Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 апр. 2005, 19:32 ч.

Znaete li neshto za Xanax ?

  • 16 376
  • 9
  •   1
Отговори
Momicheta dali e vyzmojno da mi pomognete? Priateliat mi jivee pod goliam stres, i poneje stresa ne mu ponasia ot niakolko godini pie ejednevno Xanax i to po 4 hapcheta na den. Ne se pazim pri sex absoliutno po nikakyv nachin. Opitah se da go nakaram da jivee bez tova uspokoitelno, no toi otkazva, predpolagam go plashi ideiata dori da niama Xanax pod ryka. Chuh ot niakolko mesta, che tova lekarstvo moje da predizvika impotentnost v po-ranna vyzrast, a dali ne uvrejda i spermenata teshnost chudia se az  Thinking
Mnogo shte vi byda blagodarna ako uspeete da mi dadete po-pyna informacia.
Blagodaria predvaritelno!

# 1
  • Мнения: 4 363
Ето какво намерих аз за това лекарство:
Търговско име:       Xanax       
tabl.0.25mg x 30; x 100       
Межд.непат.име:       Alprazolam       
Производител:       Pharmacia N.V./S.A.       
Държава:       Belgium       
Съставки:       1       .       Alprazolam       -       .25       mg       
ATC кодове:       1       .       N05BA 12

1. Име на лекарственото средство

Xanax™ (Ксанакс)

10. Бременност и кърмене

Въз основа на опита с други бензодиазепини се счита, че e възможно приложението на XANAX TM да увеличава риска от вродени малформации, при приложение при бременни в първия триместър жени. В случай, че XANAX TM се прилага при бременни или ако по време на лечение с препарата пациентката забременее, тя трябва да бъде информирана за потенциалния риск за плода. Тъй като приложението на тези препарати е рядко обект на спешност, лечение с тях през първото тримесечие на бременността трябва да се избягва. Известно е, че бензодиазепините се екскретират в майчиното мляко. Като общо правило кърменето при майки, при които се налага лечение с XANAX TM , трябва да се прекъсне.

11. Лекарствени взаимодействия

При едновременно приложение с други психотропни препарати, антиконвулсивни средства, антихистамини, алкохол или други препарати с депресивно действие върху ЦНС, бензодиазепините, включително алпразолам оказват адитивен потискащ ЦНС ефект.
При едновременно приложение с XANAX ТМ Таблети в дози до 4 mg/дневно, равновесните плазмени концентрации на имипрамин и дезимипрамин се увеличават съответно средно 31% и 20%. Клиничното значение на тези промени не е изяснено. Има съобщения за фармакокинетични взаимодействия на бензодиазепини с други препарати. Например клирънсът на алпразолам и определени други бензодиазепини може да се забави при едновременно приложение с циметидин или макролидни антибиотици. Клиничното значение на този феномен не е изяснено.

12. Предозиране

Има малък клиничен опит при предозиране с низатидин при хора. Тестването на животни, получавали големи дози низатидин е показало, че той е релативно нетоксичен. Проучванията при животни предполагат, че холинергичния тип реакции, включително лакримация, саливация, повръщане, миоза и диария, могат да възникнат след огромни перорални дози.
Лечение - препоръчва се симптоматична и подържаща терапия. Възможността чрез хемодиализа за отстраняване от организма на низатидин не е убедителна. Но поради големия обем на разпределение, не се очаква низатидин да бъде достатъчно отстранен от организма чрез този метод.

13. Влияние върху способността за управление на МПС и работа с машини

Както при леченение с други препарати, повлияващи ЦНС, така и при приложение на XANAX TM пациентите трябва да се съветват да не управляват МПС или машини, докато не се установи дали не получават световъртеж или сънливост при лечението с XANAX TM.

14. Предозиране

При предозиране на алпразолам се наблюдават сомнолентност, объркване, нарушение в координацията, забавяне на рефлексите и кома. Съобщенията за предозиране на XANAX TM Таблети са малко. Както във всички случаи на предозиране, трябва да се мониторират дишането, кръвното налягане е пулса. Трябва да се проведат обичайните поддържащи мероприятия заедно със стомашен лаваж. Трябва да се назначи интравенозно приложение на течности и да се поддържа дишането. В случай, че възникне хипотония, приложението на вазопресори може да има ефект. Диализата има ограничен ефект. При лечение на умишлено предозиране трябва да се има предвид възможността от поглъщане на различни препарати.

15. Съхранение

Съхранява се при контролирана стайна температура (15о - 30оС). Срокът на годност (месец/година) е отбелязан върху опаковката след "ЕХР.": (ЕХР.= срок на годност).

16. Начин на отпускане

Отпуска се само лекарско предписание

17. Производител:

UPJOHN s.a. - Puurs - Belgium (C) Copyright UPJOHN CPS 92H08 93A05

2. Състав

XANAX TM Таблети 0.25 mg
Всяка таблета съдържа:
Alprazolam 0.25 mg - Mycrocrystalline Cellulose - Lactose - Magnesium Stearate - Maize Starch
- Docusate Sodium (85%) + Sodium Benzoate (15%) - Colloidal Silicon Dioxide. XANAX TM Таблети 0.5 mg
Всяка таблета съдържа:
Alprazolam 0.5 mg - Mycrocrystalline Cellulose - Lactose - Magnesium Stearate - Maize Starch
- Docusate Sodium (85%) + Sodium Benzoate (15%) - Colloidal Silicon Dioxide. - Erythrosine Sodium Aluminum Lake.
XANAX TM Таблети 1 mg
Всяка таблета съдържа:
Alprazolam 1 mg - Mycrocrystalline Cellulose - Lactose - Magnesium Stearate - Maize Starch
- Docusate Sodium (85%) + Sodium Benzoate (15%) - Colloidal Silicon Dioxide. - Erythrosine Sodium Aluminum Lake - F.D. & C. Blue Nr 2 Aluminium Lake XANAX TM Таблети 2 mg
Всяка таблета съдържа:
Alprazolam 2 mg - Mycrocrystalline Cellulose - Lactose - Magnesium Stearate - Maize Starch - Docusate Sodium (85%) + Sodium Benzoate (15%) - Colloidal Silicon Dioxide.

3. Лекарствени форми, начини на приложение и опаковки

ЛЕКАРСТВЕНИ ФОРМИ:
XANAX TM Таблети от 0.25 mg, 0.5 mg, 1 mg и 2 mg.
НАЧИНИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ
Перорално
ОПАКОВКИ
XANAX TM Таблети се предлага в опаковки от 10, 20, 30, 50 и 100 таблети

4. Фармакологични свойства

Химическото наименование на алпразолам е 8-хлоро-1-метил-6-фенил-4Н-s-триазоло(4,3а)(1,4)бензодиазепин.
ФАРМАКОДИНАМИКА
XANAX TM Tаблети съдържа триазолобензодиазепин. Бензодиазепините имат качествено сходни фармакологични свойства: анксиолиза, хипноседация, миорелаксация, антиконвулсивно действие. В същото време обаче между фармакодинамичните им свойства има количествени разлики, които определят различните им области на приложение. Понастоящем съществува общо мнение, че действието на бензодиазепините е резултат от потенциране на нервното инхибиране, което се медиира от гама-аминомаслената киселина. ФАРМАКОКИНЕТИКА Максималните плазмени концентрации се достигат между първия и втория час след пероралния прием. Плазменият полуживот на препарата е средно 12 -15 часа. Алпразолам се метаболизира преди всичко чрез окисление. Основните метаболити са алфа-хидроксиалпразолам и бензофенон. Биологичната активност на алфа-хидроксиалпразолам е приблизително 50% от тази на алпразолам. Полуживотът на метаболитите е от същия порядък както този на алпразолам. Алпразолам и неговите метаболити се екскретират предимно в урината.
In vitro алпразолам се свързва в 80% със серумните протеини.

5. Показания

XANAX TM Таблети (алпразолам) е показан за лечение на :
- Тревожни състояния (тревожност свързана с невроза) Симптомите, които се наблюдават при такива пациенти включват безпокойство, напрежение, ажитация, нарушения на съня, чувство за застрашаваща опасност, раздразнителност и/или автономна хиперактивност, която е причина за редица соматични оплаквания.
- Смесени депресивно-тревожни състояния При тези пациенти се наблюдават едновременно симптоми на тревожност и депресия.
- Невротична или реактивна депресия
Заболяването първоначално се демонстрира със спадане на настроението, загуба на интерес и чувството за удоволствие. Обикновено при тези пациенти са налице безпокойство, психомоторна ажитация и нарушения на съня. Характерни са още загуба на апетит, промени на телесното тегло, соматични оплаквания, когнитивни разстройства, слабост, чувство за вина и безполезност, мисли за смърт или самоубийство.
- Тревожни състояния, смесени тревожно-депресивни състояния и невротична депресия, свързани с други заболявания, като хронична фаза на отказване от употреба на алкохол и функционални или органични заболявания, особено определени гастро-интестинални, сърдечно-съдови и кожни заболявания.
- Панически разстройства. XANAX TM е показан за приложение при панически разстройства с или без поведение на отбягване. XANAX TM се прилага за блокиране или намаляване силата на паническите атаки и фобиите при пациенти с агарофобия с панически атаки.
Не са провеждани системни клинични проучвания върху ефективността от продължителното лечение (над 6 месеца) с XANAX TM на пациенти с тревожност, смесени тревожно- депресивни състояния и невротична (реактивна) депресия; пациенти с панически разстройства, обаче са лекувани с добри резултати в продължение на максимум 8 месеца. Лекарят трябва периодично да преценява ,доколко е необходимо лечението при отделния пациент.

6. Дозировка и начин на приложение

Оптималната доза на XANAX TM (aлпразолам) задължително се определя индивидуално съобразно тежестта на симптомите и повлияването на отделния болен от провежданото лечение. В таблицата са посочени препоръчителните дневни дози, при приложение, на които се повлияват повечето пациенти. При малка част от пациентите може да е необходимо да се приложат по-високи дози, като за да се избегне появата на странични ефекти е необходимо повишаването на дозата да става постепенно. В случаите, в които се налага използването на по високи дози, първоначално се повишава вечерната доза , а след това и дневната доза. При повечето болни, при които до този момент не е прилагано лечение с психотропни препарати, ефектът се получава обикновено при прилагане на сравнително по-ниски дози, отколкото при болни третирани с транквилизатори, антидепресанти и хипнотици и при хронични алкохолици. Препоръчва се използването на най-ниската ефективна доза от препарата при пациенти в напреднала възраст или при увредени пациенти, за да се избегне прекомерно седиране и развитие на атаксия. Пациентите трябва да се проследяват периодично и да се правят съответни корекции на дозата.


Показания    Обикновена начална
дозировка*    Обикновено използвана
дозировка    
Състояние на безпокойство
и тревога
приема   0.25 - 0.5 mg

3 пъти дневно    0.5 - 4.0 mg

на ден,
разпределени в няколко    
Депресия
приема    0.5 mg
3 пъти дневно    1.5 - 4.5 mg
на ден, разпределени в няколко    
При пациенти в напреднала
възраст и тежко болни
приема и повишаване на дозата
при добра поносимост    0.25 mg

2 или 3 пъти    0.5 - 4.0 mg

на ден, разпределени в няколко    
Панически разстройства съобразно повлияването на пациента
приема    0.5 - 1.0 mg


Повишаването на дозата трябва да става с не повече от 1 mg на всеки 3 - 4 дни Могат да се добавят допълнителни дози,така че да се стигне до 3 или 4 приема в денонощието. Средната доза , използвана при голямо мултицентърно изследване е била 5.7± 2.3 mg/дневно, като в редки случаи се е налагало да се прилагат максимум 10 mg дневно.    Дозата трябва да се адаптира    


* При възникване на странични действия дозата се намалява задължително.

ПРЕКЪСВАНЕ НА ТЕРАПИЯТА
Съгласно правилата на добрата медицинска пректика дозата трябва да се намали постепенно. Предполага се, че дневната доза XANAXTM не трябва да се намалява с повече от 0.5 mg на всеки 3 дни. При някои пациенти може да се наложи дозата да се намалява още по-бавно.
УКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА XANAX TM 2 mg Таблети Таблетата може да се раздели на две части, а ако е необходимо и на четири. Поставете таблетата, обърната с разделителната черта към твърда повърхност. При натискане с палеца върху нея се получават две равни части от 1 mg.
Ако е необходимо, тези части могат допълнително да се разделят. Поставете пак таблетата обърната с разделителната черта към твърдата повърхност и натиснете много силно. Сега получавате две части , всяка от 0.5 mg.
По този начин можете да получите следните части от таблетите XANAX TM.

7. Противопоказания

XANAX ТМ е противопоказен за приложение при пациенти с анамнеза за свръхчувствителност към бензодиазепини.

8. Странични действия

Появата на странични ефекти е свързана преди всичко с началото на терапията, като обикновено те изчезват в хода на лечението или при намаляване на дозата. Най-често срещаният страничен ефект при лечение на пациенти с тревожност, тревожност, свързана с депресия и невротична (реактивна) депресия е сънливост и световъртеж. По- рядко се наблюдава обърканост, зрителни нарушения, главоболие, депресия, инсомния, нервност/тревожност, тремор, промени в теглото, паметови разстройства/амнезия, нарушена координация, различни гастроинтестинални симптоми и вегетативни прояви. Освен това при приложение на бензодиазепини с анксиолитично действие, включително алпразолам, са наблюдавани и следните странични ефекти: дистония, раздразнителност, анорексия, умора, размазан говор, жълтеница, мускулоскелетна слабост, промени в либидото, нарушения в менструалния цикъл, инконтиненция, ретенция на урина и абнормна чернодробна функция. Рядко е наблюдавон повишаване на интраокуларното налягане. Най-често наблюдаваните странични ефекти при пациенти с панически разстройства са били седиране/сънливост, умора, атаксия/нарушена координация, размазан говор. По редки са: промени в настроението, гастроинтестинални симптоми, дерматит, паметови разстройства, сексуална дисфункция, нарушение на интелектуалните способности и объркване. Както и при другите бензодиазепини, рядко са описвани нарушения в концентрацията, объркване, халюцинации, стимулиране, и неблагоприятни поведенчески реакции като раздразнителност, ажитация, ярост и агресивно или враждебно поведение. В много доброволни съобщения за странични поведенчески ефекти, пациенти са получавали едновременно и други препарати, повлияващи ЦНС и/или са с психиатрично заболяване. В отделни публикации, включващи сравнително ограничен брой пациенти, се изказва мнение, че пациентите с гранични разстройства, с анамнеза за прояви на насилие и агресивно поведение, или алкохолна или друга зависимост са по-склонни към такива ефекти. При пациенти с посттравматични стресови разстройства са наблюдавани раздразнителност, враждебност и натрапчиви мисли при прекъсване приложението на алпразолам.

9. Предпазни мерки

Няма единно мнение за приложението на препарата при психиатрично болни с депресия, биполярна депресия или при ендогенна депресия (напр. хоспитализирани болни с тежка депресия). При приложение на бензодиазепени, в това число и алпразолам е възможно да настъпи хабитуация и емоционална/физическа зависимост. Бензодиазепините трябва де се предписват особено внимателно на пациенти, склонни към развитие на лекарствена зависимост (напр. алкохолици, наркомани), поради предразположението им към хабитуация и зависимост. След рязко намаляване на дозата или прекъсване на лечението с бензодиазепини, вкл. алпразолам се наблюдават симптоми на отнемане. Те могат да варират от лека дисфория и инсомния до тежки синдроми, включващи коремни и мускулни крампи, повръщане, изпотяване, тремор и конвулсии. Признаците и симптомите, и по специално по-тежките обикновено са по-характерни за пациентите, които са приемали големи дози за продължително време. В същото време симптоми на отнемане са описани и при рязко прекъсване на терапия с терапевтични дози бензодиазепини. Следователно рязкото прекъсване на терапията трябва да се избягва и дозата да се намалява постепенно (Виж Дозировка и начин на приложение: прекъсване на терапията). При прекъсване на терапията при пациенти с панически разстройства, симптомите при рекурентните панически атаки често имитират симптомите на отнемане. При приложение при пациенти с тежки депресии или със суицидни настроения трябва да се вземат съответните предпазни мерки и да се назначи подходяща доза. Паническите разстройства често възникват при пациенти с първична и вторична тежка депресия, като увеличават честотата на самоубийствата сред нелекуваните пациенти. Следователно трябва да се вземат същите предпазни мерки при използване на по-високи дози XANAX TM при лечение на пациенти с панически разстройства, като тези при приложение на всички психотропни средства при пациенти с депресия или при такива при които могат да се очакват прикрити суицидни идеи или планове. Трябва да се съблюдават обичайните предпазни мерки при лечение на пациенти с бъбречна и чернодробна недостатъчност. Не е установена безопасността и ефективността от приложението на XANAXTM при деца под 18 годишна възраст.

# 2
  • Мнения: 4 363
Надявам се да съм ти била полезна и да вземете мерки от сега!Сега ако искаш регистрирай се за да знаем как да се обръщаме към теб.Мисля че това е най полезната и пълна информация за това лекарство.Успех ако още нещо те интересува пиши

# 3
  • Мнения: 637
За съжаление, един от страничните ефекти на ксанакса, както и на другите бензодиазепини,  е точно по отношение на фертилитета. И то не само във връзка с потенцията и секса, а също и чрез повишаване нивото на пролактина, освен това има ред странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

От колко милиграма са му хапчетата?

# 4
Zdraveite momicheta, izkliuchitelno sym Vi blagodarna za izcherpatelnata informacia. Chestno kazano se pritesniavam za priatelia mi, i az namerih podobni obezpokoitelni danni. Xanax i tuk moje da se zakupi samo pri lekarsko predpisanie, no toi ima poznati i mu davat bez recepta, veche 4 godini si prilaga samolechenie s tazi otrova. Viarno e, che e mnogo angajirat i natovaren s tvyrde mnogo otgovornosti, no vzimaneto na Xanax e po-skoro veche psihologicheski moment, inache kazano "vzimam hapcheto i vsichko e OK"... Koeto mnogo me natyjava, zashtoto tova si e absoliutna zavisimost.
Mojete da me narichate Beny, opitah da se registriram, no neshto ne mi se poluchi.

# 5
  • Мнения: 4 363
Поговори с него,решете проблема ти си тази която може да му помогне посъветвайте със лекар за да преодолее зависимостта.
Пробвай пак да се регистрираш,ако искаш ще ние приятно да си тук.Успех,с каквото можем ще ти помогнем.

# 6
Meli tabletkite da ot 1mg, no toi poglyshta po 4, bez lekarsko predpisanie.

A za govoreneto sme govorili, no toi tvyrdi, che ne piel tolkova mnogo i nishto mu niamalo, i shtom vse oshte mu ...staval.... molia za izvinenie  Embarassed , to togava si bil dobre s hapchencata.

# 7
Твърде е възможно приятелят ти да е изпаднал в състояние на завимист. Накратко - наркомания. Ксанаксът се изписва предимно за депресии и самолечението с него е опасно.

# 8
*завимист=зависимост, сори.

# 9
Цитат на: друга
*завимист=зависимост, сори.
xanax е ужасен по време на изпити изпих 1 хапче че аз направо незнаех на кой свят се намирам и повече никога не посмея да пия.баща ми пи за нерви и беше като ошеметен изпадаше в някакви състояния ужас беше и то пи по 2 на ден и аз затов апробвах все ено се бях дрогирала така че ако може да ги спира знам ч ес аза успокояване нервите на психично болни.

Общи условия

Активация на акаунт