Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 703
Какви точно документи се изискват за явяване на РЕЛК?

Става въпрос за детенце; личнита й педиатърка обясни, че ще напише протокол-направление за РЕЛК, към който се прибавят всички направени изследвания и епикризи /от специалиста-алерголог, при който е диспансеризирана, от МА-Плевен, където също ходим/. От РЕЛК насрочват дата за явяване пред тях.
Имате ли по-ясна информация по въпроса?
Благодаря предварително!

# 1
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 401
С протокола от личния лекар отиваш да те запишат за РЕЛК.
Незнам за Плевен къде се подават.
В София това става на ул. Иларион Макариополски 10 - пресечка на бул. Христо Ботев между бул. Сливница и Пиротска.
Оттам ти премет протокола и ти изпращат писмо със списък какви документи ви трябват и на коя дата да се явите. Ние засега сме на тази фаза, получихме писмо и сега приготвяме документите.

# 2
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Така е, после получаваш писмо, в което пише кога и къде да се явите и какви документи да подготвите, ние получихме писмото около месец след първите документи, а датата ни беше насрочена за месец - два по-късно. Аз мого се възмутих от това разтакаване, но се оказа, че някои от майките са чакали даже много повече. Т3ака че имай едно на ум, че може и да чакате. Успех!

# 3
 • Мнения: 764
А може ли някой, който вече е минал целия път, да сподели какво точно се случва на въпросната комисия, питат ли нещо и изобщо как поставят процентите?

# 4
 • Мнения: 1 710
Всичко е едно голямо фалшименто ако питаш мен. Влизаш вътре и двама-трима доктори отварят едни дебели книги. Поглеждат детето, на нашия Гого му чукнаха коляното - за коленен рефлекс и лактите също. Основното, което ги вълнува е епикризата. Гледат диагнозата, аха докторката е писала ДЦП - сверяват с големите книги, в които пише колко процента дава тази диагноза. После гледат - аха психолога казал и еди какво си - примерно диспраксия - хайде пак в книгата това колко процента дава. Смятат си там нещо и те ти процента.
Така че основно зависи какво ви пише в епикризата - аз тогава си мислех, че ако пишеше че Гого е дебил - за такъв щяха да му дадат проценти. То детето пристъпваше, ама кой го вълнува - нали в епикризата пише, че още не ходи.
Та така. Чувала съм че имало и по-подробни прегледи, ама описвам как мина нашия.

# 5
 • Мнения: 3 743
Всичко е едно голямо фалшименто ако питаш мен. Влизаш вътре и двама-трима доктори отварят едни дебели книги...

Ние ходихме преди 1 месец - изобщо и не погледнаха детето, до момента, в който той се изкашля и една от докторките надигна глава от книгите и каза "ама това дете кашля много лошо", стана и го преслуша... и в общи линии това беше. Каза, че трябва да го следи алерголог, а за диабета изобщо и дума не споменаха.

# 6
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Нашият преглед пък беше само от един лекар  Shocked, защото колегата закъснявал. Тя добре че ни взе жената де, защото Яни беше кисел и мрънкаше. Писа, писа нещо (по принцип процентите ги имат в специално приложения спрямо диагнозите и само ровят по бумагите), пък реши да го изпробва колко чува (при пълна глухота  #Crazy) и му вика тихичко на разстояние около 3м. (тя в единия край на стаята, ние в другия) "Илиянчо", той разбира се не реагира и тя пак: "Илиянчо" и така още 2-3 пъти, аз накрая се ядосах и и викам : "Ма не ви чува, трябво отблизо, ясно и високо до слуховото апаратче", а тя "Ааааа". Сега ми е смешно, но тогава се нервирах  Wink. Хахавелки, абсолютна формалност е този "преглед".

# 7
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 926
Всичко е едно голямо фалшименто ако питаш мен. Влизаш вътре и двама-трима доктори отварят едни дебели книги...

Същата работа беше и при нас. На 12.05. бяхме на РЕЛК. Разгръщаха епикризата, четоха я (въпреки че е стара, нова още нямаме, четоха листите от София (те са по новите), питаха какви лекарства пие, в какви дози, и нея попитаха кога я боли крака (ние сме по-големи на - 10 г.). Накрая едната лекарка я накара да легне, погледна и крака и толкова беше....

# 8
 • Мнения: 764
Не знам дали стандартно такива документи се искат от всички, но на нас с бронхиална астма ни искат рентгенова графия на белите дробове, а лекарката казва да се обадя до диспансера и да кажа, че не му е правена и не е необходима за такава диагноза, но ако кажели, щяла да ми пише направление. Още като му поставиха диагнозата, на няколко пъти я молих да се направи снимка на дробовете, но тя всеки път казваше, че нямало смисъл. Не знам проблемът пак до направленията ли опира и какъв точно е проблема с тях newsm78?
Също и "епикриза за проведено стационарно лечение за белодробно заболяване", а ние в болница не сме лежали. Единствено като беше с бронхит, лекарката ни предложи да лежим в болница, но аз отказах(поради много причини...) А  едва ли може да се явим без тези документи, все пак се изискват, което означава, че им са необходими за крайната им оценка???

# 9
 • Мнения: 3 743
Доколкото знам е задължително да се явиш с всички документи и изследвания, които искат. Те не само са им необходими за крайната оценка, а по-скоро само от тях зависи решението на комисията!!! По-добре си ги набави, за да не те върнат.

# 10
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Честно казано май не им трябват всички документи, които са отбелязали. При нас например някои се дублираха - мнение на аудиолог и на УНГ, а то мнението е едно и също, не може да е различно. Или пък от сурбопедагог дали има говорни проблеми, а той бебе на година и два месеца,  отделно и глухотата, ми не говори разбира се, какви проблеми в говора. Ама ние набавихме всички документи, точно от страх да не ни върнат и разкарват по сто пъти, на прегледа обаче се оказа, че били излишни и не ги взеха.
Така, че явно понякога се презастраховат в документацията, ето на вас искат епикриза, а вие не сте лежали в болница, на нас пък искаха първична и вторична епикриза, а ние имахме само една и нея я занесохме.

# 11
 • Мнения: 190
Най-важното нещо, което трябва да разбереш преди да подадеш документите за РЕЛК е, дали детето ти наистина е с бронхиална астма. След това отиваш в районния ТЕЛК и подаваш талона, който ти е дала личната лекарка. Там на место трябва да се попълни една молба, но това е тяхна работа, не твоя. От там ти дават входящ №, който трябва да запазиш. След това чинно започваш да чакаш писмото от там. Когато ти го изпратят в него точно и ясно е описано кога и къде трябва да се явиш и какво трябва да носиш със себе си. По принцип на първо явяване на РЕЛК искат снимка на детето, ПКК, епикризи от престой в болница /ако имаш такива/, консултачии с детски алерголог и пулмолог,които трябва да напишат честотата и тежестта на пристъпите и дали те са на алергична или на вирусна основа. Хубаво е да напишат като диагноза Средно тежка форма на астма, за да може да има ефект от ходенето ти по мъките. Всички листа, които докторката ти е писала, когато детето е било с пристъп, но само онези, в които изрично пише пристъп. Ако не си пазиш третите екземпляри, накарай  я да ти даде първите и ги снимай. Евентуално могат да ти поискат и функционално изследване на дишането, но то не е задължително, защото детето е малко още за това изследване. И така в уречения ден и час се явяш пред комисията с всички необходими неща, те преглеждат детето взимат ти нещата и те пращат да си ходиш, като ти казват да се върнеш след една седмица примерно за да си вземеш решението. Когато го вземеш имаш 14 дневен срок, в който можеш да обжалваш, ако не ти харесва решението, ако пък си доволна, след като изтекат тези 14 дни отиваш там, където си подала документите и го заверяваш. И от там отиваш в социални грижи и им даваш копие от решението и ако %, който са дали е 50 и нагоре получаваш 75% от мин. работна заплата за страната + двойни детски надбавки, които не се влияят от дохода на семейството ти. А да и още нещо РЕЛК-а е за две години и след това, ако детето не се е подобрило, отново се повтаря цялата процедура, като тогава се явяваш само за преосвидетелстване. А по отношение на бейбихалера, да скъпичък е, но детето ти още е малко и не може да приема Флексотида по друг начин, защото не може да го вдиша правилно направо от флакона. Освен бейбихалера има още един балон, който се използва за същата цел. Казва се ВОЛУМАТИК - много по-евтин е, ние сме с такъв и ни върши много по- добра работа, ако си го купиш него ще ти обясня как се използва. Еми това е за сега, ако имаш някакви въпроси пиши ми, ще ти отговоря с удоволствие. Успех!

# 12
 • Мнения: 1 710
За Гого носихме само епикризата и изследването от ядрено-магнитния резонанс.
От януари месец имаш право и на едни пари, които са за интеграция на деца с увреждания. За това молба се подава в социални грижи, но отново с епикризата.

# 13
 • Мнения: 703
Насрочиха ни дата за явяване на 04 август, в писмото пишеше да носим всички амбулаторни листи за последните 2 години, епикризи, изследвания.
Днес взех амбулаторните листи от педиатърката, не ми се чакаше, защото в петък я смених и не знам как ще реагира - току виж ги изхвърлила ooooh!.
Другата седмица ще ходим до Медицинска академия в Плевен при педиътарката-алерголожка. Предполагам, че пак ще издаде етапна епикриза, която да приложим. Надявам се, че ни завери и нов протокол за специалното мляко, което пие детенце, че иначе ще олекваме с по 180 лева на месец само за него #Crazy.

# 14
 • Мнения: 764
Благодаря на rogeste. Всъщност и ние сме на Волуматик и също мисля, че си върши работата. Освен това утре сме в Търново на преглед при УНГ, профилактично, за да изключим или проверим някои възможни теориии.
   rogeste, вие били ли сте при алерголог и какви са ви резултатите. Според нашето джипи в района нямаме добър такъв и вероятно скоро ще хващаме пътя към София. Може би е добре да го направим преди явяването ни пред ТЕЛКа, въпреки че в писмото няма подобно искане. За процентите, и аз разбрах, че трябва да са над 50, за да се получават тези пари, и много се надявам да ги получим, защото наистина даваме страшно много пари за лекарства, а ефект, честно казано, не усещам никакъв. Все сме болни и все сме си вкъщи. Естествено, при това положение мама не може и да работи. Опитах за един месец, но с тези истории трябваше бързо да се откажа от "болните" си амбиции, и така....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт