Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 май 2005, 19:38 ч.

Рецепта за сом

  • 51 297
  • 15
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Никога не съм готвила и нямам спомен да съм яла сом. Утре обаче трябва да приготвя едно сомче и не знам как е вкусна тази риба, пържена? печена? задушена?
Приготвяли ли сте и как?

# 1
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 211
много вкусна, но понеже е малко тежка, мазна, аз бих я опекла. Не пречи и да се опържи на шайби с подходящ сос отстрани.

# 2
  • София
  • Мнения: 31 095
на Никулден готвих сом. Правих го пълнен - зеленчуци, ядки, гъбки и т.н. Ние си падаме по многото подправки, и ананас сложих. След това в намазнена тава, с филио отгоре и във фурната. Мъж ми много хареса сома, хем вкусен, хем "няма толкова кости". Не съм пробвала да пържа, само веднъж съм готвила сом. Но мъж ми пак плаче да му направя. Simple Smile

# 3
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Мерси момичета!
Щом е мазна риба в никакъв случай няма да я пържа...ще я метна във фурната с нещо.

# 4
  • DE
  • Мнения: 6 501
Ами мазна е рибката, no ne prekaleno mazna.Aз съм яла пържен сом и ми беше много вкусно, така че и така става. Беше нарязан на тънки шайби и препържен до златисто.

# 5
  • Мнения: 1 426
преди няколко седници, правих сом от Метро-живите риби. беше някакво американско сомче и не беше мазно. Нарязах го на филета и го изпържих.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Цитат на: mania4ka
преди няколко седници, правих сом от Метро-живите риби. беше някакво американско сомче и не беше мазно. Нарязах го на филета и го изпържих.


Те такова е и мойто. Laughing  О.к. пак мерси...ще го готвя за вечеря тъй че ще сондирам мненията на мъжете в къщи и готово:-)

# 7
  • Мнения: 5 257
Цитат на: mania4ka
преди няколко седници, правих сом от Метро-живите риби. беше някакво американско сомче и не беше мазно. Нарязах го на филета и го изпържих.

Редовно си взимаме от белия сом.
Нарязваме го на филийки, поръсваме го с подправка за риба на Котани и малко зехтин.
Престоява.
След това се пържи.
Страхотен е  Heart Eyes

# 8
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Цитат на: mam@
Редовно си взимаме от белия сом.
Нарязваме го на филийки, поръсваме го с подправка за риба на Котани и малко зехтин.
Престоява.
След това се пържи.
Страхотен е  Heart Eyes


Ще знам занапред. Grinning Че ние доста риба ядем ама все пъстърва, ббяла риба или сьомга чат-пат. Тези знам как да приготвям и все тях купувам.
А риба тон купували ли сте? Много са ми симпатични. Sunglasses

# 9
  • Мнения: 5 257
Цитат на: Flash*
А риба тон купували ли сте?

Да, купувахме. Общо взето всичко сме купували от рибния щанд в Метро. Омари също, но напоследък няма  Tired
А за риба тон - на мен нещо не ми хареса. Като я приготвихме - суха ми беше  Blush .

# 10
  • София
  • Мнения: 3 309
Цитат на: Flash*
Цитат на: mam@
Редовно си взимаме от белия сом.
Нарязваме го на филийки, поръсваме го с подправка за риба на Котани и малко зехтин.
Престоява.
След това се пържи.
Страхотен е  Heart Eyes


Ще знам занапред. Grinning Че ние доста риба ядем ама все пъстърва, ббяла риба или сьомга чат-пат. Тези знам как да приготвям и все тях купувам.
А риба тон купували ли сте? Много са ми симпатични. Sunglasses

Малко офф, но не мога да се сдържа: наскоро правих паламуд на фурна. Понеже тук е писано, че сомът е тежка, мазна риба /нямам спомен да съм яла, макар че като дете може и да съм/, реших да споделя опита си с паламуда, който, ако е достатъчно голям около и над килограм, е също доста мазна риба. Нарязах го на шайби, сложих го в предварително леко мазната със зехтин тава, поръсих отстрани /не върху самата риба, за да не отнема от сочността й/ сол, наръсих рибата с девесил и малко вода и - във фурната. За около 40-50 мин. стана вълшебно рибно блюдо. По средата на посоченото време извадих тавата и обърнах шайбите, за да се запекат равномерно от двете страни.

# 11
  • гр.Варна
  • Мнения: 652
Чудесен става пържен. Преди няколко дена и ние се чудехме дали няма да е много мазен ,но стана  вкусен. И ние взехме от този в Метро ,той не е много голям 1-1,5 кг,може би затова не е толкова мазен.
Други риби ,които наскоро опитахме са ципура и лаврак. И двете са на скара,станаха разкошни. Нямат много кости,само средна. Има ги и в Пикадили.
 Flash, а как приготвяш сьомгата?

# 12
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Да кажа за сома. Опекох го и моя мъж си го изяде с порядъчно количество винце. Laughing Сиси обича риба и точеше лиги обаче хапна и изплю Sad , явно детето има моя вкус...и аз не бях очарована, и шаран не обичам и това не ми хареса...странен вкус имат тези риби като са расли далече от морето! Laughing

Милена, за сьомгата. Сещам се за 3 начина по които сме я яли, сигурно има още много...
Най-бързия и мързеливия - в тефлонов тиган с масло, на котлона/рибата на шайби или филета/. Подправка слагам босилек и ч.пипер.
Правила съм я и както готвя филе от треска... филето запържвам с масло в тигана/пак с босилек, щото го обичам:-)))/ след това сипвам в йенско стъкло на дъното сладко-кисел сос на Ънкъл Бенс, редя рибката и отгоре пак соса/може допълнително доматен сос/ и за малко във фурната...колкото да заври соса.
Правих и по рецепта на Ути и всички я харесаха у дома. Значи - воловани със сьомга. Волованите се приготвят от многолистно тесто, изрязват се крадрати, на половината се изрязва отвътре да стане като рамка, залепя се за целия квадрат с разбито яйце, капачетата и те се мажат и също се пекат. Готови се пълнят със сместа.  За нея сьомгата се реже на кубчета, посолява се и се омесва с малко олио и се запържва в тиган. Вади се и в същия тиган се слага още малко масло, настъргани моркови, наситнени дръжки от магданоз, чесън, гъби на 1/4 нарязани, обърква се добре, сипва се бяло вино и се задушава до готовност на гъбите. Махаме тигана от котлона, сипва се лъжица брашно, още малко масло при необходимост, връща се на котлона, сипва се прясно мляко и се бърка до сгъстяване на соса. След това се слага и рибата в сместа, може да се поръси с магданоз.
Уф, изглежда сложно ама не е. С тази смес се пълнят волованите непосредствено преди да се сервират.
Количества не съм писала щото готвя на око, но за 500гр сьомга, Ути сложи 700гр гъби, 200мл прясно мляко, 100мл бяло вино, 2 средно големи моркова.

# 13
  • Мнения: 1 532
Flash,
хареса ми като идея това с Ънкъл Бен сос в йенска купа. Кажи как пържиш филето, овалваш ли го в брашно или направо в тигана? Босилека предварително ли го слагаш или поръсваш след като изпържиш рибето? /И аз много обичам босилек, любимата ми салата е домати на големи кръгчета, поръсени с чесън на прах, плочки сирене, зехтин и яко босилек отгоре Crazy /

# 14
  • Варна
  • Мнения: 5 119
Цитат на: _kalina_k
Flash,
хареса ми като идея това с Ънкъл Бен сос в йенска купа. Кажи как пържиш филето, овалваш ли го в брашно или направо в тигана? Босилека предварително ли го слагаш или поръсваш след като изпържиш рибето? /И аз много обичам босилек, любимата ми салата е домати на големи кръгчета, поръсени с чесън на прах, плочки сирене, зехтин и яко босилек отгоре Crazy /


Ми то всъщност не е пържене защото рибата е страшно крехка и колко и трябва :о)...Абе разтопяваш масло в тигана, поръсваш с босилека:-)))) и слагаш филето.  Става за минути златисто, обръщаш и хайде готово:-))))

Та не знам тази процедура как се нарича...'риба на тиган' може би:-))) Това ми е любима технология, нали по същия начин се сотира лук и картофи, свински пържолки на тиган...ей такива, мале огладнях! а съм на фитнес в 13 часа...никакво ядене!!! #Milti

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт