Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 ян. 2008, 10:19 ч.

Пай Банофи

  • 25 151
  • 83
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 452
По Коледа научих за съществуването на този пай и то от родното му място  Wink. Поради големия брой коледни вкусотии тогава отложих направата му във времето.....
Този пай представлява следното:

На дъното на съда се разстила смес от ситно смлени бисквити, омесени с малко масло и прясно мляко. Притиска се добре и леко се запича във фурната. Отгоре се намазва карамеления крем, получен от сваряването на кутия сладко кондензирано мляко в продължение на няколко часа (аз варих 2,5 ч. и стана много гъст карамела); след това се нареждат нарязани на колелца банани; отгоре се покрива обилно със сметана, разбита с малко кафе, а самият пай се поръсва отгоре с кафе или какао.

Ето вчерашното мое творение в разрез:



само че нали ми беше за пръв път го спретнах в съд за домашна консумация  Mr. Green
И понеже съм забелязала, че бананите в сладкарски произведения не ми допадат особено, въпреки успешното им изпълнение например  Wink, при мен банана е само половин и то нарязан на много тънки филийки, които потънаха в карамела......Сметаната отгоре е малка кутийка Президент, 200 мл, разбита с 3-4 ч.л. обикновена захар........

А в нета на български намерих това в един друг форум, там има точни рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.65.html

# 1
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Звучи страшно вкусно,а и изглежда супер,веднага си копирам рецептата.  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 187
Изглежда страхотно, ще се пробва (но в недиетичен период, че сега следпразнично е такъв  Sad).

По повод на карамела от кондензирано мляко, в една друга рецепта, която съм правила, е даден такъв вариант (ако някой няма търпение да то вари на котлон):

Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.

По този начин мисля, че удобно се съкращава времето за приготвяне на такъв сладкиш, ето как изглежда (моят само че е с шоколад отгоре):

# 3
  • Мнения: 3 452
Да, съкращава се, но същото става и ако предварително си свариш кутийката и я оставиш в шкафа  Wink - за такива като мен, които не обичат много микровълновата...... Аз я сварих по Коледа, а пая направих за 20-30 мин. вчера  Simple Smile
Дори могат да се сварят 2-3 кутии заедно - пак се спестява време и ресурси  Simple Smile

И само да кажа - много е сладък  Simple Smile и вкусен  Wink

# 4
  • София
  • Мнения: 603
Банофито ми е любим десерт, но го правя изключително рядко. Днес се наканих и не мога да не споделя резулата. Аз слагам в бисквитеното тесто и настърган корен от джинджифил, а кондензираното мляко варя 4.5 - 5 часа.

 

# 5
  • Мнения: 4 437
Банофито ми е любим десерт, но го правя изключително рядко. Днес се наканих и не мога да не споделя резулата. Аз слагам в бисквитеното тесто и настърган корен от джинджифил, а кондензираното мляко варя 4.5 - 5 часа.

 


 Crazy Страхотно просто.Може ли по-точни мерки от тебе или от авторката на темата,защото в ония сайт не мога да влезна.Мерси.  bouquet

# 6
  • край морето
  • Мнения: 3 623
За първи път чувам за този пай и може би ще го направя някой път като имам повече време на разположение. Че това кондензирано мляко много се вари 4 - 5 часа  Shocked

# 7
  • Мнения: 10 085
За първи път чувам за този пай и може би ще го направя някой път като имам повече време на разположение. Че това кондензирано мляко много се вари 4 - 5 часа  Shocked

Виж по-горе в темата 3-ия пост - на Котка, дала е по-бърз вариант на варене на млякото.

Аз имам ето тази рецепта за пая:

Основа:

250 гр пълнозърнести бисквити (в Англия -  digestive biscuits)
55 гр разтопено краве масло

Пълнеж:

кутия варено подсладено кондензирано мляко
3 банана
284 мл сметана, разбита, но не на твърд сняг
шоколад за украса или какао

Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Във форма с диаметър 18 см се прави подложката от бисквитите, като се натиска хубаво с дъното на чаша най-добре. Отгоре се излива вареното карамелизирано мляко. Бананите се режат на кръгчета и се подреждат върху млякото. С лъжица се слага разбитата сметана и леко се изравнява. Формата се слага в хладилник за около час. Внимателно с тънък нож се минава покрай стената на формата и се маха пръстена. Украсява се с шоколад.

Последна редакция: нд, 27 яну 2008, 21:33 от labrex

# 8
  • София
  • Мнения: 1 039
ММММмммм, Dulce de leche Hug, ооо, колко е вкусно това карамелено мляко  Wink

# 9
  • Мнения: 3 452
Ето рецептата от форума на bgkulinar, който постнах горе:
защо не ти се отваря Thinking

Raza:
 Това, което успях да намеря, предлагам и на вас. Държа да отбележа, че рецептата е оригинална, но има хиляди варианти (като този на моята позната) които се различават от оригинала. Най-важното е, че това е най-вкусния пай в света, според моето скромно и на още доста хора мнение.
Опитайте и вие – може би ще се присъедините към мен!?

350 гр готови бисквитки
1.5 кутийки кондензирано мляко (по 350 гр кутийка)
700 гр банани
375 гр сметана (от най-високомаслената)
0.5 ч.л. нес кафе
1 ч.л. пудра захар
Малко прясно смляно кафе

1. Загрява се фурната. Намазва се леко с масло дъното на форма за кейк и се покрива плътно с бисквитките.(моята позната сладкарка казва, че ги натрошава и ги смесва с масло) . Запича се за няколко минути и се оставя да изстине.
2. Тайният секрет на този деликатес е крема.
Кутийките с мляко, неотворени се поставят в дълбока тенджерка пълна с гореща вода, похлупва се с капак и се вари 5 (пет) часа , като от време на време се долива вода. Изваждат се от водата и се оставят да изстинат напълно преди да се отворят. Вътре в кутийката ще намерите готовия карамел-лакта пълнеж.
3. Сметаната се разбива с нес-кафето и захарта до получаване на плътен гладък крем. Бананите се обелват и нарязват на резенчета.
4. Върху бисквитената основа се разстила карамела. Отгоре се нарежат бананите и върху тях сметановия крем. Готовият пай се наръсва със едро смляното кафе.


Не пречи да го направите на око  Simple Smile
Не пречи консервата да се вари и до 2,5 часа, дори и два ще са достатъчни - карамела става много гъст.

# 10
  • София
  • Мнения: 603
Taneto, това, което съм установила, е че разликата при по-дългото варене на млякото не е в гъстотата, а във вкуса на карамела. Колкото повече се вари, по-вкусен става  Peace

# 11
  • Мнения: 3 452
Може, на мен ми беше първото варене на консерва и не ми се хабеше повече енергия честно казано  Wink
Ще пробвам обаче и 5-часово варене, щом подобрява вкуса  Simple Smile

# 12
  • Мнения: 506
бихте ли ме посъветвали какви бисквити да ползвам  Praynig/пълнозърнести не намерих/

# 13
  • Мнения: 3 452
Не се вживявай толкова в описанията на рецептите  Simple Smile
Аз за подобни блатове ползвам маслените бисквити на Победа - кръглоте с дупка. Банофи го правих с Еверест

# 14
  • Мнения: 10 085
бихте ли ме посъветвали какви бисквити да ползвам  Praynig/пълнозърнести не намерих/

Става и със Закуска, има и едни много вкусни турски бисквитки, не помня как се казваха, правоъгълни, подредени като обикновените, но много приятни на вкус. Мисля, че каквито и да вземеш, все ще стане.

# 15
  • Мнения: 4 437
Момичета,сънувах я тази рецепта снощи. Crazy
За съжаление аз съм на диета и скоро няма да я опитам,но смятам да изненадам половинката.
Сега ще задам 100 въпроса,моля да не ми се сърдите,ама аз съм си така ,че после все съм неразбрала. ooooh! Пък и винаги спазвам рецептите,особено когато правя нещо за първи път.Значи искам да попитам,какво е кондензираното мляко т.е. на коя фирма,на какъв огън се вари.Също така каква е сметаната?Готварска на Хопла става ли примерно?И дали трябва да е във форма за торта,от тия дето се откопчават,с такава ли ще е най-удобно?
Мерси предварително   bouquet   bouquet   bouquet

# 16
  • Мнения: 10 085
Млякото го има в Била, Кауфланд, предполагам и в други магазини. Ето,  виж кутийките, ще ти трябва подсладеното. Освен него, има и чешко, в червеникава опаковка.
Сметаната е течна. Използва се форма за торта.

# 17
  • Мнения: 4 437
Млякото го има в Била, Кауфланд, предполагам и в други магазини. Ето,  виж кутийките, ще ти трябва подсладеното. Освен него, има и чешко, в червеникава опаковка.
Сметаната е течна. Използва се форма за торта.

Благодаря много.  bouquet Hug

# 18
  • София
  • Мнения: 603
За бисквитите - ако сме решили да си правим просто сладкиш с бисквитена основа, стават и чаени бисквити наистина, но когато говорим за пай Банофи, трябва да се вземат първокласни бисквити. Peace

Аз ползвам бискивити тип кукис - с парченца шоколад. Две кутийки са достатъчни за блата.

Последна редакция: пн, 28 яну 2008, 21:02 от Цецето

# 19
  • Мнения: 506
благодаря  bouquet,но и аз първия път се придържам стриктно към рецептата,при следващия път си позволявам*волности* Laughing
поне млякото съм уцелила,но до утре ще намеря и бисквитки и ще изненадам ПАК домашните благодарение на вас Hug

# 20
  • София
  • Мнения: 1 271
как варите млякото - с кутията, отворена или не ...  newsm78

# 21
  • Мнения: 4 437
как варите млякото - с кутията, отворена или не ...  newsm78

Е как отворена кутия? Rolling Eyes Затворена трябва да е.

# 22
  • Мнения: 10 085
как варите млякото - с кутията, отворена или не ...  newsm78

Е как отворена кутия? Rolling Eyes Затворена трябва да е.

Не четете темата, а няма и две страници. Цитирам Котка, 3-ия пост в темата:

Цитат
Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.


Аз съм варила само затворена кутия, защото не знаех за този вариант с микровелето. Но щом го е написала, предполагам го е правила. Така че - избирайте. Най-важно е кутията да не остава непокрита с вода, като заври водата, отъня се намалява, така че ври на умерен огън. Най-добре е да се хвърля поглед отвреме навреме за всеки случай, за да се наблюдава положението. Ако е нужно, се долива вода. Не е чак толкова страшно, но за всеки случай вижте и това. Не ви го пожелавам, разбира се!  Grinning

# 23
  • Мнения: 2 187
Не четете темата, а няма и две страници. Цитирам Котка, 3-ия пост в темата:
Цитат
Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.


Аз съм варила само затворена кутия, защото не знаех за този вариант с микровелето. Но щом го е написала, предполагам го е правила. Така че - избирайте. Най-важно е кутията да не остава непокрита с вода, като заври водата, отъня се намалява, така че ври на умерен огън. Най-добре е да се хвърля поглед отвреме навреме за всеки случай, за да се наблюдава положението. Ако е нужно, се долива вода. Не е чак толкова страшно, но за всеки случай вижте и това. Не ви го пожелавам, разбира се!  Grinning

Ужас, голямо мазало е станало в това, което си показала, labrex   #Crazy  Дано наистина на никого да не се случва!

На въпроса - правила съм го, разбира се, ето за тази рецепта:

http://www.joyofbaking.com/Millionaire'sShorbreadBars.html

Тук са описани два начина на приготвяне: краткият в микровълнова е цитиран по-горе. Дългият вариант тук се състои в това, че се отваря млякото, налива се в подходящ съд, покрива се с капак и се вари на водна баня и на ниска температура 45 - 60 минути като се разбърква от време на време. Аз се спрях на по-краткия вариант, защото правих сладкиша за Коледа наред с много други неща и наистина нямах време да се занимавам с варене на водна баня.

Ако трябва да обобщим, има 3 начина за приготвяне на сгъстено кондензирано мляко:

1. В затворена кутия, на котлон като кутията трябва да е добре покрита с вода. Вари се 2-3-4-5 часа според желанието ви и времето, с което разполагате.
2. Налято в подходящ съд, на водна баня върху котлон.
3. Налято в подходящ съд, в микровълнова фурна.


Във всеки случай, който и вариант да изберете, това мляко има неповторим вкус и си заслужава всяко усилие.  Peace


Извинявай, Taneto, че малко се отклонихме от темата за пая Банофи, но мисля, че така стана ясно за млякото, което е основен елемент от пая.  Hug

# 24
  • Мнения: 10 085

Ако трябва да обобщим, има 3 начина за приготвяне на сгъстено кондензирано мляко:

1. В затворена кутия, на котлон като кутията трябва да е добре покрита с вода. Вари се 2-3-4-5 часа според желанието ви и времето, с което разполагате.
2. Налято в подходящ съд, на водна баня върху котлон.
3. Налято в подходящ съд, в микровълнова фурна.



И четвърти начин - да си го купиш готово.  Grinning  Ако някой знае предлагат ли го някъде у нас - да напише! Преди си го носех от Русия.

# 25
  • Мнения: 2 187
 Joy Joy Joy  Да, да си го купим вече би било най-най-лесно, стига да го имаше, не съм го виждала по нашите магазини и аз.

# 26
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Прави ми впечатление и в рецептите за чийзкейк и за този пай, че според част от рецептите бисквитения блат с масло трябва да се запече, а според други не. Някой пробвал ли е двата варианта и има ли разлика? Аз си мисля, че може би запечен блата става по-хрупкав, макар че е възможно да поеме от крема и пак да омекне, така че нека някой с повече опит да си каже тежката дума  Simple Smile.

# 27
  • Мнения: 3 452
Няма проблеми, Котка, може пък сега някой наистина да прочете  Simple Smile .......макар че моето дълбоко убеждение е, че всеки чете само собствения си постинг  Laughing Mr. Green и евентуално по-предния Mr. Green.....

За бисквитите не мисля, че трябва да отидем до Източен Съсекс, за да си купим по-истински според рецептата.
Много пъти съм правила чийзкейкове и аз лично съм се спряла на тип маслени/чаени бисквити - лесно се работи с тях.

lady di, има разлика - когато се запече блата става по-плътен и по-трудно се рони, защото бисквитките се обединяват с маслото и в случая с млякото. Непеченият блат е по-ронлив. Поне при мен  Simple Smile

# 28
  • Мнения: 4 437
Няма проблеми, Котка, може пък сега някой наистина да прочете  Simple Smile .......макар че моето дълбоко убеждение е, че всеки чете само собствения си постинг  Laughing Mr. Green и евентуално по-предния Mr. Green.....



Лично аз съм прочела постовете много внимателно,защото ми хареса рецептата,както видяхте и задавах въпроси.Отговорих на момичето което имаше конкретно питане за кутията,а не за начина в микровълнова.Далече съм от мисълта че не е видяла поста в който е обяснено.Може пък да иска на котлон да си го прави,както аз ще го правя примерно.
Бисквитки аз си взех кукис на Пападополус.

# 29
  • Мнения: 506
аз го направих newsm44
 наистина стана едно от най-вкусните/и интересни/ неща,които сме хапвали за десерт,но следващия път ще сваря млякото на котлон да видя дали ще има разлика във вкуса
 благодаря ви  bouquet за всички съвети,без които със сигурност не бих се справила

# 30
  • Мнения: 10 085
аз го направих newsm44
 наистина стана едно от най-вкусните/и интересни/ неща,които сме хапвали за десерт,но следващия път ще сваря млякото на котлон да видя дали ще има разлика във вкуса
 благодаря ви  bouquet за всички съвети,без които със сигурност не бих се справила

янамед, а как направи млякото за пая? Пишеш, че следващият път ще го свариш на котлон.

# 31
  • Spain
  • Мнения: 3 408
Прави ми впечатление и в рецептите за чийзкейк и за този пай, че според част от рецептите бисквитения блат с масло трябва да се запече, а според други не. Някой пробвал ли е двата варианта и има ли разлика? Аз си мисля, че може би запечен блата става по-хрупкав, макар че е възможно да поеме от крема и пак да омекне, така че нека някой с повече опит да си каже тежката дума  Simple Smile.
аз 4есто си правя 4ииз кейкове - от готовите,които се продават със натрошените бисквити вътре , на нито един от тях не про4етох да се запи4а . мисля 4е няма голяма разлика . по - скоро пише да се остави за момент в хладилника да се втвърди - заради маслото . то е основния слепващ елемент . така 4е според мен е все тая дали ще го запе4еш или не . все пак не съм пробвала втория вариант . мисля когато пробвам рецептата  да се придържам към написаното като за първи път . в другия форум про4етох нещо и за "dulse de leche"  това май е испанския вариант за преварената сгученка .
Лабрекс - тези дето си ги пуснала на снимки как съм им се заканила ( няма облизващи се имотикони   Mr. Green )
 този пай ми изглежда страхотно и 100 процента ще го пробвам
оба4е се сетих за една торта която ядох със пак сварено кондензирано мляко - имаше то4но долен пласт от бисквити, сварена сгущенка , ягоди нарязани на големи (дебели )резени , отгоре покрито с полуцелувки (целувки но недоизпе4ени) и сметана . ням ням .. беше страхотна но така и не взех то4ната рецепта .. карам по спомени .

# 32
  • Мнения: 506
Цитат
а как направи млякото за пая? Пишеш, че следващият път ще го свариш на котлон.

в микровълновата по описания начин,но ми е интересно дали ще има разлика,която да компенсира усилията ако го сваря Thinking

# 33
  • Мнения: 2 187
Цитат
а как направи млякото за пая? Пишеш, че следващият път ще го свариш на котлон.

в микровълновата по описания начин,но ми е интересно дали ще има разлика,която да компенсира усилията ако го сваря Thinking

Според мен - да, ще има разлика, и то в полза на варенето на котлон, съдя например по цвета, на котлон се е получил по-тъмен карамелен цвят.  Peace

# 34
  • Мнения: 506
ооооооо ако е само цвят аз и в микровълновата го докарах по-тъмен цвета,защото се замотах и не я намалих на време

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Изглежда чудесно!
  Трябва да прегледам темата....,че имам въпроси.

# 36
  • Мнения: 4 437
Днес го направих по рецептата на Цецето,за което съм й много благодарна,че въпреки че е с малко бебче на ръце,се занимаваше толкова много с мен,да даде много подробна рецепта,както и много подробно отговаряше на милионите въпроси които й зададох.Цеци,благодаря   bouquet Heart Eyes. Засега ви показвам снимка само отгоре,защото още е във формата,но довечера ще снимам повече като я разрежем.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=216367&photo=1

След снимката настъргах още малко шоколад,но ме мързеше пак да снимам. Crazy

# 37
  • Варна
  • Мнения: 608
И аз го направих-уникално вкусно е просто  Grinning.

Млякото варих на котлон-2,5 часа,и сложих почти 2 кутии защото формата ми беше голяма.

Taneto -огромни благодарности за рецептата.  bouquet

# 38
  • Мнения: 770
Използвах карамеловия "сос" във друга рецепта за торта и мога да кажа,че вкуса е уникален.Благодаря за идеята!

# 39
Страхотна рецепта, мнооого вкусен пай ! Определено ще повтарям рецептата.
Само имах малък проблем с карамела : беше по- течен и при рязането на парчетата изтичаше, варих го 2,5 часа на котлона. Да не би да му е дошло малко варенето?

# 40
  • Мнения: 4 437
Страхотна рецепта, мнооого вкусен пай ! Определено ще повтарям рецептата.
Само имах малък проблем с карамела : беше по- течен и при рязането на парчетата изтичаше, варих го 2,5 часа на котлона. Да не би да му е дошло малко варенето?

Явно да,моя беше супер гъст,едвам се справих дето се вика.Дръж го поне 4 часа и половина.Аз го варих над 5.

# 41
# 42
  • Мнения: 3 452
Радвам се, че ви харесва Simple Smile
Наистина да се не надява човек, че такова лесно и просто за изпълнение нещо е толкова вкусно.....е, и калорично, но няма да го правим всеки ден, нали Wink

За варенето и гъстотата не мога да помогна....нещо бяло, питай в тортените теми....там карамела отдавна се е коментирал.....

# 43
  • Мнения: 1 391
Момичета, чета за това кондензирано мляко и се чудя и се мая. Никога не съм използвала и ми е чудно как може да се вари толкова и с каква цел се прави това. Но още повече се изцъклих, като разбрах, че кутията не се отваря дори. Ако целта е да се сгъсти млякото, то как извира в такъв случай?
А този сладкиш изглежда много, ама много добре. Престъпно добре, бих казала.

selfedit: Е, не. Видях някакви снимки. Лабрекс, мерси за предупреждението  Laughing

# 44
  • Мнения: 3 452
curly sue,
аз варих за първи път, макар че съм чела много отдавна за това варене на затворена кутия мляко.......Няма нищо странно  и страшно, стига да сложиш кутията в достатъчно висока тенджера и да я покриеш поне  1-2 см над нея с вода и по време на самото варене да доливаш от време на време гореща вода........и така млякото се сгъстява още повече и получава карамелен вкус и цвят Simple Smile

# 45
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Така.....сварих млякото!
  Въпросче:дали вместо бисквитите мога да сложа долу блат от маслено тесто?

# 46
  • Мнения: 198
Днес го направих.Наистина стана страхотен,обаче блата ми от бисквити много се ронеше.Сложих масло уж да се споят,обаче пак беше ронлив.Иначе много вкусен и лесен за изпълнение Grinning

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
Днес го направих.Наистина стана страхотен,обаче блата ми от бисквити много се ронеше.Сложих масло уж да се споят,обаче пак беше ронлив.Иначе много вкусен и лесен за изпълнение Grinning
  А!Значи,със сигурност ще направя свой блат. Simple Smile

# 48
  • София
  • Мнения: 603
Днес го направих.Наистина стана страхотен,обаче блата ми от бисквити много се ронеше.Сложих масло уж да се споят,обаче пак беше ронлив.Иначе много вкусен и лесен за изпълнение Grinning

Аника, няма нищо лошо в това блатът да е леко ронлив.
Селма, с блат от маслено тесто ще бъдеш далече от истинския вкус, по-добре като за пръв път си го направи по оригиналната рецепта  Peace

# 49
  • Мнения: 1 818
Да,както казва ЛаАдаДеспейнада,испанския вариант на това така прочуто сладко от мляко се нарича  Dulce de leche ...продава се навсякъде...Моите деца го обожават с палачинки...
Да взема да ви пратя едно кашонче  newsm78

# 50
  • Мнения: 2 187
Да,както казва ЛаАдаДеспейнада,испанския вариант на това така прочуто сладко от мляко се нарича  Dulce de leche ...продава се навсякъде...Моите деца го обожават с палачинки...
Да взема да ви пратя едно кашонче  newsm78


Ох, обожавам го и аз това дулсе, но нямам често път към Испания, а и как пък никой в България не се сети да започне да го внася, много ме е яд.  Close
Е, поне кондензирано мляко има, за да си правим нещо подобно.

# 51
  • uk-kent
  • Мнения: 577
аз съм голям фен на  Банофи Пай и го приготвям поне 2 пъти месечно.
разгледах рецептата и ще си позволя да кажа че е пропуснат най-важният момент при приготвянето му.
350 гр.digestives biscuits(които аз лично бих заменила със златна есен)се натрошават и към тя се добавя 150гр.разтопенокраве масло и след като ги омесите хубаво ги натискате към дъното на форма за торта със махащо се дъно и се оставя във хладилника за 30 минути за да "стегне" блата.
също е много важно свареното млято да се оставя да изстине напълно преди да се отвори кутията.  bouquet Hug
паят се нарежда едва когато всички продукти са студени.След като се нареди се оставя във хладилника за 2 часа.
а ето и снимка  Hug:

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 7 166

Селма, с блат от маслено тесто ще бъдеш далече от истинския вкус, по-добре като за пръв път си го направи по оригиналната рецепта  Peace
    Нямам форма с махащо се дъно,така че по-добре е да направя собствен блат,който после ще мога да преместя в голяма чиния за торта.Не виждам друг изход.... Confused

# 53
  • uk-kent
  • Мнения: 577

Селма, с блат от маслено тесто ще бъдеш далече от истинския вкус, по-добре като за пръв път си го направи по оригиналната рецепта  Peace
    Нямам форма с махащо се дъно,така че по-добре е да направя собствен блат,който после ще мога да преместя в голяма чиния за торта.Не виждам друг изход.... Confused
не съм Цецето но ще ти отговоря
можеш да постелиш фолио в една тава като оставиш краищата му да се показват .след като "стегне" можеш да го извадиш и да го преместиш на поднос Peace  bouquet

# 54
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Мерси,Ани Меткаф!
  Сметана Хопла ще ми свърши ли работа?200 мл?

# 55
  • Варна
  • Мнения: 608
 
  Сметана Хопла ще ми свърши ли работа?200 мл?

Идеална е  Peace

# 56
  • Мнения: 198
Значи при мен явно маслото е било малко.В никакъв случай нямаше 150 грама.определено ще се пробва пак.Благодаря ani metcalf,разбрах къде ми е била грешката Simple Smile

# 57
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
 
  Сметана Хопла ще ми свърши ли работа?200 мл?

Идеална е  Peace
  Трябва ли да добавя и захар?Моята Хопла е с тази с ягоди на опаковката.

# 58
  • Мнения: 3 452
Лелее, пишман станах, че пуснах тази рецепта във форума......
Първо да кажа, че съвсем не е пропуснато омесването на бисквитите с маслото. Написала съм го. Всеки, който някога е правил подобен вид изделия знае какво трябва да е маслото, за да се омеси с бисквитите - разтопено.
Второ, не съм дала точна рецепта, защото ми беше споделена идеята и принципа на нареждане на пая и то по телефона, а не точни грамажи и пропорции....аз съответно предложих начина на приготвянето му без да изпадам в детайли дали бисквитите са 215 или 230 грама.
Трето, за тези, които са прочели изобщо първия ми постинг, пуснала съм линк към форум, където има и точна рецепта и линкове към английски сайт, защото представете си, рецепта за Банофи пай няма нито в този форум, нито в гответесмен  Mr. Green
Четвърто, за Селма, сметана Хопла е отвратителна на вкус и ще си развалиш десерта  Simple Smile
Пето, да, форма с откопчаваща се стена е по-добрият вариант, що се касае до визия, но и капак на йена става  Wink
Последно, умишлено не правя естетически фотоси на рецептите си  Simple Smile
Най-последно, добър апетит  Simple Smile

# 59
  • Мнения: 2 187
Точно щях да напиша, че сметаната е най-добре да е с висока масленост, т.е. млечна, т.е. Президент, друга няма в България с тези характеристики, а и Тането е написала в първия пост, че такава е използвала.  Peace

# 60
  • Мнения: 3 452
Да, Коте, защото и в Англия такава използват, или подобна - whipping cream - която е с масленост към 36 до 40 %  Simple Smile

# 61
  • uk-kent
  • Мнения: 577
 Shocked
Tanetо,и аз пишман станах,че реших да споделя своето мнение и опит  bouquet
 Tiredизобщо не разбирам с какво те засегнах!?
айде чао    bouquet

# 62
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Направих го със собствен блат,обаче.....Утре ще докладвам за резултата! Simple Smile

# 63
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Резултата е много хубав!Сметаната Хопла не е развалила сладкиша,както и собствения ми маслен блат!Друг път мисля и орехи да добавя.
   Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: пн, 03 мар 2008, 21:42 от Селма

# 64
  • Мнения: 506
някой смесвал ли е тази сметана с шоколад/бял/?дали ще стане,защото веднъж ми се пресече при разбиване сметаната на Президент/само със захар я разбивах/ и сега първо питам за шоколада да не стане беля?

# 65
  • Мнения: 3 452
Първият път изобщо, когато разбивах Президент беше с пудра захар и на мен също ми се пресече....добре че пробвах с много малко количество.
За Банофи пая я разбих с кристална захар и се разби чудесно  Simple Smile
Преди около две седмици пак я разбивах с кристална захар и нямах проблеми  Simple Smile

Със шоколад съм я разбивала на принципа на ганаша - затоплих сметаната в подходящ съд, добавих шоколадов кувертюр настърган (стъргането ми беше трудоемко Wink), после охладих и изстудих в хладилника за една нощ. На следващият ден разбих с миксер. Самият ганаш ми стана обаче по-мек и течен, отколкото си го представях......

това е което, мога да споделя  Simple Smile

# 66
  • Мнения: 506
благодаря Simple Smile
аз не дочаках отговора и рискувах.Взех сметана/подсладена/ сложих я за малко във фризера ,защото пишеше,че трябвало да е студена и после я разбих и добавих два разтопени на водна баня бели шоколада и пак разбих с тел.Стана супер на вкус,а на вид не се промени остана си консистенцията на сметаната/пухкаво/

# 67
  • Мнения: 1 930
На мен ми е малко странно,че кутийките се варят неотворени Shocked Няма ли да стане нещо така..и после нищо не се добавя към млякото? Как става този карамел,че и с такъв цвят? Простете невежите ми въпроси,ама хич ме няма по сладкишите,а този специално искам да го направя добре! А може ли несмлени бисквити,че е се опасявам да не би да не се получи плътен блат от смлените..

# 68
  • Sofia
  • Мнения: 7 166
  Sladurka,100 пъти съм варила кондензираното мляко,уверявам те,нищо "така" няма да стане! Laughing Става кафяво на цвят,защото захарта,която е в него,се карамелизира по време на варенето.Важното е кутийката да е покрита с вода през цялото време(сигурно си го прочела по-нагоре),изпълни това условие и всичко ще е тип топ! Peace

# 69
  • Мнения: 1 930
  Sladurka,100 пъти съм варила кондензираното мляко,уверявам те,нищо "така" няма да стане! Laughing Става кафяво на цвят,защото захарта,която е в него,се карамелизира по време на варенето.Важното е кутийката да е покрита с вода през цялото време(сигурно си го прочела по-нагоре),изпълни това условие и всичко ще е тип топ! Peace
Hug,задължително ще го направя аз тоя пай,макар не и днес Blush

# 70
  • Враца
  • Мнения: 484
Момичета, днес го направих.Направо е върхът.Варих млякото 2.5 и стана много гъсто и многоооооо карамелено.
Taneto,благодаря за рецептата!

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 23:38 от irinka28

# 71
  • Пловдив
  • Мнения: 813
Taneto, благодаря за рецептата!  bouquet  Днес направих пая и стана много вкусен! Всички го харесаха.   chef

# 72
  • Варна
  • Мнения: 490
Вчера направих 2 Wink Мммм в бисквитеното тесто сложих и разбити белтъци на сняг, масло и кондензирано мляко. А кондензираното мляко за карамела варих 7 часа

# 73
  • София
  • Мнения: 2 657
и аз го правих тази седмица и наистина е супер вкусно Simple Smile Варих млякото 5 часа и стана много хубаво. Наистина има разлика във вкуса, в зависимост от времето на варене.

# 74
  • Мнения: 38
Има ли указание на кутията на кондензираното мляко как се вари - до къде трябва да е водата - да облива кутията или до половината? И като е затворена кутията - няма ли опасност като ври и не излиза парата да се получи бомба-ефект? Дано въпросите ми не звучат глупаво. Embarassed

# 75
  • Мнения: 10 085
Има ли указание на кутията на кондензираното мляко как се вари - до къде трябва да е водата - да облива кутията или до половината? И като е затворена кутията - няма ли опасност като ври и не излиза парата да се получи бомба-ефект? Дано въпросите ми не звучат глупаво. Embarassed

Хич не са ти глупави въпросите - погледни на втора стр. на темата, там обсъждахме варенето на конденз.мляко.

# 76
  • Мнения: 38
Да, току що го видях. Благодаря ти. Simple Smile

# 77
Момичета, имам един глупав въпрос  Hug В момента варя кондезираните млека, обаче легнали, но на сметка това пък са покрити с вода с два см поне  Rolling Eyes Нали няма проблеми да са така?  #Crazy (знам, че глупав въпрос) За пръв път правя такъв сладкиш и малко ме е страх  Grinning

# 78
  • София
  • Мнения: 603
Момичета, имам един глупав въпрос  Hug В момента варя кондезираните млека, обаче легнали, но на сметка това пък са покрити с вода с два см поне  Rolling Eyes Нали няма проблеми да са така?  #Crazy (знам, че глупав въпрос) За пръв път правя такъв сладкиш и малко ме е страх  Grinning

Няма никакъв проблем  Peace Важното е да са покрити с вода, не се притеснявай!

# 79
Момичета, имам един глупав въпрос  Hug В момента варя кондезираните млека, обаче легнали, но на сметка това пък са покрити с вода с два см поне  Rolling Eyes Нали няма проблеми да са така?  #Crazy (знам, че глупав въпрос) За пръв път правя такъв сладкиш и малко ме е страх  Grinning

Няма никакъв проблем  Peace Важното е да са покрити с вода, не се притеснявай!
Мерси за отговора   bouquet, мисля да ги оставя още половин час(стават 3 часа) че майка ми ще ме убие, че варя толкова време на печката  ooooh! хах  hahaha ... След като направя и аз ще го снимам  Heart Eyes

# 80
3 часа варих това кондезирано мляко и изобщо не ми се получи карамела  Sad защо така? Бяха си покрити с вода и след като отворих ми се получи един бежав цвят, но вкуса не беше сладък  Sad и цвета на кондензираното мляко (опаковката му беше светлосиня) беше като на снимката...

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 22:03 от Djessica_88

# 81
  • Мнения: 2 187
3 часа варих това кондезирано мляко и изобщо не ми се получи карамела  Sad защо така? Бяха си покрити с вода и след като отворих ми се получи един бежав цвят, но вкуса не беше сладък  Sad и цвета на кондензираното мляко (опаковката му беше светлосиня) беше като на снимката...

Ти подсладено ли купи, защото има и неподсладено, а от него няма начин да се получи карамел?

# 82
  • У дома
  • Мнения: 114
Извинете за глупавия въпрос,но има ли разлика между кондензирано и концентрирано мляко.Мъжът ми е купил от второто.Благодаря и дано да не съм раздразнила някого.

# 83
  • София
  • Мнения: 10 860
Задължително ще направя тази красота . Утре ще прочета подробно темата.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт