Що е то?

  • 1 124
  • 7
  •   1
Отговори
Здравеите мами,
в една рецепта се натъкнах на някакъв зеленчук на име" мангетут", какво е това?
Книгата е преведена на Български, може би не е преведен зеленчука.
Там пише, че е шушулка, която се яде цялата.
Да не би да е зелен боб?

# 1
  • Мнения: 3 830
 newsm78

В речника я няма думичката. Възможно е да има печатна грешка....

# 2
Извинявам се, че не съм мами, но ако не е проблем, да отговоря на въпроса Simple Smile

Mangetout е френска дума за snow pea, а това е вид грах, който се яде зелен със шушулката. Не знам каква е разликата между snow pea  и гараха който се ползва в България, но според мен краткия отговор на въпроса ти е - слагай зелен грах, със шушулките и не се притеснявай.

Успех  Peace

# 3
  • Мнения: 22 867
Зелен фасул или бакла. Най-вероятно зелен фасул.

Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 15:35 от labrex

# 4
  • Мнения: 3 830
Ааа, от френски идвала думата. Ето защо не я открих smile3532 .

Значи си е вид грах, който се приготвя с шушулката.

Мерси за това, че ме просвети, cheaty   bouquet

# 5
  • Мнения: 22 867



Вероятно е т.нар. "захарен грах". Бобчетата му са съвсем малки и се консумира цял.  Освен за салата и за гарнитури се използва и в китайските манджи. Стана ми интересно и се разрових из нета.

# 6
  • Мнения: 27 524
Пише се на френски mange-tout, буквално се превежда, че всичко се яде - (manger е глаголът ям и tout -всичко), има се предвид, че няма нужда да се бели и с тази дума обозначават, както cheaty казва именно този вид зелен фасул, той е доста по-къс и светло зелен от нашия. Ако се добави и думичката pois (грах) става дума за съвсем млад грах, който може да се готви и яде директно с шушулките  Simple Smile

О, магнетут в превода е просто уникално  Joy Произнася се манж ту  Peace

# 7
Много ви благодаря, скъпи мами.

Общи условия

Активация на акаунт