава покриване на гърдата и особено на зърното по време на кърмене на обществено място.  Някои жени използват одеало за да прикрият цялата ситуация, включително и бебето.  Нуждата от дискретно кърмене поизлиза от идеята, че по принцип показването на гърдите буди сексуални представи.  Всъщност това е така, само защото обществото е обсебено от женските гърди и ги е ПРЕВЪРНАЛО в сексуален обект.  Tова е присъщо за USA и други страни повлияни от собствената си култура – в минали времена и в много други части на света гърдите не са били или не са считани за сексуален орган и следователно няма нужда от прикриване по време на кърмене.

Добре е да бъдете дискретни в присъствието на други хора, ако знаете, че могат да се подразнят от вашето кърмене – което е много вероятно ако кърмите на обществени места.  Но си заслужава да обмислите кое всъщност е по-дискретно и предизвиква по-малко внимание: наметнатото одеало може само да подчертае с големи букви, че кърмите, докато повдигане на ризата бързо и достатъчно за да може бебето да суче е много по-незабележимо.  И ако хората не забелязват или не обръщат внимание на кърменето ви, значи го правите дискретно. (В действителност, по-големите бебета могат ясно да откажат кърменето под одеало, а понякога може да бъде опасно горещо за да кърмите бебето завито.)

Според законите също НЕ е необходимо да се покривате с одеало.  Никъде в законодателството не се твърди, че кърмещата майка трябва да показва само х процента гола кожа/зърно.  Естествено е да отнеме малко време докато сложите бебето на гърдата, а много често се случва по-големите бебета да пуснат зърното за да видят какво става наоколо.

Така че не се притеснявайте извънредно, ако зърното ви се покаже за МАЛКО докато слагате бебето на гърдата  - това е просто част от нормалното кърмене и хората трябва да го разберат. Много майки установяват, че по принцип хората не се вторачват, така има става по-спокойно докато кърмят на публично масто и вече не се притесняват толкова.

Що се отнася до мъжете и тяхната заинтересованост от полуголи гърди, то някои могат и да се възбудят от гледката, но повечето най-вероятно ще се опитват да не обръщат внимание, така че няма да се чувствате неудобно. Освен това много мъже са просто любопитни относно женските гърди и кърменето, откакто обществото ги е направило табу.  Не е необходимо да ви гледат с похот, на тях просто им е интересно, защото това е нещо което не са виждали.  Известно е, че когато направите едно табу (каквото и да е то) достъпно и го показвате, то постепенно губи своята атрактивност.

В минали времена женсият глезен е бил фетиш – днес мъжете не се впечатляват от това.  Прикриването го прави „нещо забранено”, което поражда любопитство.  Установено е, че при нудистите има по-нисък процент на тийнейджърските сексуални връзки.  Защо?  Защото за тези тийнейджъри човешкото тяло не е табу; те знаят как изглежда то и не са обсебени от голата кожа.  По същият начин, колкото повече жени кърмят открито навън, толкова повече хора и специално мъже ще виждат гърдите  изпълнявайки естествената си функция – да кърмят бебета, толкова по-малко табу ще бъдат гърдите, и толкова по-рядко ще се впечатляват от тях мъжете.  Така че, чрез кърмене на обществени места вие всъщност можете да помогнете на онези бедни хора, чието мислене е било преобърнато от медиите и обществото.

Едно от основните неща които влияят на човешката нагласа относо кърменето на обществени места е колко майки го правят!  Просто си представете, ако на практика всички майки кърмеха своите бебета, тогава щеше да е нормално да виждаме кърмене на пеленачета и по-големи бебета също и на обществени места.  Тогава жените нямаше да се чувстват неловко от това, нито другите щяха да обръщат толкова внимание на нещо, което се случва всекидневно.  И въпреки че ще е трудно, майките могат да променят представат на хората за кърменето.  Така че, бъдете смели и кърмете на публични места – така го правите малко по-лесно за всички други майки и в същото време позволявате на мъжете и момчетата да видят истинското предназначение на гърдите.

Нашето общество отчаяно се нуждае от майки, кърмещи открито на обществени места. Нуждаем се също от книги и телевизионни програми, показващи кърмещи майки. Нашите деца се нуждаят от кърмещи кукли, а не такива с шишета и биберони. Ако едно момиче израстне с мисълта, че кърменето е нормалния начин да нахраниш бебето си, то най-верояно ще опита, и знаейки че много други го правят без проблем, тя ще има повече увереност в себе си като кърмеща майка.

Превод от http://www.007b.com

# 1
 • Мнения: 3 161
Точно така! Ако повече майки кърмят навън, на никого просто няма да му прави впечатление, и всичко ще си бъде естествено. Нека не се престараваме с дискретността. Тренировка днес в София (а скоро и в други градове): виж съседната тема.

# 2
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Дааа, видяла съм я, но сте ми малко далече Wink

# 3
 • Варна
 • Мнения: 632
Ами хайде да разбием табутата newsm26  Сега сте вие в София на ред, а после мисля и ние във Варна да ви последваме.Не съм виждала обаче много майки тук, които да кърмят на вън .Ще взема да пусна тема да ги издиря? Grinning Пък и лятото сутрин на плажа няма да е хич зле  Grinning

# 4
 • Мнения: 381
МИ пусни тема, аз съм за кърменето на вън. Отначало се притеснявах и се цедях като излизам, но видиях една майка в Морската градина да го прави и си казах какво пък и така почнах и аз да кърмя на вън, хората само минават и поглеждат и нищо повече даже на някой не им прави впечатление.

# 5
 • Мнения: 498
хич даже и не се замислям вече къде и кога кърмя  Grinning

Само на една сватба станах от масата, че сигурно щяхме да привлечем излишно внимание. Абсолютно съм съгласна, че колкото повече-толкова по-добре. В началото кърмех винаги с приятелка, нужно ми бе да усещам съмишленичество и да не се чувствам "ненормална". След първите 10 пъти, спрях да се притеснявам, просто защото и за мен това стана нещо нормално. Мога да кажа, че реакциите на минувачи или хората около мен, които не ме познават са само позитивни...поне засега Simple Smile

# 6
 • Мнения: 264
Моят опит до сега показва абсолютна толерантност на хората към кърмене на публично място. Понеже вече съм тъй да се каже ветеран и хич не ми пука дали някой ще ме види, та си кърмя навсякъде. До сега никой не съм забелязала да се вторачва или да ме гледа особено или по какъвто и да било начин да ме карада се чувствам дискомфортно.  Mr. Green

# 7
 • Мнения: 1 896
Мъжът ми е фен на кърменето, но когато синчето наближи две години, май почна да се чувства леко странно, когато се кърмим на публично място - вероятно понеже той самият не е зает с нищо в този миг, имаше повече време да си мисли за това как изглежда едно толкоз голямо кърмаче отстрани, че жена му е по цици и т.н.  Laughing
Обаче по едно време отиде в командировка в Швеция и каза, че още на летището се е нагледал на хлапета, които са каки и батковци на нашто, и доста куул изглеждащите им майки ги кърмят без притеснение. Та като си дойде вече беше отново в мир със себе си по темата за кърменето и не сме имали проблеми. Дори няколко пъти кърмих много недискретно  на плажа тази година, бидейки  в седмия месец с големичък шкембак.
Мисълта ми е, че наистина прекалената дискретност не е много в услуга на кърменето и колкото повече се показва кърмене, толкова по-естествено и приемливо ще изглежда и толкова по-малко заблуди по отношение на него ще се ширят.
Но пък за начинаещи мами, на които им се струва че всички тях гледат, може да е необходима малко първоначална дискретност, докато "се поочупят", а също и ако бебетата много се разсейват на публично място и в компания.

# 8
 • варненка от София
 • Мнения: 4 705
Аз имах големи проблеми с кърменето вън в самото начало. Винаги си взимах цедена кърма и така не съм лишавала детенцето си от храна. Колкото повече обаче порастваше, толкова повече на мен ми паднаха задръжките. Последно и аз заголих цици на плажа без да ми пука, в крайна сметка не правя нищо лошо, а храня детето си. А и тя вече е неудържима, реши ли, че иска да цока, идва и ми вдига блузата, просто сме на самообслужване. Пак се притеснявам, но в точно в момента на кърменето ми пада пердето и толкова.

# 9
 • Мнения: 804
Темата е супер! Предстой ми да родя ноември и сигурно ще ми спре кърмата (ако въобще имам) ако се наложи да кърмя навън. Но като ви чета, сякаш вече не ми звучи толкова странно и срамно. Ами така де, те момичетата си ходят облечени като проститутки и не ги е срам, защо аз да се срамувам...? Crazy

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 145
Хм, вчера на плажа аз кърмих легнала и не знам колко се е виждало. Наблизо имаше една мама с 4 деца, след няколко опита да нахранят бебето от шише, накрая майката седна и си го накърми доволно. Семейството и явно е свикнало, направи ми впечатление, че малки деца доста често обикаляха и гледаха с любопитство.

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Предстой ми да родя ноември и сигурно ще ми спре кърмата (ако въобще имам) ако се наложи да кърмя навън.

Спокойно, кърмата не спира толкова лесно, не и ако искаш да кърмиш Wink
А кърменето навън е страшно само първият път и никак не боли. Няма да забравя как за първи път ми се наложи да кърмя навън, докато бях седнала на терсата на едно кафене в непосредствена близост до висок блок. Имах чувството, че на всяка тераса стои по един човек и всички са вперили погледи в мен. Естествено, това нямаше нищо общо с истината и много скоро разбрах, че кърменето навън почти не смущава никого. Малкото хора, които се смущават просто извъртат глава и се правят, че не са видели нищо. Защото дори те самите вероятно се усещат, че срамът, който ги обзема при таква гледка е неуместен. Не ми се е случвало да ми правят забележки, дори напротив гледали са ме с възхищение много пъти.

# 12
 • Мнения: 1 117
Беше ми срамно само в началото. След като прочетох много окуражителни теми във форума ,ми паднаха всякакви задръжки. Вече кърмя на открито без проблеми и ако някой ме заговори от бабичките , просто обяснявам ,че кърмя. На плажа вече многократно кърмих , но там изобщо не се стеснявам Mr. GreenДва пъти кърмих и в ресторант- на масата . Детето се разхленца неудържимо.  Wink
В крайна сметка гърдите са си мои и си храня детето. Ако някой се срамува или не му е удобно - моля, да не ме гледа Simple SmileДаже такива ги гледам право в очите , че още по-неудобно се чувстват Blush

# 13
 • Мнения: 373
И аз вече се престраших да кърмя на вън няколко пъти. Намятам пелена и скривам изцяло бебка. Малко е неудобно, щото се притеснявам да не падне пелената. А и дрехите са ми все теснички и ми е трудно докато извадя цицата. Ама като се наложи, няма как. Е, досега все гледам да е на по-безлюдни места.

# 14
 • Мнения: 1 503
Първите 2 месеца бяхме дискретни...Ела ни виж сега hahaha

Общи условия

Активация на акаунт