Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 8
Потресена съм /меко казано/ от случка в класа на детето ми. В трети клас са децата - случи се жесток побой нанесен от едно момче на друго момче. За агресивното дете постоянно слушам кого е набило как се държало неадекватно и т. н. т. от детската градина още, но досега нямаше толкова фрапиращ случай. На родителската среща майката на пострадалото дете описа картина, която аз не съм виждала наживо през живота си...не бих искала да ви занимавам с подробности, но това е много, ама много извън границите на нормалното посбиване, закачане и шамаросване между децата...мисля, че ако не направим нещо някой следващ път може да е с фатален край /класният редовно говори, че децата са агресивни на родителските срещи, но май повечето родители не го приемат сериозно/.
Единственото хубаво нещо за мен е, че дъщеря ми не е била свидетел на това...
Оказва се, че учителите са лишени от права за адекватна реакция спрямо агресивни деца, а и дори да не бяха, все пак не могат да бъдат надзиратели през цялото време, в което децата са на училище. Сигурна съм, че много от родителите тук са се сблъсквали с такъв проблем. Моля ви споделете какви мерки могат да се вземат, за да могат децата ни да ходят спокойни без толкова стрес и страх на училище...
Какво направихте вие и как решихте такъв проблем?

# 1
 • София
 • Мнения: 36 890
Вече има теми, пуснати за насилието. Потърси ги.

# 2
 • Мнения: 9 006
Подобен проблем имаше в училището на сина на моя приятелка. Детето насилник беше в първи клас. Случаят се потули, не се предприеха никакви мерки, не се наложи никакво наказание. Просто липсват всякакви механизми за контрол и наказуемост. Липсва и всякакво чувство на респект към училищните власти, тъй като те са абсолютно безсилни и обезвластени по отношение на поведението на учениците.
Може би едновремешните лостове за контрол и възмездие имат място и в днешно време - намаляване на поведението, изключване от училище, принудително въдворяване в  ТВУ, детски педагогически стаи и т.н.
Не съм голям капацитет по детска психология, но знам, че безвластието води до беззаконие, а оттам и до пълен упадък на ценностната система на детето и на възрастния индивид /получава се ситуация, подобна на описаната в "Повелителят на мухите"/.

# 3
 • Мнения: 8
Вече има теми, пуснати за насилието. Потърси ги.
RadostinaHZ, благодаря за съвета.
Преди да пусна темата прочетох всичко писано в този форум за насилието сред децата, но отговор не намерих. Изчетох и доста други материали в интернет. Впечатлението ми е, че агресивността в детска възраст се разраства с много бързи темпове - това е и констатация на възпитатели и учители, с които проведох разговори.
Не смятам, че напълно можем да прекратим насилието, но съм убедена, че можем да го ограничим в поносими мащаби...
Аз искам дъщеря ми да расте в човечно общество и се боря за това!
Моля, ако има справили се с такъв проблем да споделят как...

# 4
 • София
 • Мнения: 36 890
Ако продължава така с правилниците и прилагането им, няма скоро да има ограничаване на насилието.

# 5
 • Мнения: 16 230
Естествено е, че насилието ще ескалира, при положение, че няма механизми, чрез които да бъде възпирано. Докато децата ни растат с чувството за безнаказаност, все ще е така.
Лошото е, че същото се отнася и за повечето от родителите.

# 6
 • Мнения: 1 494
Заслушвалили сте се целенасочено в новините вечер? Кои са основните новини- убит, застрелян, бомби, атентати...
А след това във филмите? Полицейски управления, патологии, стрелби...
Дори и детския канал- Carton Network- болшинството от филмчетата са пак с удари, гърмежи, бомби...

За мен агресивността на децата се дължи именно на това акцентиране на лошото. И честно.....не виждам спасение... Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 16 230
abigale, по мое време нямаше кървища по новините, само конгреси на Партията, а за Картуун не бяхме и чували. Съучениците ми пак се биеха в училище. Но някой може ли да предположи какво се случваше с тези, които ги хващаха, че го правят?
Някой да е чул напоследък за изключен за лошо поведение ученик, не помолен да си смени училището, а изключен? А за изключен от всички училища в града?
Аз не съм и не вярвам да чуя.
Някой да попита пак за агресията в училище? 

# 8
 • Мнения: 1 494
И по мое беше така... Laughing
Но все пак мисля, че агресията сега е по-повсеместна. Медиите стават все по-'атрактивни'...
Но да ти кажа имаш прово- скоро си мислех по този въпрос и се сетих, че тогава пък даваха доста филми за войната. Но зрелищата не бяха толкова детайлни и реални.
Но нещата са комплексни, разбира се- безнаказаността играе голяма роля. И как да е иначе- редовно чуваме как за убийство дават няколко години, да не кажем и по-малко. Какво стана със Ставински...?!

# 9
 • София
 • Мнения: 36 890
За мен обяснението е, че много деца, особено момчетата няма къде да изразходват енергията си. Обикновено на възрастта над 10 години момчетата на село започват да работят здраво, а като капак, повечето момчета в пубертета се събират на групички и си търсят белята през всички времена на човечеството, да не говорим, че на тази възраст са и воювали, когато се е налагало. При положение, че момчетата пращят от тестостерон, то по някакъв начин трябва да избият ефектите. И така те или се бият съвсем реално помежду си, или започват да играят по-агресивни компютърни игри.
Ако не са подходящи показваните филми и новини по ТV, то най-лесната работа е да се наложи цензура.

# 10
 • Мнения: 244
Ние в момента го решаваме. Преди 2 дни съученик счупи пръста на ръката на дъщеря ми с ритник. Не е имало сбиване, нито обиди от нейна страна. Ядосал се е, че му казала да напусне играта на народна  топка, защото е уцелен. Децата са 3 клас, случката се развива в двора на училището след часовете. Дъщеря ми има синина на крака от ритник на същото момче 2 дни преди инцидента.
Мъжът ми ходи в училище и говори с госпожата - да се вземат мерки (най-вече от родителите). Точно и ясно е казал, че ако пак я тормози ще го даде на детска педагогическа стая, а досието от там остава за цял живот.
И госпожата, и директорката са говорили с целия клас още същия ден. В понеделник момчето трябва да отиде с баща си в училище (инфото е от дъщеря ми).   
Ще допълня, че другото дете го зная още от градината - съвсем нормално момче, не е имало оплаквания за агресия до тази година.

# 11
 • Мнения: 494
 Длъжна съм да се съглася с написаното от Как'Сийка, защото е абсолютно вярно. И за агресията-преди и сега, и за липсата на санкции сега. Аз също съм за строги санкции, които засягат не само децата , но и родителите им. Наистина, много ми е интересно, дали пък няма да направят едни родители нещо за детето си (на психолог ли ще го заведат, те ли ще си вземат мерки вътре в семейството-все едно...), ако същото това дете загуби право да посещава всички училища в града, например?
 Аз съм и за камери. Все по-често самите учители, с които напоследък говоря по темата са "за", тъй като вече и в по-долните класове ги хваща страх. Разказаха ми случаи с третокласници, които просто са сякаш извадени от някой филм-ужас направо...

# 12
 • София
 • Мнения: 36 890
Вече и аз не знам дали изобщо някой друг, освен родителите има желание да се реши въпросът с насилието в училище. При положение, че МОН иска да вкара всички деца в училище и да ограничи отпадналите не виждам как ще направи нещо, за да гони побойниците или да отказва да ги приеме в училище. Това ми прилича на открит конфликт в целите.
Преди време мои познати ми казаха за проблеми в класа на тяхното дете. Там имало дете, което вече втора година тормози всички от класа. И на подписките и всички видове постъпки на родителите въпросното дете да се махне, им било отговорено, че няма как да стане, защото ако едно дете напусне, ще се разпадне паралелката.  ooooh!
Вече си мисля дали да не се започна обратното - родителите, чиите деца, че и на целия клас да поставят въпроса - или 1 дете напуска или 10. Така не може повече да продължава - един или двама да тормозя 20 деца. Уж при нас няма проблеми засега, ама знам ли на побойниците от други класове какво ще им бръмне в главите?

# 13
Чувствителност към ценностите, към преживяванията на другото дете, на родителите, чувства на състрадателност, солидарност...
Това е нужното, а не наказания.
Липсва ценностно образование в училище.
Етика трябва да се учи от 1 клас. Тя е по-важна от математиката.
Детето трябва да почувства света като изпълнен с ценности, а на като физически свят, където по-силния побеждава.
-----------
Затова МОН има инициатива за изучаване на морал и Религия.
Децата е добре да се научат на ПИЕТЕТ към ценностите. Да мислят чрез ценности. Да имат информиран ценностен избор.
------------
Погледнете 2те най-гледани детски предавания по българската ТВ
1. "БОНБОН" - предаване за малки блондинчета, кълчат се като Глория и сие. Нищо детско няма в това предаване!
2. "Кой е по-по-най" - пита децата какво работят родителите му, какво ще станат, иска ли да се ожени!
И двете са много бездуховни и бездушевни.
Типични за чалга прехода в Бг.
-----
Сравнете с ББС - Balamory - истинско детско предаване с детски теми, детски чувства, детски преживявания!!!
--------
Само това сравнение показва какъв ОГРОМЕН ценностен дефицит има в Бг, щом и към децата ни не можем да се отнасяме достатъчно внимателно.

# 14
 • София
 • Мнения: 36 890
Виж сега какво ще ти каже, Равнец,
Мани я ти религията, да не подхващаме пак тази тема.
Училището за добро или за лошо е административна единица и се управлява като такава. Във всяка администрация си има правилници, йерархия и предписания, които всеки един от членовете трябва да спазва. Иначе си има наказания. Когато цялата тази система от правила, санкции и поощрения не работи, язък за цялата организация.
Затова е по-добре да се оправи въпросът с правилниците и контрола и системата да работи добре.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт