Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 210
Не знам дали се разбра по заглавието какво имам предвид.
Малко преди да почине мъжът е имал връзка с жена, която впоследствие ражда дете, което може и да е от него, могат ли близките на починалия по някакъв начин да докажат, че детето е негово, след като вече не може да се направи кръвен тест.
Може ли от брат, майка или от друг кръвен роднина да се вземе кръв, ДНК Rolling Eyes?
Изобщо възможно ли е това в България?

# 1
 • Мнения: 4 785
Не съм спец, но е  възможно да се направи ДНК анализ чрез роднините на починалия.

# 2
 • Мнения: 27 524
Мога да попитам специалист по това, ако искаш, ако до утре някой не се включи по-конректно.

# 3
 • Мнения: 4 561
Имаше такъв казус в клюкарника, с тая разлика, че починалият баща още не беше погребан.
Там майката на детего намери адвокат, издействаха каквито документи трябва и взеха
биологичен материал от бащата от моргата.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 336
потърсете за консултация проф. Иво Кременски в лабораторията по генетика на 14 етаж на Майчин дом - София.

# 5
 • Мнения: 3 210
потърсете за консултация проф. Иво Кременски в лабораторията по генетика на 14 етаж на Майчин дом - София.
може ли малко повече подробности, ако искаш на лични.
важно ми е да разбера дали е възможно, за да търсим вече и конкретни специалисти
само за това не може да ходим в София, но ако това е единствения начин ще го направим

Мога да попитам специалист по това, ако искаш, ако до утре някой не се включи по-конректно.
много ще съм благодарна
минала е една година от смъртта и едва ли може да се взема материал, но аз не разбирам, само предполагам

# 6
 • Мнения: 17 432
СК:
"Иск за установяване на произход от бащата
Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
Чл. 44. (1) Наследниците нямат право да предявяват исковете, предвидени в тази глава, но те могат да продължат делото по предявения от наследодателя им иск.
(2) Когато бащата или майката са починали, искът за установяване или оспорване на произход се предявява срещу техните наследници."

Намерете адвокат.


# 7
 • Мнения: 2 070
Също може да се направи генетичен тест на другия предполагаем баща, ако той е съгласен. И ако присъства в казуса такъв. Тестовете показват по-голям процент вероятност при отхвърляне на бащинство, отколкото при доказване.
Близките на починалия също може да се изследват за роднинство с бебето - ще им вземат кръв. А най-добре да се намери нещо от предполагаемия баща, починалия - дъвка, коса, нокът...носи ДНК-то му.
Сега прочетох, че е минала година, значи едва ли има такова нещо запазено.

Ето на този мейл може да пишете - kremensk@medfac.acad.bg
София, ул"Здраве"2, Майчин дом - 14 етаж..., тел: 9172 469

# 8
 • Мнения: 2 070
Сега видях, че авторката е от Варна. Там също има генетична лаборатория доколкото знам, ако това ще ви улесни - потърсете координати.

# 9
 • София
 • Мнения: 5 336
може ли малко повече подробности, ако искаш на лични.

ДеЩоВиди ти е написала телефона и имейла на Кременски. свържете се с него и го попитайте какво може да се направи. той е много отзивчив човек.
конкретно за казуса нищо повече не мога да кажа. от обща култура мисля, че и с кръв от роднини на предполагаемия баща може да се докаже родство, но нека специалистът да си каже.

# 10
 • Мнения: 3 210
много ви благодаря за информацията.

Също може да се направи генетичен тест на другия предполагаем баща, ако той е съгласен. И ако присъства в казуса такъв.
точно това е проблема, момичето е женено за друг и не съм сигурна дали той знае, че детето може да не е негово, много деликатна ситуация
ние имаме вътрешно чувство за това бащинство, а и периодът, в който се е родило бебето съвпада.
Сега видях, че авторката е от Варна. Там също има генетична лаборатория доколкото знам, ако това ще ви улесни - потърсете координати.
къде да я търся? в АГ отделения или друга болница? гледам в София, че е в Майчин дом, тук може би ще е АГ болница, ще потърся

# 11
 • Мнения: 17 432
......момичето е женено за друг и не съм сигурна дали той знае, че детето може да не е негово, много деликатна ситуация
....
.

Оп, детето има ли установен произход /родено е  по време на брака или е припознато от друг човек вече/? Това е важно.
"Пречки за установяване на произход
Чл. 43. Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени."
Обърнете внимание кога и кой може да предявява искове за установяване на бащинство. Има текстовете дадени вече. "Наследниците нямат право да предявяват исковете, предвидени в тази глава, но те могат да продължат делото по предявения от наследодателя им иск.".
На практика кой се опитва да установи бащинството?

# 12
 • Мнения: 2 070
Ако майката е женена за друг или по-скоро, ако детето е записано на негово име, както предполагах - в България се взима съгласието на този друг, тоест той ще трябва да разбере рано или късно, ако искате да правите изследване. Така пишеше в другата тема.
Ако родителите на починалият мъж искат да се направи изследване за доказване на роднинство - мисля, че трябва някакъв съдебен иск или нещо такова, но пак сякаш няма как да стане без официалният баща да разбере.
Не знам дали в Бг някой би се навил на черно и на частно да направи такова изследване и дали има нужната апаратура... Пред мен са всички бланки, които си взех от генетичната лаборатория, когато си правих БХС - едната, която се подписва е Информирано съгласие за изследване на ДНК... това не се подписва при БХС, просто си взех по една от всички за информация.

# 13
 • Мнения: 17 432
...Не знам дали в Бг някой би се навил на черно и на частно да направи такова изследване и дали има нужната апаратура... ...

Такива експертизи нямат доказателствена сила, т.е.  не установяват произход.
Ако детето има вече установен произход от баща /този друг мъж/ вижте даденото вече извлечение от СК.

Към авторката- ако не питаш само по принцип, а имаш конкретен проблем се обърни към адвокат.

# 14
 • Мнения: 2 070
Ето, намерих една точка в тази бланка за Информираното съгласие, която ми изглежда като вратичка, колкото и гадно да звучи. Значи това се подписва ако си поръчал изследване на кръвта на детето или проба от амниоцентеза за разни генетични болести. Поръчителят уж се води един - в случая да кажем майката. Но в точка първа се казва:
Давам съгласие да се вземат биологични проби от моите непълнолетни деца за ДНК анализ за горепосоченото заболяване. /да кажем, че успееш да ги убедиш да изследват детето за нещо си/. Веднага под това има оставено място, номерирано с едно и две - тоест явно искат съгласието и на двамата родители, също дата на раждане и пол. Освен ако тук не се вписват имената на детето или децата. Май по-скоро е това.
После пише - разбирам че..изброени са разни неща и едното е:
- Възможно е в някои случаи да се появят грешки, ако роднинските връзки, които аз съм заявил/а не са верни. Например, ако съобщеният родител не е биологичния баща. В тези случаи, за да се стигне до поставяне на иагноза може да се наложи да се съобщи за наличие на "друг баща" на човека поръчал изследването.

Така оставам с впечатление, че при желание от страна на майката се прави изследване за някаква генетична болест, тя се води поръчител на изследването, но кръв се взима явно от нея, детето и бащата или според за каквото го изследват - от детето и който друг  е нужно. в случая майката трябва да излъже или да има показания за някаква наследствена аномалия или болест при детето, да е проучила кои се предават със сигурност чрез бащата. Да излъже и бащата..И става много сложно. Но май само така може да се съобщи единствено на нея като поръчител, че има друг баща - това в случая ще докаже, че явно това е починалият човек.
Звучи грубо и почти илюзорно и филмско. Голямо лъгане трябва да пада. Или този, който ги изследва поне да знае за какво става дума. Не знам иначе как може да стане без съпругът да разбере и без да се изискват съдебни решения...

Не знам за координати във Варна, пишете мейл на Кременски с казуса и го попитайте има ли начин това да стане без знанието на съпруга. От него вземете и контактите за Варна.

Голяма каша май.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 15:11 от ДеЩоВиди

Общи условия

Активация на акаунт