Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 250
Здравейте.

Интересува ме къде могат да се направят микробиологични изследвания, без да поставят печат "не се изолираха" преди да проверят наистина.

Последния път в Цибалаб изолираха на дъщерята бактерии в стерилната урина. Това стана 1 седмица след като тя по друг повод пи Зинат, а се оказва, че тези бактерии са чувствителни на зинат. 3-4 месеца преди това, таткото събрал от гърнето в едно шишенце да носи, и му казали - тази бележка не е за обикновена, а за стерилва урина. И той си дал шишенцето, а в резултата пишеше "не се изолираха"!?! Освен това поводът за тези изследвания (тогава) беше съмнение за ИПП, така че вероятно още тогава ги е имало.

Едновременно с това взимам от баткото в 2 стерилни шишенца по еднакъв начин урина. В резултата от обикновената пише "бактерии", а в стерилната "не се изолираха"!?!

Просто е чудно, че при цялата тази ситуация вероятно е имало съвестен лаборант, който все пак е изолирал въпросните бактери. Но как и кога човек може да се довери на микробиологична лаборатория!

Присъствах на разговор на лекар, който за друга лаборатория изкоментира, че "и те като останалите почнаха да поставят печата наред"

Та посъветвайте ме къде да нося изследванията. (В ХЕИ на ул"Мадрид" заявили на таткото, че "не работят вече със здравната каса")

# 1
Възможно е при изследването на стерилна урина да се получат отрицателни резултати, а да има възпалителен процес. Вина за това няма никоя лаборатория! Grinning За това изследването на стерилна урина обикновенно СЕ ПОВТАРЯ ДВА-ТРИ ПЪТИ И ПО ВЪЗМОЖНОСТ СЕ ВЗИМА ПЪРВА СУТРЕШНА УРИНА /ако е по-голямо детето/. А това, че има в обикновенна урина има бактерии, а в стерилната няма означава, че най-вероятно обикновенната урина е била замърсена при взимането /от детето, родителят или замърсен съд/.

# 2
  • Мнения: 724
Национален център по заразни и паразитни болести - там са най-добрите!!! Същото тва, дет е на Мадрид, ама не е ХЕИ Wink Не работят с касата, ама изследването струва 12-тина лева, заслужава си.
Също вярвам и на Столична ХЕИ (сега се дет се казва Столична РИОКОЗ - на Сливница и Опълченска).

# 3
Подвела съм ви малко аз
значи когато таткото е взел урината от гърнето я е занесъл на Мадрид
 В цибалаб микробиологичното изследване е платено - в частност стерилна урина е 7,90. Понеже имаме направление от педиатър, таткото е занесъл миналата седмица пак на Мадрид, откъдето са му отговорили, че вече не работят със здравната каса. Възможно е да е попанднал на недружелюбна лаборантка, защото си спомням, че миналата година искаха да платим потребителска такса, въпреки че на бележките пише, че са деця, а знам че децата са освободени от всякакви такси.

Но ми прочетоха, че при тези бактерии в урината на детето се забелязват нещо като парцали, а точно това беше причината да искам от педиатърката такова изследване. И резултата беше - чиста урина. 2-3 месеца по-късно, детето направи бронхит, пихме Зиртек, и понеже температурата не спадна напълно, пак се усъмнихме за ИПП. И -о, чудо, след 10 дневно пиене на зинат (този тип бактиря е чувствителна и на зинат) изведнъж някой добросъвестен лаборант е открил 10(4) количество бактерия.
Сега пием нелидикс. По време на лечението пускаме още една стерилна урина, да с видело дали имаме успех с този антибиотик. Била честа. Ама откъде да знам дали пак не е "изследвана" като предишния път когато забелязах парцалите?

Така че ХЕИто на Мадрид го ...., и търся начин да открия добросъвестния ляборант от Цибалаб, да свърши пак добросъвестно работата, така и така си плащам...

Изключвам възможността да няма бактерии, защото от известно време забелязвама, че като пием антибиотик спира да се напишква нощем. Лошото е, че сега въпреки нелидикса напищкването продължава. Някои ще кажат - нормално е на тази вазраст (3,5 години), да ама като е нормално, защо се случва точно като пием антибиотик да не се напишква?!

Иначе, имаме фамилна обремененост за бъбречни заболявания, така че ще правим и други изследвания, но си мисля, колко много подлъгва това лекарите в поставянето на диагнози и превилно лекуване.

# 4
  • Мнения: 2 649
Цитат на: dete viara
...Подвела съм ви малко аз
значи когато таткото е взел урината от гърнето я е занесъл на Мадрид....

Стерилна урина не се взима от гърнето! За общо изследване може, но за микробиологично изследване, не! Гърнето не е стерилно.
Събирането на урината става сутрин, след задължителен тоалет на гениталиите и в специално за целта контейнерче. Желателно е първите няколко капки урина, да не попадат в контейнерчето. Ако сте спазили тази процедура, може грешката да е в лабораторията, но ако не сте.....повредата е във вашия телевизор ( извинявам се за клишето ).

# 5
Цитат на: Tonita
Цитат на: dete viara
...Подвела съм ви малко аз
значи когато таткото е взел урината от гърнето я е занесъл на Мадрид....

Стерилна урина не се взима от гърнето! За общо изследване може, но за микробиологично изследване, не! Гърнето не е стерилно.
Събирането на урината става сутрин, след задължителен тоалет на гениталиите и в специално за целта контейнерче. Желателно е първите няколко капки урина, да не попадат в контейнерчето. Ако сте спазили тази процедура, може грешката да е в лабораторията, но ако не сте.....повредата е във вашия телевизор ( извинявам се за клишето ).


Напълно съм съгласна, но как дори в този случай няма да има растеж?

# 6
Имам доверие само на Цибалаб- от години давам там стерилна урина и няма грешка.
А за напишкването не е от бактериите-ние имаме както знаеш от години Протеус и не се напишква нощем.А стерилна урина взимам след сутрешен тоалет със сапун и след това не подсушавам а взимам средна урина много внимателно да не докосна шишето.И нашите бактерии ги имаше докато сме пили антибиотик в момента

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт