Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 апр. 2005, 20:58 ч.

Българите в чужбина и иzборите

 • 1 018
 • 21
 •   1
Отговори
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Вижте, какво са иzмислили.

Цитат
Българите в чужбина ще гласуват със специални бюлетини

Ще има двойно повече секции зад граница отколкото през 2001 г.

Александър ПЕТРОВ*

С промените в Закона за избиране на народни представители, които са над 50 и депутатите приеха в последния час, беше изменена съществено и частта от закона, която се отнася да гласуването на българите в чужбина.
Първо, ще се гласува с изцяло нова бюлетина, обща за всички партии и коалиции - т.нар. интегрална, но и специално отпечатана за сънародниците ни зад граница. Тя ще е еднаква за всички държави по света, а не както за парламентарните избори през 2001 г., когато например бюлетини от Монтана бяха пращани в САЩ, а такива от Сливен - в Япония, защото Централната избирателна комисия (ЦИК) беше решила, че там „ще отиват“ гласовете им. За първи път тази година в бюлетината няма да има имена на кандидати за депутати, както в „националната“, а само наименованията на партиите и коалициите. Тя няма да е сложна. Ще е едностранна, с приятен, достатъчно едър шрифт, за да може хората с по-трудно зрение да разпознават поне номерата по нея.
Второ - върху документите за самоличност на избирателите, т.е. върху паспортите им, ще се слага печат. На коя страница точно да се отбелязва гласуването е сериозен технологичен проблем. Най-вероятно печатът ще се поставя на последната страница, така че да не пречи на другите цели, за които се използва тя.
Трето - избирателни секции ще могат да се откриват, ако в съответното посолство постъпят най-малко две седмици преди 25 юни поне двадесет писмени заявления на българи, които декларират, че ще гласуват. Гласуването в чужбина е доста

Скъпо „удоволствие“ за страната

В много държави това не се практикува. Според моите очаквания и представи за предишни избори един глас, подаден извън граница, е неколкократно по-скъп от такъв, който се подава в България. Допълнително се усложнява и въпросът с назначаването на секционните и районните избирателни комисии. По закон в тях трябва да участват представители на парламентарните политически сили, но такива няма в чужбина. През 1997 г. например партиите изпратиха стотици свои представители да формират комисии зад граница, командировани за сметка на Министерството на външните работи. Тази година предстои да се уточни дали няма да се процедира по същия начин.
На изборите през 2001 г. в чужбина бяха разкрити над 100 секции. Според преценки в Министерството на външните работи се очаква броят им за тези избори да се удвои. Разбирането на ведомството е, че българската диаспора е нараснала, особено в САЩ, Европа и Канада. По техни изчисления излиза, че над 1 млн. българи в момента са в чужбина.
Гаранцията, че няма да има фалшификации и двойно гласуване, е в това, че тези двадесет души, които заявят, че искат да гласуват в съответната държава, ще бъдат заличени от списъците в страната. Теоретично е възможно живеещите близо да нашите граници до гласуват в чужбина, а после в същия ден, да дойдат и да бъдат дописани в списъците и да гласуват отново. За това най-вероятно имената им няма да бъдат напълно заличени от регистрите, а ще бъде отбелязано, че са заявили, че ще гласуват в чужбина. Досега гласуващите зад граница не се заличаваха от списъците.
Най-важната от промените е свързана с начина, по който ще се преизчисляват гласовете. Централната избирателна комисия (ЦИК) вече няма да определя в кой избирателен район на страната ще „отиват“ гласовете. Те ще се изчисляват на национално ниво, общо за съответната партия или коалиция. В изборния ден всеки избирател гласува в съответната секционна избирателна комисия (СИК). Сборът от резултатите от СИК в един избирателен район определя съотношението на политическите сили в него. Това е за всеки от съществуващите 31 района.
Отделно на национално ниво от сбора във всички райони се получава общото съотношение на политическите сили. Към него се прибавят гласовете от чужбина и заедно двете дават облика на постижението на партията в изборите като цяло. От тези гласове зависи разпределението на броя на мандатите в 240-членния парламент. Това са

Бройки и нищо повече

Тези мандати трябва да бъдат превърнати в имена, а имената на кандидатите за депутати се намират в избирателните райони.
Оттук нататък се гледа съотношението на силите по избирателни райони. Не се вземат предвид гласовете от чужбина, а само това разпределение, получено от гласовете в страната. Идеята е съотношението на територията на всеки район да бъде запазено.
Обикновено към темата за гласовете от чужбина са чувствителни политиците от ДПС. На изборите през 2001 г. от близо 60 000 гласували българи зад граница над 40 000 бяха гласували за ДПС. На сегашните избори ДПС няма да бъде ощетено - пак ще си получи броя на мандатите, в който е взет предвид и резултатът от чужбина. При персонификацията им обаче ще се отчете съотношението по райони, както е зададено от избирателите у нас, т.е. ДПС може да вземе повече места в традиционно силни за движението райони, дори да има по-малко гласове за един мандат, отколкото някои от политическите му конкуренти в същия район. Това се отнася и за останалите партии, за които гласуват българи в чужбина. Например влиянието на гласовете от чужбина в полза на НДСВ или БСП ще се „усети“ най-силно в традиционно най-силните за тях райони. И така се компенсира „предимството“ за ДПС в етническите райони.
Това са леки изкривявания, които едва ли ще са драстични, какъвто беше случаят в Добрич през 2001 г.
И понеже много се обсъжда практиката по света, искам да споделя впечатленията си от изборите в Индонезия. Там бюлетината приличаше на вестник „Дневник“ в стария му формат. Освен това беше цветна и разделена на отделни квадратчета. Отбелязването ставаше с пирон - забива се един пирон там, където искаш да изразиш подкрепа. Сгъваш си я, както искаш, и я пускаш в прозрачни урни. Заради жегите пък много от секциите бяха изнесени на открито, в паркове и градини. И изборите бяха демократични.

*Авторът е зам.-председател на Централната избирателна комисия и отговаря за гласуването в чужбина. Той е член на всички избирателни комисии от 1997 г. досега. Математик.
http://www.capital.bg/show/index.php?broi=2005-16&page=08-16 … amp;rubr=komentar

# 1
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат
И понеже много се обсъжда практиката по света, искам да споделя впечатленията си от изборите в Индонезия.

Много интересно, zащо точно Индонеzия се дава като пример? newsm12

# 2
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 979
Не знам какво да кажа......И това с писането в паспортите...

Оф Мислех да пусна преди време тема дали ще ходите да гласувате, че аз не знам какво да правя.......Ще ходите ли?

# 3
 • Мнения: 1 959
Аз май няма да гласувам,впрочем кога са изборите

# 4
 • Мнения: 4 244
И до Саарбрюкен няма да ида даже да отворят урна
Хич не ме е еня.
Да му мислят тия дето са в България кого ще псуват после

# 5
 • Мнения: 4 399
Ох, аз досега винаги съм гласувала. И сега бих гласувала. На 10 мин път съм от посолството. Но може ли някой да ми каже на коя дата са тия избори. Аз май ще съм в отпуска тоЧно тогава... Това е един проблем. Другият по-същественият е Че и аз не знам за кого да гласувам... Как беше... 'всиЧките са маскари', ами такива са...
Не знам, може пък и да ида ако съм тук, защото поне знам срещу кого искам да гласувам. И това е нещо.

А защо ли не вземат да поЧерпят Челен опит и от още други страни и да ни вземат отпеЧатък от палеца при гласуване, то без друго на цирк са го обърнали в парламента...

# 6
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 001
Изборите с на 25 или 26 юни.
А за гласуване. Когато си бях в България винаги гласувах, за мен това е израз на гражданска позиция. Сега тук, не. Не мисля, 4е е морално хора, които не живеят в страната, па макар и българи, да определят кой да управлява държавата.
Но пак имаше един израз на Алеко Константинов "Всички са маскари" та.........

# 7
Не, няма да гласувам. Отдавна вече не ме интересува .... Sign Exclamation

# 8
 • Мнения: 456
Аз съм госта Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 9
 • Гърция
 • Мнения: 2 348
Изборите са на 25.06.,колкото да гласуването мисля,че е въпрос на личен избор.Моето лично мнение е,че който не гласува няма право и да е недоволен от политиката,която се води в страната.
Ето един адрес за тези,които не знаят за кои "маскари"да гласува Wink http://izbori2005.hit.bg/

# 10
 • Мнения: 3 146
Няма да гласувам - ще пасувам!

# 11
 • Мнения: 114
и аз няма да гласувам. според мен, който се е изнесъл за постоянно в чужбина достатъчно ясно е изразил позицията си относно това, доколко вярва в способността на БГ политиката да направи нещо положително за страната...  Imp
съответно се присъединявам към общото мнение, че всички са маскари и всеки само собственото си благо гледа.  #2gunfire

# 12
 • Мнения: 978
Кога са изборите?

# 13
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Цитат на: White Raven
Кога са изборите?

На 25.06. са иzборите, ако не се лъжа.

Иначе по въпроса... аz няма да гласувам, zащото наблиzо няма иzбирателна секция. А и тъй като имам само негативни спомени от Консулския отдел в Бон, ме втриса само като си помисля, че трябва да отида до там. #Puppy dog

# 14
 • Мнения: 4 399
Щом са толкова късно, аz ще съм тук и може пък и да реша да гласувам. Моето раzбиране е че това е иzраz на гражданска поzиция неzависимо къде живея. А и това че съм в чужбина не zначи че не следя ситуацията в БГ и не zнам кое е добре zа родината ми.  Още повече че в момента не ми е проблем да намеря иzбирателна секция. Остава обаче дилемата, zа кои маскари да гласувам...  Thinking То винаги си е било трудно, но положението никога не е било толкова лошо откъм политически партии като това в момента... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт