Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 370
Преди месец изследванията на Калина показаха хемоглобин 107. Педиатърката каза да давам повече желязосъдържащи храни и повече богати на Вит. С такива. Да опитаме така и после, ако няма ефект, ще прибегнем до лекарства. Обаче онзи ден на консултацията новата педиатърка ми каза, че ще почваме да даваме желязо. Аз набързо се измъкнах от кабинета, за да не и цапна един, защото ми разви теорията как, видите ли, от храната Калина по никакъв начин не може да си извлече желязо. Според вас нисък ли е или не този хемоглобин и трябва ли да купувам лекарства или да се набухам в копривата?
Другото забавно нещо беше, че според предишната педиатърка главата на Калина е твърда, фонтанелата е почти напълно затворена и е необходима само 1 капка Вигантол на ден. Тази ми препоръча да давам 2 х 2, защото и била мека главата!!! Кажете какво да правя, защото не ми се струва редно да давам 4 капки, ако не са необходими, или пък да давам една, пък да трябват 4.
С две думи - ще ставам педиатърка, писна ми да ме правят на идиот всеки месец.  Close

# 1
 • София
 • Мнения: 11 701
Моето лично мнение е, че е нисък хемоглобина. Аз съм давала Малтофер, защото на дъщеря ми от 134 на 6 месеца (без да е захранена с месо) хемоглобина падна на 117 на 1 г. когато вече ядеше месо и храни с желязо...
За Вигантола нищо не мога да ти кажа... обаче сега идват слънчевите дни все пак, детето ще си набавя достатъчно вит Д.

# 2
 • Мнения: 1 581
Знам, че нормата за деца е над 100, дори някой беше казал 95. Ние бяхме със 101 на 6м. и педиатърката не се разтревожи, каза, че ще си навакса с храната.
Предимно месо, не толкова коприва и спанак. Обаче 107 си е добре. Май след месец ни правиха ново контролно изследване и беше 109.
За Вигантола по-добре се посъветвай с друг педиатър, обаче доколкото знам, фонтанелата не се затваря с вигантол, освен това е нормално да се затвори до 18 мес. (нашата дори не е докрай още) и не виждам за какво бърза лекарката да я "затваря"  Thinking

# 3
 • Мнения: 431
Цитат на: Гизи
...Според вас нисък ли е или не този хемоглобин и трябва ли да купувам лекарства или да се набухам в копривата?
....
С две думи - ще ставам педиатърка, писна ми да ме правят на идиот всеки месец.  Close


Абе копривата ще трябва да я ядете с камиони, ако ще и вдигаш хемоглобина с нея. Аз съм с такъв откак се помня пък съм още жива. Ама за дете не знам питай още някой спец.


Абе и аз не се чувствам нещо добре напоследък Laughing  Wink

# 4
 • Мнения: 37 562
Гизи, Гизи, ако ни сменят педито още веднъж се махам от тази поликлиника! Писна ми! Последния път висяхме два часа и половина с болни деца в онова коридорче, което се води чакалня!
 #2gunfire

# 5
 • Мнения: 1 289
Ами нашата фонтанела не е затворена още, но пие 2 капки Вигантол. Вчера бяхме на консултация и педиатърката не видя нищо обезпокоително в този факт. Хемоглобина не знам, на 1-вото изследване беше нисък, но ми казаха че като давам жълтък ще се оправи. От него обаче се обрина, така че не давам Сега и е 122 без да яде жълтък, 1-2 пъти седмично яде спанак. Нещо не хареса копривата.

# 6
 • Мнения: 1 250
Да ви призная - объркана съм.

Синът ми е на 9г. Хемоглобинът му е около 117. Месото, което яде е изключително само пилешко (дъщерята има непоносимост към другите меса, а не готвя отделно).

Та на последия преглед докторката ми каза, че ПИЛЕШКОТО НЕ СЪДЪРЖА ЖЕЛЯЗО. Вярно ли е това? Телешкото и свинското - да, съдържали, но пилешкото не.

# 7
 • Мнения: 256
Ами за вигантола - нашата периатърка го намали от 2 на 1 капка през лятото, когато дъщеря ми беше на почти 1 год., точно заради слънцето.
Сега за желязото, аз смятам, че е нисък хемоглобина. Нашата дъщеря ми беше с такава стойност и пи желязосъдържащи капки. Но ти и педиатъра преценете. Няма да навреди със сигурност.
Сега за спанака и копривата - водя дъщеря ми на периатър алерголог регулярно и при 1 от прегледите, той спомена, че това за спанака и копривата, че съдържали желязо е мит, защото когато са изследвани тези храни, просто е сбъркано мястото на десетичната запетая с една позиция напред и оттам е останала тази заблуда.
Та мисълта ми е, ако не давате капки, наблегни на месото. Адаптираните млека и повечето каши, също са с желязо.

# 8
 • Мнения: 6 148
Цитат на: dete_viara
Та на последия преглед докторката ми каза, че ПИЛЕШКОТО НЕ СЪДЪРЖА ЖЕЛЯЗО. Вярно ли е това? Телешкото и свинското - да, съдържали, но пилешкото не.
не мога да ти отговоря с точни цифри, но общо взето червените меса са по-богати на желязо от белите.

Вигантол не съм давала нито капка - фонтанелата се затваря нормално и адекватно на възрастта на малката . (В момента е почти затворена). Според актуални изследвания, за бели европеидни бебета 2 часа седмично навън при открити лице и длани е напълно достатъчно да се покрият нуждите на организма от вит. Д. Ако бебето е по памперс - 30 мин. седмично. Сега през пролетта бебетата са навън доста повече от минималните два часа, така че не виждам за какво е тоя зор. Предозирането на Вигантола е не по-малко опасно от изоставането при затварянето на фонтанелата, ако изобщо има такова нещо - тя се затваря до 18 месечна възраст. При децата нормите за хемоглобин са по-ниски от тези за възрастен. Хемоглобин 107 е нормален.

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Ето на английски за пилешкото:
Цитат
PICKING POULTRY
Poultry holds the middle ground in the eating-of-animal-flesh debate. It's better for you than beef, but not as good for you as seafood. Compared with beef, poultry is:

slightly lower in calories, depending on the cut
lower in fat, depending on the cut
lower in vitamin B-12
lower in zinc and iron (except for turkey breasts)
higher in essential fatty acids
easier to digest
...
Dark chicken meat offers two-to-three times as much zinc and iron as white meat.


И за пуйките:
Цитат
Turkey offers certain advantages over chicken...Turkey contains more zinc and iron and slightly more vitamin E.


А за свинското:
Цитат
Pork. There is no nutritional advantage to eating pork over beef. It is lower than most cuts of beef in vitamin B-12, zinc, and iron. Avoid fatty processed meats, such as bacon and sausage; they not only contain lots of saturated fat but also may contain nitrates.

Което за мен пак доказва, че свинското всъщност не е полезно месо, мазно, излишно холестеролено и какво ли още не.
Взето е от тук: http://www.askdrsears.com/html/4/t044300.asp

Да добавя още, че и елдата е богата на желязо.

# 10
 • София
 • Мнения: 154
За бебетата нормалното ниво на хемоглобина е по-високо от това на възрастните !!!
Сигурна съм, но не помня как е в цифри и до каква възраст на бебето...

# 11
 • Мнения: 717
на Лъчко хемоглобина му беше 104, педиатърката каза да давам жерязо, но аз на своя глава не му давам, почнахме с месото, а така или иначе давам и желтък. И без друго ще го боцкат пак, за да видят пак хемоглобина ако няма подобрение чак тогава ще почна да давам Малтофер. Предлагам ти и ти така да направиш.

# 12
 • Мнения: 2 641
Вигантола се дава един път на ден по 2 капки - така до 1 година
ФОНТАНЕЛАТА НЯМА ЗНАчЕНИЕ

# 13
 • Мнения: 2 524
От добър педиатър знам, че когато хемоглобина е над 100 не е необходимо да се дават лекарства, вашия е граничен, може да пробвете с храна- само че незнам детето как ще поема желязосъдържащите храни- освен месо , спанак, леща.
За фонтанелата- на сина ми се затвори на 5 месеца. Започна рахит на 3м и личната лек. я беше страх да дава вит.Д да неби да не му пораснела главата.Но пак издирих достатъчно компетентен педиатър и ме успокои ,че няма нищо страшно- главата си нараства от шевовете, без значение е фонтанелата.Ако има съмнения за рахит- давайте смело!

# 14
 • Мнения: 779
Цитат на: Anaise
Вигантола се дава един път на ден по 2 капки - така до 1 година
ФОНТАНЕЛАТА НЯМА ЗНАчЕНИЕ

Е,тогава за какво се дава Вагинтол? Нашата педиатърка каза , че риска от рахит е най-голям да 6-тия месец.
И на нас ни казаха да продължаваме с вит.Д ама аз на своя глава няма да го давам- абсолютно безмислено ми изглежда.

Общи условия

Активация на акаунт