Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 14
На мен ми предстои профилактично слагане на Гама глобулин в 28 г.с, но все още не сме разговаряли с док дали ще я купувам или не, каква марка и т.н и дали ще трябва още една след раждане.

# 16
 • Мнения: 1 904
На мен ми предстои профилактично слагане на Гама глобулин в 28 г.с, но все още не сме разговаряли с док дали ще я купувам или не, каква марка и т.н и дали ще трябва още една след раждане.
Това профилактично слагане защо ти го правят има предвид имаш ли анти тела или се е налагала процедура някаква(амниоцентеза).
По принцип я слагат след раждане на 1 дете което взема резус фактора на бащатата.

# 17
 • Мнения: 1 904
По принципа здравната каса твърди следното:
"НЗОК заплаща инжекцията Анти Д гама глобулин по Национален рамков договор 2006 и болницата, която изпълнява клинична пътека № 158 "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение" няма основание да изисква заплащане от здравноосигурени пациентки."
Тук има малко инфо за българския гамаглуболин
http://ncht.med-bg.info/contents/anti_d_immunoglob_bg.htm

# 18
 • Мнения: 1 349
страхотни сте - тенкс!!!
много !! Hug

ако знаете други аптеки където може да се намери ми пишете

# 19
 • Мнения: 193
За българският анти -д -имуноглобулин имайте впредвид, че ампулата е от 150 мг, докато вносните са по 300мг, при раждане ще ви трябват 2 ампули от българския, една ампула се слага при профилактика, която на мен ми беше направена в 28 седмица след отрицателен резултат за антитела. Наистина Булмар е търговеца на едро, който е дистрибутор на българският вариант и с чиста съвест мога да кажа, че са едни от най-големите изнудвачи, защото цената на 1 ампула е 17 лв, а този търговец ги продава по 60-80 лв(сами сметнете дали ви излиза по-евтино от чуждата) това може всеки да провери, като се обади в центъра по хематология, където я произвеждат. Лично аз се поинтересувах откъде се явява такава разлика, та нима това са 20% надценка, които си слага търговеца, като в случая става за пъти увеличение на цената и пратих запитване в ИАЛ(изпълнителната агенция по лекарства), откъдето отговора беше, че те не можели нищо да направят и да съм се обърнала към асоциацията за защита на потребителите ( това е живеем в България). Тази инжекция се поема от здравната каса, но какво от това като в болницата ти казват нямаме я в момента трябва да я купите (и как така се оказва, че в аптеката до болницата я има или пък ще я доставят до няколко часа), затова аз съм решила, че ще си купя, а не да се чудя какво ще стане - дали ще ми я намерят или не (тя трябва да се сложи до 72 часа след раждането, като най-добре до 24 час).

Последна редакция: пт, 01 фев 2008, 21:53 от Ani 77

# 20
 • Мнения: 789
Аз съм с "B Rh-".Ваксината ми я сложиха 1 ден след раждането в родилното,без да дам и стотинка.Не съм имала антитела,слага се поради вероятни проблеми при следваща бременност.

# 21
 • Мнения: 1 904
Ani 77 виждам че са ти поставили имуноглобулин в 28 г.с. при отрицателни анти тела. Според мен това е чудесно. Жалко е че тази практика я няма често срещана в България.
До колкото ми е известно(научих го от гинеколог) на всички жени във Франция независимо дали имат анти тела им се поставя глобулина в 28г.с.
По този начин са сведени почти до нула случайте на "резус болест".

# 22
 • Мнения: 1 349
Ани 77, мерси за много подробния отговор!!

Това не го знаех изобщо за грамажа на ваксината - значи в Булмар казаха че я продават на 60лв, т.е. трябва две бройки - 120лв

Вносната всъщност струва към 140-150 май?
Пак излиза по евтино българската .

След твоето проучване ти коя ваксина си избра и защо?

# 23
 • Мнения: 559
Момичета, посъветвайте се с доктор преди да купувате ваксината. Първо, не съм сигурна дали се слага точно 150мг. от ваксината. Второ, ако си купите вносната, която е 300мг. за да ви я сложат на 2 пъти, май няма да стане. Освен ако не е в 2 отделни ампули, защото трябва да се сложи веднага след отварянето й, ако остане нещо се изхвърля.
А и наистина не виждам смисъл да ти слагат ваксина профилактично при положение, че теста за антитела е отрицателен  newsm78
Ами ако бебчо се роди с отрицателен резус, какъв е смисъла?

# 24
 • Мнения: 14
Тази информация я извадих от сайта на Министерство на здравеопазването:

Методично указание за работата на лекарите от първичната
извънболнична помощ за опазване здравето на жените 
 
  Методични указания на Министерство на здравеопазването
 
 Наблюдение на бременните жени в хода на бременността:

......."  наличието на антитела при резус /-/ или АВО - несъвместимост, в следните срокове на бременността:
   - от 9 до 12 г.с. - на бременни с обременена акушерска анамнеза: предшествуващи спонтанни аборти, мъртвораждания, раждания на деца с хемолитична болест на новороденото, установени антитела при предшествуващи бременности / независимо от Rh фактора им/, при престоящи инвазивни пренатални изследвания в І-ви или ІІ-ри триместър;
   - от 17 до 20-та г.с на бременни с необременена акушерска анамнеза, но с отрицателен Rh фактор
   - от 26 до 28 г.с. на бременни с отрицателен Rh фактор на които при първото изследване не са открити антитела.
   При Rh - отрицателни бременни без данни за антитела при изследването между 26-та - 28-ма г.с. се предлага профилактика с една ампула анти-Д - гама глобулин в 28 - 30 г.с.
   При доказани Rh антитела бременните се насочат за консултация със специалист акушер-гинеколог.
   серологичен контрол при анамнестични данни за контакт с рубеола в хода на бременността
   провеждане на профилактични мероприятия с антиструмин по указание на МЗ, психофизическа подготовка на бременните за раждането, указания за правилен хранителен и физически режим през бременността, имунизация със    стафилококов анатоксин 45 дни преди раждане
   насочване на рискови семейства за пренатална диагностика в университетските болници, след снемане на анамнеза, съгласно Приложение 3.

# 25
 • Мнения: 1 904
А и наистина не виждам смисъл да ти слагат ваксина профилактично при положение, че теста за антитела е отрицателен  newsm78
Да по принцип е така. Но при мен се получи друго. Уж бяхме с отринцателни анти тела, и по време на бременноста и след раждането, но след това малкия беше с жълтеница и анемия който са вследствие на "резус болест", която почти не се среща вече заради профилактика с анти Д гамаглуболин. Във Франция на всяка жена с отрицателен Rh слагат глобулин в 28 г. с.

# 26
 • Мнения: 193
Аз като се обадих в Булмар ми предложиха ампулата за 75 лв.
Утре ще ми донесат варианта на Байер.
Относно профилактиката наистина не е практика в България, но в голяма част от западните държави се прилага(Германия, Франция, Англия). Лично аз предпочитам да направя всичко, което зависи от мен отколкото да съжалявам в последствие, че не съм го сторила.

# 27
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 798
В онкологията наистина продаваха българска ваксина - преди 4 години струваше точно 10 лв. Аз оттам си взех. Но сега като потърсих се оказа, че вече не продават изобщо. С тази дейност се е заел този склад, откъдето може да се вземе срещу 60 лв. За съжаление на мен като ми трябваше и складът нямаше, а щяха да произвеждат чак след 2 месеца. Та си купих от вносната. Разлика между нея и българската няма, само в парите.

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 3 439
При мен, и след двете раждания ми я сложиха безплатно, след като установиха, че децата имат кръвната група и резус фактора на бащата- положителен. И двете ми раждания бяха без предварителна уговорка с лекари и без да дам на някой и една стотинка!  Peace

# 29
 • Мнения: 14
Аз като се обадих в Булмар ми предложиха ампулата за 75 лв.
Утре ще ми донесат варианта на Байер.
Относно профилактиката наистина не е практика в България, но в голяма част от западните държави се прилага(Германия, Франция, Англия). Лично аз предпочитам да направя всичко, което зависи от мен отколкото да съжалявам в последствие, че не съм го сторила.
Напълно съм съгласна с това мнение. Не може, а и не трябва да се правят сметки, когато става въпрос за такива сериозни неща.  newsm10

Общи условия

Активация на акаунт