Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 апр. 2005, 13:29 ч.

Как си избрахте гледачка?

 • 809
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 397
Здравейте,

Аз вчера говорих с една съседка - апартаментът, в който живея е на баба ми, тази съседка я помня откакто съм жива, беше много добра приятелка на баба ми. Жалко, че жената вече е на 80 години, иначе без да се замисля щях да я наема да гледа Сашко. Та тя ми каза, че в другите два входа има две жени, които гледат почасово деца, от друга страна вчера е говорила с някаква позната на друга съседка - медицинска сестра, която имала опит с деца, тя е сравнително млада - на около 50 години, аз само я мернах вчера, но ми хареса като поведение. Още не съм говорила с никоя от тях. И се чудя - как да си избера гледачка - по какви критерии, какво да я питам. Много се притеснявам как ще гледа детето, дали  ще се държи добре с него, още повече, че няма да бъде на твърда заплата, а мисля да я викам от време на време - примерно веднъж седмично. Вие как се справихте с този проблем?

# 1
 • Sofiа
 • Мнения: 2 593
бавачката на Бобо е съседка. намерих я случайно - дори не бяхме контактували преди това. При мен стана свичко много спонтанно - в смисъл, че отидох у тях на кафе и да и разкажа за какво става въпрос и просто се "влюбих " в нея. карах предимно на усещане  - дойде ми от вътре и мисля, че не сгреших.
Първите 2 дни гледахме Бо заедно и придобих още впечатления и когато дойде момента да ги остава сами двамата не изпитвах никакво притеснение как ще се държи с него. Просто двамата много си паснаха и се разбират чудесно.
Критерии те ми са: да в лъчезарен човек, добра и гальовна, да обича децата и да си върши работата с любов + да се съобразява с изискванията ми за гледане на детето и да не си позволява волности, без да се е консултирала с мен.

# 2
 • Мнения: 397
А къде гледа детето - у тях или у вас?

# 3
 • Sofiа
 • Мнения: 2 593
предимно вкъщи, но си ходи на обяд да хапва с него, а следобед ходят пак у тях за кафе ( с дъщеря и и внучката на 2г)
За храненията и спането са вкъщи - през останалото време съм дала картбланш, че могат да ходят където искат. Бобо много обича да ходи у тях, защото имат килими навсякъде и му е по-лесно да ходи - у нас всички подови настилки са пързалящи се.

# 4
 • Мнения: 1 250
Здравей.

Предполагам че всички майки имат мнение за болничните сестри.
Моят личен опит от престоя в болницата - от всички сестри само 1 беше адекватна и работеше съвестно. Всички останали - русокоси, нагримирани, гледащи вечерните филми и никой в реанимацията. Лично аз съм ги викала няколко пъти защото децата като ги боли - пищят. А те усилили телевизора нищо друго не чуват.

За мен лично това че някой е бил медицинска сестра ми действа като антипрепоръка.

Най-сполучлив се е оказвал избора на съкратени преди няколко месеца жена около 40 години - регистрирана в борсата (получава допълнително пари), достатъчно възрастна за да си намери бързо друга работа, и достатъчно млада, за да се справя с дете. Нека не звучи експлоататорски, но от 2 такива бях много доволна. Лошото е, че след около година и половина им спират помощите и те почват да търсят по-добре платена работа. Винаги сме се разбирали за 10 часов раб. ден, като ми се е случвало за една година да закъснея 2 пъти. Случаите, в които съм се прибирала по-рано са много. Освен това имаме уговорката ако имат някаква работа да ми се обаждат предварително - или аз излизам от работа или таткото илил бабите. Важното е тя да не вика непознат човек, или пък да мъкне детето с нея.
През време на отпуската ни детегледачката позва нещо като платен отпуск.

Иначе другите, които са "с опит при чужди деца" обикновено са много надменни и правят каквото си искат в къщи, въпреки моите изисквания и разговори. На думи обещават всичко.

В момента ползвам студентка, която само води баткото на алянс и училище, но като е болен някое от двете деца - остава по цял ден в къщи. Ако не боледуват - събира и се 8-10 часа работа седмично. И тъй като лятото децата няма да са на училище/градина, тогава ще е по цял ден с тях. Разбрали сме се 150лв/месец независимо от ангажиментите, като се надявам малкото работа сега да компенсира многото работа през лятото.

# 5
 • London
 • Мнения: 9 481
Ето няколко интересни линка с обсъждания на тази тема. Може да ти помогнат в избора.  Wink
Тема 1
Тема 2
Тема 3

Особено ценни са съветите на Спаска

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 16 940
Аз съм детегледачка. Сега гледам едно момиченце на 6, но съм работила au-pair в семейство с четири деца - на 2, на 4, на 8, и 16г. Какво да ти кажа..... Ако е непознат човек (не знам доколко познаваш тези съседки) искай документи, запиши личните данни, ако може да видиш дипломи (ти все пак си работодател), снимки. Може да звучи тъпо, но според мен това помага да усетиш човека, а може и да го хванеш в лъжа даже, случвало се е. Добре е също така да видиш дома и, независимо дали детето ти ще ходи там. И седнете някъде на кафе или там каквото, отпуснете се и си поговорете спокойно, ти да си си записала какво искаш да я питаш да не пропуснеш нещо. В началото два-три-четири дни стой с нея да видиш как ще се сработи с детето. След това като ги оставяш сами казвай в колко ще се върнеш и се връщай в толкова, но да речем на четвъртия- петия път се прибери изненадващо и виж какво е положението.
Доверявай се на вътрешното си чувство на харесване или неприязън, но все пак проверявай.
А ако някой се обиди от многото ти изисквания и въпроси - може и да е с право, ама по-добре някой непознат обиден, отколкото детето ти с неправилния човек. А да - познавам едно момченце с детегледач - момче студент. Много добре се грижи за момчето, засичам ги често по площадките. Помисли и за такъв вариант.

Общи условия

Активация на акаунт