Домашни пюрета със замразени зеленчуци?

  • 3 549
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 7 242
Досега съм хранила малката само с готови пюрета. Имам желание да започна да й приготвам домашни. Но нямам сигурен доставчик на екологично чисти плодове и зеленчуци, а малко се страхувам да взимам такива от пазара. За картофите няма как - от там ще са. Ще избирам по-дребнички и ще ги кисна дълго във вода. Обаче си мислех дали останалите зеленчуци не е по-добре да купувам замразени на реномирана и що-годе сигурна фирма като унгарската Бандуеле? Предлагат почти всички видове зеленчуци, а качеството им изглежда много добро. Предполагам и имат контрол относно нитрати и т.н. С една дума - вярвам, че са "по-сигурни" от пазарските. Вие какво мислите  newsm78 И някой използва ли замразени купешки зеленчуци за бебешки пюрета?

# 1
  • Мнения: 30
ЛЕКСИ ,изцяло подкрепям въпроса.Аз също като теб се чудя как да постъпя.Бебка е на почти 5м.и започнахме с зеленчукови пюрета.Засега картоф и морков,и по тази причина дори,моркова ми е готово пюре на ГАНЧЕВ.Но за другите заленчуци се чудя.Абсолютно нямам вяра на пазара!

# 2
  • Мнения: 92
И аз да се включа. Може да не много компетентно мнение, но мисля, че след термична обработка няма проблем. Все пак тези в готовите пюрета откъде са?       newsm78

# 3
  • Мнения: 506
ние вече сме по-големи т.е захранихме се в периода на зреене на повечето зеленчуци и успях да сложа във фризера за моменти като този.Запасите са ни на свършване вече и това,което ми липсва го купувам именно от по-горе цитираната фирма,защото изглеждат най-добре и са пакетирани в период,когато тези зеленчуци са били в сезон,защото тогава са най-евтини на пазара.Позволявам си да купувам и не замразени зеленчуци,но по-рядко.Ако сега трябваше да започвам захранване бих купувало точно от тези замразени зеленчуци и от тези,които тепърва ще излизат на пазара/спанак напр./

# 4
  • Мнения: 238
Точно със замразените зеленчуци на Бондюел захраних, а и продължавам да ги ползвам през зимата за готвене на малкия. Днес дори купих и спанак на тази фирма, струва ми се по-сигурен от спанака на пазара в момента. Имах замразени домашни зеленчуци във фризера, но вече привършиха.

# 5
  • Мнения: 581
 Дъщеря ми е отгледана само с домашно приготвени пюрета със замразени зеленчуци.Според мен нямаш основание да се притесняваш.Имат и друго голямо предимство- много бързо се сваряват (за предпочитане на пара).
 И до ден днешен във фризера имам спанак, грах, броколи, царевица и разни миксове.Определено са ни по-вкусни от купените.

# 6
  • Мнения: 4 546
все още съм ползвала само замразени от моя фризер /но пак купени от пазара/. обаче в най-скоро време смятам да се запася и с купешки замразени. тези на Бондюел къде ги продават?
мисля, че дори и българските трябва да са ок, ако им беше сезон, щях да си купувам от пазара български зеленчуци.

# 7
  • София
  • Мнения: 17 591
Хм, мисля да почакам да се появят "безопасните" зеленчуци, до тогава - готови пюрета.

# 8
  • Мнения: 238
... тези на Бондюел къде ги продават?


Купувам ги от Била.

# 9
  • София
  • Мнения: 7 242
Има ги и във Фантастико и Била и всички по-големи вериги  Grinning.
Кати, ама откъде знаеш кои са безопасни  newsm78 . Аз нямам вяра на българските производители, дори и в разгара на сезона.

Ето една подобна тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=255048.msg6111146 , в която Косе Босе е дала полезна инф. за замразените:

"Замразените зеленчуци са походящи, защото промишлено най-често се използва методът на шоково замразяване – продуктите се охлаждат до -35 градуса и водното им съдържание преминава директно от течна в твърда форма. Ограничава се до минимум образуването на кристали (лед) в продуктите, които увреждат тяхната структура и клетки. Така се спират и биохимичните процеси и развитието на микроорганизми.
 
Витамини
Парадоксът е, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните: ако са замразени възможно най-бързо след откъсването им. Всеки час престой на пресните плодове и зеленчуци (в хладилник или на стайна температура) води до загуба на все повече витамини.

Размразяване
Замразените продукти се слагат директно във вряща вода - за да се зпазят максимално витамините. Витамин С например се унищожава бързо под въздействието на кислорода. За да се избегне процеса на окисление, зеленчуците се слагат веднага в кипяща вода. "

# 10
  • Мнения: 4 546
хм, аз моя мъж в била го пращах да търси, кой го знае къде е блял  Whistling

# 11
  • Мнения: 1 900
Подкрепям  идеята. Бондюел е чудесен избор.  Peace

# 12
  • Мнения: 113
И аз съм за, първият месец на захранването давах готови пюрета, а вече преминахме на домашни , приготвени от тези замразените.

# 13
  • Мнения: 4 546
а само зеленчуковите ли правите или и плодовите?

# 14
  • Мнения: 27 524
Няма никакъв проблем да ползваш замразени зеленчуци. Иначе пресните белиш, режеш на парчета и накисваш за половин час в студена вода; падат нитратите  Simple Smile

# 15
  • София
  • Мнения: 7 242
Направих пюре от картофи и моркови /от пазара/, изкиснати половин час във вода и замразен грах на Бандуеле. Сложих и мъничко чай на Хип /за вкус, вместо захар/ и АМ. Омете го за нула време  Grinning Минаваме предимно на домашна кухня  Grinning

# 16
  • София
  • Мнения: 5 709
Аз взимам замразени на Bonduelle но няколко пъти предлагам на беб и той не ми иска пюрето Mr. Green

# 17
  • Мнения: 1 449

Няколко неща, които могат да намалят нитратите:
/сборна информация от различни източници/

* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.

* Зеленчуците се съхраняват в хладилник:
Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре - в найлонова опаковка с отвор.

* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.:
Губят се около 10-15% от нитратите. Разрязването е важно най-вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.

* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%:
Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.

* Водата от варенето се маха веднага след сваряването:
В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.

* Зеленчуците се заливат със студена вода:
Целта е да се охладят възможно най-бързо.

* Отстранява се най-нитратната част:
При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото - най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката и т.н.

* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно:
Така се образуват нитрити.

* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).

-----
Да добавя конкретно за замразените зеленчуци -  начинът на размразяване има голямо значение за запазване на хранителната им ценност. 

Последна редакция: ср, 13 фев 2008, 02:01 от Косе Босе

# 18
  • София
  • Мнения: 7 242
Косе Босе, мерси   bouquet

# 19
  • Мнения: 508
аз също захраних със замразени  зеленчуци,но бяха от пазара добре изкиснати-сега от седмица сме на детска кухня.

# 20
  • Мнения: 1 900
Косе Босе    bouquet

# 21
  • Мнения: 514
КОСЕ БОСЕ мерси за инфото  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 22
  • Мнения: 238
Косе Босе, чудесна информация!

# 23
  • Мнения: 30
Косе Босе, чудесна информация!БЛАГОДАРИЯ И ОТ МЕН  bouquet Peace

Общи условия

Активация на акаунт