Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 апр. 2005, 16:47 ч.

Много въпроси от нова мама

 • 1 128
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 680
Здравейте! Не съм писала повече от месец, но ми се струпаха много неща. Днес бяхме на първата консултация и лекарката каза да му давам по 5-6 лъжици сок от ябълки и моркови, а бебо си яде кърма и мисля, че му е рано за захранване, пък и с 2 вида храна ... ?! Освен това каза, че вече мога да го слагам в кенгуру ...  а мисля, че е още малък. Също от кога се забелва пишлето ... абе изобщо посъветвайте ме каквото и да се сетите за тази възраст. Не съм търсила по темите, защото нямам време - вкъщи нямам интернет и сега влизам за първи път откакто съм родила.

# 1
 • Мнения: 6 148
Цитат на: Anita_79
лекарката каза да му давам по 5-6 лъжици сок от ябълки и моркови, а бебо си яде кърма и мисля, че му е рано за захранване, пък и с 2 вида храна ... ?!
и аз мисля, че е рано. Щом и инстинкта ти го подсказва - не бързай. Актуалните препоръки на различните периатрични асоциации в европа и северна америка препоръчват да не се дава друго освен кърма до около 6 месец. (има признаци за готовност за захранване, които настъпват тогава.
Цитат
Освен това каза, че вече мога да го слагам в кенгуру ...  а мисля, че е още малък.
Ако мисълта за това те притеснява, изчакай с кенгурото. Аз почнах да го използвам около втория месец при първото дете, защото тогава го купих, а второто отказа да стои в кенгуро. Взехме кошница, в която тя се чувстваше прекрасно.
Цитат
Също от кога се забелва пишлето ... абе изобщо  
Тук педиатрите съветват пишлето да се забелва от втория месец, в чужбина отричат забелването - темата е спорна и многократно дискутирана. Решението вземи сама, след като потърсиш материали с аргументи в двете посоки. при нас забелването не помогна и ходихме на хирург на 13 месеца.[/quote]

# 2
 • София
 • Мнения: 2 561
Не знам за твоята педиатърка, но моята ме съветва след като сме на кърма да се захранваме със сокчета чак към шестия месец. Ако питаш мен изобщо не ти и трябва този ябълков сок , а и какъвто ще да е. Кърмата е най-ценното нещо и си щастливка щом кърмиш. Не си струва и по причина, че при повечето бебета от ябълковия сок такива колики имат, че няма да можеш да мигнеш , а и детенце ще се измъчи.
За кенгурото и според мен е малък още, а и освен това може изобщо да не иска да стои в кенгуро както е при нас - ей така ново си седи нашето.
За пацата нашата лекарка ми каза единственото нещо което да правя е всяка вечер при къпане да я издърпвам кожичката назад за да измия пацата - нищо повече. Каза ми няколко случая при които на бебета е забелвана пацата и след няколко месеца ги водят на хирург така че няма смисъл от това. Природата го е измислила и си знае работата.
Няма да се притесняваш и всичко най-добро и много гушки на Бебчо !!!

# 3
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Цитат на: Anita_79
Здравейте! Не съм писала повече от месец, но ми се струпаха много неща. Днес бяхме на първата консултация и лекарката каза да му давам по 5-6 лъжици сок от ябълки и моркови, а бебо си яде кърма и мисля, че му е рано за захранване, пък и с 2 вида храна ... ?! Освен това каза, че вече мога да го слагам в кенгуру ...  а мисля, че е още малък. Също от кога се забелва пишлето ... абе изобщо посъветвайте ме каквото и да се сетите за тази възраст. Не съм търсила по темите, защото нямам време - вкъщи нямам интернет и сега влизам за първи път откакто съм родила.

Абе много е рано за сокчета още повече комбинирани. Моя колко е по голям и реве та се къса от болки в корема от тези сокчета, хем не ги смесвам. И сега се наложи да спра да му давам. Ако е изцяло на кърма не бързай да го захранваш ние сме на адаптивно+малко кърма колкото има (а то е доста малко) и затова ми се искаше да почнем сокчетата, пък и се запичаме от адаптивното, но не му понесоха на стомахчето сокчетата, трудно се адаптира. Според мен колкото по късно толкова по добре, ние ако бяхме само на кърма може би чак към 5-6 месец щях да започна да му давам сокчета.
Аз започнах да го слагам в кенгуро, от месец и половина, но от тези с твърд гръб, моя лично е на Чико. На него много му хареса и редовно си заспиваше там, сега доста често го ползваме.
А за пишлето, от както се роди педиатърката ни каза да го отваряме по малко, без да го насилваме докато се покаже главичката, така че и това спазваме, забелваме малко по малко и сега главичката си се показва спокойно. Но всяка майка решава сама за себе си. Някой майки предпочитат да не пипат пишлетата. Въпрос на избор според мен.

# 4
 • Мнения: 1 250
Ортопед ми каза, да не слагам детето в кенгуро преди да навърши 3 месеца - да укрепнат вратните мускули.

Дъщеря ми беше малко и крехко бебе. До края на 3тия месец и придържах главата. Сложих я в кенгуро като стана на 4 месеца.

Но преди това пък баткото си държеше главата сам още от 2рата седмица (здрав мъж значи!). Него го пъхнах в кенгуро още първия месец.

Ти си прецени ще му издържат или няма мускулите на вратлето.
И не забравяй за "подсетиш" педиатъра за задължителния профилактичен преглед при ортопед до 40 тия ден. (Мен ако питаш колкото по-рано, толкова по-добре)

# 5
 • Мнения: 5 223
За сокчетата определено ви е рано - аз лично изчаках до към третия месец, дадох сок, върнаха се коликите със страшна сила и го спрях до четвъртия. Когато решиш, първо дай ябълка, а като свикне и я приема добре, добави и морков.
Кенгуро може да се ползва след като детето започне да си държи главата изправена стабилно, т.е. към третия месец.

# 6
 • Мнения: 1 087
Нашата педиатърка също ни каза да пием прясно изцеден сок от морков и ябълка когато Виктория беше на 1 месец и 10 дни. Само искам да подчертая, че тя имаше жестоки колики, които бяха почнали да отшумават към края на третия месец. И тогава реших да почна да и давам сок. Морковите не ги харесваше много, но затова пък ябълката доста и се понравиха. И така започнах всяка сутрин да и правя сокче, като скоро започна да пие всеки ден по 30мл. и тогава за мой най- голям ужас коликите и се върнаха и продължиха близо до края на 6 месец.  по-късно прочетох, че на малки бебета не се дават  сокчета от прясно изцедени плодове, а само такива които минават предварителна обработка за да се убие кисилинноста на плодовете. поне моето мнение е, че трябва да изчакате със сокчетата, има време. После цял живот ще пие сок. аз започнах да идавам сок чак след 6 месец. Кухувах и готовите на Хип, като и ги разреждах с вода.

# 7
 • Мнения: 4 274
Сокът толкова рано няма да даде на бебо нищо по-полезно, от онова, което получава от кърмата. Напротив - има голяма вероятност да му навреди с киселиността си и сладостта си - опасен е за бъдещите зъбки, за нежното стомахче, може да предизвика колики и диария. Световната здравна Организация и УНИЦЕФ препоръчват детето да е на  само кърма/адаптирано мляко до 4-6 месец. Ранното захранване крие риск от възбуждане на алергии.
Кърмата е всичко, което се нуждае бебчето ти на този етап.

Аз захраних дъщеря си малко преди 6тия месец, а дотогава бе единствено на кърма. Колики имаше само за 10на дни като новородена.

За кенгуруто знам, че се ползва към трети месец - когато  укрепнат вратните мускули на детето и може да държи главичката изправена.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 751
Аз започнах да давам сокчета малко преди да навърши 2 месеца - първо само ябълка - по една лъжична, на следващия ден 2 лъжички и т.н. Когато станаха 10 дадох направо 20. После започнах да добавам морков - 1 лъжичка и до оставащите 20 - ябълка. Така до 5-6 и после започнах да ги смесвам. Не сме имали проблеми със стомахчето, нито някакви извънаредни колики, нито някаква форма на непоносимост. Единственото неприятно беше, че давах с лъжичка, за да не се отбие, то тече във врата - изпоцапахме купища дрехи, а това не се пере. Нашата педиатърка каза да не давам повече от 20-30г на ден, като стана на 4 месеца ги увеличи на 40г, сега станаха 60. От към петия месец започнах да давам плодово пюре вместо сок - по 1/3 бурканче, другото в хладилника за следващия ден. Ти прецени дали искаш да даваш или предпочиташ да изчакаш.
За пишлето - това ми е болна тема - много ми е трудно и ужасно това забелване - все не смея да натисна да не го заболи...дърпам малко, колкото може, но като отидем на консултация педиатърката така го издърпва, че се показва главичка и даже пуска кръв - аз това не мога да го направя в къщи   Shocked

# 9
 • Мнения: 532
За сокчетата ви е рано сякаш и нас ( към 3 месец започнах да давам за малко ) ни усилиха коликите доста и спрях.Плюс това все повече майки захранват към 6 месец и е логично тогава да има по - малко проблеми.
За кенгурото започнах да я слагам от 40 ден ( тогава ми го подариха ) важно е да е с твърдо гръбче и горе долу да си държи главичката.в началото аз и я придържах.А да и да не се правят резки движения , че ще и се откъсне вратът.
За пишата нямам виждане по очевидни причини.

# 10
 • Мнения: 8 163
Цитат на: Anita_79
Освен това каза, че вече мога да го слагам в кенгуру ...  а мисля, че е още малък.


СЛИНГ, СЛИНГ СЛИНГ
И проблемът с въпросите дали можеш вече или не и докога е решен окончателно.
Виж линка в подписа ми и ако искаш инструкции за шиенето - на ЛС, ще ти ги пратя.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 154
Цитат на: Abadjieva

СЛИНГ, СЛИНГ СЛИНГ


 newsm10


А за сокчето по-добре прави, но го изпивай ти.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 87
Ние започнахме със сокчетата към 1м и половина, но само ако няма колики- по съвет на педиатъра. Запозначме със сок от ябълка и след няколко дни добавих и морков. А за кенгурото четох, че може да се слагат бебета пак на тази възраст, но само ако е подплатено отзад на гръбчето. Аз започнах да я слагам към 2-я месец. Ако искаш можеш да провериш за евентуална схема на захранване в www.bg-mamma.com  > хранене > прапоръчителен ражим на хранене по месеци...

# 13
 • Мнения: 514
Днес бяхме на първата консултация и лекарката каза да му давам по 5-6 лъжици сок от ябълки и моркови,
Като навърши 1 месец започнах да давам на Дани (по препоръка на педито) сок от ябълки, после от моркови и накрая смесено и да ти кажа, че ги прие много добре. И сега му давам от време на време. Ако решиш да му даваш следи дали му се увеличават коликите. Аз се справих с тях с какките Саб Симплекс и чай от медицински копър.
Освен това каза, че вече мога да го слагам в кенгуру ...  а мисля, че е още малък.
Мисля че е малък за кенгуру. Според мен изчакаи да навърши 3 месеца.
Също от кога се забелва пишлето ...
Аз започнах в края на първия месец и вече сме почти готови...

# 14
 • Мнения: 8 769
Цитат на: Abadjieva
СЛИНГ, СЛИНГ СЛИНГ
.........
Виж линка в подписа ми и ако искаш инструкции за шиенето - на ЛС, ще ти ги пратя.

Абаджиева, и аз искам слинг, ама много дребно на тез снимки, не мога нищо да прочета.... Embarassed  Sad
Освен това съм много скована в ръцете-не мога да шия...как да си го направя тогаз? #Silly

Общи условия

Активация на акаунт