Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 апр. 2005, 06:28 ч.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ГРЕШКИ

  • 705
  • 3
  •   1
Отговори
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Случайно попаднах на статията и се надявам да бъде полезна Simple Smile


20 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ГРЕШКИ
автор: Екип на Здравни новини


Безгрешни хора няма! И слава богу! Та нали именно чрез предприетите неправилни ходове, ние пълнокръвно и завинаги осъзнаваме и запаметяваме правилните. Проблемът обаче е, че грешка с грешка не си приличат не само в личен, но и в професионален аспект.
Безспорно едни от най-тежките грешки с необратими последствия за човека са медицинските. Погрешните ходове на “специалистите в бели престилки” се смятат за един от водещите фактори, обуславящи смъртността и различните травми на пациентите.

Помолихме Българска Здравна Компания –АД да ни предостави информация на тази тема.

Последните проучвания на Institute of Medicine в САЩ показват, че от 98000 души приблизително 44000 стават жертва на медицинска грешка. Тези резултати “безмилостно” сочат, че процентът на смъртност при хората вследствие медицинска грешка е много по-висок от този при автомобилна катастрофа, рак на белите дробове и СПИН.

Българска Здравна Компания -АД предлага на вниманието на потребителите 20 полезни съвета за предпазване от евентуални медицински грешки.

Какво се разбира под “медицинска грешка”?

Медицинските грешки възникват тогава, когато даден ход, предварително планиран като част от комплекса на медицинското обслужване се оказва неуспешен. Или ако още от самото начало е подходено погрешно.

Медицинските грешки могат да се случат във всяка една област от системата на здравеопазването:

а) в болниците
б) в клиниките
в) в амбулаторните хирургични центрове
г) в лекарските кабинети
д) в частните клиники
е) във фармацевтичните отдели
ж) в санаториумите
з) в хосписите


Грешките могат да принадлежат към сферата на:

а терапевтиката и лекарствата
б хирургията
в рехабилитацията и възстановителния период
г диагностицирането
д медицинската апаратура
е лабораторните изследвания

Те могат да възникнат и при изпълнението на най-елементарни рутинни задължения, например – хоспитализиран пациент, подложен на безсолна диета да получи храна с високо съдържание на сол.

Повечето грешки възникват в резултат от проблемите на днешната комплексна система на здравеопазване. Нерядко обаче причината за медицинските грешки се крие в лошата комуникация между лекар и пациент. В едно от последните проучвания, осъществени с подкрепата на Агенцията за здравни изследвания и качествен контрол (Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) в САЩ се казва, че много често лекарите не полагат достатъчно усилия да помогнат на пациента да вземе адекватно решение за здравето си. Неинформирният и несъпричастен пациент е много по-малко склонен да приеме варианта на лечение, препоръчан от лекаря. Също така, малко вероятно е той да спази всички изисквания, определящи ефикасността на лечението.

ПО-ГОЛЯМАТА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ И ОТГОВОРНОСТ СПРЯМО СОБСТВЕНОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ Е ЕДИН СИГУРЕН НАЧИН ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ ГРЕШКИ !

1.Най-лесният и правилен начин да се предпазите от евентуални грешки е като проявите по-голяма активност към личното си здравословно състояние. 0.Това означава активно да участвате при определянето на най-подходящия вариант за собственото ви лечение. Статистиката показва, че при пациентите, проявяващи по-голяма заинтересованост относно медицинската помощ, която получават, има тенденцията за постигане на по-добри резултати.

ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЛЕКАРСТВАТА ...

2.Постарайте се да информирате подробно лекарите, които ви лекуват за пълния списък на всички лекарства, които взимате. Това включва лекарствените продукти, продавани само с рецепта, свободно достъпните медикаменти, диетичните надбавки – витамини, билки. Поне веднъж годишно вземете със себе си всички лекарства и0. лекарствени продукти, които употребявате и ги покажете на личния си лекар. Разглеждайки “домашната аптечка” вие и вашият лекар ще можете да продискутирате качествата на всяко едно лекарствено средство, а също така бихте могли да откриете навреме наличието на евентуален здравословен проблем. По този начин лекуващият ви лекар ще бъде винаги в течение на здравословното ви състояние, а това естествено ще ви донесе и по-надеждно обслужване.

3. Не забравяйте да предупредите лекаря в случай, че сте алергични към нещо или имате непоносимост към дадено лекарство. Така ще си спестите приема на медикаменти, които биха ви навредили.

4.Винаги внимавайте, когато лекарят ви изписва лекарства. Много важно е вие самите да можете да прочетете рецептата. Ако почеркът му е нечетлив, то той би могъл за затрудни и аптекаря, натоварен да изпълни рецептата.

5.И при изписване на медикаментите, и при получаването им в аптеката никога не забравяйте да се информирате относно качествата на продукта и неговия срок на годност. Тези няколко въпроса ще са ви от полза:

а За какво е това лекарство?
б Как точно и колко дълго трябва да се взима?
в Какви са възможните странични ефекти? Какво трябва да направя, ако те възникнат?
г Безопасно ли е това лекарство да се консумира в комбинация с другите лекарства или диетични надбавки, които взимам?
д Трябва ли да избягвам дадени храни или напитки докато взимам това лекарство?
е Трябва ли да избягвам определени дейности докато взимам това лекарство? (например шофиране, нощен труд ...)

6. Винаги при получаването на дадено лекарство от аптеката не забравяйте да попитате: Това ли е лекарството, което лекарят ми е предписал?

Изследване на Massachusetts College of Pharmacy и Allied Health Sciences показва,че в основата на 88% от медицинските грешки стоят приемът на погрешно лекарство или на погрешна доза.

7. В случай, че не разбирате написаното на опаковката на лекарството – питайте!
Етикетите и опаковките на медикаментите по принцип са трудни за разбиране. Така например, не забравяйте да попитате дали “четири пъти дневно” означава на всеки 6 часа по един път или пък лекарството трябва да се приема в определени часове.

8. В случай, че ви е предписано течно лекарство, попитайте аптекаря, кой е най-добрият начин за отмерване на дозите. Ако не сте сигурни как точно функционира дозаторът към лекарството, не си тръгвайте преди да се информирате.

Статистиката показва, че много хора нямат правилна представа как точно да отмерват течните лекарства. Така например, често пациентите използват различни чаени лъжички от домакинството, чието съдържание не винаги е еквивалентно на съдържанието на течност на “истинската” чаена лъжичка.

9. Винаги изисквайте писмена информация относно евентуалните страничните ефекти на дадения медикамент.
Когато предварително сте запознати с възможните последствия, вие бихте могли много по-правилно да реагирате в случай, че нещо се случи или пък се появи неочакван проблем. Алармирайки своевременно за появилите се симптоми, вие ще се предпазите от влошаване на здравословното ви състояние.
Доказано е, че писмените инструкции за качествата на лекарствата помагат на пациентите да разпознаят симптомите на страничните ефекти и да подадат правилна информация на лекуващия или личния лекар и на фармацевта.

ПРИ ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦАТА ...

10.Ако имате възможност, изберете тази болница, в която процедурата или операцията, от която се нуждаете е широко практикувана върху пациентите.

Едни от най-добрите резултати се постигат, когато пациентите се лекуват в болничните заведения с дългогодишен опит именно в областта на техните оплаквания.

11. Щом се намирате в болница, непременно изисквайте информация от целият персонал, който ви обслужва кога за последен път са си мили ръцете. Миенето на ръце е от голямо значение в борбата срещу разпространяването на инфекции в болниците. За съжаление не се практикува нито толкова често, нито пък толкова старателно. Фактите показват, че системните запитвания на пациентите относно хигиената на ръцете на медицинския персонал, провокира самите “хората в бели престилки” по-честичко да измиват ръцете си като при това използват повечко “сапун”.

12. При изписване от болницата, не забравяйте да помолите лекуващия лекар да ви обясни как точно да продължи лечението в домашни условия. Това включва подробна информация за домашната терапия, медикаментите, както и за възстановителната терапия, която трябва да съблюдавате. 0.Също така не пропускайте да попитате, кога ще сте способни да се върнете към утвърдения ви ритъм на живот и да се заемете пълноценно със своите задължения.
В момента на изписването, много от лекарите погрешно смятат, че пациентите са добре запознати с всичко онова, което трябва или не трябва да правят в домашни условия.

АКО СТАВА ДУМА СА ХИРУРГИЧНА НАМЕСА ...

13. Преди да се подложите на операция, трябва да сте сигурни, че лекуващият ви лекар и хирургът са единодушни за нуждата от хирургична намеса. Двамата специалисти трябва да са напълно наясно и по въпроса, какво точно ще бъде направено по време на операцията.

Оперирането на погрешна област /например, вместо да отвори лявото коляно, хирургът по погрешка оперира дясното/ е изключително рядко явление. Въпреки това понякога се случва.
Един интересен и малко куриозен факт : Американската асоциация на хирурзите ортопеди /The American Academy of Orthopаedic Surgeons/ изисква от своите членове да поставят инициалите си на областта, която ще бъде оперирана преди самата операция.

ОЩЕ НЯКОЛКО ЦЕННИ СЪВЕТА ...

14. Говорете открито и задавайте въпроси винаги, когато нещо не разбирате или изпитвате съмнения. Вие имате пълното право да изисквате информация от всеки, който се е ангажирал с вашето здравословно състояние.

15. Доверявайте се на човек истински отговорен и сериозно ангажиран с вашето здравословно състояние. Такъв, например би могъл да бъде вашият лекуващ или личен лекар.
Това особено важи за хората с повече здравни проблеми, както и за хоспитализираните пациенти.

16. Постарайте се да предоставите пълна и подробна информация на всички здравни специалисти, ангажирани с вашето здравословно състояние. Не се заблуждавайте, че всеки знае всичко необходимо за
вас.

17. При посещение на лекарския кабинет / и изобщо на медицинско заведение/, помолете някой от членовете на семейството или пък близък приятел да ви придружи.0. Поверете му ролята на “адвокат” т.е. в случай на необходимост да разреши успешно даден проблем или да говори от ваше име, ако вие нямате възможност да го сторите.
Дори и да сте на мнение, че нямате нужда от придружител, послушайте съвета ни, може по-късно пък и помощта му да ви е от полза.

18. Не забравяйте, че “повече”, не винаги означава по-добре!
Трябва да знаете дали едно изследване, манипулация или вид терапия са наистина необходими и как точно ще ви помогнат.

19. В случай, че сте се подложили на изследване, не се заблуждавайте, че липсата на новини е добра новина. Настоявайте за резултатите!

20. Запознайте се подробно с диагнозата си. Проучете възможните варианти на лечение. Говорете с лекуващия лекар, личния лекар и медицинската сестра. Потърсете допълнителна информация от други надеждни източници.

В заключение можем да добавим, че подобни материали тепърва ще бъдат публикувани на нашите страници. Очаквайте още полезни съвети от сферата на здравеопазването, както и актуални резултати от проведени проучвания в България и по света. Както вече споменахме, и занапред ще продължим да ползваме данни, предоставени от Българска здравна компания - АД. Компанията за доброволно здравно осигуряване, в унисон с фирмената си политика задълбочено следи всички съвременни здравни тенденции. Българска здравна компания е известна с коректността и честното си отношение не само спрямо нейните клиенти, но и към всички “редови” граждани с “обикновени” здравни проблеми!


източник:ЗДРАВНИ НОВИНИ И АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

# 1
  • Мнения: 7 508
Благодаря за информацията!Определено ще ми бъде полезна! Grinning

# 2
Много полезна статия  newsm10 Ето това са нещата, които всеки от нас трябва да знае, а не да се ровим в специализирана медицинска литература, пълна с медицински термини, които не разбираме и после да допускаме грешки от "много информираност". Браво Искрице. Дано повече хора прочетат пуснатата от теб тема.

# 3
  • Мнения: 2 649
Госто бях аз  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт