Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2005, 23:03 ч.

Диването излъга!

 • 1 199
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 462
Ами днес си я прибирам от градина и си тръгваме с още една мама и едно детенце от нейната група. По пътя се отбивам в един магазин, а тя остава с другото детенце и майка му навън. По едно време довтасва (аз точно съм на щанда и казвам какво ще искам) и почва да хленчи : "Мамо, моля може ли, може ли, може ли мляко с какао от автомата. На Гери ще и взимат!" Аз понеже вече съм се връзвала на тоя номер и знам, че не го пие, ми само пари ще давам, я отрязвам като кисела краставица. Излизам от магазина и какво да видя - наща държи чашка с мляко #Shocked  Аз гледам недоумяващо, а другата майка ми вика: "Ми тя каза, че си и разрешила и да взема и за двете" Ейййййй побеснях ви казвам! Наща си излезла от магазина и заявила, че мама и разрешила Imp
А сега ми кажете какво да го правя Confused:
За сведение не изпи млякото! Връчи ми чашката още след първата глъдка Imp

# 1
Не знам какво да те посъветвам. Аз също се страхувам, че и моето диване започва да лъже Shocked Ще следя темата за компетентни отговори.

# 2
 • Мнения: 3 394
И на мен ще ми е интересно, за да съм подготвена /пу-пу/ един ден Confused

# 3
 • Мнения: 2 792
Като гледам с Димана са на една възраст, при такава лъжа, аз бих си я накарала да си изпие какаото до край, няма не ми се пие или нещо подобно, до последна глътка и това е. На тема лъжата Arrow яко конско за доверието и за това, което бих разрешила от тук нататък, след като не смята, че това, което аз съм преценила е правилно.
 Димана и тя се пробва с подобни номера, не ги наричам точно лъжа, но си носи последствията след това Twisted Evil

# 4
 • Мнения: 6 462
Не ми се искаше да я злепоставям пред другото дете и майка му и затова се опитах да замажа пейзажа Cry  Конското и го четох цяла вечер и за сега наказанието е два месеца без списание (това за нея наистина е много гадно нещо). Забраних да и се купува каквото и да било през близкия месец, ама да видиме бабата и дядото дали ще остискат #2gunfire обикновено те я взимат от градина и ми я водят).
Страшно ме е яд, защото не е дете, което ое лишавано та да излъже да му се купи нещо Imp

# 5
 • Мнения: 174
Според мен си наполно права да си бясна. За съжалиние не мога да дам подплатено мнение, защото Ива е само на годинка, но ми се струва, че не трябва да й прощаваш лесно. От една страна трябва да знае кой кара влака, но по- трудното, а и по-важно ми се вижда е да разбере въпроса с лъжата и истината. Да й стане ясно, че проблема не е в какаото или в това, че точно мама е изпорзаляла, а в това, че истината е ценност и т. н.

# 6
Според мен няма нищо ненормално в това. Ако се опиташ да се спомниш от товето детство, сигурно ще ти изникнат в гравата поне 2-3 случки.

За мен най-важното е било да не си правя илюзии относно поведението и характера на детето, така че като разговаряме се опитвам да го предразположа да ми каже истината, а не каквото очаквам да чуя. За съжаление малко са майките, които като теб осъзнават, че са лъгани.

Иначе малката (сега е 1ва група) един ден на път за градината подробно ми разказа случка от предния ден и как всички се разбрали да не казват на госпожата! От сега опитва да ме лъже, което не толерирам по никакъв начин, но това са защитни механизми, които показват че има някакъв проблем, който е добре да бъде проверен.

Мисля, че е изключително важно по време на разговор с детето да му се дава възможност да казва истината, дори и ако то е било на мнение, че казаното от него няма ви хареса.

# 7
 • Мнения: 2 979
Цитат на: Anonymous
Мисля, че е изключително важно по време на разговор с детето да му се дава възможност да казва истината, дори и ако то е било на мнение, че казаното от него няма ви хареса.


Аз също съм на това мнение.

Макар и някога да е ужааасно трудно да запазиш спокойствие и да се опиташ да се поставиш на мястото на детето.
Трябва да се опитваме да разговаряме с тях и спокойно да го накараме да ни каже защо е направило така!

Майка ми така правеше с брат ми...беше, пък и сега е много труден характер,  но с воля успя да го накара да говори с нея, да споделя и сега няма никакъв проблем!!!

# 8
 • Мнения: 3 210
Колкото и да е гадно, аз мисля, че е нормално децата да послъгват, важно е да им се обясни, че не е правилно и защо не е. Но пак казвам, мисля, че е нормално.

# 9
 • Мнения: 2 792
Цитат на: luluto
Не ми се искаше да я злепоставям пред другото дете и майка му и затова се опитах да замажа пейзажа Cry

 Според мен е трябвало да я накараш да си го изпие, без да коментираш, че е излъгала, ако това щеше да я накара, да се чувства дискомфортно, бъди сигурна, че много ясно щеше да осъзнае неправилността на постъпката си и последиците от нея.
 По-добре е от рано да се научи да понася последствията от собствените си действия, защото така рискуваш тя да осъзнае, че в определени ситуации си склонна да отстъпиш, нищо че в последствие получава наказание.
  Поне така си мисля аз, не че ги разбирам повече нещата и аз се боря със същите истории, като тебе, вече са по-големи и тарикатлъците стават по-сложни ooooh!

# 10
 • София
 • Мнения: 7 149
Много е сладка. На снимките изглежда будно и закачливо дете. Явно се е пробвала - ако мине. Всички го правят от време на време - нормално е. Хубаво е, че си й изчела конското, ама наказание, което да продължава месеци... Поне мойта хубостница /вярна по-малка е/ често забравя за какво е наказана, особено ако е изместено във времето и ефекта се губи.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Не е нещо ненормално детето да се опитва да си послужи с, хайде да го кажем, преиначаване на истината, за да постигне това, което желае. Не е въпрос на незадоволеност или ограничения. Просто децата пробват различни варианти за изход от различни ситуации. Важното е да им се покаже, че да се лъже не е редно и определено не е правилния подход за справяне с нещата или начин за постигане на целите. Аз поне не познавам дете, което в един или друг момент да не изпробва и този похват на поведение. Щом си й казала и обяснила колко е неправилно и има и последствия за лошата й постъпка, значи си направила каквото е трябвало.

Моята дъщеря е на 6 и изобщо и през ума й не минава да ме излъже. Но и тя се е пробвала. За нейно нещастие хич я няма по лъжите и няма начин да не я хвана. Но сме говорили много и много вода изтече, докато се научи, че да лъже първо е лошо и нечестно, второ - ще я хвана на секундата и няма смисъл да ме пробва. Някъде от миналата година вече тя успя да разбере и осмисли какво е да лъжеш съзнателно и какви са последиците и в двете посоки - и за нея, и за околните. Синът ми е на 4 и все още се борим с нескопосаните му опити да ни гледа в очите и да си мисли, че сме паднали от Марс.

Явно това е етап, през който всяко дете преминава. Все още не могат да си дадат ясна сметка за какво става дума и родителите трябва елегантно, с нужното търпение, но и с достатъчно твърдост да преминат през този период заедно с децата.

# 12
 • Мнения: 2 033
Лъжите на малките деца са обикновено или да прикрият някоя беля, или да постигнат нещо, което не им е позволено.  Ето някой наблюдения:

1. Преди всичко, не показвай емоция (например да се разстройваш, викаш или удряш), защото от това полза за детето няма, а и отвлича вниманието от конкретния проблем.
2. Ако знаеш, че детето лъже, не се опитвай да го "изловиш" с подвеждащи въпроси, защото така само му даваш шанс да практикува по-убедително лъжене (т.е., ако знаеш със сигурност, че да кажем е счупило вазата, не започвай отдалече с въпроса дали е виждало вазата).
3. Ако хванеш детето в лъжа, трябва да прецениш сериозността. Ако е нещо, което се случва за първи път, може да си позволиш кратко обяснение, че е лошо да се лъже и т.н. Ако този разговор е провеждан много пъти преди, и детето е над 3 години, можеш да въведеш система на малки наказания според провинението (под 3 години може и да не разберат за какво става въпрос). Например, едно дете на 7 години, което получава джобни пари,  счупило да кажем вазата от предишния пример и после излъгало, може да бъде лишено от джобни за 3/5 дена. Едно 9-годишно дете, излъгало, че няма домашна, може да бъде оставено да изпита естествените последици да се яви без домашна (забележка от учителя и подобни).

Малките деца често лъжат. Тряба да внимаваме да пре-драматизираме малките лъжи, и да следим поведението за по-големите лъжи, които след първоначалното обяснение, да се наказват по начин, подходящ а възрастта на детето.

# 13
 • Мнения: 6 462
За съжаление ми е ясно, че ще се пробва да ме послъгва и то все повече от тук нататък. Това, което ме притесни е факта, че тя знае много добре, че лъжата е нещо лошо и не бива да се лъже. По тази причина се опитва да си измисля оправдания за пред самата себе си. Например сега се опита да мине с номера, че аз "малко съм и била разрешила" Shocked  Била съм и казала, че сега точно не може, а не че по принцип не може Twisted Evil  И неще магарето да си признае, че е изментило и това си е Sunglasses Това най- много ме стресна. И друг път и се е случвало да се опитва да размива границите между шега, лъжа и какво ли още не Confused
Ама може би наистина малко се изсилих с това, че няма да и се купува нищо в близкия месец Embarassed

# 14
 • Мнения: 6 474
За купуването не си се изсилила. Нека е нещо, което ще я накара да осъзнае, че лъжата има лоши последствия, защото явно разговорите не са помогнали достатъчно....

Общи условия

Активация на акаунт