Тази рецепта не е от най-лесните и бързите за изпълнение. Особено внимателно се работи с тестото, защото е много меко и лепкаво. Но пък няма начин да не се получи, ако се спази технологията и продуктите. Усилията наистина си заслужават – тези тестени рулца са изумително вкусни и ароматни и ще ви накарат наистина да се гордеете със себе си! Не е нещо, което се прави всеки ден. Аз ги правя, когато имам много специален повод, но бих ги правила и по-често, ако имах време.
За замесване на тестото трябва да имате миксер с бъркалки за тесто, иначе замесването е много трудоемко, но пак става. Отделно си пригответе и една купа с брашно за поръсване при замесването на тестото. В голяма купа сипвате 550 гр. брашно, 25 гр свежа мая /или 8.5 гр суха мая/, 70 гр разтопено краве масло /да не е горещо/, 210 мл прясно мляко, 75 гр захар, 2 яйца и щипка сол. Бъркате с миксера 5 минути – ако нямате – с голяма лъжица. В началото тестото е течно като кексово, но постепенно започва да се събира. Накрая посипвате стените на съда с брашно, за да се посъбере още и да се отлепи. Разбърквате няколко пъти и внимателно го изваждате върху плота за месене. Важно! Повърхността, върху която ще месите, постоянно посипвайте с брашно, ръцете ви също трябва да са набрашнени, защото тестото е лепкаво и месенето може да се превърне в кошмар! Намесвате го още малко на ръка, докато го съберете на топка и го поставяте в набрашнен съд – отгоре също поръсвате с малко брашно. Покривате го с кърпа и оставяте да втасва 1 час – за това време то ще удвои обема си. И тук приключва пипкавата част.
След като втаса, изваждате го и го примесвате още веднъж на топка. Разточвате кора с дебелина 0.5 см. /не забравяйте да посипвате брашно отдолу докато разточвате!/. По цялата повърхност на кората разстелете предварително приготвена смес от 200 гр тъмнокафява захар /задължително!/, 85 гр размекнато на стайна температура краве масло и 1 супена лъжица канела. Навивате тестото на плътно руло и нарязвате на кръгчета с дебелина 2.5 – 3 см. Веднага ги поставяте в тавата, в която ще печете, постлана с хартия за печене. Гледайте да има разстояние между тях /от една доза излизат около 15 рулца – точно за една стандартна тава /. Оставете да втасат 15 минути /през това време те бухват/. Намажете ги от всички страни със смес от 1 яйце, разбито с 2 лъжици прясно мляко, и печете 15-16 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Не е задължително да чакате да изстинат – еднакво вкусни са както топли, така и студени!
Ами малко дълго стана обяснението и може би изглежда сложно за изпълнение, но искам да спестя грешките, които аз допуснах при приготвянето им първия път. Ако ги направите 1 път, втория път ще ви е много по-лесно. И да кажа, че стават доста прилични като размер, така че спокойно ще нахраните семейството
Успех!