Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2005, 13:42 ч.

Игри с букви за 24-и май?

 • 2 696
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 877
Дайте да направим на децата истински празник на буквите. Да ги съберем в някой парк, да измислим игри, свързани с буквите, изобщо нещо весело, което да провокира интереса им.
Моята идея е да се съберем в Борисовата градина да кажем, като всяка желаеща майка приготви изрязана от кашон или шперплат буквата на детето си - може оцветена, апликирана с разни интересни за пипане тъкани-  и разни картинки на предмети, животни и растения, които започват с неговата буквичка. После да кажем картинките да се лепят с тиксо върху буквата, за по-големите деца да речем със завързани очи да изброи какво има залепено на неговата буква, ами на буквите на другарчетата и прочие. Можем да вземем разни буквени неща за ядене - например меденки, изрязани във формата на букви, каквото се сетите.
Имате ли други идеи?

Последна редакция: нд, 22 май 2005, 11:02 от Ellypr

# 1
 • Мнения: 3 161
Ти си просто неизчерпаема откъм идеи!  Wink
Ами ние сме далече от разпознаването на буквите, ама мислим да се включим. Може ли само да е сутринта, следобед има абитуриентски балове (сигурно няма да сме единствените с такъв ангажимент). Други идеи засега нямам (то и твоите стигат  Wink), но ще помисля.

# 2
 • Мнения: 2 792
Цитат на: Anda
Дайте да направим на децата истински празник на буквите. Да ги съберем в някой парк, да измислим игри, свързани с буквите, изобщо нещо весело, което да провокира интереса им.

  Аз явно съм доста опарена от изкуствените тържества, на които по неволя ни се налагаше да участваме във време оно и хич не ме ентусиазира подобна идея Rolling Eyes , признавам, че е много добра Grinning .
 Но ми се струва малка изкуствена към дечурлигата, те си имат и без това голям интерес към буквите, задават въпроси и понякога се плаша, дали няма да прекрачим границата и да превърнем ентусиазма в някаква форма на отегчение Confused
   Ние играем играта да се каже животно, плод,зеленчук или предмет с някоя избрана буква. Също така намирането на определени букви в заобикалящите ни реклами, Димана е достатъчно голяма и тя ги връзва на срички и думи.
 Ами не знам, може и да не съм права, ние ще участваме, ако има, достатъчно желаещи Laughing

# 3
 • Мнения: 5 877
Ама ние няма да правим манифестация и директорката да чете слово!!!
Все пак ми се струва, че за дечицата е хубаво да празнуват заедно с други дечица и да разберат, че този празник е по-специален, не само ядене и пиене. Да, имат си интереса към буквите, защо да не го поощряваме? Ако не съм доизмислила добре игрите, предложете други. Може би нещо по-състезателно?

# 4
 • Мнения: 3 161
Аз пък не виждам нищо изкуствено в това да съберем децата и да предложим игри. За тях е много важно някой от време на време да предлага структурирани занимания, а не само да ги оставяме сами да си измислят щуротиите. Като отидат в Макдоналдс, нали и там каките им измислят игрите, пък няма нищо комунистическо?  Wink
Просто всяка майка да помисли какво е удачно за възрастта на нейното дете, или да поеме една игра на една възрастова група (примерно близка до нейната). Ние сме на 1г и 7м и още не съм й показвала буквите, но примерно може да купим балони и да нарисуваме по една голяма буква на тях, а после с балони има и други игри, които могат да се играят. Не е нужно да строим децата и да ги караме да маршируват, мисля че идеята е съвсем друга и аз силно я подкрепям.

# 5
 • Мнения: 2 792
Аз съм малко опарена, в това отношение, за това реагирам така. Свекърва ми е начална учителка и на всичко придава онзи изкуствен ученически блясък, разбирате ме какво искам да кажа.
 Иначе идеята ми харесва, може с тебешири всяко дете да нарисува своята буквичка Arrow като животно, предмет или както то си реши.
 Или да нарисува животно, което започва със същата буква, като неговата.
 Пак с тебешири да се напише азбуката, а децата после да нарисуват физиономии на всяка буквичка и да ги направят човечета, на место може да се импровизират доста идеи Laughing .
 Ние ще участваме с удоволствие Flutter

# 6
 • В офиса
 • Мнения: 2 356
На мен идеята ми харесва. За съжаление няма да сме тук по празниците и няма да можем да се включим.
Обаче пък мога да дам малко идеи за игри:)

За по-големи дечица. Разделят се на два отбора - сини и червени. Написват се на кадастрон 2 сложни думи, или изречения - едното със синьо, другото с червено. режат се на букви, като всяка буква се номерира. После буквите се крият в даден периметър в парка. Който отбор първи намери всички свои букви и сглоби изречението е победител.

Тази става и за по-малки. Написват се букви на голям картон, или мишени от дартс. Всяко детенце трябва да уцели с топка определена буква, ако успее, получава точка.

Или играта със столовете, само че с букви. Написват се на листи А4 букви. Разпиляват се по земята. Броят еднакви букви е с една по-малко от децата. когато родителят каже искам буквата "А', всички деца трябва да намерят по едно "А", което не успее, излиза от играта. После от буквите се взема по една и се продължава с друга буква. Така докато остане само един победител.

На асфалта са написани букви. Детето (достатъчно голямо) трябва скачайки от буква на буква да напише дума. За по-малки деца. Казва се на детето име на животно. То трябва с подскоци да отиде до буквата му и да го имитира:). Или едно по-голямо дете шеф казва: "Мисля си, мисля си за....."Р" Детето бегом застава на "Р'-то. После по същия начин към другото дете. Дете, което се обърка и стъпи на грешна буква - гори. Ако шефът каже буква, на която има стъпило вече дете, се сменя.

Или пък пак на асфалта, в кутийки като за дама са написани букви. децата скачат от кутийка в кутийка като всеки път трябва да минат цялото трасе без да стъпят на определена "фатална" буква: "Гори, гори..."Т" Старт!. Който стъпи на Т - изгаря. Следващия път буквата се сменя.

Пак за по-големи. Подобие на скрабъл, само че малко опростено. На децата се раздават написани на листи срички. Всяко дете от неговите срички трябва да измисли дума. Има система за оценяване. Колкото по-дълги и повече думи измисли, толкова повече точки печели.

И разни импровизирани сценки с букви могат да се измислят. Примерно децата казват една буква и родителите и децата почват импровизирано да измислят приказка. Първото дете казва О, и някой почва "О"-то беше толкова дебело, че не ходеше, а се търкаляше. Веднъж като вървеше да си купи баничка срещна едно.....(тук децата казват друга буква, напр "А") А-то тъкмо си беше купило нови обувки на двата си крака и "О" то го настъпи и изкаля. "А" то се ядоса и се развика. Тогава дойде полицай....(децата казват друга буква - напр. Р) Той наду свирката.....и т.н. до безкрай. Ако и пък се рисува всяка буква като съответния герой ще стане още по-интересно.

# 7
 • Мнения: 5 877
smile3501  smile3501  smile3501
Браво, Тинкърбел! Страшна си! Жалко, че няма да сте тук!

# 8
 • Мнения: 5 877
Значи!
Ние все пак ще си направим такъв купон, мои приятелки също ще идват с децата
Който иска да дойде, нека ми пише, за да знам какво количество материали следва да предвидим!
Доскоро

# 9
 • Мнения: 3 161
Ние имаме желание да дойдем. За колко часа става дума, къде точно, и какво правим, ако времето е кофти като сега? (ако вали, поне е ясно  Wink

# 10
 • Мнения: 2 792
Ние имаме желание да дойдем. За колко часа става дума, къде точно, и какво правим, ако времето е кофти като сега? (ако вали, поне е ясно  Wink
  И ние така, и към въпросите се присъединявам+ да носим ли нещо и ние Grinning

# 11
 • Мнения: 5 877
Какво ще кажете да бъде от 10.30 в Борисовата градина до езерото с лилиите, после да седнем на полянка наблизо и да направим пикник? Времето го дават хубаво, 24 градуса за вторник, но ако е просто мрачно и не вали, можем да облечем децата повечко и пак да си направим празника.

За носене -
картинки на неща с буквата на детето - можете просто да вземете пътьом два-три каталога от супермаркет и едни ножици, сигурно ще има достатъчно картинки
тебешир - аз ще взема една кутия, надявам се да стигнат
нещо за ядене, което да започва с буквата на детето. Аз мисля да взема компот от ананас, за Ирина може примерно извара с плодове или каквото там намислите, за Боян да речем бонбони или банани, за Момчил примерно мандаринки, каквото решите.
Балончета, лепило, цветни хартии, картон - аз ще взема със сигурност, който иска, може да ми помогне. Най-голямо облекчение би било за картона, тъй като е най-обемист.
Ако сколасам, ще направя меденки-букви.

# 12
 • Мнения: 3 161
Часът е ОК.
Аз мисля да направя букви от къщи, защото не очаквам, че ще мога в парка да изрязвам с ножица - или ще ми я вземе, или ще хукне нанякъде щерката и трябва да я гоня.

# 13
 • Мнения: 2 792
   Часът е ОК, аз ще обмисля какво да взема тебешири със сигурност, разни балони,лепила и такива работи, сигурно ще измисля и още нещо.

# 14
 • Мнения: 5 877
Ако искате, да се разберем за размерите и да донесем буквите - така бихме могли да направим и по-големички. За мен не е проблем да изрязвам и на място, но пък може би така ще стане по-качествено.
Има два варианта - буквички от цветна хартия, които залепяме на балонче и го даваме на детето да дорисува личице да кажем, (такива мога да направя за всички деца и да донеса, балоните и лепилото също няма да са проблем)
или големи букви от твърд картон, които да облепяме, оцветяваме и така нататък. Ще ми бъде трудно обаче да приготвя много такива, защото съм затрупана с работа напоследък. Така че за този вариант наистина ще съм благодарна, ако ми помогнете и донесете материали.
Може и двете.  Може и с тебеширите да напишем очертанията на букви и да помолим децата да събират разнообразни неща, с които да ги запълним - една буква с цветове от жълтурчета, друга с клечици, трета с камъчета, четвърта с трева и така нататък.                                                                   

Общи условия

Активация на акаунт