Турция`2 ~*~ MERHABALAR ~*~

  • 51 886
  • 284
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 468
Момичетата от турската, здравейте. ЧНГ на всички!!  JoyИ ние сериозно сме се замислили да посетим Турция за няколко дни, че и визите махнаха, по-лесно е сега. Ама като гледам не е много спокойно май....

# 46
  • Мнения: 11 747
амал, не се притеснявай, Турция е пълна с туристи! Peace

Бях септември в Истанбул, много спокойно си беше и слънчево и красиво... Hug

# 47
  • Мнения: 418
Привет банда Simple Smile

Тук е 0 градуса ....вали снЯг .... и засега положението не е зле по пътищатa поне при нас ....
http://www.allaboutturkey.com/highres/photos/Ayasofya_snow.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Istanbu … Istanbul_view.jpg


Вчера бяхаме в Sultan Ahmet area ... в Hagia Sophia и Blue Mosque и въЪпреки снега и студа имаше толкова много туристи ...ПОне се наядохмe на горещи  кестени Simple Smile http://blogs.iht.com/tribtalk/travel/globespotters/images/uploads/chestnuts94.jpg

Пазете се, внимавайте като сте навън ,че става заледено и тук и в Бг ... (Вчера гледах по Al Jazeera report  за снеговете в Бг и Romania)... Пийнeте по един SALEP от нас да се стоплите   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Hazir_s … x-Hazir_salep.jpg

  bouquet

# 48
  • Мнения: 11 747
Още ли ядете горещи кестени там, бе! Laughing Септември навсякъде беше пълно с тях! Grinning

Имам 2 любими снимки от Истанбул, през зимата, със сняг. Дано някой ден видя тази картина на живо...
мнооого е красиво  Rolling Eyes

http://www.living-turkey.com/living_in_turkey/photos/istanbul/ortakoy_13.jpg
http://www.few.vu.nl/~pyolum/images/istanbul-karli.jpg

# 49
  • Мнения: 247

Имам 2 любими снимки от Истанбул, през зимата, със сняг. Дано някой ден видя тази картина на живо...
мнооого е красиво  Rolling Eyes

http://www.living-turkey.com/living_in_turkey/photos/istanbul/ortakoy_13.jpg
http://www.few.vu.nl/~pyolum/images/istanbul-karli.jpg
pina,стягай багажа и тръгвай  Simple Smile..И Ортакьой и Истиклял в мамента изглеждат така...

bz в кой квартал живеете? ние сме в Çengelköy...
Като се затопли напролет да си направим една среща истанбулските мами и да се запознаем на живо..а ако искат и от България да прескочат Wink

# 50
  • Мнения: 333
Мерхаба къзлар!  Hug
Гледам пак хубав мухаббет сте заформили тук.  Heart Eyes
И чайчето от мен, за да се стоплим в тази студена зимна вечер  bowuu


И аз тази вечер гледаг по новините пак е имало атентати.  Sad Много е лошо, когато умират невинните хора заради политически цели.  #Cussing out Дано в крайна сметка се постигне мир, че не никак на добре така...   Peace Praynig

И в Турция голяма зима е било и при вас.  cold

# 51
  • Мнения: 1 243
Благодаря за чая- ммм много вкусно и топло.И като споменахме чай -аз съм ес запасила от това лято с плодов турски чай от нар-обожавам го.Сега  е точно време за него  , а лятото ще го пия като студен чай. newsm74
А за срещата -ще е много готино ако се съберете на раздумка и ако решите нещо такова пишете че и ние да се присъедим0да имаме повод да попътуваме до Истанбул Laughing

# 52
  • Мнения: 2 199
Какво стана с моя пилав никой ли не го прави  Crossing Arms

# 53
  • Мнения: 247
Какво стана с моя пилав никой ли не го прави  Crossing Arms
sorry...Айля,пропуснала съм постинга ти...
Ето как го правя аз,даже утре ще готвя фасул,а той се яде тук с пилав.
Измивам хубаво ориза-няколко пъти и го накисвам в подсолена топла вода за около 15-20 мин.
В широка плитка тенджера или тиган с капак разтапям масло и запържвам леко,до покафеняване "arpa şehriye"-
.Не знам продава ли се в България и ако да,как се нарича там.Нещо от рода на ориза,но по-продълговато и жълто.Ако някоя от вас му знае наименованието на български да помогне...
.....така ,след това добавяме изцеденият ориз и разбъркваме докато ориза стане прозрачен.След това добавяме гореща вода,колкото да покрие ориза отгоре.Във водата по желание може да разтворим кубче пилешки  бульон.Разбъркваме и захлупваме с капака,като от време на време отново леко разбъркваме.Котлона трябва да е на най-ниска степен.Когато видим ,че водата е намаляла махаме от котлона.Добре е под капака да сложим кърпа или кухненска хартия и отново да захлупим.Целта е ориза да поеме хубаво водата и да набъбне.
Аз слагам обикновенно 1 водна чаша ориз,шехрие -не пълна шепа,масло- приблизително 1 супена лъжица.,правила съм и пилава с олио-също става....
Искам да отбележа ,че тук пилава се приготвя със така нар.балдо пиринч-ориз предназначен специално за пилав,но в България съм го правила и с обикновен.
Сервира се,като предварително се сложи във купичка,притисне се добре и тогава се изсипва вече във голямата чиния.

.

Afiyet olsun!

# 54
  • Мнения: 2 199
Съотношението ориз -arpa şehriye-вода какво е?

# 55
  • Мнения: 1 243
 eatкато ви чета и съвсем огладнях.Че и снимки сте сложили съвсем да не издърж аи да се втурна към кухнята newsm55

# 56
  • Мнения: 11 747
ако не греша, това се продава в БГ и се казва - арпа фиде.
Аз ядох в Истанбул някакви пилешки меса и бяха с гарнитура пилаф и си беше точно ориз и арпа фиде, като това българското, тъй че може да е същото. То е от макаронен произход.

Аз правя с обикновено фиде, но е по арабска рецепта. Тъй като гледам все същото е, май, а?? Thinking

Ей го моето, е аз съм се поуляла с фидето...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg5258583#msg5258583

# 57
  • Мнения: 1 111
здравейте....сега откривам ,че има такава тема
записвам се  bouquet

# 58
  • Мнения: 573
Пилаф аз приготвям по следния начин: 1 водна чаша балдо ориз измивам добре и оставям да се изцеди. През тава време в 5-6 с. лъжици зехтин запържвам 2-3 с.л.шехрие (арпа фиде) до златисто, прибавям ориза и го пържа докато започната да се отделят зрънцата едно от друго/сякаш са станали на  пясък/. Прибавям 1.5 - 1.6 водни чаши вряла вода, сол и черен пипер. Захлупвам и оставям на много бавен огън да  поеме водата. След това разбърквам 1-2 пъти с вилица и оставям около 10 мин. да почине със затворен капак / тази част е много важна/.  Чудесна гарнитура за много ястия. Може и без шехрие да се приготви.
Може да се прибави едно сварено пилешко бутче, накъсано на парчета. Става много вкусен пилешки пилаф.
Важно е да е хубав ориза и да не стане кашав, т.е. да се внимава в съотношението ориз-вода. В България не съм пробвала, но майка ми каза, че ставало и с обикновен ориз.

# 59
  • Мнения: 333
здравейте....сега откривам ,че има такава тема
записвам се  bouquet

tuly Добре дошла сред нас!  Hug Включвай се по честичко.  Peace
Разкажи ни малко за себе си? Какво те свързва с Турция?  Flutter Heart Eyes

А останалите мами и немами как сте днес? Как се справяте в тази зима. При нас тук във Варна пекна слънце, но не знам какво е навън. Не смея да се покажа все още. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт