Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 798
Разбира се, че е правилно да имаш претенции към тях!
Та те прекарват целия ден с детето ти, ти си им го поверила и можеш да казваш нещата, на които държиш. Друг е въпросът, че от тяхна гледна точка не е добре майките много да изискват, щото ми се усложнява живота. Но като стачкуваха - бяхме съпричастни, сега нека и те да бъдат малко по-широкоскроени.
За отношението към детето ти - много неприятна ситуация. Но в тази ситуация аз виждам едно агресивно дете, което по своему е нещастно и се чудя дали пък там няма психолог, който да работи с него. Ако помогнат на това дете, ще е добре за всички.
За говора пък е деликатна тема. Обиждат се. Но наистина, те са педагози и трябва да могат да говорят правило -искат или не. Моето дете например от яслата се връща с едни думи като (извинете, моля) "гъз", "сера" и т.н. - ама в яслата нали не са педагози, пък и това лелките го казват... Аз на него му обясних, че сътоветно се казва "дупе" и "акам" и да поправи леля еди коя си, като говори така. Повече не се върна с такива думи вкъщи  Wink

# 16
 • Варна
 • Мнения: 6 025
Ааа, гъз и сера не са от лелките само. НЕизбежно е научаването на простотии в градината. Родителите пасуват, да. Всеки се е случило да се изтърве да каже някоя глупост пред детето, де. Ама, все пак.

# 17
 • Мнения: 808
Тук съм съгласна с Дренка. Повечето "думички" децата научават от мама и татко, кога у дома, кога в колата.... чуват душичките и помнят.
И още нещо за диалекта - по-голямата част от софиянците говорят също на диалект - шопски.

# 18
 • Мнения: 2 421
При положение, че не живееш в момента в София, не би трябвало да изискваш да не говорят на диалект. Сама виждаш какво си спечелила.
Според мен си намесила диалекта в момент на афект, за съжаление няма как да върнеш думите си назад.
Ако не в градината, детенце ще чува същите думи и на улицата и от децата, няма как да избягаш от тях докато живееш там, където живееш.

Колкото до претенциите за отношението към детето ти и спокойствието му - не само е правилно, длъжна си да имаш претенции.
Мнението ми е, че не трябва да позволяваш да я местят в друга група. Няма гаранция, че в нея ще се чувства по-добре и няма да я тормозят.
Преглътни гордостта си, ако трябва извини се на директорката и учителките и решете заедно проблема.

# 19
 • Мнения: 205
За диалекта: вместо напускам- напущам, вземам- забирам и т.н.
   Това с диалекта ме уби! Ами наистина и в София си имате диалект, и то какъв! Най-правилно говорят хората от двете страни на Стара планина, далеч не и софиянци, че да се имаш за коректив. А напущам и забирам въобще не са диалектни думи! Има такива работи като дублети и синонимни форми. Особено когато става въпрос за ситуации, изключващи високия стил на общуване.

# 20
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
Разбира се, че е правилно да имаш претенции към тях!
Та те прекарват целия ден с детето ти, ти си им го поверила и можеш да казваш нещата, на които държиш. Друг е въпросът, че от тяхна гледна точка не е добре майките много да изискват, щото ми се усложнява живота. Но като стачкуваха - бяхме съпричастни, сега нека и те да бъдат малко по-широкоскроени.
За отношението към детето ти - много неприятна ситуация. Но в тази ситуация аз виждам едно агресивно дете, което по своему е нещастно и се чудя дали пък там няма психолог, който да работи с него. Ако помогнат на това дете, ще е добре за всички.


Напълно съм съгласна.

# 21
 • България
 • Мнения: 99
Здравей,чела съм в други теми твои мнения и знам че си от Хасково .Сега разбирам ,че децата са ни в една група в детската градина,защото и моята дъщеря се оплакваше от това момче,честно казано не знам какво да предприемеш относно ситуацията,говорила си с бабата,госпожите ,директорката,дано все пак да има някакъв ефект.Ние не сме имали толкова проблеми ,само съм и казала просто да избягва да играе с него и ако я закача да уведоми госпожата  ,на дъщеря ми също много и харесва градината и групата и не желае да я местя.А относно нашия диалект бе много грозно изказване,вярно е ,че учителите трябва да говорят правилно ,но в във всеки край има специфични думи и изрази ,които трудно се изкореняват.Бих се радвала да се запознаем,(аз също говоря на диалект),дано това не ти създава проблем.

# 22
 • Варна
 • Мнения: 1 489
Мисля,че проблемът е дошъл от това,че си намесила диалекта ...

# 23
 • Мнения: 77
Задай си въпроса колко пъти на ден "мекаш", т.е. например вместо да кажеш "ходим", казваш "ходиме", "правим" - "правиме". Извини ме ако греша, но така говорят 99% от софианци и смяташ ли, че това е правилно. Дано да си в този 1%, който говори литературно правилно.
Обеснявай на дъщеря си да седи далеч от детето, което я тормози.

# 24
 • Ямбол
 • Мнения: 24 109
Останах с впечатлението, че диалектът те дразни повече от буйното момче.
Разбира се, че можеш да имаш претенции, но много зависи как ще ги поднесеш.
В нашия град също има диалект, а аз също съм педагог, но в училище се старая да говоря правилно и поправям диалектните думички на децата. Не бих се разправяла обаче заради това с учителите на децата ми. Както и не бих изисквала да преместят другото дете, а да се реши проблема, не съм на принципа, който ти поддържаш - "има човек - има проблем, няма човек - няма проблем".

# 25
 • Мнения: 4 363
Всеки родител трядва да има претенции към педагозите. Но, много се извинявам, смятам, че си прекалила малко.

 Peace

# 26
 • Варна
 • Мнения: 8 908
Да,правилно е да имаш претенции към хората,които гледат детето ти,но  да са основателни.Ще извиняваш но говоренето с диалект за мен не е основателна претенция.За мен по-важно е детето ми да не е гладно,да не е мокро,да му обръщат внимание,да се чувства в безопасност и т.н.А тази простачка с диалекта ти гледа детето,имай малко уважение!

# 27
 • Мнения: 607
    Според мен ти  си в правото си като родител да искаш безопастност за детето си, но начинът по който си подходила е неправилен. Не можеш да казваш на педагозите как да си вършат работата. Кое дете къде да местят, камо ли да им правиш забележки за акцента.
   За това ,че момчето е блъснало дъщеря ти в гърдите. Не искам да те плаша,но е много опастно. Наистина вземи адекватни мерки. Може като я блъсне ,тя да падне и лошо да се удари.
А на едни наши познати детенцето така почина. Имаше болно сърце това детенце , ударили го ,като играли физическо и дотам.

# 28
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 175
За мен пък говоренето на диалект е много основателна претенция.
Но никога няма да я изкажа на глас, защото сигурно ще реагират както вие тук.
Имам претенции, че говоря правилно и го дължа на хората, с които съм прекарала първите си седем години.
Не казвам тИлифон като 90% в града ни.
На твое място бих си преместила детето, не заради диалекта, дори не и заради момчето, а че работата вече е станала от муха слон и госпожите рано или късно ще си покажат негативното отношение, колкото и професионалисти да са.

# 29
 • София
 • Мнения: 6 982
Не казвам тИлифон като 90% в града ни.

Това не го вярвам  Stop Много редовно ходя в Пловдив и ни веднъж съм чула думата така.  Naughty

Аз също очаквам от педагозите да говорят правилно. В нашата градина е така. Няма 'ходихмЕ", "правихмЕ" или "ходимЕ", "правимЕ" - последните две най-редовно ги засичам написани и тук и ми е ясно, че хората са родени около жълтите павета.  Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт