Тиквеник
Продукти:
кори за баница,
общо около 300 гр. настъргани: тиква, дюля, ябълка,
орехи,
няколко сушени кайсии
шепа стафиди бели,
кората на един портокал,
канела,
масло,
захар на вкус.
Приготвяне:
Тиквата и дюлята се настъргват и задушават за 10 мин. в малко масло. Плънката се оставя да изстине и се добавят настърганата ябълка, ореховите ядки накълцани на по-едро, сушените кайсии, нарязани на парченца, стафидите, канелата, малко захар на вкус (аз сложих 5-6 с.л.), портокаловата кора. И получавате това
След това всяка кора се намазва с масло, отгоре се разпределя плънка и кората се навива на руло. Рулата се нареждат в тава. Така се продължава докато ви свърши плънката или корите.....или докато напълните тавата
Тук по оригиналната рецепта целият тиквеник се намазва с две разбити яйца отгоре и се пече до зачервяване в нагорещена фурна. Нарязва се докато е горещ и с памучен тампон се намазва отгоре с гъст захарен сироп за блясък.
Аз не мажа с разбити яйца. Направо изпичам тиквеника, след което намазвам отгоре с гъст захарен сироп, така че самият тиквеник да не става мокър.
тук е изпечен, но все още ненамазан със сиропа
Бон апети