Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 апр. 2005, 17:39 ч.

Защо ме боли след кърмене...?

 • 337
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 502
Ох, не знам, не съм предполагала, че това кърмене ще ми бъде такъв проблем. С първото си дете, нямах никакви проблеми, а като си спомня дори нямах нормално оформени зърна. А сега мастити, инфекции, непрекъснато някакъв проблем. Не мога да се насладя на удоволствието от кърменето. Направо ми настръхва косата като си помисля, че идва време за кърмене.
Та да си дойда на думата. Не мога да си обясня, защо винаги след кърмене гърдата ме боли около 1/2-1 час след като съм кърмила. Боли ме и самото зърно, непрекъснато го мажа, но май няма ефект. Болката е като едни прерязващи иглички. На какво може да се дължи това. А зърното ми направи впечатление, че ако например настръхна то сякаш побелява и започва да ме боли. По време на цедене, ако побелее не мога да изцедя и капка от него, трябва да изчакам да се "поуспокои", че да започне да излиза кърма.

На какво да го отдавам това?

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
А случайно да имаш някакви проблеми с оросяването на крайниците - например да ти изтръпват или да са ти вечно студени краката (стъпалата)?
Това,което описваш,се нарича синдром на Рейно и се дължи на нарушено кръвоснабдяване.При кърмене може да се дължи или на съществуващ у майката проблем с оросяването,или на неправилното поставяне на бебето на гърдата,при което то дъвче в основата на зърното и така му нарушава снабдяването - и като го пусне,зърното побелява,което е съпроводено с много неприятно и болезнено усещане и след няколко минути си връща цвета,което отново е съпроводено със същото усещане - подобно е на това в изтръпнал крайник,но понеже зърното е много по-чувствително,е несравнимо по-силно и гадно.Искрено ти съчувствам - имах същия проблем първите седмици,докато малката не се беше научила как да суче и не можех да заспя от болки дълго след като свършеше да суче Sad Но с оправянето на захапването постепенно отшумяха и болките - не стана бързо,но някъде за седмица.
Така че моят съвет е да потърсиш къде е проблема със захапването - независимо че може да изглежда правилно отвън,не е нормално да имаш болки толкова време,така че има нещо,което не е наред.

# 2
 • Мнения: 1 502
Цитат на: hedra
на неправилното поставяне на бебето на гърдата,при което то дъвче в основата на зърното и така му нарушава снабдяването - и като го пусне,зърното побелява,което е съпроводено с много неприятно и болезнено усещане и след няколко минути си връща цвета...


Сигурно е това, защото точно най-силни са болките в основата на зърното и точно след като го изкарам то е бяло, но си го обяснявах с вакуума, който се получава. Бог ми е свидетел, колко старания полагам за да му подам гърдата правилно. Засмуква я и след минута избутва зърното с езика си навън и започва само него да смуче. Аз веднага го вадя и отново поставям, такава борба става, че накрая и той и аз сме изнервени. Абе ужас, не знам как ще се оправяме...

Благодаря ти за отговора.

# 3
 • САЩ
 • Мнения: 323
Нослето на бебето опира ли в гърдата когато суче? Питам, защото е разпространено погрешното вярване, че ако нослето е допряно в гърдата, бебето не може да диша. Напротив, бебето може да диша, а допира на нослето до гърдата е важен за правилното захващане и да не се свлича надолу по зърното.
Това, че бебето успява да избута зърното с езика може би означава, че зърното не стига до средата на небцето му. Ако искаш, пробвай с показалеца си обърнат с нокътя надолу и виж докъде го захапва.

# 4
 • Мнения: 1 502
Нослето му опира. Между другото последните два пъти когато го кърмих, следях и най-лекото избутване, изваждах и наново, определено имаше ефект, боля ме но не толкова дълго. Вече 100% съм сигурна, че е това.

Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт