Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте!
Скоро разбрах,че съм бременна!В момента съм в неплатен отпуск, но веротно ще се наложи да се върна на работа Sad за да мога да получавам майчинство!Проблемът е,че работя в химическа лаборатория и средата не е много подходяща за бременни!(солна,сярна к-на).Опитах се да открия информация в нета,имам ли право на облекчен работен ден (като брой часове или вид работа) дори задавах въпроси в сайта на Мин. на труда,но нищо!Ако въобще успея да се върна,защото толкова ми е лошо,че ми е трудно да вървя дори искам да си взема максималното облекчение,което ми се полага.Сблъсквал ли се е някой с подобна ситуация?Знаете ли къде мога да намеря подробна информация?Благодаря Ви и хубаж и усмихнат ден на всички мами и техните малки съкровища Simple Smile

# 1
 • Мнения: 137
Според мен изобщо не трябва да работиш в такава среда, докато си бременна.

# 2
 • Мнения: 2 614
НЕ знам как стои въпроса според КТ, но средата определено не е благоприятна. А защо си в неплатен отпуск, не е ли по-добре да се възползваш от правото си на болничен, защото де факто такъв ти се полага, ако гинеколога ти прецени, че не трябва да ходиш на работа!  Peace
Лека бременост

# 3
 • Мнения: 77
Братовчедка ми работеше в завод ,в който правеха пласмасови бутилки и от самото начало доктора и  издаваше болнични,защото тази среда не била подходяща за нея.Изискваш си болничните и си седиш в къщи.Лека бременност!

# 4
 • Мнения: 9 973
аз не бих рискувала,опасно е

# 5
 • Мнения: 641
Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) Бременната жена или кърмачката може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.
(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

Цитата е от кодекса на труда.

http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=1594373121

Виж и чл.309.

# 6
 • Мнения: 65
Здравей, колежке!  Hug

Колежки сме не само щото и аз съм бременна, но и защото и аз съм химик.Моята бременност е вече по-напреднала и по принцип бих могла да ти обясня как стоят нещата в нашата сфера, но аз не живея в БГ и предполагам, че затова не мога да ти бъда полезна особено.

Ще те питам и аз що не излезеш в болнични, ами взимаш неплатена? Изкарай си болнични и първия работен ден след изтичането му (а ако продължи няколко седмици или месец, иди при шефа и му кажи направо).Надявам се поне, че имаш поистоянен трудов договор- ако е така, положението ти е направо "желязно" и не могат да те "пипнат". Ако си на временен договор, вероятно пак имаш някаква закрила,но това не ми е много ясно (моята ситуация е подобна, но както казах- вероятно има разлика в различните държави). Ако искат да те задържат- ще го направят.

НО- както и да стоят нещата, ти НЕ бива да работиш и ден в лаборатория след като знаеш, че си бременна. Задължена си ВЕДНАГА да уведомиш- вероятно го пише даже изришно в договора ти,и/или в правилника за работа и вътрешен ред в лабораторията. То си е и за твое добро!

Ако искаш да ти кажа нещо повече за моята професионална ситуация- пиши ми на лични, хем ще се запознаем.
Късмет и умната!   Hug

# 7
 • Мнения: 1 197
Поискай от гинеколкога си да ти даде болничен,той също се води трудов стаж,само че държавата ти плаща осигоровките

# 8
 • UK/София
 • Мнения: 7 670


 И аз се чудя защо трябва да ползваш неплатен отпуска, като имаш пълното право на болничен.Води се за работа в опасна среда, точно като твоята!

   Само попитай гинеколога си колко време може да ти го издава, защото чувам, че от тази година имало ново изискване от НОИ.180 дни на бременност Rolling Eyes, доста глупаво ми се вижда.До преди това беше по 180дни на календарна година.Но може и да се наложи да влезеш за няколко дни в болница за да ти издадат прпдължение за над тези 180дни.Може би някой по-компетентен ще се включи да каже за срока на болничните.

  Не се излагай да ползваш неплатени отпуски NaughtyВ пълното право на болнични си!

# 9
 • Мнения: 5 079
Не бих се върнала на работа на твое място... За тези мизерни "обезщетения" (майчинството), не си струва да рискуваш своето и на рожбата си здраве... При мен стана беля само от дългото пътуване до работа, иначе условията ми бяха повече от леки... Представям си ако трябваше да стоя по цял ден в такива "среда..."
Твоя си работа, но ако си минала по този път ще си по - предпазлива занапред... Аз действах много лекомислено и до ден днешен съжалявам. Зарекла съм се за в бъдеще (ако бременея повторно) да поставям детенцето си на първо място. Peace

# 10
 • Мнения: 502
Аз цяла бременност изкарах на болнични/по здравословни причини/. Ти нямаш ли възможност да си вземеш?

# 11
 • София
 • Мнения: 3 061
Вземи си болничен! Всеки нормален гинеколог ще ти го даде, при положение, че работиш във вредна среда. Майчинство, разбира се, ще взимаш. Може би малко по-малко, отколкото, ако работиш, защото ще се изчислява върху болничния, но в случая най-важното е да се разкараш от химията!

Успех и лека бременност  bouquet

# 12
 • Мнения: 492
Според мен изобщо не трябва да работиш в такава среда, докато си бременна.
По-добре си вземи болничен.  bouquet

# 13
 • Мнения: 8
Благодаря на всички!
Отговарям чак сега,защото с това гадене не мога да стана от леглото Sad Та за моята ситуация.Аз в момента не съм в България, дойдох тук за повишаване на квалификацията(което не се отпуска от работата ми), та затова съм в неплатен отпуск.След около седмица се прибирам и веднага на лекар.Сигурно сте прави-ще разпитам за болничните,ако всичко е наред с мен и малкото нещо в мен,вероятно ще се възползвам и без това немога да си стоя на краката.Само се моля това да отмине :pray:18О дни оба4е не са много, дано гинеколога измисли нещо защото аз съм в самото начало на бременността.Това което ме успокоява е, че работата ми е държавна и вероятно искат, не искат не могат да ме изгонят!Дано!
Благодаря ви още веднъж,момичета и хубав ден!

# 14
 • София
 • Мнения: 3 061
Една проста сметка: бременността продължава около 280 дни. 180 болничен + 45 преди термина, които се дават по закон, прави 225, остават 55. Част от тях вече са минали. За остатъка все ще можеш да вземеш някакъв вид отпуск Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт