Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 апр. 2005, 18:02 ч.

Цветовете - наши приятели

  • 1 758
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 264
Цветовете - наши приятели
автор: ivanrilski.org
--------------------------------------------------------------------------------
 
  Ако позволим на цветовете да навлязат в нашия живот активно, само ще спечелим още един "съюзник" срещу нежеланите състояния като подтиснатост, нервност, липсващия или прекомерния апетит, лошата памет...
Не случайно добрата рекламна кампания се прави от екипи,в които са включени и психолози. Всеки цвят и нюансите му вибрират с различни честоти и предизвикват различни реакции, влияят ни по различен начин. Затова в зависимост от нужния ефект, в рекламите преобладават определени цветове. Да вземем например рекламите на "Кока Кола"-при тях екранът е наситен с червен цвят, като това е напълно в синхрон с посланието: "Животът е хубав". Червеният цвят е цветът на живота и енергията, на силата. Така че всичко е в синхрон,за да харесаме рекламираното- то действа на нашата жизненост и желание да вървим напред.
Като се абстрахираме от рекламите, да видим какво е мястото на цветовете в нашето ежедневие. Най-важният момент е свързан с това, че няма никакво значение характерът на човека, това дали има увреждане, дали е потънал в проблеми или безгрижен-цветовете влияят на всички,те са навсякъде. Вярно е това,че те сами по себе си не могат да излекуват депресия или увреждане, но могат много да спомогнат за изработването на определена нагласа към нещата,често без да съзнаваме това.

Ето какви са основните действия на цветовете:
Ако детето Ви /а това важи и за възрастни/ няма апетит, нека на масата да преобладават жълто, оранжево и зелено. Това са цветовете, стимулиращи центъра на глада и апетита в мозъка и като следствие предизвикващи отделяне на по-голяма количество стомашен сок. Можете да сервирате във "весели" чинии, съчетаващи тези цветове,а е добре и сред самата храна да има нещо с тях. Обратно-ако апетитът е завишен и това се отразява на здравето, съдове и интериор в нюансите на светлосиньото и студеното синьо-зелено го подтискат.
Ако смятате ученето за важно и особено ако детето Ви има затруднения с него /вкл.интелектуални/, добре е в кътът за учене да преобладава жизнерадостното жълто, което е стимулатор на умствената енергия и паметта. Ако към проблемите с ученето се прибавя и хиперактивност,в никакъв случай не го обкръжавайте с червено, а със светлосиньо и със зелено като листата на дърветата. Обратното- ако е налице вялост, мудност, червеното и оранжевото могат да помогнат.
Не забравяйте за резедавото ако Ви предстоят промени,особено нежелани. За да не предизвикат те стрес и за да станат поне малко привлекателни, нека има постоянно резедаво, символ на новото и на промяната.
За отмора след физическо натоварване са препоръчителни портокаловото и бледорозовото, а след психическо и умствено натоварване- виолетовото и тревистозеленото.
Ако ви предстои практическа дейност, кафявото и тъмнозеленото са идеални за добрата настройка.
Нищо в природата не е случайно. Затова в нея преобладават зеленото и кафявото-нима тя не действа успокояващо,отморяващо? Затова небето е синьо-от светлосиньото на духовната енергия до мистичното индигово. Затова слънцето и пясъкът са жълти- цветът на оптимизма и топлината...


--------------------------------------------------------------------------------

Сигурно ви се струва малко невероятно казаното,защото интериора в дома не може да се сменя като с вълшебна пръчица. Това не е нужно. Когато искате да "извикате" на помощ някой цвят, просто се погрижете в полезрението на детето да има достатъчно забележим предмет в нужния цвят. Дори ненатрапчив, ако погледът на детето се спира често на него, неминуемо ще има ефект.
Когато обзавеждате детската стая, следва да се съобразите с личността на вашето дете и в зависимост от характера и особено темперамента му да му осигурите уютно място.

# 1
  • Мнения: 1 640
Струва ми се интересна информацията ,макар да не е нова.Нека си я припомним.

# 2
  • Мнения: 2 405
Мдааа имаше една страхотна книга "Симфония на цветовете", ако можете да си я намерите - има страшно много информация и много добре написана.

# 3
  • Мнения: 3 036
Мерси за информацията - интересна е. Peace

Мдааа имаше една страхотна книга "Симфония на цветовете", ако можете да си я намерите - има страшно много информация и много добре написана.

А кой е авторът?

Общи условия

Активация на акаунт