Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2005, 18:58 ч.

Немски мами - Laxofalk

 • 1 413
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 278
Сашко е с хроничен запек и близо година го лекуваме по разни схеми, предписани от една бг докторица - детски гастроентеролог. Последното лекарство, което пие вече 7-8 месеца, е немско - Лаксофалк. Когато му го предписа, ми обясни, че го имало само в Германия и аз си го набавих чрез познати. Доколкото схванах с мижавия си немски, на него пише, че не бива да се дава на деца - Laxofalk sollte Kindern nicht verabreicht werden, da diesbezueglich keine Erfahrungen vorliegen. Аз обаче се доверих на лекаря, защото положението със запека беше и за съжаление все още е много сериозно.
По този повод искам да ви попитам, знаете ли го това лекарство и, дали сте давали на децата си от него?

# 1
Здравей. Аз за това лекарство не съм чувала, но давах на моя син млечна захар, за която ми гарантираха че не би трябвало да има никакви проблеми.

# 2
 • Мнения: 4 399
Деметра, аз не мога да ти кажа абсолютно нищо за това лекарство конкретно. Единственото с което мога да ти помогна е да коментирам цитата от лекарствената информация. Буквално това ознаЧава Че не трябва да се дава на деца защото няма наблюдения как действ при тях. ПрактиЧески това не знаЧи Че лекарството е вредно, а само Че няма клиниЧни изпитания с тази възрастова група. Много производители практикуват това защото допълнителните изследвания с деца им струват много пари и време. Освен това Често има наблюдения как едно лекарство действа при деца, но няма официални изследвания и при това положение производителят е длъжен да впише такова изреЧение.  В това отношение фармацефтиЧните фирми предпоЧиатат да се презастраховат отколкото да плащат милиарди за обезщетения. Не знам колко ти помогнах с това, исках само да те успокоя, Че това изреЧение съвсем не знаЧи Че лекарсвото е вредно за детето ти.

# 3
 • Мнения: 1 278
Вяра, много ти благодаря, мила. Аз му го давам вече доста дълго време и привидно няма проблеми наистина. Ще те затрудни ли като минаваш през аптеката да провериш, дали пък австрийците не са се сбъркали да го продават и те случайно? Привършва ми запаса и ми се струва много по-лесно да скокна до Грац  Wink , отколкото да ангажирам някого за "доставка" от Германия. Лекарства не могат да се пращат току-така, все пак.
Активната съставка на Лаксофалка се нарича Макрогол. Може да имат някакъв австрийски аналог, ако не внасят точно Лаксофалк.
Благодаря ти предварително Heart Eyes

# 4
 • Мнения: 1 278
Госте, какво представлява млечната захар и как, и колко време си я давала? Детенце от хронична констипация ли е страдало или инцидентно се е запичало?

# 5
 • Мнения: 461
Деметра, а опитвала ли си да поръчаш по интернет в Doc Morris например? Това е интернет аптека и знам, че с рецепта можеш да поръчваш и ти го доставят където искаш
погледни тук:
https://www.docmorris.com/

# 6
 • Мнения: 4 399
Цитат на: Demetra
Ще те затрудни ли като минаваш през аптеката да провериш, дали пък австрийците не са се сбъркали да го продават и те случайно? Привършва ми запаса и ми се струва много по-лесно да скокна до Грац  Wink , отколкото да ангажирам някого за "доставка" от Германия. Лекарства не могат да се пращат току-така, все пак.


Изобщо няма да ме затрудниш. Дори няма да ми се налага да ходя до аптеката, имам служебен справоЧник и ще проверя там. Ще потърся дали има нещо и при вас с тази съставка. Само дано и Хърватска да е вклюЧена в справоЧника, но ако не е, при всиЧки слуЧаи ще намеря инфо за Австрия. Но утре тука е поЧивен ден, така Че ще ти пиша във вторник. Моля те, пусни ми името на лекарството и на активната съставка на латиница.

Нат е права по принцип можеш да поръЧаш и по интернет, само не съм сигурна как стои въпроса с доставката извън ЕС. Това може да ти създаде проблеми. И другото е Че при тебе транспортните разходи може да са доста високи. Аз съм гледала разходите до Австрия и са знаЧително над тия за Германия.

# 7
 • Мнения: 1 278
nat, благодаря за идеята. Не съм пробвала и трябва наистина да проверя как стои въпросът извън ЕС.

Вяра, лекарството е Laxofalk. За съставката (Wirkstoff) пише: Macrogol 4000 10,0g Благодаря ти  Heart Eyes
ПП: Уговорката остава, нали?  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 2 452
Цитат на: Demetra
nat, благодаря за идеята. Не съм пробвала и трябва наистина да проверя как стои въпросът извън ЕС.

Вяра, лекарството е Laxofalk. За съставката (Wirkstoff) пише: Macrogol 4000 10,0g Благодаря ти  Heart Eyes
ПП: Уговорката остава, нали?  Simple Smile


Защо не опиташ с органично масло? Тук се продава специално приготвено под формата на желе първо, защото е по-атрактивно на вид и на вкус и второ, защото така се намалява опасността от аспирация (органичните масла в течна форма могат да доведат до тежки пневмонии ако се аспирират). Това тук се казва Lansoil. Потърсих из Гугъл и ми излезе на доста езици (разпознах френски - не съм сигурна дали е кебекоа или френски френски,  и испански), така че може би не е "приоритет" на Канада. Горещо го препоръчвам!
Относно полиетиленгликола (това е "твоето" лекарство), в Щатите го използват в педиатричната практика (полиетиленгликол 3350) и го препоръчват при хроничен запек.

# 9
 • Мнения: 4 399
Деметра, миличка, съжалявам, но   Хърватско не е включено в моя справочник и не можах да намеря нищо. В Австрия няма лекарство което да е с активната субстанция Macrogol 4000. И друг път ми се  случвало да не намирам лекарства които съм купувала в Germany. Какво да правиш, малък пазар, малко предлагане... Намерих обаче 2 лекарства с активната субстанция Macrogol 3350 ( плюс електролити) и както разбирам това са съединения от една група и много сходни. Ето малко информация за лекарствата които съдържат Macrogol 3350:
MOVICOL
·   Related Documents
¨   ELECTROLYTES - MARTINDALE - The Complete Drug Reference

¨   MACROGOLS - MARTINDALE - The Complete Drug Reference

·   Active Ingredient
¨   Macrogol 3350; electrolytes.
·   Indications
¨   Constipation; faecal impaction.
·   Manufacturer
Norgine, Austria
Norgine Pharma GmbH
Haidestrasse 4
A-1110 Vienna
Austria


TRANSIPEG
·   Related Documents
¨   ELECTROLYTES - MARTINDALE - The Complete Drug Reference

¨   MACROGOLS - MARTINDALE - The Complete Drug Reference

·   Active Ingredient
¨   Macrogol 3350; electrolytes.
·   Indications
¨   Constipation.
·   Manufacturer
Roche, Austria
Roche Austria GmbH
Engelhorngasse 3
A-1211 Vienna
Austria


Между другото исках да ти кажа че според всичко което изчетох за тия съединения, те изглеждат много безобидни и спокойно можеш да ги даваш на детето. Съдържат се и като вид пълнеж в много други лекарства. И за Macrogol 3350 и за Macrogol 4000 има следното описание за употребата при деца:

For children with chronic constipation, the usual initial daily dose for those aged 2 to 6 years is 62.5 mL, and for those aged 7 to 11 years, 125 mL. Thereafter, the dose should be increased or decreased as necessary to produce regular soft stools; the usual maximum dose is 250 mL daily.

Това ме кара да си мисля че редовно се употребяват при деца.

Ами това е всичко което успях да намеря. Надявам се да ти е от помощ, но при всички случаи е най-добре да се консултираш с лекар или поне още веднъж в аптеката.

ПС: Уговорката си остава, разбира се.
 Laughing

Общи условия

Активация на акаунт