Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 апр. 2005, 20:55 ч.

Копривена супа?

  • 16 077
  • 15
  •   1
Отговори
Мами дайте рецепти за копривена чорба. Искам да изненадам жената(тя не обича коприва, но ако я направя вкусно ще си хапне). Имаме тук една коприва, а тя не иска и да я погледне:)

# 1
  • Мнения: 201
Аз правя такава супа с коприва:

Продукти:

млада коприва
зелен лук
1 домат
1 морков
1 каф.ч.ориз / или фиде /
зехтин
чесън
кисело мляко
яйце

Копривата се попарва за няколко минути във вряла вода, отцежда се и се нарязва. Лукът и морковът се пускат във вряща вода, добавя се и копривата, след което нарязан домат, накрая ориз или фиде, чесъна и зехтина. Застройката е по желание. Някои слагат орехи и сирене към супите от коприва, но на мен лично не ми харесва.

# 2
  • Мнения: 1 348
В студена вода слагам измитата коприва. Като кипне я пасирам и добавям нарязани морков, зехтин и след няколко минути - зелен лук, сол и лъжичка доматено пюре. Като се посвари ливвам 1 чашка прясно мляко и готово.
Пропуснах оризеца Embarassed

# 3
  • Мнения: 5 877
За човек, който не обича коприва, може би по-добре ще е баница с коприва - по рецепта за баница със спанак, или просто смеси попарената и накълцана коприва с яйцата и сиренето за баницата.
Може и да се примеси в картофеното пюре за картофени кюфтенца.

# 4
Благодаря ви за рецептите!
Аз приготвих една чорбица по ..... моя рецепта. В общи линии се доближава до вашите, което означава, че интуицията ми ме е водила в правилна посока. People Angel  Съпругата ми не понася миризмата на коприва, така че най - напред се заех с този проблем като натрих измитата коприва със сол и след като престоя около 1 час я сложих на пара с 2-3 листенца джоджен. После накълцах на ситно копривата и я прибавих към сгорещено масло, накълцани на ситно моркови, дафинов лист, малко картофки също наситнени и щипка солчица. Като се позадуши леко добавих водичка и досварих, завърших с много фиде и застройка само от кисело мляко. Сервирах с натрошено не много мокро и по - маслено сиренце.
В резултат жената с полукрива физиономийка пророни едно "бе не е толкова гадна..." и изяде две купички. Това си е геройство! Wink Laughing
Моля обаче всички мами, които имат бабини рецепти с коприва, да ги постнат по възможност, защото ми се иска да поекспериментирам, докато има материал на пазара Wink
Моля бъдете снизходителни към един нещастен мъж, обожаващ жена си!

# 5
  • Мнения: 5 877
Лелей, човек, твойта супа много вкусно звучи.

# 6
Цитат на: Anda
Лелей, човек, твойта супа много вкусно звучи.


 Laughing Е, това е утеха, защото имам цяла тенджера и само аз на старта Sad съпругата ми промърмори, че след време можела пак да опита..... Да ти отсипя в една кутийка за у вас? или я най - добре да събереш агитка коприволюбци и да ни дойдете на гости... Със съпругата ми ще си поклюкарствате "online" а междувременно и супицата ще привърши....
Ех, жени... на помоооощ!!!! Shocked

# 7
  • Мнения: 6 462
Ето и мойта рецепта:

Кипвам копривата за макс. 5 минути със сол. Отцеждам я (без да изхвърлям водата) и я нарязвам на ситно. В тенджерка загрявам зехтин или масло и запържвам до златисто 2 с.л брашно. Разреждам с водата от копривата при непрекъснато бъркане. Добавям и самата коприва нарязана на ситно, 1 глава лук (може и връзка пресен), 3-4 ск. чесън, червен и черен пипер. Оставям всичко да поври 15 мин, като ако е необходимо сипвам още вода. Накрая финиширам по два начина:

1. Разбивам яйце, кисело мляко и натрошено сирене. С това нещо застройвам супата.

2. Чуквам няколко цели яйца (все едно ще правя яйца по панагюрски). Захлупвам с капака и дърпам от котлона след около 30 сек. Ако не обичате яйцата рохщи, оставете да поври 3-4 мин. Сервирам, като на дъното на чинията слагам натрошено сирене, отгоре цяло яйце и коприва и накрая поливам с разтопено масло, в което е запържен червен пипер. Става много вкусно Grinning

# 8
  • Мнения: 1 290
Понеже живея на място където имам възможност аз да си бера коприва, в неделя го сторих. Накъсах си и 3-4 листа лапад и ето какво спретнах:

В студена вода да заври:

нарязаните на ситно:
коприва  (3-4 шепи)
лапад (3-4 листа)
зелен лук (3 стръка)
зелен чесън (3 стръка с листата)
праз (1/2 стрък)
морков (1/2 малък)
зехтин

После пуснах за 2 мин стръкче леощян и го извадих
сол, чер пипер,
1/2 настърган домат,
1 к.ч. булгур

Като я изключих вместо застройка - 1 - 2 с.л. заквасена сметана

при сервиране - натрошено сиренце и счукани орех4ета
поръсвам с пресен магданоз

# 9
  • Мнения: 9
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
продукти:
около половин кг. коприва
3-4 сварени и размачкани картофа
2 яйца
черен пипер и сол

Копривата се измива, накълцва и попарва в посолена кипяща вода. Като омекне се отцежда добре и се добавят картофите,
разбитите яйца,  пиперчето и солта. Разбърква се хубаво.
загребва се с лъжица от сместта и се пържат кюфтенцата във вряща мазнина (ама да не е много мазнината в тигана)
Идеално им подхожда кисело мляко с чесънче  Laughing

# 10
Цитат на: Io-Io
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
Laughing


НОМЕР 1.!!!!!
Ето за това не се бях сетил!
Иначе правя зелевеи, морковени, от тиквички, стандартни картофени и от какво ли още не но за копривени кюфтита хич не се бях сещал!!!!
 Grinning
Ще направя в събота!

# 11
Их, какъв работлив татко, пък половинката му търси кусури Sad
Я раздай от супицата. Ний ще я хапнем.

От мене предложението е - панирана коприва. Скоро бях писала за нея. Grinning
Попарваш леко и бързо копривата в подсолена вода за да не омекне много и да се разкашка.
Отделно: разбиваш едно яйце, добавяш бира (на око, около 100-тина грама), брашно, докато стане като кашица. После вземаш по две, три листенца от копривата, потапяш в тази смес и пържиш. Сервира се с кисело мляко (по гъстичко Wink )


Супата иначе я правя по много прост начин.
Запържвам една глава лук, наливам водата, добавям фиде (понеже не обичам ориз в супа), слагам и копривата. Като се свари застройвам с кис.мляко и яйце. Накрая натрошавам сирене. По някога я пасирам и като я сервирвам отгоре правя нещо като кръгче наливайки сметана.
Но честно казано твоят начин звучи много вкусно.

# 12
  • Мнения: 1 114
Цитат на: Gatoto na Gato
Цитат на: Io-Io
Не е чорбичка, но пак е с копривка  и е вкууусно:

КОПРИВЕНИ КЮФТЕНЦА
Laughing


НОМЕР 1.!!!!!
Ето за това не се бях сетил!
Иначе правя зелевеи, морковени, от тиквички, стандартни картофени и от какво ли още не но за копривени кюфтита хич не се бях сещал!!!!
 Grinning
Ще направя в събота!

Миналата седмица правих кюфтета от картофи и коприва като в по-горе дадената рецепта, само че към сместта добавих и сирене, овалях ги в галета и сусам и ги изпържих, после ги оставих на хартия да попие мазнината.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 248
Цитат на: Honda
Их, какъв работлив татко, пък половинката му търси кусури  


А не! Няма такова нещо! Хич не му търся кусури, само че той много обича да угажда.
А за копривата - това май е единственото нещо, което просто не мога да ям. Гади ми се от нея:(Но досега не той да е наготвил и аз да не съм яла:)Та затова реши да ме пробва и с коприва, ама уви не става:)

Edit: P.S. и нали знаете - моето си е най-хубаво Laughing

# 14
Цитат на: gato
....
Edit: P.S. и нали знаете - моето си е най-хубаво Laughing

Ама как си го пазиш Wink  Grinning
Големи изненадки ти стъква той - явно и ти си го заслужаваш Wink  Grinning
Ама те разбирам де. Все едно мене някой да ме накара да ям шкембе чорба Sick  Laughing  Laughing  Laughing

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт