Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 апр. 2005, 13:13 ч.

САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 883 779
  • 644
  •   4
Отговори
# 630
  • Мнения: 986
Извинявай, че не мога да дам линк, но пиша от таблет. Peace Напиши в Гугъл "рецепта за козунак в хлебопекарна на Пина" и ще ти излезе рецептата  или виж в първия пост на темата за козунаците тук, във форума, има я.

Намерих я, благодаря

# 631
  • Мнения: 1
Здравейте !
Имам нужда от малко помощ в откриването на една рецепта за хляб.Преди няколко години бях намерила една от този форум ,но за огромно мое съжаление майка ми изхвърли тетрадката ми с рецептите.
Та малкото което си спомням е че първо се слага яйце,долива се до определено количество вода и мляко.После се слага около 50 мл олио,брашно,сол,захар и мая.По мой спомен се печеше на програмата за френски хляб-ставаше много вкусен и пухкав.
Ако някой се сети за коя точно рецепта говоря ще съм много благодарна.

# 632
  • зад парка
  • Мнения: 1 582
Активно използвам моята машина за хляб. Пробвала съм различни рецепти, но вече май използвам само една.
Ето някои "задявки", които използвам:
- смесвам 2 или 3 вида брашно, но задължително поне 1/3 слагам бяло, за да поеме влагата в тестото - бяло, грахам, лимец, спелта, ръжено...
- 1 или 2 супени лъжици маслинова паста в тестото го правят пухкаво и дунапренено /за хляб 900 гр/;
- половин шепа орехови ядки овкусяват невероятно хляба /за хляб 900 гр/;
- намалявам с 1/3 дозата на маята по рецепта и хлябът се втасва и бухва перфектно.

# 633
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 229
Може ли да споделиш твоята изпитана рецепта и вариациите и?

# 634
  • Мнения: 16
Здравейте, след мноого опити за търсене на перфектния за мен хляб в хлебопекарна като използвам различни брашна, ето че днес успях да го сътворя. Дано е полезна рецептата ми: да уточня, хляб 1100гр на програма за пълноз.хляб. При мен е общо 3ч30мин. Сложих 50мл олио, едно предварително разбито с вилица яйце, топло на стайна температура кисело мляко 200мл като в него сложих около 1 к.л.сода. изсипах и него във формичката. После добавих 150мл топла вода, в която разтворих 2чл сол и около 2 сл кафява захар. Сложих към сместта. После прибавих 300гр брашно от лимец, 100гр брашно от спелта, 50гр брашно от нахут, ленено семе, счукано, чия, 100гр бяло брашно, 150 гр пълнозърнесто брашно. На последно място сложих 18гр прясна мая, разтворена в 20мл топла вода. Изсипах в кладенче в брашното и пуснах машината. Стана пухкав, мек и вкусен хляб. До сега ставаха като тухла, сбити, корави и сякаш влажни. Много съм доволна. Дано е полезна за вас.

# 635
  • София
  • Мнения: 5 666
Искам да придам някакъв вкус на хляба. Взех си ким на зърна - така ли се слага и колко (или се смила)?

Приемат се и други идеи. Маслините не ми допадат.

ПП: Взех пълнозърнесто брашно (пшеница:ръж  65:35) на Арчар.
Сложих за 1500г хляб този път (това е макса на пекарната) : 850г от пълноз. + 200 бяло тип 500. и 570мл вода (55% от брашното) - (колкото при рецепта за бяло) - при по -тежките брашна -  водата намалява ли се или обратното?

Последна редакция: нд, 04 ное 2018, 13:44 от Starrydream

# 636
  • София
  • Мнения: 6 030
Искам да придам някакъв вкус на хляба. Взех си ким на зърна - така ли се слага и колко (или се смила)?

Приемат се и други идеи. Маслините не ми допадат.

ПП: Взех пълнозърнесто брашно (пшеница:ръж  65:35) на Арчар.
Сложих за 1500г хляб този път (това е макса на пекарната) : 850г от пълноз. + 200 бяло тип 500. и 570мл вода (55% от брашното) - (колкото при рецепта за бяло) - при по -тежките брашна -  водата намалява ли се или обратното?
Може да сложиш в/у тестото, преди да започне печенето, като леко навлажниш тестото с четка и вода /за да залепнат семената/. Може и да не е ким, а да е сусам, слънчогледови семки или мак или каквото ти харесва. Другия вариант е в самия хляб /по време на месене/ да сложиш семена по твой вкус, даже се продават готови миксове.

# 637
  • Мнения: 1 430
Нашата пекарна работи с по-меки теста, течността е 66% от количеството на брашното (600 г брашно и 400 мл вода). В един буркан си правя микс от всичко изброено: сусам, ленено брашно, овесени и пшенични трици, пшеничен зародиш, белен суров слънчоглед и тиквени семки, овесени и ръжени ядки. Към всеки хляб добавям по около 30-35 г от този микс, а понеже ползвам бяло брашно, слагам и 50-70 г ръжено.

# 638
  • Мнения: 3
здравейте дами искам да попитам някой от вас превил ли е кисело мляко или сирене в глебопекарна аз от скоро имам така и там пише че може да се прави но ми е малко странно

# 639
  • Мнения: 69
Запис

# 640
  • Мнения: 3
Търся изпитана рецепта за козунак!
На Пина за козунак, направен изцяло в хлебопекарната.
На Кулинарен еликсир, обикновен козунак, само месене и втасване в хлебопекарната.

Може ли въпросната рецепта на Пина, на няколко пъти чета за нея, но не я намирам
Айрин Адлер и на мен по твоята рецепта ми стана многоо хубаво хлебче
Пробвах и няколко варианта от книжката на Kenwood-a и до един станаха страхотни, много съм доволна. Следващата ми стъпка е козунак  Laughing , толкова много обичам  Blush
Заслужава си чакането където ми изпратих машината бе ножа и мерителните части, та я чаках наново да пристигне и за съжаление не можах да се изфукам с някоя питка на погачата на Дария

# 641
  • Мнения: 3
ПОМООООЩ! ИМАМ МАШ7НА KENWOOD MB200... НЯМАМ КНИЖКА. ПОНЕ ЕДНА РЕЦЕПТИЧКА АКО НЯКОЙ Ми ДАДЕ ЗА ХЛЯБ- ЩЕ БЪД много благодарна!

# 642
  • Мнения: 3 282
Не ти трябва рецепта нито книжка, наблюдаваш си тестото и ако стане хубава топка значи си на прав път. Ето ти пропорции за базов хляб:
500 гр брашно - бяло, може и бяло с комбинация от други брашна, но поне 200 гр да е бяло. Към брашната в базовата рецепта не спадат ццаревично и ръжено, защото за тях има някои специфики
300 мл течност - в съд слагаш само вода, вода и прясно мляко, вода и кисело мляко, мляко-яйце -вода, все до 300 мл
1 чл сол
1чл лим сок
по желания мазнина - олио, зехтин
3 гр суха мая или 7 - 8 гр прясна
Слагаш тези съставки в последователност в която го дават за твоята машина - аз първо течните съставки, после сухите. Нека машината почне да бърка, ако след 10-тата минута тестото е рядко, добавяй лъжица по лъжица брашно, ако е гъъсто - разреждаш с лъжица кисело мляко
При сигнала за добавки може да добавиш маслини, слънчогледови семки, сушени пиперки
Успех

# 643
  • София
  • Мнения: 1 248
ПОМООООЩ! ИМАМ МАШ7НА KENWOOD MB200... НЯМАМ КНИЖКА. ПОНЕ ЕДНА РЕЦЕПТИЧКА АКО НЯКОЙ Ми ДАДЕ ЗА ХЛЯБ- ЩЕ БЪД много благодарна!

Ето една моя любима рецепта: Ирландски хляб със сода

И още една, но не за класически хляб: Хляб с домати и подправки

Рецептите не са писани за машина за хляб, но ти ги давам ориентировъчно.

# 644
  • Мнения: 17
 Относно ЛЕНЕНОТО СЕМЕ    
Докато четох множеството  рецепти, за пореден път ме втресе от  "здравословни" хлябове с ленено семе, ленено брашно или масло.  Докога тази вредна мода ще  се вихри толкова масово ?
Скъпи дами, лененото семе действително съдържа Омега-3 ненаситени мастни киселини, (както и други) но не тези, които организма ви може да преработи а най-вече алфа линоловата киселина, която той почти не усвоява.
Освен това, при печене / варене  всички тези киселини се  превръщат в канцерогени и откровено опасни за консумация филмообразуващи съединения, подлежащи на  бързо окисление линоксини,  които са  широко използвани през последните 4 столетия за производство на маслени лакове и блажни бои.
 Да  го кажа  по-разбираемо - лененото масло  от семето започва да се превръща в ленен безир след изпичане над 80 градуса.  А той никак, ама никак не е полезен. Освен ако не сте дървена пейка или лодка, която ще грундират преди боядисване..
Не случайно козметиката и художниците ползват ленено масло, добито само чрез СТУДЕНО пресоване. Другото е агресивно .
 АКО ЩЕ ХАПВАТЕ ЛЕНЕНО СЕМЕ, ЗАБРАВЕТЕ ЗА ПЕЧЕНЕТО. Не, че ще умрете, но защо да си го причинявате?

  Извън темата за печене,  ленено брашно е най-добре  да си смелите сами в кафемелачка когато и колкото ви трябва, тъй като смляното също се окислява за дни.    Аз ленено брашно не купувам,  не знам колко месеци е стояло в складове в Полша или Украина, преди да цъфне на рафтовете на магазини и разни био-кътчета като много полезно.

Повече за влакнините и лигнаните, както и други ползи/вреди от лененото семе на http://www.zdravjivot.org/22229/%D0%B4-%D1%80-%D0%B3%D0%B0%D0%B9 … 0%B5%D0%BC%D0%B5/


Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 12:26 от Алекси Бебов

Общи условия

Активация на акаунт