Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 май 2005, 10:41 ч.

Как да създам режим?

 • 856
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 181
Кажете мами, как да създам режим на бебо? Развалихме режима му защото повръщаше и с храненето беше голям хаос. В момента нямаме часове за хранене, а още по-малко пък за сън. Айде за храненето по ще го докарам някакси, ама как да го накарам да спи като не ще. Един ден може да спи в 10 ч, на другия да будува до 12 ч и чак тогава да заспи. Искам бебенце да има някакъв режим (не строг, разбира се) към който да се придържам, но незнам как да го постигна.

# 1
 • Мнения: 2 051
Според мен режимът "всичко под час" е създаден за удобство на детегледачите и с цел максимално ранното възможно отделяне на детето от майката. Не казвам за удобство на майките (макар, че в последствие е станало удобство и за тях), защото според мен принципите на т.нар. режим, почивка на стомаха, хранене и спане в точно определено време, бебето отделно от майката и пр. са създадени от мъже-лекари и не дотам лекари.
Ако кърмиш, мисля, че каквито и да е часови схеми само ще ти навредят. Бебето ще си изгради собствен ритъм на живот след известно време.
Ако сте на изкуствено хранене, елемент на режим така или иначе е неизбежен и съобрази другите дейности с това.
Всичко това разбира се при условие, че не ти се налага да работиш и можеш да посветиш времето си на бебо.

# 2
 • Мнения: 2 274
Ами той е само на три месеца - защо ще тормозиш себе си и него с режим?

# 3
 • Мнения: 10 745
И двете ми деца не са били на режим.Така ми беше по-удобно.
 Защо да ги карам да спят, когато не им се спи?

# 4
 • Мнения: 3 777
Много ми е интересно, според вас режима ще развали бебето, ще го направи нещастно или какво Thinking

Аз съм с кърмаче на поискване...с режим.
Забравих да кажа със щастливо кърмаче.

Режима му е благодат за нас. Той винаги е починал и ухилен, ние можем да планираме разходки, гости и какво ли не- и ние сме хора все пак.
Не е насилван, не е буден, не е каран насила да спи.

Аз съм за режим, умерен, съобразен с бебето. Така се изграждат навици.

# 5
 • София
 • Мнения: 6 982
Моят съвет е да стане постепенно и да се водиш по детето. То ще си определи режима, а ти само го насочвай. Например - ако искаш вечер да заспива в определен час /8 да речем/ и си забелязала, че ако спи след 3 му е трудно да заспи в 8, а и иска да стои до 10, не го слагаш да спи след 3.

Дано си ми разбрала идеята.

Разбирам, че сега е 'на мода' всичко да е свободно, но не е много добре да се преекспонират нещата. Аз съм голям човек и виждам, че като имам режим се чувствам много по-добре, отколкото като нямам, не е въпросът само нечие удобство.

Като ученичка си направих следния експеримент - една седмица си лягах да спя точно в 10 часа /ставах в 6 сутрин/, не в 10 и нещо или 10 без нещо - точно в 10. Ами след 3 дни започнах да се чувствам прекрасно, наспивах си, почивах - тялото ми се настрои и бях много по-добре от преди. За съжаление не бях в състояние да го спазвам по-дълго.

Детето ми е на режим от раждането си - варира и не е строг до минутата, но режим. Не съм прилагала драконовски мерки, за да го въведа и не съм го направила за мое или на бавачката удобство, а за да се чувства бебка по-добре. М/у другото бавачката е тази, която не се съобразява като мен с режима и вчера беше сложила Дариа да спи в късния следобед - детето се събуди в 5 и не заспа до 10 /обикновено си ляга 8-8 и 30/ цялата програма се обърка, а тя е доста по-нервна.

# 6
 • Мнения: 1 645
На тези месеци и моят син нямаше режим.Когато стана на 4 месеца и мина на 5 кратно хранене,тогава му създадох режим но само за храната.А що се отнася за режима на спане все още се боря с него - голям проблем ми е.Може би грешката е в мен,че не му го създадох когато беше по-малък.(става въпрос за дневен сън).

Даниел  -  21.04.2004г.

# 7
Да ти кажа ние как сме - до края на първия месец нямахме режим. Но след това я оттучих от нощното хранене за няколко дни - сега спи от 21ч. до 8ч. сутринта. В 8ч. и давам да хапне. Храним се през 4-5 часа. Спим от 13ч. до 16-17ч. Трябваше ми малко усилия да я свикна, но така е по - добре, защото знам кое след кое следва. Според мен навикът е голямо нещо. Дори като излизаме тя си знае режима и към 13ч. заспива. Ако не й се спи я слагам задължително в леглото й и така си заспива. СПоред мен на малките деца режима е препоръчителен - така е по - добре, защотот детето свиква.

# 8
 • Мнения: 2 033
Аз намирам твърденията, че бебето/детето само щяло да си определи кога да спи и кога да яде за изключително неуместни. Ако искаш да имаш спокойно дете, което спи и яде както трябва, създай му режим.  Ако искаш нервно, ревливо й злоядо дете-карай през просото.
Ако имаш нужда от убеждение, прочети мненията на детските специалисти, които са видели хиляди деца и са роботили по тези проблеми много години. Мога да ти препоръчам книгата на Джина Форд The Contented Baby, ако е преведена в БГ. не мога да я преразкажа, защото препоръчаните режими зависят от възрастта.
Това, че ние сме родили 1/2/3 деца, не ни дава тежестта да твърдим, че например на някой си детето защото било оставяно на "самотек" по отношение ядене/спане и т.н, това е най-правилния начин.

# 9
 • Мнения: 532
Ние сме на режим от първата седмица в къщи.Опитах се няколко дни да я оставя на поискване и на свободен режим и..... , но уви не е за мен тая работа.И така много бързо създадохме режима ( двете така както на нея и беше добре ).И тя доволна и аз мога да си определям задачките , времето , гостите.......Успех.

# 10
 • Мнения: 410
Също съм на мнение , че режима е много полезен за детето.
Борис е на 1г2м и от както се е родил е така. Но и аз съм много стриктна. В смисъл, че много му ценя и пазя съня. Щом стане време за сън - в леглото. и досега спи 2 пъти на ден по 2 часа. Знам ,че повече от 3 часа трудно издържа и щом наближи този интервал го кютваме в леглото, казваме си че е време за почивка и излизам от стаята. До 15 мин. е заспал. Но се изисква постоянство.
Щом ви се е поразвалила програмата, можеш да започнеш лека полека с по 15тина минутки да я поподреждаш. Вземи за начало сутрешното хранене. Така ще подредиш деня от сутринта. Винаги се стремях да е наспан за да яде спокойно, особено когато дойде време на лъжицата. Значи яде, евентуално се оригва, после се позабавляваме и пак на съня.  В бебешка възраст го приспивах на ръце, просто така се случваше, но целта ми винаги е била детето да спи. Затова съм го правила. Иначе е лесно да кажа "Ами като не му се спи, да не спи". какво разбира едно малко бебче от добро и лишо. Сънят според мен е също храна за организма.
Та так смята, че постепенно, без нерви, с леки корекции, до няколко дни ще се подредите.
После стига период, в който будува по1 час, но също съм се стремила да будува след хранене и отново да поспи, за да е шен за следващото хранене.
Така, когато порасне, знае кога е време за сън и кога за игра!

Споко, всички са се оправили до сега!

# 11
 • Мнения: 7 831
Здравей,
Аз създадох лесно режима на децата си (убедена съм че така е полезно за всички). Определих няколко важни и задължителни периоди за сън и хранене и твърдо се придържах към тях и няколко периоди за игра и забавления и твърдо отделях цялото си внимание за децата. Например никога не съм ги слагала в леглото за сън в периода след 18 часа - това твърдо си беше и е време за внимание и игра после къпане хранене и сън в леглото, без да приспивам към 20ч. Към 3 месец когато вече не искаха толкова да спят махнах слагането в леглото след 10 часа сутринта - игри и веселие после храна и леглото без приспиване към 13ч. Постепенно с порастването им увеличих периодите за игри и намалих съня. Никога не съм се притеснявала да събудя децата си  Rolling Eyes , мило ги гушвам играем си в леглото им, сега чета една книжка към 4 след обяд и т.н., но не ги оставям да спят до 5, защото съм убедена, че вечерта ще стане ад!
Минавали са и двамата през поспаливи и по-будни периоди и съм позволявала луфтове в режима, разбира се, но умерени.
Заслушай се в детето си и то ще ти покаже, но му помогни като му определиш някакви граници, така според мен нещата се нареждат най-добре.
Успех в избора  Simple Smile

# 12
 • Мнения: 4 358
Не си спомням точно в кой месец, но създадох режим на сина си.
Опитвах няколко поредни дни да правим едно и също в определени часове - хранене, разходка, къпане, слагане за сън, но без да настоявам.
При нас се получи. Много ми се улесни ежедневието, а и за Оги нямаше стресови ситуации. Естествено не говоря за дневен режим, разграфен до последната секунда  Wink
До ден днешен всичко ни е под час.

# 13
 • Мнения: 215
Подкрепям мненията, че детето трябва да има режим. Децата в малка възраст имат нужда от познати ритуали, от повтаряемост, която им създава "кръга на живота". Моят син се чувства така много по- спокоен, весел и уверен- знае кое след кое следва и дори сам го изисква.
Разбира се, не става дума за "драконовси мерки", може да има отклонения в часовете и в последователността, понякога това е неминуемо/ болест, пътуване/, но като цяло съм сигурна, че е полезно за детето.
как се учи на режим- ами наблюдаваш го  и ескпериментираш, докато откриете /ти и бебето/ този режим, който ви е най- удобен, водещи са храненето и съня. Успех!

# 14
 • Мнения: 817
Много е важно за беб4етата да имат режим-а и за мамите.Моите деца си знаят 4аса за ядене,спане и игри, е не е до минутата то4ен,но гледам да не допускам отклонения.  Големия все още спи по 2 часа следобед и беб4о спи втория си сън за деня по същото време.Имам време да изчистя ,да  typeuu  а и гости да си поканя.Но винаги съм се съобразявала с децата.Не съм си позволявала с 4асове на разходка и  да спят в коли4ката ,излизам когато са будни и когато е време за хранене и спане се прибираме.И те знаят, 4е щом са в леглото се спи никога не съм приспивала.Така ми е удобно и аз да си правя планове.Но вси4ко си е до детето ,моите са били кротки бебета.А ти си направи някакъв режим и гледай да го спазваш и да не го променяш.Все пак не може през 4ас да е гладен ,поиграите ако мислиш 4е има време до следващото хранене но ако реве го нахрани.Защото ако се изнерви и дълго 4ака гладен,ще хапне малко и ще заспи и след малко ще е пак гладен.Но преди вси4ко се съобразявай с беб4о.

Общи условия

Активация на акаунт