Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 ян. 2008, 18:43 ч.

Кисело мляко

  • 1 607
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 173
Здравейте мами!
Искам да питам време ли е да въвеждам вече киселото мляко...някакво специално ли тябва да бъде и как се въвежда по малко ли трябва да давам в началото?
Споделете  Praynig

# 1
  • По света и унас
  • Мнения: 151
И ние сме на вашата възраст и смятам и аз да давам вече кис.мляко.Дава се като другите храни като захранваш - отначало 1-2 лъжички колкото да опита вкуса,на другия ден 2-3-,после 4-5- и така за 1 седмица да заместиш следобедното хранене/вместо каша през ден кис.мляко /После може и бисквита да добавиш.За марка незнам какво да ти кажа аз откакто забременях започнах да подквасвам вкъщи мляко /от крави на наши познати,а не от улични бабички които продават в мръсни шишета/ и сега и на детето ще давам такова мляко.Но ако искаш пробвай Маркели -хубаво е .

# 2
  • По света и унас
  • Мнения: 151
Забравих да пиша че млякото трябва да е висок процент.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 432
Не, мялкото не трябва да е висок процент -най-много 2.5 . Това го обясно един на4етен доктор-стомах4ето на детето не можело да се справи с високата мазнинност /боже каква дума  Shocked/ .....особено пък вашите бебета,които са малки още за кисело мляко  Wink
Аз дадох на 1.2 г- Верея 2%

# 4
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 977
Лично аз не бих дала толкова рано кисело мляко. Но съм чувала, че имало Био кисело мляко.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 614
А аз пък навсякъде съм чела,че се дава пълномаслено мляко,защото мазнините са изключително важни за развитието на мозъка...Незнам къде е истината...Аз лично още не съм давала кисело мляко,мисля да я пробвам тези дни.Но на 7 мес. според мен е рано.

# 6
  • София
  • Мнения: 5 940
Много е рано за кисело мляко.

# 7
  • В. Търново
  • Мнения: 147
Аз дадох кисело мляко след годинката. Започнах с домашно подквасено...За марката...май всеки сам избира..., а за мазността - някъде бях чела, че ако е много мазно може да предизвика разстройство.

# 8
  • Мнения: 8 241
На 14м. въведох млечните..
Кисело мляко давам чат-пат за закуска с плодове..
Марката - харесва Бор-Чвор.. 3,6% до 2 г. се дава  Peace ТРЯБВА да е пълномаслено, защото сега растат децата..

# 9
  • София
  • Мнения: 629
От това, което съм прочела най-често препоръчват киселото мляко да се въвежда не порано от 10 месеца - 1 годинка. Според мен и малко по-късно да стане не е страшно. А относно маслеността...до 3 годинки се препърчва да е пълномаслено (все пак кърмата ни е такава, нали Simple Smile ). Децата израстват активно и се доразвиват всякакви органи и системи, вкл. и нервната, която пък силно се нуждае от мазнини. Е, не масленост 10 %  Joy, но поне 2-3%.

# 10
  • София
  • Мнения: 5 399
Аз въведох кисело мляко когато Каби навърши 1 год. заради АБКМ. Но дори и да нямаше АБКМ, пак щях да му дам след годинка след всичко прочетено в нета!  Naughty По въпроса за масленността - моята педка каза 2% и аз давам от него.

# 11
  • София, България
  • Мнения: 3 718
Дадох кисело мляко около година и месец. Преди това бях въвела сирене и масло от млечните. Според мен е излишно рано да му даваш кисело мляко, нали си суче човечето. Предпочитам да давам Био кисело мляко, но когато не го открия взимам други марки, за които знам (май), че не им добавят много сухо мляко и други "екстри". Бях чувала, че по високата масленост при киселите млека се постига с някакъв процес на добавяне на мазнини, тоест обработка някаква. Не знам дали е вярно, но гледам да давам по нисък процент. 

# 12
  • до канала
  • Мнения: 518
И аз мисля ,че ви е рано за кисело мляко.Лично аз го въведох около годинката.
Но все пак ти си майката и ти решаваш.

# 13
  • CA/USA
  • Мнения: 279
Аз дадох домашно подквасено на 10м и половина.И аз мисля че ви е ощте рано за кис.мляко
 Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 4 087
Аз лично мисля, че е рано за кисело мляко. Смятам при нас след годинка да дам на сина ми, но какво като марка не знам  newsm78 Иначе маслеността май трябва да е 2- 3.6 % .

А за домашно подквасеното - не е ли малко опасно, поради няколко причини: не знаеш дали кравата не е болна от нещо, не се обработва за бактерии...?  newsm78

Дадох кисело мляко около година и месец. Преди това бях въвела сирене и масло от млечните. Според мен е излишно рано да му даваш кисело мляко, нали си суче човечето. Предпочитам да давам Био кисело мляко, но когато не го открия взимам други марки, за които знам (май), че не им добавят много сухо мляко и други "екстри". Бях чувала, че по високата масленост при киселите млека се постига с някакъв процес на добавяне на мазнини, тоест обработка някаква. Не знам дали е вярно, но гледам да давам по нисък процент. 

Сподели, моля те, кои са тези марки кисели млека, за които знаеш, че не слагат сухо мляко и други екстри. Мисля, че ще е полезно за всички нас  Praynig

# 15
  • гр.София
  • Мнения: 214
Само един съвет от мен ако искате по дълго да си кърмите дечицата не бързайте толкоз рано да им давате друг вид мляко освен кърма защото от личен опит мога да кажа че се отбиват при мен случая беше одържах на фронта пред едната баба с която живее ме до преди около 3 месеца т.е. малката беше на 10месеца като опита кисело мляко и една седмица след навършване на годинка сама се отби

# 16
  • Русе
  • Мнения: 24
Аз дадох кисело мляко 2% на 5 месеца.докторката ми препоръча.Но млякото не трябва да е свисока масленост

# 17
  • на север
  • Мнения: 875
аз му дадох кисело след като навърши годинка. темата ми е интересна, защото и аз се чудех кога е подходящият момент и не съм ли избързала. давам му в малки количества, най-често със смачкан банан за следобедна закуска.  Peace

# 18
  • Мнения: 567
Моят педиатър каза Родопея-нискомаслено до 2%. Тази Родопея оставена извън хладилника наистина вкисва.
От това, което съм прочела най-често препоръчват киселото мляко да се въвежда не порано от 10 месеца - 1 годинка. Според мен и малко по-късно да стане не е страшно. А относно маслеността...до 3 годинки се препърчва да е пълномаслено (все пак кърмата ни е такава, нали Simple Smile ). Децата израстват активно и се доразвиват всякакви органи и системи, вкл. и нервната, която пък силно се нуждае от мазнини. Е, не масленост 10 %  Joy, но поне 2-3%.
По-високомаслените млека /като се има впредвид с какво ги блъскат вътре/едва ли имат нещо общо с маслеността на кърмата.

# 19
  • Мнения: 8 241
Аз дадох кисело мляко 2% на 5 месеца.докторката ми препоръча.Но млякото не трябва да е свисока масленост

Докторката ти е  Sick

# 20
  • Джакарта
  • Мнения: 1 234
Млякото до 2-3 г. трябва да е пълномаслено. Виж тук.
Аз дадох кисело мляко след годинката- Био кисело мляко.

# 21
  • Мнения: 6 461
Докато кърмех Пламен не бях пробвала да му давам кисело мляко.
Спряхме да се кърмим на 8 месеца и тогава му предложих.Отказа го категорично и доста време след това си беше на АМ.

# 22
  • София
  • Мнения: 534
Рано е да даваш кисело мляко. Изчакай поне до 10 месец. Въвежда се като всяка нова храна - по няколко лъжички.
До 2 год. възраст млякото трябва да е пълномаслено - мазнините са изключително необходими за растежа и развитието. Това, че коремчето не можело да ги преработва ми звучи като поредната глупост на нашите педиатри.

# 23
  • CA/USA
  • Мнения: 279
А за домашно подквасеното - не е ли малко опасно, поради няколко причини: не знаеш дали кравата не е болна от нещо, не се обработва за бактерии...?  newsm78
Catty m,желязна логика.Извинявай но предпочитам да знам коя е кравата и от къде идва млякото,отколкото детето ми да приема нишестета вместо кис.мляко.Избора си е изцяло ваш!ами замисляла ли си се....ако кравата е напълно здрава????? newsm78
Има много ако-та винаги,ние сме тези които за сега контролираме здравословното им хранене и всеки си преценява.
 Peace

# 24
  • София
  • Мнения: 3 094
До 2 год. възраст млякото трябва да е пълномаслено - мазнините са изключително необходими за растежа и развитието. Това, че коремчето не можело да ги преработва ми звучи като поредната глупост на нашите педиатри.

 Peace

От 10-ти месец давах, но бебешките млека и извари на Нестле и Хипп. Чак сега - след годинката дадох за първи път обикновено, пълномаслено (3,6%)

# 25
  • София
  • Мнения: 4 087
А за домашно подквасеното - не е ли малко опасно, поради няколко причини: не знаеш дали кравата не е болна от нещо, не се обработва за бактерии...?  newsm78
Catty m,желязна логика.Извинявай но предпочитам да знам коя е кравата и от къде идва млякото,отколкото детето ми да приема нишестета вместо кис.мляко.Избора си е изцяло ваш!ами замисляла ли си се....ако кравата е напълно здрава????? newsm78
Има много ако-та винаги,ние сме тези които за сега контролираме здравословното им хранене и всеки си преценява.
 Peace

Не претендирам за желязна логика, както си се изказала! Естествено, че избора е на всяка една от нас, не е нужно да си толкова груба. Едва ли познаването на кравата лично е гаранция за качество на млякото. Изказах просто предположение, извинявай, ако си го взела за забележка лично към теб.

# 26
  • София
  • Мнения: 1 089
Още не давам кисело мляко, смятам, че кърменето е достатъчно, а и адаптираните млека са по-добри, още повече че вече има пробиотични такива (т.е. набавяш си и бактериите, които са толкова полезни в киселото мляко).
Бих давала само био-кисело мляко или заквасено у дома, ако е от крава е добре да се информираш за това, контролира ли се кравата за болести, например туберкулоза. Така или иначе обикновено преди заквасяне млякото се преварява, което го стерилизира.
А за маслеността, всички статии сочат че поне до навършване на  2 годишна възраст се дава цялостно мляко, т.е. пълномаслено, а след това нискомаслено или обезмаслено. Ето например статия: http://www.biberonbg.com/info/formula.htm

Последна редакция: пн, 14 яну 2008, 11:07 от Lenyto

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 400
И аз още не давам кисело мляко, оставила съм го за след годинката.

# 28
  • Бургас
  • Мнения: 2 351
Споделям моя опит и знания -
За кисело мляко ви е рано. Опитай към 10 месец /може и по-късно/. Аз го въведох на 11 месеца и 11 дни.
Предлага се 2-3% масленост, тъй като до тригодишната си възраст децата се нуждаят от пълномаслени продукти.
Ето и един линк за млечните продукти от една друга тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=236764.msg5483138#msg5483138

# 29
  • Sofia
  • Мнения: 913
След 10- 12 месец, по-висока масленост - над 3 %.

Тия дни имаше подобна тема, не четеш ли, бе маме?

# 30
  • CA/USA
  • Мнения: 279
Не претендирам за желязна логика, както си се изказала! Естествено, че избора е на всяка една от нас, не е нужно да си толкова груба. Едва ли познаването на кравата лично е гаранция за качество на млякото. Изказах просто предположение, извинявай, ако си го взела за забележка лично към теб.


Catty m,Извинявай ако ти съм ти се сторила груба,ни най малко съм искала да те обидя.Няма никога гаранция,дори и да познаваш целия път по който минава млякото за обработка.Както казах всеки си решава сам,аз просто изразих мнение
 Peace

# 31
  • Sofia
  • Мнения: 913
А за домашно подквасеното - не е ли малко опасно, поради няколко причини: не знаеш дали кравата не е болна от нещо, не се обработва за бактерии...?  newsm78
Catty m,желязна логика.Извинявай но предпочитам да знам коя е кравата и от къде идва млякото,отколкото детето ми да приема нишестета вместо кис.мляко.Избора си е изцяло ваш!ами замисляла ли си се....ако кравата е напълно здрава????? newsm78
Има много ако-та винаги,ние сме тези които за сега контролираме здравословното им хранене и всеки си преценява.
 Peace

Не претендирам за желязна логика, както си се изказала! Естествено, че избора е на всяка една от нас, не е нужно да си толкова груба. Едва ли познаването на кравата лично е гаранция за качество на млякото. Изказах просто предположение, извинявай, ако си го взела за забележка лично към теб.

Не спорете, момичета, за глупости.
 Домашното прясно мляко (желателно е да познаваш млекаря т.е. условията, при които живее кравата, хигиената ...) не е опасно за консумация, ако е добре сварено. Бактериите при кипене на течността умират най-просто казано. Това баща ми ми го каза - той се занимава с органична химия. Всичко друго е параноясване.
Лично аз обаче не бих квасила мляко... леко ще ме мързи. Пък и ако нямаш опит може да не ти се получи закваската.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт