ХРАНЕНЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

Млякото е единствената храна за бебето през първите 3-4 месеца от живота му. Най-доброто мляко за нормалното бебе е майчиното мляко, специално пригодено, за да посрещне неговите нужди. Ясно е, че майчиното мляко превъзхожда останалите млека. Неговите съставки, тоест белтъчини, въглехидрати, витамини, желязо и други, са в такъв вид, че да се приемат лесно от храносмилателната система. Съдържа защитни и повишаващи имунитета фактори, които предпазват бебето в значителна степен от инфекции
Освен това, кърмените бебета имат по-малко алергии от хранените с друго мляко.
Съществуват обаче и много други и то безспорни предимства на майчиното мляко. Семейният бюджет не се натоварва с покупка на адаптирани млека и бебето има на разположение във всеки един момент “прясно” мляко без микроби и с точната температура.
Майката и детето се чувстват изключително приятно и между тях се развива усещане за сигурност и хармония.


СЪВЕТИ ЗА КЪРМЕНЕ

Майката, която кърми трябва да поддържа една добре балансирана диета. Трябва да се храни добре, но НЕ двойно.
Лекарствата, които майката приема, преминават в кърмата.Ако е необходимо да се вземе някакво лекарство, трябва да се уведоми педиатъра.
Внимание с прекомерната употреба на кафе и цигари.Кофеинът и никотинът преминават в малки количества в кърмата.
В първите дни след раждането бебето не трябва да се оставя за дълго време на гърдата, защото съществува опастност от разраняване на зърната.По време на кърменето майката трябва да е седнала удобно, с едната ръка да държи бебето с главичка обърната към гърдите, а с другата да поддържа гърдата,  така че да не се възпрепятства дишането на бебето.
При всяко кърмене трябва да се предлагат на детето и двете гърди. Някои бебета сучат бързо и изпразват гърдата за 5 минути. Други обаче са по-бавни и може да са им необходими и до 20 минути. Обичайният начин е следния:оставете бебето за около 10 минути на едната гърда; след като го вдигнете да се уригне, го поставете за още 10 минути на другата гърда.
Трябва да знаете, че бебето се засища с млякото от едната гърда. При следващото кърмене използвайте първо гърдата, която сте дали последна.
Колко често суче едно бебе?
Не съществуват строги правила. Обикновено, когато предишното хранене е било достатъчно,бебетата искат да ядат на всеки 2-4 часа, тъй като кърмата е лесно усвояема и стомахчето се изпразва бързо.
Критерии за това, че на бебето му стига кърмата, е да не се събужда по-рано от 1-2 часа за да яде и да наддава добре.ЦЕНТЪР ЗА ПЕДИАТРИЧНА ГРИЖА
ПЕДИАТЪР МАРИОС А. АНДРЕУ

Преведе от гръцки Victoria_R οτ http://www.paidiatros.gr/1/page2.html